Hej wszystkim inwestorom! Mam pytanie odnośnie waszych oczekiwań. Otóż wszedłem do spółki przy kursie 45 i teraz się zastanawiam czy jest realna szansa że w najbliższym czasie kurs może wrócić do tego poziomu. Za odpowiedzi typu "do końca roku 120" albo "w grudniu będziesz sprzedawał za 2" dziękuję bardzo :p
Posiadam po 46. Nic nie robię do wyników za III kwartał. Bywało na innych spółkach i pół roku trzymania i było na duży +, to poczekam do wyników za kwartał, chyba, że wcześniej wzrośnie, a sądzę że tak będzie. Jedyne ryzyko to upadłość CFG co jest mało prawdopodobne.
Wróżka.pl
A poważnie to musisz czekać do raportu ze sprzedaży który powinien być całkiem dobry. Tylko nie wiadomo czy trigon znów nie zacznie wtedy wywalać jak sie pojawi popyt
mam duzo papieru po spadkach usrednione dziś 38 za srodki z ULT i CRJ. Co robię? Czekam. Co oceniam? Oceniam chłopaków z CFG którzy zaryli noce i weekendy zeby wrzucić 3 patche. Oceniam ich pracę, i to ze ma efekty, czytam wpisy na forach rozmawiam z graczami - widzę ze niektórzy mają na grę niezłą zajawkę.Nie wiem czy duzi akcjonariusze kombinują, na razie nie ma takiego cyrku jak na farm51 którego nie tknę i jujubee(którego mam po smiesznym 7,3 teraz). Nie licz kolego na szybkie odbicie ale tu masz porządną społkę. Ja się osobiscie ciesze ze trigon sie wysypal. Czekamy na wyniki sprzedaży.
Będę oddawał po 60 za jakiś czas lub zostane jesli kolejna gra okaze sie ciekawa sprzedazowo okazją.
Od momentu jak napisałem ostatni post o jujubee - poszło 11 procent do góry. Zaraz zacznę myśleć ze mam nosa...Ale pamiętajcie ja wywalam to ścierwo przed Kurskiem. I nie naganiam - dzielę się sympatycznym info.
Jujubee 13 procent cwaniaku. Ale tu będzie CFG50 a tam będzie 5 po premierze kurska - zatonie - syf nie gra - sandbox w windzie Buahahhahaha - kto im te gry wymyśla chyba dziadek tej cwaniackier rodziny S przy rodzinnych posiad.
Dnia 2018-08-21 o godz. 10:02 ~Inwestorek napisał(a): > Hej wszystkim inwestorom! Mam pytanie odnośnie waszych oczekiwań. Otóż wszedłem do spółki przy kursie 45 i teraz się zastanawiam czy jest realna szansa że w najbliższym czasie kurs może wrócić do tego poziomu. Za odpowiedzi typu "do końca roku 120" albo "w grudniu będziesz sprzedawał za 2" dziękuję bardzo :p
na takie pytanie to tylko trolle odpowiedzą :-) a poważnie, ja nie potrzebuję teraz kasy, więc czekam do wyników sprzedaży, a może do wyników za III kwartał jak sprzedaż będzie obiecująca..
Pierwsze wyniki sprzedarzy PD powinny rzucic troche wiecej swiatla na potencjal tej spolki.
1. Optymistyczny scenariusz:
Uwazam ze sprzedaz w pierwszym tygodniu przekroczy 75k-80k co moze dac spolce prawie 5mln przychodu (zakladam 65zl zysku dla CFG od kopii).
Taki wynik dalby mocne fundamenty pod przychodzy w nadchodzacym roku, ktory moglby zblizyc wynik sprzedazy do 450-500k a to jest juz jest minimum 29-32mln przychodu.
Jezeli ten scenariusz by sie zaczal sprawdzac to porownujac do innych spolek z sektora gamedev, kapitalizacja moze przekroczyc 350 - 400 mln. czyli kurs za akcje w perspektywie roku to mogloby byc 120-140zl.
Dodatkowo, dobry wynik sprzedarzy moglby zaczac wyceniac przyszlya produkcje CFG , ktora ma byc klasy AAA.
2. Pesymistyczny scenariusz.
Wynik po pierwszym tygodniu 40-50k ze wszystkich platform.
W ciagu roku 200k-max 250k ze wszystkich platform - to daje okolo 16-17mln.
Spolka splaca dlugi i jeszcze cos zostaje na produkcje dodatkow do PD albo nastepnego tytulu a kurs moze podskoczylby do 40-50zl max.
Najgorsze jest to ze nie byloby wiary w sukces nastepnej produkcji. a to mogloby zamrozic ruch na tym walorze na bardzo dlugo.
Uwaga:
Trzeba wziac pow uwage ze CFG ma juz dwa tytuly ktore maja niezle oceny na steam i MC. Wiec udowodnili ze sa w stanie sama produkowac dobre tytuly (w przeciwienstwie np. do CIG), Tytuly te znajduja uznanie duzy recenzentow i szerokiej bubliki. (wystarczy spojrzec na MC i steam)
Baza ich graczy wzrosnie po PD i to znacznie to pewne.
Premiera PD (troche nieudolna) moze sprawic ze nastepna produkcja bedzie lepiej przetestowana i przygotowana do startu.
Dlatego uwazam ze faktor "wiary w jakosc nastepnego tytulu" nie jest az tak zagrozony.
Obserwując gamedev tak naprawdę do końca nie wiemy jak zachowa się rynek. Weźmy wycenę kapitalizacji CIG na teraz 202 mln vs CFG 79 mln.
CFG - HW tytuł który zarobił, PD tytuł przez 7 dni Top25 z ocenami na Metacritic 74, tytuł który zarobi. Zabezpieczone środki na kolejny tytuł, HardW w Q1'19 na Switch
Można dyskutować o odbiciu i wzroście kursu akcji i nie jest to kwestia czy a kiedy.
Uśredniłem wczoraj i przedwczoraj do 37 - zwiększając zaangażowanie o 50%. Duży wpływ na moją decyzję miała praca developerów + opinie graczy (te pozytywne - mocno zaangażowane opinie pasjonatów; te negatywne - wskazujące te same, naprawialne problemy) + przyzwoita, stabilna sprzedaż. Przetrawiłem premierowy syf zgotowany przez trigon & uzbrajam się w cierpliwość. Może odbije się szybciej, może później.