ORZEŁ SA (29/2018) Orzeł SA: Blokada systemu informatycznego w wyniku cyberataku 2018-08-13 18:10:09Postawa prawna: Art. 17 ust. 1 MAR - informacje poufne. Zarząd Orzeł S.A. z siedzibą w Poniatowej informuje, że w dniu 13 sierpnia 2018 roku powziął wiedzę o ataku cybernetycznym, w wyniku którego zablokowany został dostęp do systemu klasy ERP oraz systemu płacowego Spółki, a sprawcy ataku wysunęli żądanie okupu za odblokowanie danych. Administratorem serwera, na którym zainstalowane są systemy informatyczne jest zewnętrzny dostawca rozwiązań w zakresie IT. Na tym etapie Zarząd nie jest w stanie stwierdzić, czy atak był celowo wymierzony w Spółkę, czy stała się jego przypadkową ofiarą. Pomimo ataku, działalność operacyjna w zakresie produkcji i sprzedaży prowadzona jest w normalnym trybie. Dostawca usług IT podjął próby odzyskania dostępu do danych, a o fakcie popełnienia przestępstwa poinformowano organy ścigania.
W nawiązaniu do raportu nr 29/2018 ESPI Zarząd informuje, iż dane informatyczne zostały odzyskane z kopii zapasowych, w związku, z czym cyberatak z dnia 12 sierpnia nie wywołał skutków w postaci trwałej utraty danych. System ERP i baza danych przywrócone zostały do stanu sprzed zdarzenia.
Dnia 2018-09-01 o godz. 11:20 ~KUL napisał(a): > Nasz mistrz:
Jacek Orzeł mówi, że z perspektywy czasu, upadłość byłą dla niego błogosławieństwem. - Zdałem sobie sprawę, że moje dzieci rosną obok mnie, że nie mam czasu na swój rozwój duchowy. - opowiada. - W trudnych chwilach uczyłem się zaufania do Boga.
Pisze też o tym że zostawił firmę w najlepszym jej okresie. Zapomniał tylko dodać że z wielomilionowymi długami powstałymi przez wyprowadzanie kasy ze spółki przez CAŁĄ rodzinę. Ale duchowość nie zajmuje się przyziemną mamoną. Ciekawe kiedy Nenckarski się skapuje co to za wspólnik.
Dnia 2018-09-03 o godz. 09:15 ~proboszcz napisał(a): > ... Zapomniał tylko dodać że z wielomilionowymi długami powstałymi przez wyprowadzanie kasy ze spółki przez CAŁĄ rodzinę.