mając na uwadze ostatnie spadki na kursie można było się zastanawiać, czy nie wypadnie przypadkiem jakiś trup z szafy w wyniku za 1Q(nie spodziewałem się, ale takie zachowanie kursu zawsze wywołuje różne myśli), ale na szczęście żaden trup nie wypadł. Szkoda jedynie, że zabrakło w 1Qprzychodów bo przy tak ograniczonych kosztach mogłoby się to przełożyć na naprawdę fajny wynik i niespodziankę w 1Q. Po uwzględnieniu wyników za 1Q 2018 mamy w każdym razie wskaźnik C/Z na poziomie 6, a mimo fatalnych warunków pogodowych w 1Q stratę finalnie zbliżoną do ubiegłorocznej. No i trzeba też mieć na uwadze, że 1Q z racji sezonowości zawsze w historii był najsłabszym kwartalem spółki.
Źle by było, gdyby branża w 1Q rosła, a PMA spadał. Tymczasem mimo przyrostu ilości salonów o kilkanaście %, spory spadek przychodów w 1Q odnotował nawet CCC (a strata CCC wzrosła w 1Q 2018 do 144 mln zł z 37 mln zł w 1Q rok temu). Zatem tym bardziej ten wynik PMA jest w tej sytuacji okej i daje potencjał do walki w całym 2018 r. o podobny wynik jak w 2017. Spokojnie na teraz czekam na wyniki za 2Q, szczególnie, że pogoda kwietniowa i majowa jest najlepszą jaką branża obuwnicza i odzieżowa mogłaby sobie wymarzyć (co widać choćby po wynikach sprzedażowych CCC za kwiecień). Pogoda jest też lepsza niż w kwietniu i maju 2017, a to też rodzi dobre nadzieje.
Z pozytywów na jakie warto zwrócić uwagę w raporcie PMA za 1Q, to: - znaczna poprawa na poziomie przepływów pieniężnych - znaczny spadek kosztów sprzedaży - znaczny spadek kosztów ogólnego zarządu - wskaźnik płynności mimo najsłabszego sezonowo okresu pozostał na tym samym poziomie co na koniec 2017 r. (oczywiście wymaga on dalszej poprawy, ale spodziewałem się, że po 1Q pogorszy się).
Gdyby kurs był dziś na poziomie 6 zł, to pewnie można by powiedzieć, że można było jednak liczyć na jeszcze lepszy wynik, ale biorąc pod uwagę, że kurs jest jednak 2,5 zł, to jak dla mnie przynajmniej wynik jest okej. Kurs CCC po znacznie większej dynamice pogorszenia wyników w 1Q 2018 (niż PMA) zaczął rosnąć i rośnie do dzisiaj m.in. dyskontując już wyniiki w 2Q. Zobaczymy co przyniesie kurs PMA....
Jak zwykle dobra analiza. Do tego dodam wysoki poziom zapasów. Mają czym handlować, na razie 1,5 m-ca IIQ może napawać optymizmem. Co dalej, zobaczymy.
to fakt, strata takiego ccc była z tego co kojarzę rekordowa. Nie wiem czy patrzeliście na długoterminowe prognozy pogody, ale na ten moment są znakomite dla branży na czerwiec. Oby się sprawdziły, to będzie b. dobrze
Sugeruje wam zerknac jaki wynik pokazal w 1q gino rossi. Moze jeszcze bardziej docenicie wynik PMA http://infostrefa.com/infostrefa/pl/wiadomosci/30417294,gino-rossi-sa-raport-okresowy-kwartalny-skonsolidowany-1-2018-qsr
Najlepsze wyniki będą w kwartale, wyjście z dwóch dużych inwestycji i dywidendy np z abc daty, której nie było w zeszłym roku. Teraz wycena 22 zlote po wynikach za 2kw z 25zl
Fakt', osłabienia złotego do wszystkich walut jest widoczny. Pewie chodzi hiperbessie o to że dolar ma największy wpływ infalacyjny,surowcowy i na stopy procentowe. Tak czy inaczej koniunktura gospodarcza jest na szczytach i rosnące stopy w usa muszą doprowadzic do tego co zawsze, pytanie tylko kiedy czy już tego lata czy pod koniec roku,a może na początku 2019? osobiscie uważam że w 2019 po kolejnych 3 podwyżkach stóp przez FED. Wiem ze dla wielu inwestujących tu nie ma to znaczenia ale to dlatego że nie było ich na rynku w 2007-2008 roku
Chociaż ktoś ma tu szersze pojęcie o rynku, zgadzam się choć zakładam że bessa na rynku pojawi sie kwartał po dołku bezrobocia w usa obecnie 3,9 i wygląda to na dołek jeżeli zacznie rosnac to pozostaje 3-4 miesiące do spadków i recesji wiec obstawiam jesień tego roku. Tak czy inaczej wiele czasu nam nie pozostało do zarabiania na wzrostach.
bessa na pewno kiedyś przyjdzie i to wie każdy, ja też. Czy przyjdzie za 2 miesiące, czy może za 6, tego nie wie natomiast nikt i można na bazie roznych okoliczności snuć rożne hipotezy. Produkujecie sie ile potraficie, żeby obrzydzić spółkę, a mimo to jakoś nikt nie chce wam sypnąć akcji niżej. Dziwne nie? (a skoro hiper masz tę swpolkę wsrod 20 ktore cie interesuja to oznacza, że ma ona dla ciebie znaczenie, wiec powiedz wprost, że chcesz kupić ale np za 1,5 zł, albo za 2 zł i po porstu czekaj na tę cenę. Skoro tak straszne perspektywy przed spółką i gospodarką to kiedyś się doczekasz). Osobiście więcej w tym konkretnym wątku głosu nie zabieram, bo szkoda mi czasu. Hiper i Spekulant możecie się dalej wzajemnie poklepywać w tym wątku po plecach. Miłej zabawy i dobrego dnia!
Olo :-) nie bądźmy dziećmi, każdy z nas jest tu po to żeby zarobić a co do punktu widzenia i oceny sutuacji potencjału, możliwości spółki, to myślę ze mam wiecej racji i stoimy trochę po przeciwnej stronie barykady. Oczywiście kupie za 2 zl jeżeli zobaczę ze podaz sie konczy i będę musiał kupić trochę wyżej jeżeli to co teraz widzę to drugie dno po którym powinna nastąpić próba ponownego ataku na 3.50-4 ale dla mnie będzie to poziom wyjścia i nie uwierzę w brednie o 10zł. Gdy pisałem o 6-8 to juz myślałem o sprzedaży i Ty zapewne również. Na tym zarabiacie i nie lubicie jak ktoś podważa kurs :-)