• FAM - co robić Autor: ~śpioch [94.254.187.*]
    Witam,

Posiadam akcje FAM od dłuższego czasu. Moje biuro maklerskie (mBank) przy zejściu FAM z giełdy poinformowało mnie, że instytucja zajmująca się obrotem niepublicznym akcjami poinformuje mnie co i jak dalej z akcjami.
    Sam nie miałem czasu śledzić na bieżąco poczynań spółki, w związku z czym nie wiedziałem nic ani o WZA, ani o emisji, czy przymusowym wykupie.
    I ... obudziłem się z ręką w nocniku jak zobaczyłem ostatni artykuł w PB :(

Poczytałem trochę forum ale przyznam, żę nie wiem co dalej robić:

1. czy nadal mogę przyłączyć się i napisać do prokuratury wniosek o popełnienie przestępstwa ? W moim przypadku oprócz innych zostało naruszone prawo do informacji jakie powinien przekazywać emitent akcjonariuszowi.

2. czy lepiej przyłączyć się do jakiegoś pozwu zbiorowego (na stronie PB wyczytałem, że kancelarie "Piszcz i Wspólnicy" oraz "GM Legal Grot & Marcinkiewicz" obsługują akcjonariuszy FAM w pozwie).

3. Co z moimi akcjami skoro nie złożyłem w terminie formularza o wykup przymusowy i nie pobrałem akcji ze strony spółki ? (emitent powinien mnie poinformować o takich rzeczach, bo w końcu dostał moje dane z biura maklerskiego).

Będę wdzięczny za wszelkie informacje i pomoc w temacie.
    Pozdrawiam.
  • WYŚLIJ ZAWIADOMIENIE O PRZESTĘPSTWIE DO PROKURATURY. Autor: ~Gan [46.77.147.*]
    WZÓR JEST POD LINKIEM: https://m.bankier.pl/forum/temat/6162559.
    Do tego dodaj to, co jest pod linkiem: https://m.bankier.pl/forum/temat/6189803
    Obecne brzmienie art. 46 § 1 k.k. oznacza, że w razie skazania za każde przestępstwo, w wyniku którego szkoda zaistniała, może być orzeczony obowiązek naprawienia szkody w całości albo w części lub zostać orzeczone zadośćuczynienie. Naprawienie szkody (zadośćuczynienie) następuje obligatoryjnie na wniosek pokrzywdzonego. Jeżeli nie wytoczono powództwa cywilnego, pokrzywdzony, a także prokurator, może taki wniosek złożyć aż do zakończenia pierwszego przesłuchania pokrzywdzonego na rozprawie głównej (art. 49a k.k.).
  • Re: FAM - co robić Autor: ~FAM [83.20.183.*]
    Do śpiocha

1. Zgłaszanie się do prokuratury jak najbardziej ma sens, chociażby z tego powodu, że w razie prawomocnego wyroku możesz otrzymać odszkodowanie.

2. W tym temacie najlepiej kontaktować się z tymi kancelariami albo także z inną. Moim zdaniem na tym etapie bardzo trudne będzie samodzielnie złożyć pozwy ze względu na unieważnienie dokumentów akcji oraz utraty statusu akcjonariusza. Dołączanie do istniejących pozwów jest teoretycznie możliwe, tylko ci które złożyli pozew mogą na to nie wyrażać zgodę. Niekoniecznie będą tym zainteresowani, bo ich sytuacja prawna się przez to nie poprawia. Poza tym jak oni wygrają w sądzie to i tak wszyscy akcjonariuszy na tym korzystają.

3. Akcje zostały unieważnione. Obecnie możesz tylko odebrać cenę przymusowego wykupu. Informacje jak to zrobić znajdziesz na stronach internetowych FAM w zakładce relacje inwestorskie dokumenty spółki. Może być, że wypłaty są obecnie wstrzymane ze względu na udzielenie przez sąd zabezpieczenia powództwa w postaci wstrzymania wykonania przymusowego wykupu. O tym musisz pytać w spółce. W razie wygranej akcjonariuszy w toczących się procesach sądowych możesz starać się o odszkodowanie w odrębnym procesie cywilnym, jeżeli w wyniku wygranych procesów akcjonariuszom nie zostaną zwrócone akcje. W takim przypadku wskazane może być nie odbierać na razie cenę.

To są sugestie osoby nie będącej prawnikiem. W takich sprawach zawsze warto konsultować się z prawnikiem
  • Re: FAM - co robić Autor: ~wyrolowany [95.48.193.*]
    Witam,
    też miałem akcje w mBanku, dzwonili do mnie ostatniego dnia notowań i informowali że mogę jeszcze sprzedać.
    Potwierdzili że jak nie sprzedam to akcje trafią do depozytu i aby spokojnie czekać.
    Spółka będzie informować niby że mają mój adres.
    Czekałem i nic.
  • Re: FAM - co robić Autor: ~zainteresowany [5.184.37.*]
    apel do wyrolowanego skontaktuj się z andrzej1111@op.pl

czekam
[x]
FAM 0,00% 1,80 2018-02-19 01:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.