• Denko się urwało. Autor: ~stanley [196.247.56.*]
    Gdzie ( na jakim poziomie) jest mocne wsparcie zgodnie z AT i z czego to wsparcie wynika. Pytam bo nie wiem
  • Re: Denko się urwało. Autor: ~moc [31.135.192.*]
    Teraz to juz pozostało kurs społki zawierzyć Najwyższemu.....i mówię to poważnie.
  • Re: Denko się urwało. Autor: ~stanley [196.247.56.*]
    Rozumiem iż AT takich sytuacji (urwanie denka) nie przewiduje, czyli należy ewentualnie pogrywać na czuja.
    Dzięki za odp
  • Re: Denko się urwało. Autor: ~gość [78.88.66.*]
    szósteczka zawita!
  • (wiadomość usunięta przez moderatora) Autor: (usunięty) [37.7.145.*]
    (wiadomość usunięta przez moderatora)
  • Re: Denko się urwało. Autor: ~Adam [185.46.169.*]
    Tauron spadł do 0,19 C/WK wiec jak tu spadnie do 0,25 C/WK czyli 6,30 to moze twarde dno uklepie.
  • Re: Denko się urwało. Autor: ~Jehe [195.189.88.*]
    Zarządzanie konxzyliscie ze mówicie o cwk
    Dywidendy i Pge i Tauron nie placi. Pge mniejszy dlug ale Tauron ma nie uczestniczyc w EA ryzyka sie rownowaza.
  • Re: Denko się urwało. Autor: ~Opo [94.254.228.*]
    Widać że ta elektrownia atomowa w warunkach polskich jest bez sensu
  • Re: Denko się urwało. Autor: ~mmm1212 [5.184.30.*]
    Adam, ja wiem, że dla Ciebie teraz takie liczenie jest wygodne. Spoko, masz prawo. Tylko może policz coś innego. Po pierwsze C/WK na poziomie 0,19 to wycena technicznego bankruta z punktu widzenia wskaźników. Po drugie obecna kapitalizacja spółki to 16mld zł. Przy 6,50zł byłaby na poziomie +/- 12,5mld zł. To teraz wyobraź sobie, że koszt Opola (kluczowa inwestycja PGE) wyniósł około 12mld zł. Same Opole, już nie liczę więcej.... Do tego dolicz plany inwestycji 21mld zł w Offshore. Przy 6,50zł i wycenie na poziomie jednej inwestycji jestem pewny, że w mediach branżowych/na giełdzie itd byłaby już rewolta w tej sprawie. Nie wyobrażam sobie żeby nikt nie zareagował biorąc pod uwagę, że PGE cały czas przynosi zysk netto.
    Żeby było jasne ja też nie uważam, że PGE jest obecnie warte 20zł czy 100zł tak, jak to tutaj stara się przekazać jeden troll, który kupił po 15zł i wyprzedał się po 10,60zł, a teraz bredzi. Uważam, że z Tchórzem, widmem atomówki i bez dywidend neutralna cena PGE to jakieś 12-13zł. Bez Tchórza, atomówki i z dywidendami coś około wyceny z maja 2015 roku, czyli +/- 20-21zł. No, ale z drugiej strony obecne poziomy cenowe uważam za śmieszne. Wspomniane 6,50zł to już jest ogólnie jakaś abstrakcja i taka cena wskazywałaby tylko na to, że SP to jakaś popierdółka, a nie akcjonariusz. Przecież ich też to w jakimś sensie powinno boleć (może nie zdają sobie sprawy). Obecnie mają ponad 50% akcji (no załóżmy, że 50% równo). Ich pakiet jest warty 8mld zł. Przy 6,50zł ich pakiet byłby warty +/- 6,25mld zł. 50% pakiet akcji największej spółki energetycznej warty 6,25mld zł albo obecne 8mld zł? Przecież to jest mega śmieszna wycena. To oni na inwestycje w ostatnich latach wydali x razy tyle. Tu zamiast bredzić, jak wielu to robi może warto byłoby logicznie podyskutować i wszystko przemyśleć. Ja uważam, że absurd też ma swoje granice bo obecnej sytuacji z punktu widzenia fundamentów chyba inaczej nie da się nazwać.
    Towar jest wazny tyle ile klient za niego zaplaci. Kto od Pge odkupi Opole? Jaka bedzie wartosc elektrowni przynoszacej strate przy wzroscie oplaty za emisje co2?
    Adam, co to za pytania? Kto ma odkupować Opole od PGE? Po co PGE ma Opole sprzedawać? Przecież to jest aktywo trwałe, które pozwala prowadzić biznes. Po drugie z CO2 nie trafiłeś. Dlaczego? A no dlatego, że Opole tak bardzo nie kopci (węgiel kamienny), węgiel brunatny to największy kopciuch (Bełchatów). Po trzecie drożejące ceny energii rekompensują wzrost cen praw do emisji CO2. Po czwarte podejrzewam, że tacy Chińczycy chociażby bardzo chętnie takie Opole by kupili. Potem byś się zastanawiał dlaczego za prąd płacisz krocie. Ot, taka "Ekonomia" w Twoim wykonaniu. Proszę, poczytaj trochę bo sytuację spółki i ogólnie energetyki chyba słabo znasz. Wiesz, że dzwoni, ale nie do końca masz pojęcie gdzie.
  • Re: Denko się urwało. Autor: ~remi [83.144.127.*]
    To bierz krótkie , zarobisz .
  • Re: Denko się urwało. Autor: ~Neset [81.190.53.*]
    Panowie inwestorzy panikują? Jedynym powodem aktualnej sytuacji spółek SP jest panująca "dojna zmiana".
    Całą energię radziłbym skierować na działania przed wyborcze, tak aby otoczenie nie miało wątpliwości kiedy są wybory i jaką mają podjąć decyzję przy skreślaniu.

• Re: Denko się urwało. Autor: ~Vb [37.47.52.*]
    Zgadzam się w 100% tylko zapomniałeś, że elektorat PIS nie ma akcji. Elektorat PiS bierze i konsumuje, nie inwestuje
  • Re: Denko się urwało. Autor: ~Dew [83.5.92.*]
    A Ty skąd wiesz, że elektorat PiS nie ma akcji. Ja jestem za PiS i mam akcje i nie obawiam się bankructwa PGE a Ty jak się boisz to tnij straty i idź stąd gdzie pieprz rośnie...pieprzyć farmazony i straszyć.
  • Re: Denko się urwało. Autor: ~Vb [37.47.52.*]
    Tak jak PIS zarządza spółkami SP tak samo zarządza państwem. Wyniki spółek już widzisz, konsekwencje, które dotkną ten kraj wkrótce zobaczysz. Chociaż chyba nie. Bo Ciebie nikt nie przekona, że białe jest białe, a czarne to czarne. Bedzie Ci kiedyś wstyd przed własnymi wnukami. Chociaż nie. Wy nie macie wstydu, bo byś się raczej nie chwalił
  • Re: Denko się urwało. Autor: ~miszcz [77.254.148.*]
    Dnia 2018-08-20 o godz. 21:14 ~Dew napisał(a):
    > A Ty skąd wiesz, że elektorat PiS nie ma akcji. Ja jestem za PiS i mam akcje i nie obawiam się bankructwa PGE a Ty jak się boisz to tnij straty i idź stąd gdzie pieprz rośnie...pieprzyć farmazony i straszyć.

kto tu pisze o bankructwie - wie oj wie elektorat pis stoi w kolejce pod sklepem o 7 rano po browar - a jak ma pieniadze to nie ma rozumu to tym gorzej , otwórz oczy chłopie bo na otwarcie rozumu za późno
  • Re: Denko się urwało. Autor: ~DjscrKrolKawioru [89.64.54.*]
    Obiecaj 15 zeta a zaglosuje:) buha$$$ha
  • Re: Denko się urwało. Autor: ~DjscrKrolKawioru [89.64.54.*]
    Nie istnieje taki poziom poniewaz kurs jest na historycznych minimach i ciezko cos powiedzieć. Albo skup i rakieta pod ppk i raczej tak obstawiam, albo chęć przejecia pakietu wiekszosciowego i..........powrot czyli de reprywatyzacja, jesli istnieje cos takiego. Oby tylko tego kler nie przejął:)
  • Ciekawe ile akcji mają już Chinczycy... Autor: ~Realista [178.235.176.*]
    To co dzieje się z wyceną PGE, Tauronu czy PGNiG to jest dramat...

Zastanówcie się jednak co jest tego przyczyną. Głównym ośrodkiem podaży naszych akcji są nasze krajowe OFE, które dzięki uchwalonym w 2013 za czasów PO - zmianach w funkcjonowaniu OFE - poprzez suwak z OFE do ZUS są transferowane rocznie ok 7 mld zł !!!

Piszecie o wyborach, to dobry moment aby zastanowić się kto Was/Mnie/Nas tak załatwił doprowadzając do tego co obecnie dzieje się na rynku. Proponuję w retoryce politycznej odrzucić sentymenty, a zacząć praktycznie patrzeć na swój portfel i realne fakty...

W 2013r Tusk okradł nas z naszych pieniędzy - taka jest prawda - i za to powinien trafić pod Trybunał Stanu... Nigdy nie głosowałem na PiS, ale na PO już też nigdy nie zagłosuję. Jestem zdania, że partia która raz okradła swoich obywateli aby rządzić - będzie to robić również w przyszłości...

Do tego oddaliśmy zarządzanie swoimi odłożonymi kapitałami na przyszłe emerytury w obce ręce - no to mamy to co mamy... Chłopaki bawią się naszym kosztem spekulując, a zyski z tej spekulacji idą za granicę...

Zadaj sobie zatem pytanie jeden z drugim obywatelu, w jakim banku masz rachunek, w jakim OFE gromadzisz środki na swoją emeryturę i gdzie opłacasz składki za ubezpieczenie...

• Re: Ciekawe ile akcji mają już Chinczycy... Autor: ~sa [213.238.124.*]
    Chciałeś skrócenia wieku emerytalnego? To teraz nie narzekaj na to co się dzieje na GPW.
  • Re: Ciekawe ile akcji mają już Chinczycy... Autor: ~Adam [37.248.208.*]
    A co ma zabranie polowy z Ofe w 2014 ze skroceniem wieku emerytalngo w 2017. PO kupila wyborcow przedluzajac mozliwosc przechodzenia na emeryture kobiet w wieku 55 lat. Braklo jej kasy na to wiec zabrala mlodym kase z Ofe a potem w nagrode im wydluzyla czas oczekiwania na emeryture do 67 rozu zycia. Pis-u w to nie umoczysz.
  • Re: Ciekawe ile akcji mają już Chinczycy... Autor: ~spoko [178.42.194.*]
    spoko Matka Boska juz was chroni, na PGE juz mega wzrost panie i panowie pseudopolitycy :-))) 
    Tchorz juz od rana czeka na tel z centrali z planem dnia na dziś - wraca stara dobra komuna
    Z przyjacielskim socjalistycznym pozdrowieniem
    tow Ubek
[x]
PGE -1,57% 10,65 2026-04-30 17:04:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.