Hej Riebiata :) A co to się w stąporkowie takiego stało że się tak solidnie wysypało? Kurde w delegacji jestem. Net słabiutki a ciekaw jestem bo sentyment do tej spółki mam. Zdajcie relację co tam w trawie piszczy poproszę :)
Wzrosty to będą jak Fram przejmie kontrole. Przed tym to takie g … jak teraz. Przedłużanie kredytów o rok o pół roku, żebranie po prostu. Czekamy na ruch funduszu
Szanowni Państwo, ta spółka to rakieta. Powrót w okolice 10 - 15 zł za akcje jest bardzo prawdopodobny. Portfel zamówień mega mocniejszy. Przedłużenie kredytu w DB na rok to standard. Fakt mogliby się lepiej postarać. Zarząd spółki szykuje lepsze newsy. PS. Ktoś podbiera akcje ...
Świetne newsy. Słyszałem, że ostatnio wygrali przetarg na Śląsku na remonty rusztów. Ponoć wygrali ceną ściągając gacie do kostek. Jeśli to prawda to czy dobrze prosperująca spółka tak robi? Takie ceny to się daje jak ma się nóż na gardle i bankruta za rogiem. Czekam na sprawozdanie finansowe za II kwartał.
Jeśli info o wygraniu przetargu jest prawdą, to standardem jest zwiększanie ceny o 10 - 15% w trakcie realizacji. Każdy o tym wie ;-) Co do newsów, to trzeba być cierpliwym, bo na razie to tajemnica.
To czy firma zarabia na danym projekcie w dużej części zależy na alokacji koszów pośrednich. Jak się nie zna ich struktury i podziału na poszczególne biznesy, to wszystko jest tylko zgadywanką. Po za tym można z powodów strategicznych obniżać marżę, żeby zdobyć klienta, który dobrze rokuje na dalszą współpracę - jeśli oczywiście zarabia się na innych projektach. Wiele firm ma sporo kłopotów z podziałem kosztów pośrednich na zlecenia. Nie jedna już zaliczyła wtopę na tym.
Czekam na wyniki, bo jak będą pokazywać cuda to nie uwierzę, trochę znam się na tym biznesie. Jeśli pokażą plusa w okolicy 0,45 mln po badaniu bilansu w czerwcu to będzie miało to ręce i nogi.
Takie elementy kotłów szybko się eksploatują, wygrany przetarg na remont rusztu może być początkiem dłuższej współpracy na dobrych warunkach finansowych, gdyż wykonawca poznaje firmę, przedmiot zamówienia i osoby decyzyjne.
Czy Ty masz akcje ZUKa? Mam nadzieję, że nie bo swoim postem obnażasz totalną ignorancję w temacie czym się zajmuje/zajmował ZUK. ZUK w swoim czasie był potentatem w dziedzinie palenisk, rusztów i generalnie kotłów wysokociśnieniowych dla energetyki przemysłowej. Przetarg, który wygrali nie jest z jakimś nowym klientem, a ruszty chłopie lub dziewczyno to są instalacje przewidziane na 5 do 10 lat funkcjonowania. W tej chwili ZUK się zmienia z firmy zajmującej się kotłami w montownie szalunków i konstrucji stalowych dla jednego klienta z Niemiec. Wystarczy, że ten klient dostanie "czkawki" lub spowolni koniunktura w Niemczech, a ZUK leży i kwiczy. Powodzenia.
Czy Ty masz akcje ZUKa? Mam nadzieję, że nie bo swoim postem obnażasz totalną ignorancję w temacie czym się zajmuje/zajmował ZUK. ZUK w swoim czasie był potentatem w dziedzinie palenisk, rusztów i generalnie kotłów wysokociśnieniowych dla energetyki przemysłowej. Przetarg, który wygrali nie jest z jakimś nowym klientem, a ruszty chłopie lub dziewczyno to są instalacje przewidziane na 5 do 10 lat funkcjonowania. W tej chwili ZUK się zmienia z firmy zajmującej się kotłami w montownie szalunków i konstrucji stalowych dla jednego klienta z Niemiec. Wystarczy, że ten klient dostanie "czkawki" lub spowolni koniunktura w Niemczech, a ZUK leży i kwiczy. Powodzenia.
Odp. Akcji w istocie nie mam. Tu trafione. Ale chcę kupić :-) Niczego nie obnażam, jak każdy widzę, że od pewnego czasu komunikaty dotyczą produkcji szalunków i konstrukcji stalowych na eksport, ale wystarczy spojrzeć w wyniki finansowe spółki i każdy rozgarnięty zorientuje się, że obroty z firmą Hunnebeck to jedynie ułamek, choć istotny, w przychodach spółki. Widocznie to się aktualnie opłaca spółce. To nie wyklucza kontynuacji działalności związanej z kotłami i czerpanie z niej przychodów. Co do rusztów: 5 lat trwałości nie wyklucza tego, że są to jedne z najszybciej zużywających się elementów w kotle, szybciej ulegają zniszczeniu jedynie niektóre uszczelnienia, zatem jest konieczność prowadzenia remontów, aby utrzymać sprawność kotła. Jeśli produkcja konstrukcji stalowych i montaż szalunków dostarcza spółce lepszych dochodów to po co narzekać ... Na giełdzie jest spółka z branży IT, której głównym klientem jest inna spółka giełdowa z branży finansowej, i ta spóła IT od wielu lat ma się bardzo dobrze, rozwija się, jej wartość rośnie, a cena akcji jest wysoka. Zatem jeśli chodzi o ZUK eksport to zawsze jednak eksport. Eksporterów się u nas popiera.