na koniec grudnia tych dwóch wytrawnych graczy posiadało tyle Wikany w aktywach (nie wiadomo dlaczego kupowali, ale jest pewne, że taki udział to dla nich jedynie kłopot i zawracanie głowy). Od początku tego roku obróciło się blisko 800 tys. akcji, w tym, w ostatnim czasie blisko 540 tys. papierów. Więc jeśli te rozważania są prawdziwe zostało wartościowo niewiele akcji i kluczem do dołka jest liczenie wolumenu.
No dobra to i ja odkryje karty, bo moim zdaniem wiem czemu kupowali, tutaj po przeanalizowaniu sytuacji chyba muszę zwrócić honor zaxy'emu bo prawdopodobnie w tym punkcie miał rację, co nie zmienia faktu, że w szerszym kontekscie nadal uwazam ze to B. rozdaje tu karty i realizujemy scenariusz nakreslony przez niego
1. Rada Nadzorcza, działając na podstawie art. 388 § 3 Ksh i art. 29 ust. 3 w zw. z § 27 ust. 2 Statutu Spółki, Uchwałą Nr 1/VIII/2010 z dnia 2 sierpnia 2010 r. wybrała do swojego składu Tomasza Filipiaka, powierzając mu pełnienie funkcji członka Rady Nadzorczej Życiorys: stanowisk o: Zarządzający aktywami Pekao Pioneer PTE S.A. od kwietnia 2001 do kwietnia 2005 stanowisko: Dealer portfela akcji, Analityk finansowy Pioneer PTE S.A. od kwietnia 1999 do kwietnia 2001
2. 2012-2014 problemy finansowe, bliskie bankructwo, kłopoty z pozyskwianiem finansowania projektów, rozgrzebane budowy, wściekli klienci, prasa lokalna piszę o wniosku o upadłość, który wierzyciele złożyli wlasnie w sadzie
3. W dniu 29 sierpnia 2014 r. Nadzwyczajne Walne Zgromadzenie WIKANA S.A. podjęło uchwałę nr 4/VIII/2014 w sprawie podwyższenia kapitału zakładowego Spółki o kwotę 6.496.476,20 zł (słownie: sześć milionów czterysta dziewięćdziesiąt sześć tysięcy czterysta siedemdziesiąt sześć złotych i 20/100, tj. z kwoty 33.533.119,20 zł (słownie: trzydzieści trzy miliony pięćset trzydzieści trzy tysiące sto dziewiętnaście złotych 20/100) do kwoty 40.029.595,40 zł (słownie: czterdzieści milionów dwadzieścia dziewięć tysięcy pięćset dziewięćdziesiąt pięć złotych i 40/100), w drodze emisji 32 482 381 sztuk akcji zwykłych na okaziciela serii H o wartości nominalnej 0,20 zł każda akcja, która to emisja została przeprowadzona w drodze subskrypcji prywatnej. Zmiana wysokości oraz struktury kapitału zakładowego Spółki została zarejestrowana przez Sąd Rejonowy Lublin-Wschód w Lublinie z siedzibą w Świdniku, VI Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego w dniu 18 września 2014 r. W
4. Wkrótce OFE PIoneer i TFI Pioneer mają już razem 4,68% po cenie 3,80 za sztukę 5. Z dniem 17 lutego 2015 r. rezygnację z pełnienia funkcji członka Rady Nadzorczej złożył Pan Tomasz Filipiak; 6. Fundusze Pioneer prawdopodobnie sprzedają, nie ma popytu wielce prawdopodobne ze wszystko trafia do slupow B. 7. Moim zdaniem skonczy się tym o czym spekuluje od listopada czyli wezwaniem
Z tymi słupami to nie tak łatwo ktoś się czegoś dopatrzy potem knfy itd. Być może taki deal został zawarty wcześniej . Teraz nikt nikomu nie zarzuci OFE zawsze sobie mogą sprzedawać. I teraz value ma kurs niski z ostatnich 6 miesięcy i dając 1.1.5 pewnie wykupił by większość a potem przymusowe dla reszty. Tylko właściwie po co to im i tak rządzą spółka i tak wszystkie etaty stanowiska są ich . I jaki interes miało by tu OFE co najwyżej jakiś deal z value na innych spółkach ale to już naciągane dywagacje
Wydaje mi się, że jw cenach 1.00-1.50 trudno byłoby zwiększyć zaangażowanie do 90%. Tak naprawdę od dawna zbijali malym nakladem i obrotami i malo komu się oplaca oddawac ponizej 2.00zł. A odpowiadajac na drugie pytanie po co im? Trzeba pamietam o komunikacie o opcjach strategicznych z 17 listopada gdzie niby miedzy innymi biorą pod uwagę alians, albo zmianę struktury właściciela. Może B. ma kupca na spółkę i chciałby ją sprzedac, albo polaczyc z inną spółką, a moze wolalby sciagnac Wikanę z GPW i prowadzić interesy majac 100% poza nią? Mozemy tylko spekulowac. Jak slusznie zauwazyles dzieki temu srednia cena akcji z ostatnich miesiecy jest teraz bardzo niska, kto wie moze to też jest elementem jakiegos ukladu miedzy nimi, w koncu szastają nieswoimi pieniedzmi.
"Proszę pamiętać, że zostałem inwestorem finansowym Kredyt Inkaso trzynaście lat temu. Teraz przyszedł czas na zmiany." R. Buchajski o sprzedazy Kredyt Inkasso, aktualnie w Wikanie od 13 lat
74 procent plus jak to mówisz słupy B to ile zostaje to 90 ? Po za tym przymusowe to od 95 jest. Teraz w sumie jest moda na ściąganie spółek bo to obowiązki informacyjne bo koszty KNF itd samemu robisz co chcesz. Taki Robyg np.
Dokladnie... B. i tak juz pewnie czuje ze na gieldzie Wikaną to on nie zawojuje. Tak ludziom zobrzdzil ta spolkę ze nikomu tutaj swoich akcji nie wcisnie. Widac to po braku popytu nawet na tak niskich poziomach, niestety. Hmmm jesli aktualnie potrzeba 95% to trochę jestem spokojniejszy, bo tyle to aktualnie raczej nie nazbiera . 4% to nazbiera sie z tego co mam ja i znani mi inni drobniejsi akcjonariusze Wikany, z ktorymi mam kontakt i ponizej 3-5zl na pewno mu nie oddadzą. Oby tylko nie wpadl na pomysl jakiejs emisji dla siebie, ale to byloby tak beszczelne ze mam nadzieje ze teraz już by cos takiego nie przeszlo w zadnym sadzie.
Aby ściągnąć spółkę z giełdy - nie zawsze trzeba wezwania? Trochę historii - Mewa ( Polymetal ) ekipa z wikany próbowała przejąć mewe przy kursie wysokim i bez skutecznie ( w większości pozbyli się akcji od 0,20 do 0,01 ) następnie mega emisja po 0,01 i scalenie 106 do 1 - cena nominalna 1,06 i przejęcie steru przez innych i mega emisja bez pp prywatna 86 mln akcji po cenie 1,06 i to kiedy kurs Mewy był około 0,40 i tu paradoks bo za emisje akcji tj. około 90 mln zł spłóka kupiła od razu obligacje od nabywcy akcji a kurs na giełdzie z 0,40 poleciał gwałtownie w dół i dystrybucja - tak ze objeli akcje bez pp w sumie za około 90 milionów i nie wykładając na nie ani złotówki , natomiast wysprzedali się z akcji od 0,40 do 0,05 - (prezes spółki chyba na serce zmarł ) obligacje nie wykupiono i spółka kilka kwartałów buksowała 0,01- 0,04 na podwójnych i wywalili ją z giełdy bez wezwania - komentarz ? . Topmedica podobna sytuacja i wiele innych spółek celowo nie spełniając nałożonych obowiązków (brak raportu lub cena poniżej 0,50 )wylądowało na podwójnych i bez wezwania wywalono z giełdy . A może trochę z obecnej chwili - Fon , gdzie zmieza ,czy będzie wezwanie?-wątpię,- Fon po 0,01 mega emisja po 0,01-następnie scalenie na 0,10 i mega emisja po,0,10 i połączenie z innymi 5 spółkami (z duzą stratą dla ich akcjonariuszy np.: ci ze starkodev kurs z 0,40 w krótkim czasie na 0,01 i przy płączeniu dostali za 10 akcji 1 fonu bo kurs fonu był 0,10 tz. ze ci co kupili starkodev po 0,34 to po połączeniu fon ich kosztował 3,4 i po scaleniu na 1,60 ich fon kosztował 54,40 zł) i scalenie fonu 16 do 1 tj. cena nominału 1,60 i kurs w dół następnie obnizenie nominału z 1,60 na 0,50 i kurs w dół 0,16 i rok jest juz na podwójnych i co będzie wezwanie czy bez wezwania wywalą z gwp ? (max kurs po scaleniu na 1,60 wyskoczył chwilowo w okolice 1,90 i jak mieli odzyskać kase ci co ich kosztował 54 zł ). Podobnie Elkop cena nominalna 3,50 a obecna 0,34 i na podwójnych i co będzie wezwanie czy bez wezwania zgaszą światła? IFSA cena nominalna 1,60 a obecna 0,29 i dwa kwartały juz na podwójnych . Resbud tez juz 2 kwartały na podwójnych i cena 0,22 i inne celowo zmierzają na podwójne aby bez wezwania wylądować poza gwp . Moje zdanie- utopią jest wezwanie na wikanie i nie realne (szybciej wyląduje na podwójnym bo w tym kierunku zmierza) -prędzej podadzą sobie ręke z fonem.(a tym bardziej ze panowie juz w przeszłości mieli z sobą styczność- próba przejęcia fonu przez B. ) To są tylko moje spostrzeżenia - każdy ma własne zdanie.
Tylko pytanie _czy te spółki prowadziły jakąś działalność?,czy generowały jakieś przychody, wydaje mi się że nie, a czy B zależy na tym żeby Wikana wylądowała na alert ach? nie bardzo, skoro chce sprzedawać mieszkania to GPW daje pewną wiarygodność a alert wartość 0,01zł czy tam 0,03zł to trochę strzał w kolano
No właśnie, co dla potencjalnych nabywców mieszkań oznacza, że deweloper jest na alertach? a no tak ze prędzej zajrzy do konkurencji niż będzie ryzykował, zakup zycia u takiego dewelopera. Tego typu machloje spowodowałyby ogromny szum, a akurat teraz gdy spolka wychodzi na prostą po poważnych kłopotach finansowych nie jest wskazana kolejna afera, a cicho by tego na pewno nie zrobili, ja w kazdym badz razie cicho siedzieć nie zamierzam. Co do wezwania to kot całkowicie to wykluczasz, ale nie zapominajmy o komunikacje o opcjach strategicznych. Co jeśli B. chce sprzedać Wikaną i ma kupca, albo chce zrobić jakies polaczenie? Kredyt Inkasso sprzedał po 13 latach, teraz jest już 13 lat na Wikanie, a on osobiscie już nic na tej spolce nie osiągnie biorac pod uwagę, jak postrzegają go inwestorzy.
kot powiem Ci zaskoczyłes mnie...takiego scenariuszu nie wziąłem po uwagę, chyba dlatego że jeszcze nie bylem na takim śmieciu co wyleciał z gpw :) tak czy siak dzięki za tego posta, pouczający
Jednak te wszystkie przypadki to trochę inna sytuacja. A swoją drogą niezły przekręt na elkopie. Spółka kupiła od swojego akcjonariusza opcję strategiczne i straciła na nich wszystko czyli 14 mln i się tłumaczy . No coz chcieliśmy zarobić. Heheh no nie mam wątpliwości że w naszej wikanie jak tylko będą chcieli to nas wydymają. Ale jak pisałem sytuację są trochę inne inne akcjonariaty. Tutaj nie ma za bardzo intresu żeby dla mniejszościowych kilku milionów niszczyć spółkę i robić sobie złą opinię.