Jeszcze raz upieram się, że info o VAT ma bardzo mały wpływ na kurs, jak i cała kontrola ciągnąca się latami. Dlaczego? - nie wiem. Domyślam się, że insiderzy wiedzieli, zatem rynek też po takim czasie wiedział. Wzrost przy tak zdołowanym przez lata kursie i wypłacanych dywidendach do poziomu nawet nie wyrównującego obcięcie, wskazuje na wagę VATu w sprawie.
W zasadzie możliwe, że sam skok do 1,6x był spowodowany typowym po info nakręceniem, gdzie robi się sztuczny tłok w kolejce kupujących. Tylko, że ta kolejka okazała się chuda.
I kwestia zasadnicza - co obecnie zakotwicza kurs spółki na poziomie 1,5x z tendencją spadkową.
Bo coś być musi. Brak kapitału, niepewność prawna, polityczna, rosnące podatki, ryzyko fiskalne, konkurencja, ogólna sytuacja w Polsce, rozkręcająca się inflacja - a i owszem. Ale dywidenda była wypłacona na odpowiednim poziomie. Zatem co. No i dlaczego spółka nie wykupuje swoich akcji. Przecież na ten cel nawet kredyt warto wziąć, jeśli dochody będą dobre.
A może najprostsze rozwiązanie. Kurs odpowiada prawdopodobnym zdyskontowanym dochodom w przyszłości sprowadzonym na dziś. Bez żadnych trupów w szafie i niespodzianek.
Najprostszym rozwiązaniem jest to, że ABCDATA, jak i wiele innych małych spółek na GPW jest mocno niedowartościowana. Przyjdzie hossa (kiedy - nie wiadomo), to sytuacja na kursie odwróci się o 180 stopni. W przyszłym roku ruszą PPK i saldo przepływów kapitału na GPW ulegnie poprawie.
Wyniki pokazują, że z dużą dozą prawdopodobieństwa dołek w sytuacji fundamentalnej firmy miał miejsce kilka kwartałów temu, a że poprawa zbiegła się z trwającą długo bessą, to nie starczyło siły na odwrócenie trendu spadkowego. Im mocniej spadnie, tym mocniej odbije później.
Dnia 2018-07-25 o godz. 15:28 taish0 napisał(a): > Najprostszym rozwiązaniem jest to, że ABCDATA, jak i wiele innych małych spółek na GPW jest mocno niedowartościowana. Przyjdzie hossa (kiedy - nie wiadomo), to sytuacja na kursie odwróci się o 180 stopni. W przyszłym roku ruszą PPK i saldo przepływów kapitału na GPW ulegnie poprawie. > > Wyniki pokazują, że z dużą dozą prawdopodobieństwa dołek w sytuacji fundamentalnej firmy miał miejsce kilka kwartałów temu, a że poprawa zbiegła się z trwającą długo bessą, to nie starczyło siły na odwrócenie trendu spadkowego. Im mocniej spadnie, tym mocniej odbije później.
A do tego czasu trzeba zaopatrzyć się w jak największy pakiet akcji :))))))))) Ja już trochę dokupiłem :))))))))
No, ale dlaczego jest niedowartościowana. Banki puchną od lokat na 1-2%, ludzie kupują masowo mieszkania na wynajem z nadzieją na zysk ok. 8% przy ryzyku wcale nie mniejszym niż na GPW, więc DLACZEGO? No i jeśli nie ma odpowiedzi, to pytanie "dlaczego" zamienia się w "czy" jest niedowartościowana.
Dnia 2018-07-25 o godz. 11:15 ~fox napisał(a): > Jeszcze raz upieram się, że info o VAT ma bardzo mały wpływ na kurs, jak i cała kontrola ciągnąca się latami. > Dlaczego? - nie wiem. > Domyślam się, że insiderzy wiedzieli, zatem rynek też po takim czasie wiedział. > Wzrost przy tak zdołowanym przez lata kursie i wypłacanych dywidendach do poziomu nawet nie wyrównującego > obcięcie, wskazuje na wagę VATu w sprawie. > > W zasadzie możliwe, że sam skok do 1,6x był spowodowany typowym po info nakręceniem, gdzie robi się > sztuczny tłok w kolejce kupujących. > Tylko, że ta kolejka okazała się chuda. > > I kwestia zasadnicza - co obecnie zakotwicza kurs spółki na poziomie 1,5x z tendencją spadkową. > > Bo coś być musi. > Brak kapitału, niepewność prawna, polityczna, rosnące podatki, ryzyko fiskalne, konkurencja, > ogólna sytuacja w Polsce, rozkręcająca się inflacja - a i owszem. > Ale dywidenda była wypłacona na odpowiednim poziomie. > Zatem co. > No i dlaczego spółka nie wykupuje swoich akcji. > Przecież na ten cel nawet kredyt warto wziąć, jeśli dochody będą dobre. > > A może najprostsze rozwiązanie. > Kurs odpowiada prawdopodobnym zdyskontowanym dochodom w przyszłości sprowadzonym na dziś. > Bez żadnych trupów w szafie i niespodzianek. >
podzielam twą opinię, fox... chyba faktycznie wpływ kontroli na kurs był mniejszy niż przypuszczałem...
dzisiejsza sesja to potwierdza
jest robienie sztucznego wolumenu, ale juz na zabetonowanym kursie - cała sesja poniżej 1,60... i też dziwię się, ze nie robią skupu (czy okres zamkniety może temu przeszkadzać?)
ale w spostrzeżeniach taisha0 też jest wiele racji...
Sprawa VAT miała panowie bardzo duży wpływ... to na jej podstawie probowaliscie przez długi okres dolowac kurs ... teraz też próbujecie to robić :) Strach inwestorow z tym zwiazany minął i spółka wreszcie odbije sie od sztucznie wykreowanego spadku! Zresztą -mądrzy cały czas skupują akcje daty po niskich cenach....
Wy dalej możecie pisac jak wiatr zawieje i snuć teorie mające na celu odstraszanie od daty. Ja kupiłem i teraz czekam cierpliwie na odbicie, daje sobie rok i będę baaaardzo zadowolony !:)
owszem sprawa VAT miała istotny wpływ ale od kiedy to date trzeba było dołować, skoro po pieciu dywidendach kurs tylko spadał?... i od kiedy wpisy na bankierzy przestraszają inwestorów? - wyluzuj...
wieloletnie spadek nie był wykreowany, ale zaczął się od braku obiecanego inwestora któremu niby MCI miał już-już sprzedawać datę nie mniej jak za bodajże 6 zeta...
a skoro jacyś niby mądrzy niby skupują - to kim są ci głupcy, którzy od poczatku roku wywalili miliony akcji?
daj rzetelny powód do naganiania na kupno daty, a sam chetnie o tym napiszę - do wczoraj byłem mocno przekonany, iż wynik kontroli odmieni trend, a jednak tego nie widać...
ale czekam do piatku-poniedziałku (filtr 4-6 sesji) myślałem, ze po tym info skonczą się podbitki i podawanie tlenu, ale skoro to trwa = któś nie wierzy w datę i nadal zwabia naiwnych do nakarmienia, by odzyskać zainwestowana kasę, bo popytu nie ma
na spółkach z rzeczywistym popytem nie ma bowiem pajacowania z podbitkami kilkoma akcjami i podtrzymywania kursu, ale jest niepozorowana akumulacja, a tu tego nadal nie ma
Kilkoma akcjami ?
Kogo Ty chcesz w balon dmuchac ? przeciez golym okiem widac jakie tutaj jest kombinatorstwo zeby kurs zdolowac ....
Czekam na jutro ile nowych wpisów i wątków będzie pod moją nieobecność...
Odezwę się za pół roku:)
Tymczasem chowam pewny pakiet do portfela i lecę na inne spółki!:)
Nie dajcie sie ludzie omamic ... nie oddawajcie akcji za bezcen!
Zysk ze sprzedaży: wzrost o 64.60% r/r
Zysk operacyjny (EBIT): wzrost o 68.00% r/r
Zysk przed opodatkowaniem: wzrost o 196.12% r/r
Zysk netto: wzrost o 131.24% r/r
tak piszących jak ty przez ostatnie prawie 5 lat było tu wielu i też pisali o nieoddawaniu akcji za bezcen przy 4 zeta, potem 3, a ostatnio przy 1,9x...
omamieni są ci, co ulegli namowom janka, gdy kupował po 4,4x i razem z nim zjechali na obecny poziom...
a zjechało na aż 1,35...
zaś balonik dmuchają teraz ci,co kombinują wyjść z jak najmniejsza stratą
zarobieni na razie są ci nieliczni, co ostatnio kupowali poniżej 1,5x...
tak, kilkoma akcjami stale jest podawanie tlenu dla podtrzymania kursu i wywalania... gołym okiem to widać zwabianie naiwnych do nakarmienia ilość moich wpisów nie ma wpływu na kurs
Dnia 2018-07-26 o godz. 08:01 ~wykres napisał(a): > tak piszących jak ty przez ostatnie prawie 5 lat było tu wielu i też pisali o nieoddawaniu akcji za bezcen przy 4 zeta, potem 3, a ostatnio przy 1,9x... > > omamieni są ci, co ulegli namowom janka, gdy kupował po 4,4x i razem z nim zjechali na obecny poziom... > > a zjechało na aż 1,35... > > zaś balonik dmuchają teraz ci,co kombinują wyjść z jak najmniejsza stratą > > zarobieni na razie są ci nieliczni, co ostatnio kupowali poniżej 1,5x... > > tak, kilkoma akcjami stale jest podawanie tlenu dla podtrzymania kursu i wywalania... > gołym okiem to widać zwabianie naiwnych do nakarmienia > ilość moich wpisów nie ma wpływu na kurs >
No i fajnie, trzeba było się obkupić po 1,40- 1,41 i się cieszyć. A nie marudzić, że spada ;]