Pierwszą z nich jest taka dlaczego spółka ma ujemne przepływy z działalności operacyjnej więc już wyjaśniam - pewnie kiedyś byliście na złomie ( zdecydowana większość była) i tam jak coś sprzedajecie dajmy na to miedź to dostajecie kasę od razu do ręki a nie skupujący mówi przyjdź z rachunkiem za 1-3 mieś więc jeśli elemental się rozwija tzn zwiększa wolumeny to ma coraz więcej tego złomu na składowiskach a wiadomo jak sprzedadzą do huty złom to kasę dostają po pewnym czasie dlatego rosną im zapasy( więcej złomu) oraz należności bo większy wolumen oznacza większe obroty a co za tym idzie większa kasa do oddania przez huty z odroczonym terminem płatności. Drugie to że zysk spadł z 40 do 25 mln zł to całkiem normalne gdyby spadli pod 10 mln a już w ogóle pod kreskę to już znaczyłoby bardzo źle ale tak analizując inne spółki o wiele większe z branży elementala to całkiem normalne. Teraz dla spółki ważne jest to by walczyć o marże !!!! Pewnie wielu też nie pokoi duża pozycja wartości nie materialnych i prawnych to zawsze pewien czynnik ryzyka ale skoro jarski mówi że wszystkie przedsiębiorstwa osiągnęły zysk to narazie należy założyć że jest wporządku - działalność holdingowa na tym polega że mają te wartości wysokie tutaj po prostu musi być zysk tych przedsiębiorstw a przejmowali w trudnych czasach dla recyklingu więc ryzyko przepłacenia jest niższe aniżeli w dobrych albo bardzo dobrych czasach.
O fajnie że to wstawiłeś więc już tłumaczę kolejną ważną informację dla tego biznesu więc należy się cofnąć do lat kiedy metale także spadały i jak zachowywał się zysk elementala - marże rosły a spadały przychody ale nie wolumeny tzn przerabili więcej lodówek aniżeli wcześniej a przychody były mniejsze bo metale spadały ale wtedy marża rosła co było bardzo dobre. A złomowiska to także biznes bardzo szybki metal się tam pojawia i często znika odbierany przez tiry z hut dlategogo przy tej szybkości maleje ryzyko mocnej różnicy pomiędzy ceną metalu w trakcie zakupu a sprzedaży do huty - aczkolwiek zawsze to ryzyko jest tylko wtedy rynek powinien żądać premii tzn elemental chcąc za to ryzyko większej marży bo zmiany kursu są nie korzystne. Pamiętajcie metale są niezbędne do życia ludzi i w długim terminie drożeją zawsze czy to za 100 czy to za 300 lat będą złomowiska żeby to skupywać oddawać do hut i przerabiać na nowe rzeczy a zbiegiem czasu poziom recyklingu będzie rósł to normalne wydobycie jest coraz droższe przez to że coraz głebiej schodzą oraz no metale się nie odnawiają jest ich coraz mniej do wydobycia !!!!
Mylisz się, technologia ciągle posuwa się do przodu i wydobywa się metale ze złóż, które kiedyś byłyby nieopłacalne. Podobnie sytuacja wygląda na ropie, której oczywiście nie przybywa. Taki trend może trwać 100 lat bez najmniejszego problemu.
Robienie zapasów nieproporcjonalnie większych niż zmiana skali działalności nie jest zwyczajną sytuacją. Sam prezes tłumaczył, że konkurencja ich docisnęła i zmniejszyła marże. Skoro zamierzają się z tego wydostać przez niższe koszty, to w obecnej chwili jest tylko pytanie o konkurencję i nic innego, bo to wyznaczy marże.
Z tą technologią piłeczkę można odbić w drugą stronę - bo jeśli technologia idzie w recyklingu do góry to wtedy z danej rzeczy mozn odzyskać więcej. A z wydobyciem i technologia to to nie jest tak że skoro technologia idzie do przodu to wydobycie w kopalni głębinowej będzie miało takie same koszty jak odkrywkowej np. weźmy ropę którą pewnęgo czasu mocno analizowałem jak spadała poniżej 40$ patrz o ile dobrze pamiętam koszty wydobycia w Arabii sięgają 10-20 $ a już z łupków ok 50$ a na morzu ok 70$ a z piasków bitumicznych ok 100$ to są średnie ceny więc kiedyś nie można było przerabiać z piasków bitumicznych a teraz można ale jakie koszty !!!
Ja nie mówię tego wszystkiego żeby kupić bo kto ma kupić to kupi a kto kupił ten kupi i tyle a co kursu może będzie z poziomu 1,85 korekta mocniejsza może nie - możliwe że trochę nastraszą i wejdą w poziom 1,9-2,1 i tam zostaniemy na dłużej. Najgorszy scenariusz którego bym nie chciał to zejście do 1,28 zł i później znowu duże wzrosty wolałbym spokojne wejście w strefę wyżej opisaną i tam ok 2-3 kwartałów kiszenie się .
Dlatego nie inwestuje krótkoterminowo bo jak mnie ktoś zapyta gdzie to będzie za tydzień czy za miesiąc to odpowiem Że nie mam pojęcia ale jak ktoś już zada mi pytanie gdzie będzie za 6-8 lat elemental odpowiem znacznie wyżej!!
Dlaczego nie byłeś taki mądry w 2012 roku? Nic, ale to nic nie jest pewne! Na Elementalu siedzę od 2012 i nigdy, przenigdy nie sądziłem, że zejdzie do 0,80 groszy:)
Wiem do czego bijesz próbujesz podważyć moje długoterminowe podejscie do inwestowania to ci odpowiem powiedzmy na twoją "zaczepkę" tego oczywiście nikt nie wiedział że zejdzie do 80 gr ale takie okazje się wykorzystuje ponieważ to ta sama firma mająca ten sam budynek produkująca tyle samo a nawet więcej niż wcześniej a za którą możemy zapłacić 80 gr a nie 4 zł takie rzeczy się zdarzają zobacz na notowania Whirpoola którę od 2000 do 2009 poruszało się powiedzmy po linii poziomej a w 2009 wybiło się dołem w ramach kryzysu i kto kupił w 2003 czy 2005 nie stracił jak nie sprzedał i teraz jaką kręci dywidendę jak na amerykańskie warunki ale ten kto kupił w 2009 jest wielkim wygranym bo ma ogromną stopę dywidendy i wzrost kursu na giełdzie notowania nie są uzależnione tylko od wyników tutaj wchodzi jeszcze prawo popytu i podaży dlatego mamy co jakiś czas takie ekstremalne sytuację jak np w 2007 roku gdzie ludzie kupując akcje widzieli ogromne stopy zwrotu przyszłe bo to tak szybko rośnie i kupywali. A ja z góry zaznaczę że jeśli ideks idzie o 50% czy spółka to nie znaczy że jego realna działalność się rozwineła o 50% czy wyniki o tyle poszły. Jeszcze coś ja często analizuje spółki gdzie siedzi rzesza inwestorów indywidualnych i często dochodzę do takich wniosków np na petrolinv że ludzie widząc kurs że spadł z 700 zł do 5 zł myślą że już niżej być nie może i dlatego ciągle dokupują a właśnie tam się nie dokupuje tylko ucieka. Ja w biznes który wchodzę mam akcje mam takie parcie że musze o nim wszystko widzieć co jak działa itd dlatego u mnie w portfelu nigdy nie będzie więcej niż 10 spółek bo nie byłbym wstanie tego ogarnąć nie działam jak fundusze które maja po 100 spółek i tam wiadomo jest wielu expertów od danego tematu ale nikt tzn jedna osoba nie jest tego wstanie ogarnąć dlatego ich błędy możemy wykorzystac dla własnego sukcesu bo wyjdą z jakiegoś biznesu m.in z elementala znacznie zaniżając jego cenę.
W tym momencie to oni nie zasługują na 4 pln, bo utracili marżę. 4 pln było jak obiecywali zysk rzędu 60-80 mln rocznie. Teraz nie wiadomo czy zrobią 20.
Za 3 lata zrobią 200 mln zysku i to jest obecnie dyskontowane. Góra technologicznych śmieci rośnie a historia co było już nikogo nie zajmuje. Spółka z kandydatura na minimum miliard kapitalizacji w okresie 3-5 lat
Rekomendacje są informacja i tyle niczym więcej warunki rynkowe się zmieniają i to one nadają kursowi wysokość najważniejszy jest zysk rośnie on to rośnie kurs o ile spółka nie jest zbytnio zadłużona przypadek z.m kania lub zbyt długo nie ma dodatnich przepływów trzeba pamiętać że firma musi generować gotówkę po pewnym czasie i to z niej się rozwijać a nie ciągle ją pochłaniać. Po elementalu widać że powoli zaczynają ją generować miejmy nadzieje że trend się utrzyma wcześniej też generowali raz kiedyś ale to nie było stabilne teraz muszą bardziej ustabilizować ten biznes bo teraz on mocno pochłaniał gotówkę bo się ostro rozwijali teraz przyszedł czas by ten rozwój był bardziej zrównoważony. Zaznaczę że nie każda spółka której kurs spadł o 80% jest okazją jak np. idea bank to nie jest okazja !!! A elemental był :) i oby dalej biznes szedł dobrymi torami fajna branża fajna spółka ogólnie jest okey.
Haha bo trochę opadło według ciebie codziennie miałoby rosnąc po 5-10% bez nawet najmniejszej korekty to sobie policz 1,8*1,05 do potęgi 20 gdzie by było za miesiąc bez przesady moim zdaniem ta zrzutka może dobrze zrobić kursowi bo jak to rynek pochłonie to będzie pokaz siły i to lepiej będzie świadczyć o przyszłym kursie.
Ojejku wielkie mi rzeczy bo spadło czy w firmie coś się zmieniło ? przez ten spadek? czy dostane mniej dywidendy w przyszłości bo spadło ? - moim zdaniem pytania retoryczne w swoim portfelu mam jeszcze inna firmę która jest tak przeceniona że ło ho ho ale ja ją kupiłem pod dywidendy więc kurs mnie zbytnio nie obchodzi a mam tak tanio ją kupioną że stopa przyszła z dywidend będzie wysoka. A tu dywidendy się pojawią lada chwila i mam sobie zawracać głowę bo kurs spadł i to z nie wyjaśnionych przyczyn zysk na akcje jest od zysku netto a nie po ile chodzą akcje ELEMENTAL TO JEST SPÓŁKA KTÓRĄ MOŻNA ZOSTAWIĆ NA 10 LAT W PORTFELU I BYĆ PEWNYM ŻE PO TYM OKRESIE ONA DALEJ BĘDZIE FUNKCJONOWAĆ SOBIE DOBRZE !!!! ja mam takie spółki w portfelu na które jestem bardzo pewien i spoglądam na ich kurs bo lubię :)
Czy naprawdę sprawia Ci to przyjemność, że przeciętny Kowalski traci, czy aż tak Cię rajcuję, gdy młody człowiek zainwestuje kilka tysięcy na GPW i straci połowę ?
Te rekiny, przysłowiowe grubasy zawsze wyjdą na swoje, popłyną co najwyżej zwykli, szarzy ludzie, którzy ciężko pracując nie chcą zostawiać swoich oszczędności w banku na 1%... I uwierz nie zawsze kierują się chciwością, bo czy chciwością jest kupno Elementala za 1,5 - połowę jego wartości - a przypominam spółka wciąż jest dochodowa.
Kolego skąd taka teza? Czytasz między wierszami? Opisuje jedynie rzeczywistość na bananowej i elemental jest tylko jednym z przykładów. W tej chwili rządzi tu spekulacja i tylko tyle chciałem napisać. Żadnych teorii spiskowych.
No z tym wyjściem grubasów na swoje to ja bym miał obiekcje pewne czy tak jest patrz fundusz buczka ma ok 800 mln zł wiec strata 40 mln zł przekłada się na stratę ok 5% wartość całego portfela doliczyć do tego opłatę 4 % i wychodzi 9% biorąc że średnio małe i średnie spółki rosną w tempie 9% to rok stracony i obniża to oczywiście takie coś długoterminową stopę zwrotu. Wiesz my indywidualni ci co mają widzę na temat giełdy co tu się i jak dzieje przeprowadzamy dokładne selekcje wiadomo znacznie prościej wybrać 10 spółek z 500 aniżeli 100 z 500 wtedy zawsze będą się pojawiała pewna ilość spółek które będą niszczyły wartość portfela no moim zdaniem jak wybierać te 100 to prościej kupić ETF i sprawa załatwiona fakt na wig40 i swig narazie nie ma i pewnie do czasów wielkiej hossy która w końcu nadejdzie one się nie pojawią bo teraz LYXOR nie walnie ETF skoro nie ma kapitału na gpw nie zarobiliby na tym a taki ETF by się przydał o jak ja bym teraz walnął ETF na wig80 długoterminowo to nawet nikt nie ma pojęcia :)
Istnieje duże prawdopodobieństwo że to Buczek ładuje akcje Elementala w rynek bo to wszystko zbiegło się z problemami idea banku a to wielka wtopa Buczka władował tam 50 mln zł a teraz te akcje nie są warte 10 mln zł więc w poszukiwaniu płynności może sprzedawać Elementala bo analiza wolumenu wskazuje jednoznacznie że wczoraj ładowała inna osoba aniżeli kupowała po prostu inaczej to wszystko wygląda dlatego ja się skłaniam do tego że to Buczek.