Na forum wylała się cała masa hejtu pod adresem spółki oraz długoterminowych inwestorów. Powtórnie proszę o zachowanie spokoju (mówiąc skrótowo: nie ulegać ani panikom kupna ani panikom sprzedaży). @Mati, Czy ty Kolego naprawdę nie rozumiesz skąd się wzięły tak duże spadki i oczerniasz innych Inwestorów, pisząc dyrdymały ? Spadki wzięły się z dwóch podstawowych powodów: 1) nieuzasadnionego, zbyt szybkiego wzrostu wartości akcji w ostatnim miesiącu - oparte o kompletnie błędną tezę, jakoby Agony miało się sprzedać w milionie egzemplarzy; 2) idiotycznej panice sprzedaży niedoświadczonych inwestorów (bezmyślne zlecenia PKC) nakręcanej m.in. przez takie osoby jak Ty.
Ad 1) Osoby inwestujące w gamedev - powtórzę to po raz kolejny - powinny zadać sobie choć trochę trudu i poznać branżę, spółkę i jej produkty. Oczekiwanie od horroru (Agony) sprzedaży na poziomie setek tys. / mln szt. jest mówiąc delikatnie niepoważne. Najlepiej oceniane produkcje typu SOMA, RE nie były w stanie złamać postawionych barier sprzedaży, a nawet doprowadzać do upadku firm. Walking simulator'y na chwilę obecną są zmniejszającą się niszą (casus dobrze wykonanego Observera) i tylko świetne wykonanie produktu (Senua: Hellblade) pozwala na osiągnięcie 7-cyfrowej sprzedaży (na wszystkich platformach !). Dziś liczą się w kolejności: FPS'y ; RPG (świetne Divinity: OS 2) ; nietuzinkowe, wysokojakościowe produkty (CupHead) ; tylko najlepsze RTS/TBS ; Symulatory (!) i dopiero sporo dalej wszelkie Walking Sim (bez względu na gatunek).
Ad 2) Panika niedoświadczonych inwestorów oprócz kiepskiego przyjęcia Agony (o czym poniżej) to efekt śnieżnej kuli + kompletnie bezsensowne porównania do sytuacji CIG'a. Naprawdę trzeba mieć mnóstwo złej woli, aby porównywać spółkę, która postawiła wszystko na jedną kartę i kosztem ok. 60 mln PLN (wydatki na produkcję i marketing gry), zaciąganiem kredytów pod zastaw akcji, tworzeniem gry de facto poza kontrolą CIG (zobaczcie, kto naprawdę tworzył SGW3) i megalomańskimi zapędami jej Prezesa do modelu funkcjonowania spółki PLW. Spółki z 50mln na koncie, praktycznie zerowym zadłużeniem, non stop przynoszącej przychód, cały czas pozytywnie zaskakującej (FM18, HF).
Ad Agony) Gra kosztująca PLW - wg info - niecałe 3 mln PLN (vs ww. 60mln SGW3). Sprzedana - preordery + pierwsze 72h - w ilości: 1) ok. 34k egz. (Steam PC) - info Spółki 2) ok. 6k egz. (PC pudełka) - moje własne szacunki 3) ok. 50-60k egz. (PS4 - pudełka + digital) - moje własne szacunki oparte o ilość komentarzy oraz miejscach w sprzedaży preorderów na najważniejszych platformach sprzedaży (PSStore, Amazon, Gamestop) 4) ok. 30k egz. (Xbox One) - szacunki jak powyżej
Przychód Spółki (USD) - uśredniam cenę do podanej w USD (gros zakupów to - choćby z uwagi na platformy sprzedażowe - USA oraz EU): Steam: 29,99*0,7 (prowizja Steam)*0,95 (prowizja Epic)*0,78 (udziały) ~ 15,5USD ~ 57 PLN - podatki = ok. 45 PLN / egz. PC/PS4/X1: 39,99*0,75 (prowizja platform holder'ów)*0,95 (Epic)*0,7 (Koch)*0,85 (partycypacja MadMind w kosztach Kocha) daje ok. 17USD ~ 63 PLN - podatki = ok. 50 PLN / egz.
Co daje przychód dla Spółki (po 72h) w wysokości min. 5,9mln PLN. Zatem zwrot kosztów już został osiągnięty. Moim zdaniem - jeśli nie wydarzy się nic szczególnego (zarówno pozytywnie jak i negatywnie) - do końca roku Agony przyniesie dodatkowo ok. 5-8 mln przychodu. Co przekładając na wycenę spółki uzasadnia market cap ok. 100-150 mln (tylko z tej jednej gry!)
Dlaczego Spółka nie zaraportowała sprzedaży pudełek/konsol? Bo ich NIE POSIADA. Ba, nie posiada ich jeszcze Wydawca (Koch). Wystarczy się zapoznać z polityką platform holderów (Sony, MałyMiękki :-) dot. udostępniania danych sprzedażowych (najwcześniej: okres jednego mies.). I nie pisać bzdur o celowym niepodawaniu danych. Chcecie wstrzymywania danych do czasu spłynięcia info ze wszystkich platform ? Proszę bardzo. Pierwszy raport sprzedażowy - najwcześniej po 2 miesiącach (zapytajcie Bloober'a). Pasuje?
Fakty: Agony wyszło niedopracowane; Agony nie ma szans na długoterminową dobrą sprzedaż (czytaj nie przyniesie PLW oczekiwanych zysków); Agony NIE JEST w najmniejszym stopniu zagrożeniem działalności spółki PLW (jeśli już to zagrożeniem istnienia MadMind); Insynuacje porównujące spółkę do CIG'a wykraczają poza zwykły hejt i mają znamiona celowo prowadzonej, nielegalnej (przynajmniej wg papierowych standardów KNF) akcji; Agony NIE PRZYNIESIE strat PLW. Największa strata dla PLW to strata wizerunkowa.
A teraz pozytywy :-) 1) HF - ogromny (tak, tak) sukces; 2) FM18 - pozytywne zaskoczenie; 3) CMS18, GR, inne - stabilne źródło przychodów.
Najbliższe niewiadome: LfD / TWoM - do mnie osobiście bardziej przemawia Żądza :-), ale zobaczymy
Inne: M.in. kolejne gry we współpracy z Disco (Alaskan Trucker), Space Mech Sim / Elektro Mech Sim / Cooking Sim / Car Trader Sim / Plastic Rebellion / Rustler / Plane Mech Sim / Thief Sim + inne niewymienione + nowe zespoły.
A na koniec garść informacji z arkusza zleceń: Po pierwotnym, panicznym okresie wyprzedaży i zdziwieniu co poniektórych (naprawdę naiwnie myślicie, iż potencjalni inwestorzy widząc tak bezmyślnie rzucane PKC będą kupować "w locie", nie czekając na dobry moment; pleaseee ... ), nastał "czas kolarzy" (przeciwstawne zlecenia o tych samych wolumenach nastawione na zarobek 2-3PLN/akcję), a następnie okres akumulacji waloru. Wystarczy zobaczyć ostatnie wolumeny kupna/sprzedaży ze szczególnym uwzględnieniem ilości tych zleceń (podpowiem: grube setki/tysiące na pojedynczym kupnie vs "drobnica" na sprzedaży).
Po raz kolejny apeluję o rozwagę. I powrót do merytoryki na forum (wiem, wiem naiwny jestem ;-).
dobrze napisane ale forum zostało zalane przez trolli i najlepiej to zawiesic forum bo chyba sporo osob tu wchodzi i kieruje się wpisamy przy podejmowaniu decyzji zwłaszcza ostatnio
Mnie tylko wkurza to że niezłą spółkę (nic w tym temacie się nie zmieniło) uwaliły barany które po pierwsze primo nie mają pojęcia o modelu biznesowym spółki i nie widzą nic poza Agony, i po drugie primo poddali się bezzasadnej panice jak najgorsi amatorzy.
Chociaż czy uwaliły to się okaże, ale myślę że nawet w dłuższym terminie ten spadek będzie widoczny.
Ragnarok, wydajesz się kumatym gościem, ale chyba ataki kierujesz w niewłaściwą stronę. Powiedz, kto jest bardziej niebezpieczny dla mało doświadczonych inwestorów: koleś, który plecie trzy po trzy i już na pierwszy rzut oka widać, że nie ma nic do powiedzenia ("bęęęęęęędzie spadać", "firma wydmuszka" itd.), czy tzw. guru forumowi, którzy przeklejają co się da, non stop tu siedzą i którzy przed premierą Agony mówili o milionowych sprzedażach do końca roku, o tym, że Agony pozamiata w gatunku horrorów, o tym, że niedługo będzie 300 zł, a przy cenach 150-160, żeby spokojnie dokupować? I oczywiście po swoich pomyłkach, chybionych strzałach przechodzą do porządku dziennego, no bo stare posty spadają i można od nowa rozkręcać karuzelę.
Roznica jest tylko taka, ze Ci ktorzy wypowiadali sie pozytywnie czesto wrzucali cos merytorycznego. Natomiast ‚opozycja’ dziala glownie na straszeniu i ilosci wpisow.
Moim zdaniem brakuje glownego gracza, ktory mogl przyczynic sie do wielu zlych rzeczy, ktore mialy ostatnio miejsce - bankier.pl. Nie jest tajemnica, ze dla nich liczy sie ilosci odslon bo za to maja kase z reklam i wyzsze notowania w google. Natomiast przez brak rejestracji doprowadzili do sytuacji, ze ludzie nie maja zadnych oporow by szkodzic spolce i wyciskac co sie da z potkniecia spolki. Porazka Agony jest juz w cenie, ale ten straszak jeszcze bedzie wykorzystywany przez pare lat na wielu innych spolkach :)
Stad pytanie czy zarowno spolka jak i inwestorzy nie powinni miec pretensji do bankier.pl, ktory moze byc niebezposrednio odpowiedzialny za to, ze na forum rozwinieto panike do tych rozmiarow.
Dnia 2018-06-02 o godz. 10:22 ~trudno100 napisał(a): > Ragnarok, wydajesz się kumatym gościem, ale chyba ataki kierujesz w niewłaściwą stronę. Powiedz, kto jest bardziej niebezpieczny dla mało doświadczonych inwestorów: koleś, który plecie trzy po trzy i już na pierwszy rzut oka widać, że nie ma nic do powiedzenia ("bęęęęęęędzie spadać", "firma wydmuszka" itd.), czy tzw. guru forumowi, którzy przeklejają co się da, non stop tu siedzą i którzy przed premierą Agony mówili o milionowych sprzedażach do końca roku, o tym, że Agony pozamiata w gatunku horrorów, o tym, że niedługo będzie 300 zł, a przy cenach 150-160, żeby spokojnie dokupować? I oczywiście po swoich pomyłkach, chybionych strzałach przechodzą do porządku dziennego, no bo stare posty spadają i można od nowa rozkręcać karuzelę.
Zakładając że to forum ma faktycznie jakieś efekty to po ostatnich dniach widać kto jest bardziej niebezpieczny - ci drudzy. Przez tych pierwszych najwyżej stracisz z 10% jak cię nagonią żebyś kupił na górce. Ci drudzy dołożyli swoje 3 grosze do zupełnie bezzasadnego spadku -40%.
No i właśnie w tym się różnimy: próbujesz nagiąć zdarzenia pod określoną 'opcję' (w tym przypadku prospółkową). Otóż 1) spadek był jak najbardziej zasadny, bo najbardziej oczekiwana premiera Playway w całej historii istnienia spółki okazała się całkowitą klapą 2) spadek ze 150-160 złotych (kiedy najbardziej znane nicki na tym forum z pełnym przekonaniem mówiły o wzroście do 300 złotych i o tym, żeby dokupować akcje) na aktualne 110 to nie jest -10%.
Zgadzam się. Dlatego popełniłem już jeden podobny post przy okazji premiery HF (tam też euforia brała górę nad rozsądkiem). I tak jak napisałem, najpierw zbyt mocne, nieuzasadnione wzrosty, potem również zbyt mocne odreagowanie. Ale tak to wygląda, jak akcjonariat jest w sporej części kompletnie "zielony" i liczący na zarobek set-procentowy w krótkim okresie. Absolutnie nie popieram osób piszących "jutro 200", "dzida" itp. Są tak samo "mądrzy" jak notoryczni pesymiści/kłamcy czyli wiarygodność = 0. Zazdroszczę CDR, iż tam wiele osób to inwestorzy z dużym stażem, którzy nie poddają się tak łatwo emocjom. Choć na marginesie, obecna wycena CDR jest ogromna i gdyby nie zaangażowanie szeregu instytucji finansowych to mogłoby być różnie. Niech CP2077 rozbije bank (ale to najwcześniej w końcówce 2019r - vide słowa Prezesa o braku błyskawicznej kampanii marketingowej). Pozdrawiam.
Bardzo dobra analiza. Takie posty lubię. Szczególne dzięki za przypomnienie o 5% dla Epic. Inna sprawa, że liczba kopii sprzedanych na konsolach jest bardziej wynikiem szacowania rzędu wielkości i np. równie dobrze, mogło sprzedać się 40% mniej. Zgadzam się z najważniejszym wnioskiem: gra szybko się zwróci, ale nie będzie longsellerem.
nie gram w horrory, gram w HF bo takie odmuzdzacze lubie.
Agony poleglo bo bylo nie dokonca dopracowane. tez pracuje w IT ale nie gemdev tylko devops wiec nic merytorycznego nie wniose do dyskusji nt czy gra jest skopana czy nie
Gry to nie wdrozenia jakis apek, czy programow ksiegowych, gdzie sie wyklada kase na soft, server itd i potem sie fixuje jak cos nie dziala. A kasa i tak leci bo jak sie wdepnie w soft A lub B to trzeba to potem zamortyzowac i malo kiedy sie wycofuje z wdrozenia.
W gierce musi byc efekt WoW i gra musi byc grywalna i bez bugow, albo z akceptowalnymi bugumi, ktore mozna szybko fixnac, nie musi wymiatac graficznie itd. Wtedy leci efekt kuli snieznej. Jak goscie z HF nie spoczna na laurach i zrobia HF2 albo DLC do obecnej wersji (z komentrzy opcje z ogrodem itd, budowa domu) to ta gierka pozamiata. Z komentarzy widac ze sporo kobiet w nia gra.
Agony poleciala troche na skrzydlach 11bit-a i sukcesu frosta wg mnie. To samo moze byc z WW3, jak im nie wyjdzie do kaplica jak na CIG bo tam wszystko jest ustawione pod ta gierke. PLW robie wiele gier i zadna nie pociagnie na dno, a jedna moze pociagnac do gory wynik.
Zgadza się Vinsanity. Jest to tylko - jak napisałem- mój szacunek. Zastanawia mnie natomiast rozdźwięk w ocenach Amazon (fizyczne), a digitale. No i na plus: sprzedaż na X1 w USA. Poczekajmy do twardych danych ze Spółki.
jaja. Ja jestem winny spadków. Baloniarzom już rozum odjęło. Najpierw napompowali balona a teraz płaczą i wyzywają mnie że "nakręcam spadki" pod nieudaną premierę gry której sprzedaż przepowiadali w milionach sztuk. Hipokryci. Jeden drugiego broni. Zwrócćcie inwestorom pieniądze które przez was stracili. Ja ostrzegałem od początku że to balon. Co za inwestory... Myślą że jak się mnie pozbędą to kurs będzie rosnął bo reszta inwestorów to będą głąby którym będą wciskali swoje dyrdymały. I powiem wam jedno- beze mnie czy ze mną- to jest bez znaczenia. Bo nigdy nie będziecie mądrzejsi od rynku.
wszystkie gry które wymieniłeś na 2018 mają społeczność o 50% większą od Agony. Więc logiczne czemu kurs spadł po słabej premierze. Posiłkowanie się CMS i GR jest żałosne bo kolejne produkcje przeżerają w kosztach zyski czego przykładem jest 1Q2018 z zyskiem 2mln zł po odjęciu "zdarzeń jednorazowych". A przypominam kapitalizacja 700mln zł wymaga solidnych zysków a nie marnych 2mln zł. Unholy to dla ciebie hit naganie? Gra z społecznością 500 osób i dajesz wykrzykniki że hit?! https://steamcommunity.com/app/817020 Nie pisz że Agony nie przyniesie strat naganiaczu bo tego nie wiesz. Nie masz żadnych wyników. Nie masz żadnych prognoz. Tytuł tak samo mógł zostać zwrócony w wiekszej czesci wykazując marną sprzedaż. Nie wiesz czy jest dołek więc się nie wymądrzaj. Bo kolejne słabe info w piątek może dalej pikować kurs chociaż nie musi. Jeszcze tydzień temu przerabiałem cwaniaków twojego pokroju którym wydawało się że pozjadali wszystkie rozumy. Mieliście innych akcjonariuszy za narzędzie do podbijania kursu, za przysłowiowych leszczy. Widać nadal macie. Macie mentalność cwaniaków i mam nadzieję że wasza banda potraci pieniądze żeby wyczyścić giełdę z zakał.
a nie napompowany balon i fatalna premiera Agony? Gdyby kurs był po 100-110zł to nie doszłoby do takiej tragedii. Sami sobie jesteście winni. Skoro mnie oskarżacie a nie baloniarzy to jesteście mniejszymi cwaniakami od baloniarzy z tendencjami ich pokroju. Rok-dwa i część z was wyrabia się na kolejnych baloniarzy. Ale co w tym dziwnego... feudalne społeczeństwo ładowane od tyłu na okrągło przez sarmacką burżuazję która myła się raz na 2 tygodnie. Swoje antywartości na których się wychowaliście typu wstręt do pracy, kombinatorstwo, cwaniactwo, łamanie danego słowa odróżniają was od reszty społeczeństw na około. Niektórzy wiedzą że to jest nie wporządku, ale są przez większość ładowani od tyłu i też zaczynają tak samo postępować Autodestrukcyjne społeczeństwo.
No tym wpisem to już kompletnie odleciałeś. Jestem architektem systemowym IT, pracuję z osobami różnych języków i narodowości, nie są mi znane żadne koligacje rodzinno-burżuazyjne. Wiem co to rzeczywisty crunching z autopsji. No i mam i UŻYWAM zarówno wannę jak i kabinę. Ktoś Cię musiał - poważnie - ostro skrzywdzić, skoro piszesz takie rzeczy. No chyba, że to zwykły "inferiority complex".
Czy zdanie rozpoczynające się od słów: nieuzasadnionego, zbyt szybkiego wzrostu jest niezrozumiałe? Czy ja gdziekolwiek, kiedykolwiek naganiałem na kupno? Wykrzyknik postawiłem przy We the Revolution, gdyż moim zdaniem pomysł tej gry jest kapitalny. Co do estymacji, to chyba dosyć jasno podałem, iż są to moje SZACUNKI. A panikę moim zdaniem wywołało porównywanie PLW do CIG i sugerowanie że bez Agony cały schemat działania Spółki się zawali. A to grube kłamstwo.
PS. A Nagan udziela się na forum CDR i prawdopodobnie za swój pakiet skupiłby nas wszystkich. Razem z butami.
Dobranoc.
"wymaga solidnych zysków a nie marnych 2mln zł." - jest to w sprzeczności z przekazanymi danymi za Q1 2018:
Wartość przychodów ze sprzedaży w Grupie Kapitałowej wzrosła w stosunku do analogicznego okresu 2017 roku o 49% z 6 024 tys. zł do 9 003 tys. zł, co pozwoliło osiągnąć Grupie zysk z działalności operacyjnej w wysokości 5 162 tys. zł, w stosunku do 1 897 tys. zł w analogicznym okresie roku 2017 (wzrost o 172%).
Kolego! zrobiłeś kawał dobrej roboty za Playway powinno tak samo podejść do sprawy i wyjaśnić sytuację mniej doświadczonym - ich błąd (myślę że czytają na forum i pójdą po rozum do głowy bo, wizerunek ucierpiał przez brak info ze spółki ). Dobrze że są tacy inwestorzy jak Ty - myśląc racjonalnie a nie emocjonalnie. Pozdrawiam
Widze, ze moderator nie spi, ale dlaczego usuwa moja merytoryczna wypowiedz??? napisalem tylko, zeby Mati sie uspokoil i nikogo nie obrazal..i co to za inwestor, ktory kupuje akcje, bo na forum bankiera napisali, ze akcje beda rosnac...to zaden inwestor i jakos nie widze powodu dla ktorego mielibysmy kogokolwiek przepraszac..forum jest po to aby moc sie wymieniac informacjami..a, ze trolli cala masa to juz nie moja wina.
Mati ma rację, ale pisze bez argumentacji, natomiast prawdziwi naganiacze na wzrosty przed premierą A dawali logiczne uzasadnienia dotyczące jakości gry oraz możliwego sukcesu sprzedażowego i danie im wiary przez nie znających się w temacie gier było łatwe po sukcesie HF oraz 11BIT. Jak będzie dalej to zobaczymy.
Czytając kolejne wątki na tym forum odnoszę wrażenie że PlayWay jest BANKRUTEM , niestety tak nie jest. Spółka ma się dobrze i nadal generuje wyski , a Agony to jedna z wielu gier jakie ma spółka i będzie mieć kolejne , dla mnie jest THE BEST ! Poza tym relacje inwestorskie 10/10 Dodam jeszcze że dane sprzedażowe wszystkich platform pojawią się pod koniec czerwca .