• Spis powszechny Autor: ~Gallileo [188.146.166.*]
    Obserwując kurs w ostatnim czasie będąc trochę w niepewności do tego co szykuja nam główni akcjonariusze pojawił się pomysł, abysmy sprobowali policzyc ile akcji mają drobni. Oczywiscie nie jestesmy w stanie dotrzeć do wszystkich a nawet większości drobnych akcjonariuszy. Osobiście znam kilka osób, które mają od lat Wikanę, ale zapomnieli o tych akcjach czekajac na lepsze czasy i zupelnie się nie angażują, ale warto byloby wiedziec jaką siłę reprezentujemy chociazby tutaj na forum. Początkowo myslalem aby zrobic to za posrednictwem maila ale kkk przypomnial mi w jaki sposob zrobili to akcjonariusze kiedys na innej spolce i myslę, że to dobry pomysł. A zatem:
    1. Wystawiamy zlecenia sprzedaży naszych akcji po 100zł
    2. Jako termin, kiedy zsumuję wszystkie wystawione akcje wyznaczam 29 lipiec godzina 20:00. Oczywiscie zlecenia mozna wystawic wcześniej i niech sobie wiszą do tego momentu. Dlugi termin wyznaczam dlatego aby nie przegapily naszego komunikatu osoby, które zaglądają tutaj sporadycznie, przynajmniej te raz na dwa tygodnie.
    Aby zabezpieczyć się przed ewentualnym przymusowym wezwaniem, gdyby takie było planowane musimy mieć 10% czyli 2 miliony sztuk, jak uda nam się nazbierac pół miliona tylko na tym forum to mysle ze to będzie dobry wynik.

• Re: Spis powszechny Autor: ~pedro [94.254.237.*]
    Betonowy daj spokoj. Chciwosc Cie zgubila!
  • SPIS POWSZECHNY Autor: ~Gallileo [188.146.166.*]
    Nie jestem pewien czy lista zleceń z której korzystam na Interii aktualizuje się w weekendy to z praktycznego punktu widzenia zmieniam termin z niedzieli 29 lipca na wtorek 31 lipca 18:00
  • Re: Spis powszechny Autor: ~Kkk [94.254.157.*]
    Tak jak pisałem ja się przyłączam jutro wystawiam. Cudów się nie spodziewam jak wyżej napisane są wakacje wiele osób zagląda raz na miesiąc itd itd. 500 k to by było bardzo dużo. Ale sprawdzić nie zaszkodzi będzie widać ile i jak rozdrobnione .
    Niech będzie niedziela. Co do ceny nie ma w tej chwili żadnych zleceń po 10 bałaganu by nie było. Ale mniejsza o to będzie 100 .. a może się bałeś że po 10 ktoś to wszystko łyknie
  • Re: Spis powszechny Autor: ~Gallileo [188.146.166.*]
    co do niedzieli to obawiam sie ze jak sie skonczy sesja w piatek a potem w weekend ktos tu zajrzy i wystawi to na liscie zlecen nie zostanie to zaktualizowane do poniedziałku rano, stad tez moze juz lepiej umowmy sie na koniec miesiaca czyli wtorek, latwiej bedzie zapamietac. Jak wspomnialem 31 lipca 18:00
    Czy się balem? Paaanie po 10zł to ja bym oddał wszystkie co mam z pocalowaniem reki i jeszcze bym ladnie podziekowal :)
  • Re: Spis powszechny Autor: ~robertot [83.7.43.*]
    Ja po 10 bym oddał wszystko z pocałowaniem ręki :-)
  • Re: Spis powszechny Autor: ~dracos [83.27.246.*]
    ok nie będzie przeklaman, najlepszy sposób...dobrze że do 18, wystawie po sesji co by przypadkiem ktoś się nie polasil :D
  • Re: Spis powszechny Autor: ~Gallileo [77.252.115.*]
    obawiam się, ze jak wystawisz po sesji to nie będzie tego widać na Interii, wydaje mi tam jest to aktualizowane tylko w trakcie sesji, dlatego tez przestawiłem z niedzieli na wtorek chociażby. Cena ma być 100zł wiec chyba możesz wystawiać spokojnie bez ryzyka ze ktoś się połasi :)
  • Re: Spis powszechny Autor: ~pedro [94.254.232.*]
    Betonowy trzymaj sie poreczy. Startujemy :d
  • Re: Spis powszechny Autor: ~robertot [37.47.60.*]
    Już 14 zleceń i 247 000. Nieźle jak na pierwszy dzień spisu. Jednak siedzi na tym forum kilka osób, które w ogóle się nie udzielają.
    Nawet 15 zleceń, aczkolwiek liczba zleceń nie musi odzwierciedlać liczby osób, bo niektórzy mogli podzielić pakiety na kilka zleceń. ale fakt, że jak na pierwszy dzień to nieźle, aby się nie okazało ze to już będzie wszystko :)

Tak sobie czytam ostatnio trochę o przepisach i natknąłem się na informację, że wykup przymusowy NIE MOŻE być przeprowadzony stosunku od akcjonariuszy którzy posiadają co najmniej 5%. Czy to oznacza, że gdybsmy się zorganizowali w porozumienie i nazbierali chociaż 5% to biorac udział w walnym i glosujac przeciw bylibyśmy w stanie zablokować takie wezwanie gdyby chcieli nas wyrolować? Może ktoś to potwierdzić?

("Zgodnie z art. 418 ksh squeeze out może być podjęty wobec akcjonariuszy posiadających nie więcej niż 5% akcji spółki, przez nie więcej niż pięciu akcjonariuszy, posiadających łącznie nie mniej niż 95% kapitału zakładowego, z których każdy posiada nie mniej niż 5% kapitału zakładowego, jedynie w drodze uchwały walnego zgromadzenia akcjonariuszy. Za przymusowym wykupem muszą opowiedzieć się akcjonariusze posiadający 95% oddanych głosów.')

• Re: Spis powszechny Autor: ~wujek [5.172.234.*]
    Proszę przeczytać przymusowy wykup akcji i nie wypisywać półprawd miłego dnia
    Na specjalne życzenie wujka i innych którzy nie do konca sobie radzą z językiem angielskim definicja z elementami polskojęzycznymi:

Przymusowy wykup akcji drobnych akcjonariuszy (tzw. squeeze out – wyciśnięcie) stanowi jedną z najbardziej kontrowersyjnych instytucji prawa spółek. O ile szereg przepisów k.s.h. służy ochronie praw mniejszości, squeeze out umożliwia pozbawienie drobnego akcjonariusza praw udziałowych w spółce wbrew jego woli. Squeeze out reguluje art. 418 k.s.h. polega na przymusowym wykupie akcji akcjonariuszy reprezentujących mniej niż 5% kapitału zakładowego przez nie więcej niż pięciu akcjonariuszy, posiadających łącznie nie mniej niż 95% kapitału zakładowego, a każdy z nich posiada nie mniej niż 5% kapitału zakładowego.
    link
    czy faktycznie tak jest?

To jest tylko krótki wycinek z przymusowego wykupu akcji ,na razie mniejszościowi posiadają około 25% akcji więc dywagacje na ten temat są utopią ,a może zostać ogłoszone tylko wezwanie i to tyle jeszcze raz miłego dnia i powodzenia w interesach
    Wujku, ale czy to coś złego że chcę się douczyć, żeby wiedzieć na przyszłość i pytam choćby czysto teoretycznie?
    Zwykłego wezwania się nie boję bo wiem, że niewielu na nie odpowie, ale wolę być przygotowany na wszystkie scenariusze zanim będzie na to za pozno. Tyle. Również życzę powodzenia w interesach i doceniam, że zmieniłeś swój ton w stosunku do mnie i możemy kulturalnie rozmawiać. Pozdrawiam
    oczywiście nie odpowie po absurdalnych (czytaj: obecnych) cenach, po uczciwych nawet sam chętnie odpowiem
  • Re: Spis powszechny Autor: ~lopopo [46.134.31.*]
    slupy odpowiedza nawet i po 1 grosz. reszta drobnych nie ma znacznia, to czy ty odpowiesz tez nie ma znaczenia.

zreszta, nie musi byc wezwania zeby osiagnac 90%, wystarczy porozumienie slupow ;)

tyle ode mnie
    Pytanie czy szanowny pan czytał,co napisał ?
  • Re: Spis powszechny Autor: ~lopolp [46.134.31.*]
    lubie takie retoryczne pytania osob, ktore nie maja o danym temacie pojecia, ale bo znaja sie na czyms innym to wydaje im sie ze ta wiedza rozposciera sie na wszystkie dziedziny.
  • Re: Spis powszechny Autor: ~dracos [94.254.148.*]
    w skrócie, ponad 5 % trzeba miec akcji zarejestrowanych na wza tak?
    ja tak to rozumiem, że podmiot który ma co najmniej 5% udziałów w spolce (czyli w naszym wypadku byłoby to około 1 000 000 sztuk), zarejestruje je na walnym i zagłosuje przeciwko uchwale o przymusowym wezwaniu może takie wezwanie przymusowe zablokować. W zasadzie to  z tego co ja rozumiem to nie musi mieć nawet wszystkich tych akcji zarejestrowanych tylko 5% tego co główny akcjonariusz, czyli jeśli glowny akcjonariusz będzie miał 80, to wystarczy proporcjonalnie  około 4% (aby było 5% akcji obecnych na Walnym), ale dobrze jakby ktoś to potwierdzil czy tak to działa, bo może niewlasciwie to interpretuję
  • Re: Spis powszechny Autor: ~lopopp [46.134.31.*]
    nie, 

pisalem jak to wyglada w innym wpisie, reszta domyslow innych osob, dyskusji, pytan o przepisy, a moze tak a moze tak, nie ma znaczenia i sensu, bo zaraz ktos napisze inna madrosc, itd
  • Re: Spis powszechny Autor: ~Gallileo [188.146.239.*]
    Nie przypominam sobie abys cokolwiek pisal na ten temat w sasiednim watku bo ta kwestia jeszcze na tym forum nie padla,
    "nie", a niby dlaczego nie?
  • Re: Spis powszechny Autor: ~Kkk [188.146.205.*]
    http://prawo.sejm.gov.pl/isap.nsf/DocDetails.xsp?id=WDU20051841539 od artykułu 73 do 81 to jest obowiązujące prawo . Co do spisu no nawet nawet zobaczymy co będzie dalej tyle mają ci co codziennie tu siedzą czyli bezrobotni albo co mają więcej innych akcji i są na bieżąco ze wszystkim
    A co się tak martwicie o te 10 procent . Jak się zorganizujemy to dokupimy wspólnie po tej cenie od tych slopow a jak nie będą chcieli sprzedać do zrobimy super cenę tym samym .
    W sumie o przymusowym jest w dalszych artykułach. 5 procent robi różnicę. Zobaczymy ile się nazbiera. A może sami sobie zrobimy dobrą cenę po prostu wszyscy podwoją zasoby a jak znajdzie się sypacz to nazbieramy tyle że staniemy się poważnym graczem zrobimy audyt. A potem jeszcze wykupimy buchajskich i sobie zasiądziemy w radach
  • Re: Spis powszechny Autor: ~Gallileo [188.146.171.*]
    Martwimy się o te 10%, nie martwimy, ale lepiej myslec za wczasu. Choc wydaje się, że sporo im brakuje to nigdy nic nie wiadomo ile oni tam mają.

Dokupimy albo nie dokupimy, bo bedzie za pozno. W sumie to w naszym interesie byloby abysmy teraz kupowali i zebrali jak najwiecej, ale jakos nie widac chetnych, a to tylko rozochaca sypacza do dalszego zwalania kursu.

"A potem jeszcze wykupimy buchajskich i sobie zasiądziemy w radach" :D - Dobrze ze przynajmniej mimo slabych kursow Wikany humory dopisują :)

Co to znaczy czy odpowiedzą drobni nie ma znaczenia? A skąd wiesz ile mają drobni?  A slupom to pewnie manna z nieba spadnie, aby miec tą resztę do 90%? Owszem wiadomo ze sa slupy i cos tam mają, ale czy az tyle? Niekoniecznie. Poza tym dlatego wlasnie zadalem konkretne pytanie. Wydaje mi się, że 5% spokojnie bysmy zebrali gdyby byla taka potrzeba.
  • Re: Spis powszechny Autor: ~nowynamastersie [46.174.208.*]
    Dnia 2018-07-17 o godz. 13:49 ~lopopo napisał(a):
    > slupy odpowiedza nawet i po 1 grosz. reszta drobnych nie ma znacznia, to czy ty odpowiesz tez nie ma znaczenia.
    >
    > zreszta, nie musi byc wezwania zeby osiagnac 90%, wystarczy porozumienie slupow ;)
    >
    > tyle ode mnie

to faktycznie mało masz do powiedzenia

ja wczoraj wystawiłem po 100 zł po 23 godzinie

nie mam dużo akcji ale popieram akcję

POLECAM ZAPOZNAĆ SIĘ Z POROZUMIENIEM NA ELEKTRIMIE

NIE MAM AKCJI ELEKTRIMU

kiedyś miałem akcje elektrimu dlatego się interesuję z ciekawości
  • Re: Spis powszechny Autor: ~nowynamastersie [46.174.208.*]
    Dnia 2018-07-17 o godz. 12:15 ~Gallileo napisał(a):
    > Nawet 15 zleceń, aczkolwiek liczba zleceń nie musi odzwierciedlać liczby osób, bo niektórzy mogli podzielić pakiety na kilka zleceń. ale fakt, że jak na pierwszy dzień to nieźle, aby się nie okazało ze to już będzie wszystko :)
    >
    > Tak sobie czytam ostatnio trochę o przepisach i natknąłem się na informację, że wykup przymusowy NIE MOŻE być przeprowadzony stosunku od akcjonariuszy którzy posiadają co najmniej 5%. Czy to oznacza, że gdybsmy się zorganizowali w porozumienie i nazbierali chociaż 5% to biorac udział w walnym i glosujac przeciw bylibyśmy w stanie zablokować takie wezwanie gdyby chcieli nas wyrolować? Może ktoś to potwierdzić?
    >
    > ("Zgodnie z art. 418 ksh squeeze out może być podjęty wobec akcjonariuszy posiadających nie więcej niż 5% akcji spółki, przez nie więcej niż pięciu akcjonariuszy, posiadających łącznie nie mniej niż 95% kapitału zakładowego, z których każdy posiada nie mniej niż 5% kapitału zakładowego, jedynie w drodze uchwały walnego zgromadzenia akcjonariuszy. Za przymusowym wykupem muszą opowiedzieć się akcjonariusze posiadający 95% oddanych głosów.')
    >

POLECAM ZAPOZNAĆ SIĘ Z POROZUMIENIEM NA ELEKTRIMIE

NIE MAM AKCJI ELEKTRIMU
  • Re: Spis powszechny Autor: ~roxette [5.60.186.*]
    Mam nadzieję,że to dobry pomysł.
  • Re: Spis powszechny Autor: ~robertot [81.190.47.*]
    Gallileo mam pytanie. Nie mogę teraz znaleźć tego wątku, ale nie dalej jak kilka miesięcy temu na forum ujawnił się człowiek, który był w posiadaniu 360 000 papieru. Jeśli dobrze pamiętam, nazywał się Paweł, ale mogę się mylić. Wiesz może czy on jest w posiadaniu tych akcji? Masz z nim jakiś kontakt?

Bo tak sobie pomyślałem, że jak on je jeszcze posiada i my tutaj póki co ujawniliśmy się z liczbą 250 000 akcji, ponadto kilka osób deklaruje się, że również się dołączą to tak licząc na grubych klockach możemy mieć nawet z 700 000 akcji a kto wie czy nie więcej.

Poza tym, jeśli okaże się za jakiś czas, że jednak fundusze się nie wysypały to nie będzie to wyglądać źle ;)
  • Re: Spis powszechny Autor: ~lopolop [46.134.31.*]
    nom znalem paru kolesi co razem mieli 3mln akcji , a ja mialem niedawno 400 k akcji, no ale juz nia mam i ich juz nie znam.

na chwile obecna jest 1,3% akcji , do 10 % to lohohohohohoho, nawet w arkuszu tyle nie ma
    Gallileo trzeba odświeżyć temat spisu tzn wkradają się nawet w ten wątek inne kwestie a ktoś czasem tak pobieżnie przeglądając może nie wyłapać. Ten sam wątek od nowa chyba bo tu się już inne tematy wkradają. Pisałeś kiedyś że masz kontakt z kilkoma akcjonariuszami co mają trochę ale się nie udzielają i zapomnieli już o akcjach prawie . To aktualne ? Jakie to są moce ilościowe?
    Też o tym myślałem i odświeżę wątek przed weekendem dziś wieczorem, co do innych akcjonariuszy to pisałem to głównie w kontekscie tego, że wiele osob z dawnych czasów ma zakopane akcje na rachunkach i zapomnieli o nich (znam osobiście takie przypadki) i B. ciężko by było zebrać 90%, ale faktycznie na skrzynce mastersiaki mam też kilkanaście kontaktow z czasów Mastersa, sa to najczęściej pakiety od 10-30k, cześć tez już sprzedała w międzyczasie, ale cos tam na pewno się znajdzie jakby była potrzeba. Na razie skupmy się na tym czy faktycznie chcielibysmy i jesteśmy w stanie powolać porozumienie i czy jest ktos przygotowany do tego merytorycznie, mobilizację ludzi zostawcie mnie.
[x]
WIKANA 0,00% 8,10 2025-10-09 17:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.