sima. kiedy pojawia się PP na kontach akcjonariuszy ? proszę o merytoryczną odpowiedź , przecież miała być dystrybucja akcji a chciałem dokupić za 0.20 groszy
emisja została uchwalona http://mojeinwestycje.interia.pl/news?inf=2577802 tylko nie została w sposób formalny wprowadzona w życie , nie dokonano pozostałych kroków aby zaistniała w praktyce (nie odbyła się) dzwoniłem do domu maklerskiego z ciekawości,żadnych pp nie zobaczysz
NIE WIEM ,myślę że prawdopodobnie cena nominalna wciąż oficjalnie może być 1,2zł zamiast 0,2zł i to mogło uniemożliwić przeprowadzenie ? (nie mylić ceny nominalnej ,rynkowej ,wg wartości księgowej i emisyjnej )
nominał może być 20gr rynkowa np 2zł(wynika z notowań) emisyjna wtedy 1zł(frajerzy się zawsze ubiorą) a wg wartości księgowej 2,12gr (teraz tyle wynosi)
...jak uchwalali to krzyk na forum,nie odbyła się to też krzyk...dobrze jest chyba wtedy jak jest 2 zł i można się drogo ubrać :D
...z technicznego punku widzenia to dobrze bo w obrocie pozostanie "mało" akcji i po bardzo niskiej cenie rynkowej względnie niewielki kapitał może mocno unieść kurs wtedy,gdyby strona popytowa zaczęła przeważać
rzadko spółka tej wielkości ma tak zaniżona kapitalizację ,C/WK =0,04 ,przychody roczne coś ok.40mln a kapitalizacja trochę ponad 2mln :D 2,3kwart mają najlepsze wyniki
...jeszcze jedno gdyby ta emisja akcji B ? przeszła w 100% to w obiegu byłoby 52mln szt a tak pozostanie 26mln szt czyli wartość księgowa na akcję zamiast 2,12zł przypadałaby ~1,15zł ...co i tak wiąż mega przecena bo na rynku mamy 10gr !
NIE WIEM , może zrezygnowali ? i poczekają na lepsze czasy,wyższą cenę rynkową ? i wtedy znów ogłoszą ?
....prędzej myślałem że emisja została celowo zaplanowana(i w drodze 2ga np.prywatna)przy "za niskim" kursie tak żeby spokojnie mógł ją objąć "outsider" w podstawowym i dodatkowym(5mln wlewa w firmę i 5mln w akcjach,potem kurs jest windowany) ...czyżby wciąż nie był zarejestrowany nominał 20gr tylko 1,2zł ?(tak ktoś z was pisał ??)
Wystarczy na "bankierze" kliknac w ikonke "akcjonariat" Wedlug "bankiera" nominal nadal wynosi 1.20 ,podaja takze ze 28.05 obnizono nominal do 0.20 gr , natomiast w KDPW takich akcji jest 0 (slownie: zero)