• MCI Autor: ~US [78.9.140.*]
    Od akcjonariuszy zależy czy dadzą się wydymać po 9.8. Suma ostatnich 4 wyjść to prawie 0.5 mld PLN. Ostatnie wyjście zaważyło na mojej decyzji olaniu wezwania. Fundusze raczej też oleją. Pamiętajcie co jeszcze jest w portfelu , a co w księgach ma pewnie śmieszną wycenę: Azimo, Gett, Answear, pigu, morele, frisco. Dodajmy do tego giełdową Abcdatę, Index i całą drobnicę i wyjdzie nam , że teraz Czechowicz chce kupić za jedną czwartą wartości.
  • Re: MCI Autor: ~bialoczerwony1972 [91.202.175.*]
    No własnie a spółka wyceniona na ..

Myślę, ze nie tylko Ty olejesz wezwanie. Pozostaje pytanie po co i dlaczego podał np info nt. potencjalnej sprzedaży Dotcard?
    Przecież to nielogiczne, chcąc kupić jak najwięcej akcji po niskiej cenie to:
    1. Cisnę Duńczyków, żeby podpisać umowę w sierpniu...
    2. Nie informuję rynku o potencjalnej sprzedaży, bo nie muszę. (mogę to utajnić ze względu na powodzenie prowadzonych negocjacji)

A ten (Tomek) wbrew wszystkiemu chwali się na lewo i prawo, że sprzeda Dotcard w rekordowej dla MCI transakcji.

Wariat albo przesadnie uczciwy!!!
  • Re: MCI Autor: ~jan [78.8.153.*]
    Prawda jest taka ,ze akcjonariusze MCI "zyja" dzisiaj tylko dzieki wezwaniu inaczej poziom bylby o 20% nizej .
    A i caly ten kombajnowy biznes leglby w gruzach .Pytanie ,czy Prezes zrobil to czujac pismo nosem ,ze za chwile zwala sie rynki ,czy tez z innych powodow ,o ktorych tu pisano w sposob bardza "naciagniety" ?

Ty jednak jesteś nie tylko trollem ale i ignorantem...
    To prezes wie ( i szybko sprzedaje), ze rynki się zwalą a Duńczycy nie wiedzą? Wiesz ile trwają takie negocjacje, ile trwa Due diligence??? Może napisz do nich jeszcze zdążą się wycofać wszak wydają 300mln zł na wydmuchę i bez due diligence :)
    Jak się pisało na forum, że wszystko zmierza do wezwania to obrażałeś ludzi teraz nawet nie masz honoru by napisać: "kurczę mieliście rację panowie!"

A jak tam te twoje 5-6zł sprzed prawie dwóch lat analityku z Koziej Wólki?

link
  • Re: MCI do bailoczerwony Autor: ~jan [78.8.153.*]
    Ty jestes jednak podlym czlowiekiem ,manipulantem i klamcą.Nikogo nie obrazalem ,ani w zwiazku z wezwaniem ,ani z innych powodow.
    Juz ci wielokrotnie powiedzialem ,ze trzeba byc niespelna rozumu aby inwestowac bez dywersyfikacji na lata w jedna spolke (MCI) tak nietransparentna biznesowo i ze wzgledu specyfikę nieatrakcyjna dla inwestorow zwlaszcza indywidualnych.
    Twoja inwestycja wystawia ci nienajlepsze (fatalne)swiadectwo jako gracza bo inwestor zaden z ciebie.
    Jak ktos inwestuje na emeryture(dlugotermoinowo) to nie sleczy przed kompem dniami i nocami tylko z tego powodu .
    Jaki jest rezultat twojej pisaniny ,czasu spedzonegpo na analizach ,kwerendach i bankierowej grafomanii,jakie sa wyniki z zainwestowanego kapitalu ,jakie perspektywy?
    Niewiele ,a perspektywa to rownanie z wieloma niewiadomymi.

.
  • Re: MCI do bailoczerwony Autor: ~US [78.9.140.*]
    Janie niekoniecznie niespełna rozumu. MCI jest wyjątkowo wewnętrznie zdywersyfikowane.
  • Re: MCI do bailoczerwony Autor: bialoczerwony1972 [91.202.175.*]
    To co ja robię w wolnym czasie to nie twoja sprawa. Być może nie muszę pracować bo dostałem spadek po babci, albo ludzie na mnie pracują albo...
    Moje stopy zwroty to także moja sprawa i nie mam zamiaru jak dzieciak z piaskownicy z tobą tu się ścigać kto osiąga lepsze, nie latam po forach i nie ostrzegam ludzi bo mnie to kompletnie nie interesuje czy ktoś traci czy zarabia na swoim kapitale, każdy jest dorosły.

Przypomnieć ci jak zarzucałeś mi ze pracuję dla Tomka, że naciągam ludzi i że przeze tracą pieniądze? Krótką masz pamięć, oj krótką.

Tak jestem słabym inwestorem bo uwierzyłem Tomkowi że będzie płacił dywidendy, masz satysfakcję? Mogę jeszcze raz: dałem ciała z MCI masz satysfakcję? To jeszcze raz: nie tak to miało wyglądać i nie takich stóp zwrotu oczekiwałem, masz satysfakcję?
    Teraz Ci lepiej?
  • Re: MCI Autor: ~US [78.9.140.*]
    Co do zwały na rynkach w najbliższym czasie tego nie widzę. Nie widać na razie przesłanek. Jesień 2019 najwcześniej. Obstawiam 2020. Cykl podwyżek stóp w Stanach itd. u nas też na minimach. W UE i Stanach ściągają pieniądz z rynku jak na razie za wolno w stosunku do tego co wydrukowali.
  • Re: MCI Autor: bialoczerwony1972 [91.202.175.*]
    Na razie idealnie pasuje... Choć to tylko pismaki trzeba to mieć na uwadze... Wiele zależy od premiera i momentu wejścia PPK
    "Indeks cenowy GPW, w którym jednakową wagę mają wszystkie spółki notowane na warszawskim parkiecie, rozpoczął kończący się tydzień od pogłębienia blisko pięcioletniego dołka. Wskaźnik, który dobrze odzwierciedla warunki rynkowe dla inwestorów indywidualnych (to oni są nabywcami tak wielkich spółek, jak i tych najmniejszych, które mają znikomy wpływ na wskaźniki takie jak WIG), utrzymuje się od 15 miesięcy w regularnej bessie. Od szczytu hossy z marca ubiegłego roku stracił już 30,6 proc, a dekoniunktura może się nie skończyć, nim indeks nie straci drugie tyle, ostrzega analiza techniczna.

Celem dla indeksu cenowego GPW w obecnej bessie mogą być dopiero okolice 500 punktów, gdzie wkrótce zbiegną się dwie kluczowe linie wsparcia. Mowa o dolnym ograniczeniu zwyżkującego kanału, opisującego ostatnich 25 lat notowań wskaźnika, oraz dolnym ograniczeniu klina zniżkującego, w którym zawiera się całość trwającej od szczytu z 2007 r. dekoniunktury. Jeśli wyprzedaż na szerokim rynku będzie dalej przebiegała w tempie podobnym do obserwowanego dotychczas, jej dno może wypaść dopiero latem 2019 r. Strefa wsparcia będzie się wówczas znajdowała na wysokości 475-520 punktów, a to oznaczałoby pogłębienie bessy o kolejne 27-34 proc.

Wliczając dotychczasową przecenę, w czasie całej bessy przeciętna spółka z warszawskiej giełdy potaniałaby więc łącznie o co najmniej 50 proc. Sytuacja zresztą do złudzenia przypomina tą z czasów bessy, jaka przetoczyła się przez szeroki rynek w latach 2000-2002. Wówczas indeks cenowy GPW wykonywał trzeci ruch od górnego w kierunku dolnego ograniczenia symetrycznego trójkąta, opisującego strukturalną bessę lat 1994-2002. Obecnie jest w trakcie rysowania trzecie fali spadkowej w ramach zniżkującego klina, zawierającego strukturalną bessę lat 2007-2019 (?).

Jeśli analogia ta się sprawdzi, to z jednej strony inwestorzy indywidualni będą mieli przed sobą trudny rok. Jednak z drugiej – gdy tylko rynek znajdzie twarde dno, będzie to oznaczało znalezienie się inwestorów w momencie analogicznym do tego z jesieni 2002 r. Wówczas zakończenie długotrwałej bessy, naznaczonej przez marazm, a nawet zwątpienie co do sensu dalszego istnienia warszawskiej giełdy, zapoczątkowało strukturalną hossę lat 2002-2007. Aby jednak móc dołączyć do przyszłej wielkiej hossy, do zakupów akcji najprawdopodobniej trzeba będzie przystąpić z wyprzedzeniem. Historia bessy lat 2000-2002 i późniejszej hossy pokazuje, że odbicie od dna może być gwałtowne, a inwestorzy, którzy nie zdążą wsiąść do odjeżdżającego pociągu, nie będą mogli liczyć na to, że zrobi on jeszcze jeden przystanek, by na nich zaczekać."
    https://www.pb.pl/bessa-na-szerokim-rynku-ledwie-na-polmetku-931640 
  • Re: MCI Autor: ~US [78.9.140.*]
    To wezwanie to najprawdopodobniej dla zbadania rynku. Może będzie podnosił w trakcie. Jeżeli jego apetyt jest jeszcze nienasycony to pytanie brzmi przy ilu procentach udziału odpuści sobie. Okolice 75-80 procent powinny go usatysfakcjonować, o ile będzie go w stanie osiągnąć. Delisting MCI jest bezsensowny ze względu na tanie pozyskiwanie kapitału z emisji akcji i obligacji. Dobre pytanie to ile właściwie jest wart na dziś ten worek aktywów i czy nastąpi jakakolwiek hossa na śmiesznej GPW co dałoby dodatkowego kopa wycenom. Od ostatniego szczytu mija właśnie 11 lat. Czas już najwyższy.

@US

Po przekroczeniu 66%, spokojnie osiągnie 80% samym bb (kwestia po jakiej cenie, ale nawet po 11zł bo to przecież pieniadze MCI Capital)
    Obecnie jest prawie 53mln akcji, jeśli po wezwaniu będzie miał np 35mln akcji i spółka przeprowadzi bb i skupi za te 50mln zł no 4mln a potem je umorzy (on w nim weźmie udziału) to jego stan posiadania zwiększy się z 64% przed wezwaniem do 66,5% po wezwaniu i aż około 72% po bb.

Moim zdaniem bez dywidendy MCI nie będzie notowane powyżej 1NAV nawet podczas hossy.

Mam nadzieję, że po tym bb się zatrzyma, ale wykluczyć delistingu nie można, na razie do 2021 chronią nas konwenanty, a potem....
    trzeba czekać na kolejne emisje obligów i szukać czy są zabezpieczenia przed zdjęciem z giełdy czy w nowych seriach ich już nie będzie.
[x]
MCI 0,00% 27,70 2026-04-02 17:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.