• nowy inwestor ? co się zmieni ? Autor: ~pi0Tr [185.15.1.*]
    Hipotetycznie załóżmy, że MCI chce się pozbyć ABC. I hipotetycznie, że taki inwestor się zjawi i kupi od MCI tę firmę.

Co się zmieni w ABC ? czy nagle zacznie mieć lepsze wyniki ? zmienią Panią prezes ? ale co to da ?
    Jakie są szanse i powód na wzrosty kursu akcji który będzie stały a nie tylko kilkudniowy spekulacyjny pod takiego news'a ?
    Pytam o to bo jeden z forumowiczów bardzo kładzie nacisk na to, że może mieć to znaczenie a moim zdaniem znaczenia żadnego nie będzie miało ...
  • Re: nowy inwestor ? co się zmieni ? Autor: ~St37 [188.146.226.*]
    Pewnie będzie brak dywidendy wtedy albo b. Zanizona
  • Re: nowy inwestor ? co się zmieni ? Autor: ~pi0Tr [185.15.1.*]
    jeśli zmiana inwestora ma przynieść brak dywidendy to jest powód do dyszach spadków a nie wzrostów.
  • Re: nowy inwestor ? co się zmieni ? Autor: mul_roboczy [94.254.151.*]
    Moim skromnym zdaniem bieżący kurs daty nie odzwierciedla obecnie jej faktycznej wartości i zniechęca do sprzedaży całego biznesu.
    Na miejscu MCI skupiłbym do 95 % akcji wykorzystując wyjście OFE, następnie ogłosił wykup przymusowy (drobnica nie ma wtedy już nic do gadania) ściągnął spółkę z GPW i dopiero wtedy sprzedał w bardziej atrakcyjnej cenie.
  • Re: nowy inwestor ? co się zmieni ? Autor: ~wykres [78.28.34.*]
    MCI, gdyby chciał, juz dawno przejęłoby datę...
    pytanie - dlaczego tego nie robi?
    i drugie - dlaczego od tylu lat nie moze znaleźć chętnego, kto chciałby odkupić udziały w dacie?
  • Re: nowy inwestor ? co się zmieni ? Autor: mul_roboczy [94.254.146.*]
    Chcesz rozmawiać normalnie ????
    Odpowiedź wydaje się być bardzo prosta. MCI nie prowadzi działalności charytatywnej i zazwyczaj całkiem nieźle zarabia na sprzedaży spółek ze swojego koszyka. Wnioskować więc można, że za datę zażyczył sobie kwoty zbyt wysokiej i skoro nie przeszła to skupił się na innej formie zarabiania na Dacie - dywidendzie.
    Dlaczego nie skupował ?? Też odpowiedź jest prosta bo wiedział, że fundy będą musiały kiedyś wyskoczyć z akcji co niewątpliwie wpłynie na kurs
    Dlaczego teraz, przynajmniej jest dobry moment na skup ?
    Bo jest tanio !
    Przecież może jeszcze poczekać, bo tak jak mówisz nie wiadomo czy nie będzie taniej. I tu wkrada się stała zależność popytu w zależności od ceny im cena niższa tym popyt zazwyczaj większy i ktoś inny te akcje może podebrać
    Dnia 2018-08-06 o godz. 16:50 mul_roboczy napisał(a):
    > Odpowiedź wydaje się być bardzo prosta. MCI nie prowadzi działalności charytatywnej i zazwyczaj całkiem nieźle zarabia na sprzedaży spółek ze swojego koszyka. Wnioskować więc można, że za datę zażyczył sobie kwoty zbyt wysokiej i skoro nie przeszła to skupił się na innej formie zarabiania na Dacie - dywidendzie.
    > > Dlaczego nie skupował ?? Też odpowiedź jest prosta bo wiedział, że fundy będą musiały kiedyś wyskoczyć z akcji co niewątpliwie wpłynie na kurs
    > > Dlaczego teraz, przynajmniej jest dobry moment na skup ?
    > > Bo jest tanio !
    > > Przecież może jeszcze poczekać, bo tak jak mówisz nie wiadomo czy nie będzie taniej. I tu wkrada się stała zależność popytu w zależności od ceny im cena niższa tym popyt zazwyczaj większy i ktoś inny te akcje może podebrać

a o fundach, które wyskakiwały i zbiły kurs jakoś ani słowa?... ;)

eh, a białoczerwony, nikt i fox tyle razy to tłumaczyli, że o sobie nie wspomnę...

i czemu jakoś nie ma chętnych na ten tani skup?...
    i czemu im taniej, tym mniej kupujących, co pokazuje też i dzisiejsza sesja?...

Dnia 2018-08-06 o godz. 16:40 mul_roboczy napisał(a):
    > Chcesz rozmawiać normalnie ????

chcę, ale najpierw jak przeprosisz za wszystkie wcześniejsze bzdury, które o mnie napisałeś - wtedy dam ci kredyt zaufania i powstrzymam się od kpin...

decyzja należy do ciebie
    Wykres nie będę Cię przepraszał, bo jesteś trollem i naśmiewasz się z ludzi próbując wmówić im że są niemądrzy inwestując w datę.
    Średnio mi się jednak podobają pyskówki i przekrzykiwanie więc powyższe nie powinno stanowić problemu przy normalnej dyskusji.

Ps. I nie chcę od Ciebie, żadnego kredytu zaufania bo jak na razie stanowimy opozycję:)
    Dnia 2018-08-06 o godz. 17:48 mul_roboczy napisał(a):
    > Wykres nie będę Cię przepraszał, bo jesteś trollem i naśmiewasz się z ludzi próbując wmówić im że są niemądrzy inwestując w datę.
    > > Średnio mi się jednak podobają pyskówki i przekrzykiwanie więc powyższe nie powinno stanowić problemu przy normalnej dyskusji.
    > >
    > > Ps. I nie chcę od Ciebie, żadnego kredytu zaufania bo jak na razie stanowimy opozycję:)

wszystko jasne...
    miałeś szansę na męskie załatwienie załatwienie sprawy, ale wybrałeś inaczej...
    nie jesteś dla mnie opozycją - bo nie jesteś już dla mnie merytorycznym partnerem, bym traktował cię jako opozycję

z własnego wyboru pozostajesz więc w roli jankomułka...
    Merytoryczny partner to taki, który zawsze się z Tobą zgadza czy udaje, że nie widzi twojego trollowania ?
    Możesz wyjaśnić ?
    Dnia 2018-08-06 o godz. 18:08 mul_roboczy napisał(a):
    > Merytoryczny partner to taki, który zawsze się z Tobą zgadza czy udaje, że nie widzi twojego trollowania ?
    > > Możesz wyjaśnić ?

merytoryczny to taki, który pisze ad rem, a nie ad personam

merytoryczny to taki, który ignoruje pozory trollowania i nie reaguje hejtem

merytoryczny to taki, który nie fantazjuje i nie kłamie o kimś, kogo nie zna...

wielu tu było takich, z którymi prowadziłem ożywioną i ostrą dyskusję, ale z czasem każdy z nich umiał zachować się honorowo i po mesku...

jednym z takich gości był mar, facet, który ostro i więcej ode mnie pisał o mci i dacie, ale gdy zrezygnował z tej inwestycji, to choć nie musiał i czym mnie bardzo zaskoczył, przyznał mi rację w ocenie daty i z szacunkiem pożegnał się...

o innych nie wspominam, bo i tak ich nie znasz...

wielu tu było takich, co po kilku (2-3) latach przyznawali mi podobnie rację, choć nie musieli, a jednak to zrobili, więc dla takich osób, których bliżej nie znam, mam największy szacunek...

ty jesteś pierwszym, który zachował się jak obrażony dzieciak...
    trudno, twój wybór...

nie oczekuję od nikogo, by się ze mną zgadzał i lubie czytać takich, którzy merytorycznie polemizują lub choć podsuwają pewne opce czy sugestie do przemyślenia...
    nawet janek kilka razy takie rzeczy mi podsunął niezależnie od swego dywidendowego nawijania makaronuu na uszy

ty zaś pozorujesz merytoryczna dyskusję, a mnie traktujesz jako osobistego, który robi z ciebie wiadomo kogo...
    nie ja robię z ciebie kogos takiego, ale ty sam swym stylem, insynuacjami, konfabulacjami, agresją werbalną itp. - dlatego dlatego jesteś traktowany tak a nie inaczej...

miałeś szansę to zakończyć i moglibyśmy wrócić do rzeczowego spierania się (z ironią lub bez) bez agresji, ale skoro chcesz piaskownicowych pyskówek, będziesz je miał, bo wiesz, ze potrafię reagować na twoim poziomie...

Człowieku ocknij się bo żyjesz chyba w innym świecie. Urzekła mnie twoja historia jednak fakty mówią co innego. Gdy Ci potakiwałem to byłem kumplem gdy zacząłem się z Tobą spierać to zacząłeś próbować mnie ośmieszać dlatego nie pozostałem dłużny bo czegoś takiego nie lubię.
    Trochę o psychologii na giełdzie się nauczyłem i wiem kiedy i jak próbuje się manipulować ludźmi. Wyczuwam kiedy ktoś hejtuje bo właśnie sprzedał i kiedy zachwala bo kupił.
    Mnie nie trzeba było rozgryzać bo jak zapewne zauważyłeś dokładnie podałem moment wejścia i uśrednienia.
    Zapewne gdyby nie moja osoba to dzisiaj napisałbyś, że było podanie tlenu na close 1 akcją, gdy faktycznie poszło 15001akcji.
    Ktoś upycha akcje w rynek i dzisiaj dał np zlecenie w WUJ jednak cena jest na tyle atrakcyjna, że ktoś te akcje zbiera (wg. Ciebie podaje tlen)
    Dnia 2018-08-06 o godz. 18:35 mul_roboczy napisał(a):
    > Człowieku ocknij się bo żyjesz chyba w innym świecie. Urzekła mnie twoja historia jednak fakty mówią co innego. Gdy Ci potakiwałem to byłem kumplem gdy zacząłem się z Tobą spierać to zacząłeś próbować mnie ośmieszać dlatego nie pozostałem dłużny bo czegoś takiego nie lubię.
    > > Trochę o psychologii na giełdzie się nauczyłem i wiem kiedy i jak próbuje się manipulować ludźmi. Wyczuwam kiedy ktoś hejtuje bo właśnie sprzedał i kiedy zachwala bo kupił.
    > > Mnie nie trzeba było rozgryzać bo jak zapewne zauważyłeś dokładnie podałem moment wejścia i uśrednienia.

to ty żyjesz w swoim katatymicznym świecie...
    mnie nie interesuje, czy urzekła cię jakaś moja historia - i na wzajemność nie licz, mnie twoja nie urzekła, wciąż tylko rozbawia...

nigdy nie byłeś moim kumplem i nigdy mi nie potakiwałeś - pisałeś swoje jak chorągiewka zależnie od tego, czy miałeś akcje, czy nie

nie ja ciebie ośmieszałem, ale sam się ośmieszałeś tym, co zmyślałeś i jak naganiałeś...
    ja to tylko podkreślałem swą ironią, gdy się pod śmiech podkładałeś...

twoje "trochę o psychologii na giełdzie" jest faktycznie na poziomie tylko trochę...
    gdzie trochę znaczy niewiele, a tylko trochę znaczy prawie nic, co ujawniasz nieustannie explicite oraz implicite w swych postach...

nie wiesz i nie będziesz wiedział, czy miałem, mam lub zamierzam mieć datę, tkwisz tutaj w swej katatymii i pareidolii, a innych oceniasz swoimi kryteriami i myślisz, ze mnie ośmieszysz lub obrazisz swoimi tekstami? jest przeciwnie - ty swoimi atakami pokazujesz, czym ciebie można obrazić lub dokuczyć bądź ośmieszyć...

fakt, ciebie nie trzeba rozgryzać, wszystko podajesz na tacy (myśląc że jest inaczej) i nie momencie wejścia czy uśrednianiu teraz piszę, ale o tobie...
    Jesteś niereformowalny.
    Cóż próbowałem.
    Ludzie przynajmniej będą się mogli pośmiać a my nabijemy wysokie zainteresowanie profilem daty na bankier.pl

Pozdrawiam
    Dnia 2018-08-06 o godz. 18:56 mul_roboczy napisał(a):
    > Jesteś niereformowalny.
    > > Cóż próbowałem.
    > > Ludzie przynajmniej będą się mogli pośmiać a my nabijemy wysokie zainteresowanie profilem daty na bankier.pl
    > >
    > > Pozdrawiam

a ty niby jesteś reformowalny?
    niczego nie próbowałeś - zrobiłeś sobie ze mnie osobistego wroga, dzieki któremu chcesz zaistnieć na forum nie poprzez ad rem, ale poprzez bezskuteczne hejtowanie, które ja zbijam śmiechem

ja na śmiech wystawiam się celowo i nie przeszkadzają mi niczyje opinie o mnie - one mi po prostu pokazują, z kim mam do czynienia, z abderytą czy człowiekiem z wiedzą i klasą...

mnie wyśmiewanie nie razi ze strony abderytów, bo to ich naturalna reakcja, gdyż brak im argumentów merytorycznych, ciebie już zaś wiele razy wyśmiano, ze udajesz eksperta, a nie masz podstawowej wiedzy o spółce, dywidendach w dacie itd.

ja nie mam problemu z twoimi wpisami, ty zaś...
    twe wpisy pokazują, jak wielki problem masz z moimi...
    ale to twój problem...
    Dnia 2018-08-06 o godz. 15:47 ~pi0Tr napisał(a):
    > Hipotetycznie załóżmy, że MCI chce się pozbyć ABC. I hipotetycznie, że taki inwestor się zjawi i kupi od MCI tę firmę.
    >
    > Co się zmieni w ABC ? czy nagle zacznie mieć lepsze wyniki ? zmienią Panią prezes ? ale co to da ?
    > Jakie są szanse i powód na wzrosty kursu akcji który będzie stały a nie tylko kilkudniowy spekulacyjny pod takiego news'a ?
    > Pytam o to bo jeden z forumowiczów bardzo kładzie nacisk na to, że może mieć to znaczenie a moim zdaniem znaczenia żadnego nie będzie miało ...

no to równie hipotetycznie załóżmy, ze jakiś zagraniczny mocarz IT
    https://blendberg.com/pl/blog/ranking-najwieksze-firmy-it-na-swiecie/

zechce kupić, zrobic fuzję lub choćby stać znaczącym udziałowcem w którejś z polskich spółek
    https://itwiz.pl/najwieksze-firmy-polsce-roku-2017/

to niczego by to nie zmieniło?... ;)
  • Re: nowy inwestor ? co się zmieni ? Autor: bialoczerwony1972 [91.202.175.*]
    Do przymusowego wykupu wystarczy 90% panie mule roboczy...
    A do zdjęcia z GPW bez wyciskania jeszcze mniej...
    Przepraszam białoczerwony masz rację siedziałem głową jeszcze w starych przepisach
    https://m.bankier.pl/wiadomosc/Przymusowy-wykup-akcji-drobnych-akcjonariuszy-2336326.html
    Qźwa to jest to. Wszystko jasne cały czas miałem w głowie 95% a nie 90% . Sqbańcy , dlatego wykres tak wytrwale pisze charytatywnie na dacie !
    Pozwolisz, biało-czerwonych że odpowiem w nowym wątku
[x]
ABCDATA 0,00% 0,00 1970-01-01 01:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.