Dla tych co nie potrafią szukać dobrych informacji. Ostatnia szansa na wejście. Salmex w wynikach Glenmarku zrobił już różnicę, a zrobi jeszcze większą. I to jest dopiero początek :) Tu może być naprawdę gorąco :) ale zawsze jest gorąco, jak rakieta startuje ;) dobrze się czyta :) .... very strong growth from the Nordic countries due to launch of SALMEX
Glenmark Europe’s rev...... for the first quarter ended June 30, 2018 was at Rs. 2,197.86 Mn. (USD 32.86 Mn.) as against Rs. 1,620.78 Mn. (USD 25.18 Mn.), recording an increase of 35.61%. The European subsidiary’s strong performance during the quarter was driven by new product launches in key markets. The Western European business continued expanding, led by very strong growth from the Nordic countries due to launch of SALMEX (generic Seretide Accuhaler) in Denmark and Norway.
Po pierwsze to info z 10 sierpnia Po drugie wzrost procentowo imponujący ale biznes Glenmarku w Europie jest mały. Nawet jeśli te 7mln usd to zasluga tylko i wylacznie salmexu to i tak celon dostanie z tego max 10% bo resztę zabiera Glenmark. Takie są zależności w tym biznesie i niestety Polska firma bez udziału takiego giganta nie sprzedałaby nic i dlatego celon godzi się na takie warunki. Moim zdaniem na tym etapie najważniejsza dla nas wiadomosc jest taka że lek zaczal sie sprzedawac i mozemy miec nadzieje ze te wolumeny będę rosły
Dobre i 2 mln dodatkowe co kwartał, a przecież to dopiero pierwsze miesiące i kilka państw. Za rok czy dwa gdy już sprzedaż będzie miejmy nadzieje w całej Europie inaczej to będzie wyglądało. czy ktoś się orientuje ile kosztuje opakowanie w Skandynawii? Bo można by się pokusić o obliczenie ile poszło sztuk, a to jest istotne, czy i jak szybko zdobędą znaczącą część danego rynku.
Ok. Mam Danie. https://www.medicinpriser.dk/Default.aspx?Navn=Salmex
Przyjmijmy, że w innych jest podobnie, ale zaokrąglę w górę do 200 za opakowanie. Przyjmuję, że 90% zgarnia Glennmark. Mamy bazę 21 mln za pół roku. Odejmuję kilka na inne leki dokładam brakujące 10%. Niech to bedzie 18mln. Daje to nam 90 000 opakowań. Czyli jakieś 20K na państwo.
1. Przed nami bardzo dobre info, i fundy starają się zebrać ile mogą. 2 Przed nami bardzo złe info (przedłużenie zgody o dopuszczenie do badania lub odmowa). Już i tak jest 2 miesiące opóźnienia.
10% dla Celonu to byłoby średnio. Myślę, że wynegocjowali więcej. Nie wiem dlaczego informacja o wielkości tantiem jest poufna. Trzeba czekać do końca września na oficjalne wyniki. Najciekawszy będzie raport za I Q 2019, bo sprzedaż na rynku skandynawskim i niemieckim będzie rozbujana. Dzisiejszy spadek jest dziwny.
Jak to jest z tymi 10 -cioma procentami dla CLN.? Jak lek jest sprzedawany np po 100 $ to Glenmark bierze 90 a CLN 10 $ ?
Bo coś mi się te 10 % wydaje za mało. To by znaczyło że te 10 % wystarcza żeby pokryć koszty produkcji leku i jeszcze na tym zarobić bo przecież CLN nie sprzedaje leków ze stratą. W przypadku MAB deklaracje padały znacznie korzystniejsze dla producenta. 35 % a nawet 50 % oczywiście nieoficjalnie.
A co do tego wpływu wzrostu eksportu na wyniki CLN to radził bym się tak nie jarać . Wartość eksportu w I kw 2018 r to zaledwie 1,2 mln zł czyli 4 % sprzedaży . Nawet jak wzrośnie o 30 % to jest to zaledwie 0,36 mln zł.
Owszem za 2 lata gdy eksport ma stanowić 50 % sprzedaży to już będzie coś bo to już będzie inna liga.
Panowie nie chciałem wprowadzić w błąd. 10% wziąłem z artykulu który kiedyś czytałem o tym jak BIG pharma wykorzystuje mniejsze firmy i to była jakaś tam średnia. Nie wiemy jaka celon ma umowę ale może dowiemy się czegoś więcej po wynikach
Ale co to jest te 30 mld dol? To jest przychód czy zysk glenmarku? Do czego to porównywać? Wieczorek mówił że celon bedzie zarabiac więcej niz Glwnmark na opakowaniu. Jeżeli tak jak poszenie celon zarobi netto zysku 2 mld dl kwartalnie tj 8 mld rocznie to bedzie 24 mln zl to byloby podwojenie zyakow ale to chyba niemozliwe.. Poza tym w tym cytacie jest mowa o 1ym kwartale (oni cbyba inaczej licza te kwartale). Na rynek duńskim weszli w Maju, prawda? Wiec ta sprzedaz to jest chyba tylko 1,5 miesiaca tylko...
Ciekawe info. Czekamy cierpliwie na wyniki i wszystko będzie jasne. Może stąd te niespodziewane wzrosty na początku sierpnia, czyżby insiderzy robili zakupy? Teraz trochę słabo, niestety kurs akcji zaniżony.
No właśnie znalazłem ten komunikat prasowy od Glenmarku dla prasy i okazuje się że chodzi nie o zysk tylko przychód (revenue)!!!
Ten wzrost przychodów moim zdaniem to zasługa głownie Salmexu i o tym wspomina sam Glenmark. Pytanie o koszty i o to jaki jest z tego procentowo zysk..... nie trzeba utrzymywać przestawicieli farm jak w PL ale trzeba mieć specjalistów od przetargów...
Z tego zysku podzielą się Glenmark i Celon. Pamiętam wieczorek wspominał że wynegocjowali bardzo dobrą stawkę; chyba nawet więcej niż 50 %. I ja mu jestem skłonny wierzyć bo tylko Celon produkuje taki inhalator (no i Polpharma też w sumie Asaris) a więc to Celon mógł sobie wybrać kontrahenta który mu pasuje a nie odwrotnie. Wieczorek powiedział też że GSK do pierwszego przetargu w ogóle nie wystartował!! Może się poddali;). Czy ktoś może ma źródło (nie wiem jakąś stronę czy coś) z info kto wygrał i kiedy konretny przetarg w Danii albo ile Duński pańtwowy płatnik (ichni NFZ) kupił w przetargu inhalatorów z flutykazonem i salmeterolem?? I jeszcze pytanie o Finlandię i Islandię; jak tam wygląda ze sprzedażą??
Nie wiem czy zauważyliście ale komunikat prasowy Glenmarku dotyczył okresu od kwietnia do końca czerwca a Salmex dopuścili do sprzedaży w Maju. Także mówimy tu o okresie nie jednego kwartału ale 1,5 miesiąca:)