• C/Z 3,5...C/WK 0,46 Autor: ~koń [83.4.233.*]
    Najbezczelniejszy rabunek w historii GPW . Ciekawi mnie reakcja funduszy . Kupowały w 2011 po 52 PLN , a jeden dokupował i ma średnią ok. 60 PLN. W 2011 przychody firmy 300 mln , obecnie 1500 mln . Początkiem tego roku analogiczna firma z krajów bałtyckich Magnetic MRO kupiona przez Chińczyków za 43 mln EUR - a jej obroty 70 mln EUR . ASG ma obroty 350 mln EUR , mimo , że nie w pełni konsoliduje Indonezję - wykazują mimo pełnej operacyjnej kontroli 49% udziałów, po zwiększeniu ostatnio o 24% . 100% i skokowy wzrost przychodów to kwestia chwili zapewne . I za to wspaniałe ASG oferują 27 mln EUR... De facto, do realnego kupienia jest ok. 1 mln akcji - 3 fundusze ( NN, Aviva , Aegon ) plus paru drobnych . Cztery złote drożej - 1 EUR to wydatek 1 mln EUR więcej na przejęcie . Ile jest warta reputacja koncernu , który ma globalne ambicje ? Przecież główny udziałowiec iest prezesem - będzie musiał odnieść się do wyceny na dwa dni przed rozpoczęciem przyjmowania zapisów . To nie jest wezwanie ludzi z zewnątrz . Czy naprawdę są w stanie sprzedać reputację od lat budowanej firmy za milion czy dwa miliony EUR-o ? Przecież jacyś przyszli partnerzy biznesowi to wyszperają po latach , to może kosztować niewspółmiernie więcej . Od lat , nawet , prowadząc rekrutację pracowników spółka z dumą powoływała się na to , że jest spółką publiczną od 2011 notowaną na GPW . A w 2011 sprzedaliście 25% akcji . To 75 % mieliście od zawsze , już wtedy był ten plan ? Tak się niegodzi firmie o globalnych ambicjach . Od Anglii przez Niemcy do Indonezjii . Od Moskwy do Irkucka....Z wielkimi Chińskimi planami .Jestem głęboko rozczarowany , zwłaszcza w świetle błyskotliwych artykułów , które pisywał Pan G.Z. na stronach spółki.To tak nie pasuje do siebie , jaka jest prawdziwa twarz ASG ?
  • Re: C/Z 3,5...C/WK 0,46 Autor: ~2znaki [82.177.158.*]
    Nie miej złudzeń, że fundusze nie odpowiedzą na wezwanie. Od dawna wiedziały co się święci, mogły podbijać cenę na giełdzie. Ziemelis mógł zbić cenę do złotówki, bo obrót zamarł po historii z AAL, znaj łaskę pana, że tego nie zrobił.
    Ja nawet odetchnąłem, ze juz teraz jest wezwanie, bo naprawdę mogliśmy zjechać do złotówki a fundusze i tak by oddały - to tylko pieniądze klientów, PTE się martwi gdy musi dopłacić do konta bo odstaje od benchmarku, ale to za mała strata, żeby benchmark odjechał.
    Co do Ziemelisa, to w ich kręgach to powód do chwały tak nabrać kontrahentów jak tą całą głupią GPW - na to nie poradzisz.
  • Re: C/Z 3,5...C/WK 0,46 Autor: ~koń [83.4.231.*]
    Masz rację zapewne . Jedynie dodam , że kręgi G.Z. znacznie się poszerzyły , to już nie koleżeńska spółka , która obsługuje tylko WNP. Na salonach trzeba chodzić we fraku choćby był niewygodny...To się po prostu opłaca . A te trzy fundusze mogłyby wymusić podwyżkę ceny . Taka Kofola , czy Fortuna wychodziły z GPW na górce. AAL też nie po 2,5 . Tu zaś liżemy absolutne dno , jak na wiosnę 2016 po upadku Transaero . I to już nie chodzi o wielki szyk , wystarczyłoby ubrać muszkę aby nieco poprawić wizerunek , wezwanie 6% + od dna to faux pas . To się przecież kiedyś może zemścić . Szczerze mówiąc myślałem , że jak już to zrobią np. 19 , i powiedzą - wezwanie z 33% premią do ceny rynkowej . Koszt milion EURO . Zyski ? Ile wydają na tę fikuśną siedzibę ze SPA na dole ? Na Smolensko też się da żyć . Image kosztuje . Ale Image to nie tylko mury . Ktoś tam powinien to rozumieć . Popełniają wielki błąd wizerunkowy . Zwłaszcza gdy planuje się taką ekspansję .
  • Re: C/Z 3,5...C/WK 0,46 Autor: ~2znaki [82.177.158.*]
    Przy AAL też miałem nadzieję, że fundusze spróbują robić trudności, bo na polskich spółkach robią (dzisiaj info o Pamapolu) - niestety, LItwa robi różnicę. przynajmniej dla funduszy, co do indywidualnych to rzeczywiście róznie może być, ale to kilka lat czekania - na pewno GZ będzie chciał najpierw potrzymać niesfornych w niepewności.
  • Re: C/Z 3,5...C/WK 0,46 Autor: ~Luk [37.47.162.*]
    Co robimy?
  • Re: C/Z 3,5...C/WK 0,46 Autor: sasklacz [89.69.174.*]
    Jaka jest realna cena przy obecnych zyskach ? Ja tu towarzysko z AAL ale mysle, czy nie kupic skoro i tamte trzymam. Nie spieszy mi sie :)
  • Re: C/Z 3,5...C/WK 0,46 Autor: ~Luk [37.47.134.*]
    Realna jest bardzo wysoka. Obawiam się, że osiągną 95%. Gorzej i tak nie będzie
[x]
AVIASG 0,00% 0,00 1970-01-01 01:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.