Według mnie to różnica zdań miedzy akcjonariuszami "porozumienia" a prezesem są powodem spadku. Ale zobaczymy jak opublikują raport. Ważne będą 2 rzeczy-wynik i liczba akcji pani Przewłockiej, bo w ciągu miesiąca pozbyła się 120 tysięcy akcji. Ja do 18 maja nie robie żadnych nerwowych ruchów ani nie sprzedaję ani nie dokupuję, "bo tanio". Natomiast jeśli okaże się, że pani Przewłocka dalej pozbywa się akcji a wyniki są ok to dokupię z uwagi na dywidendę.
Dnia 2018-05-08 o godz. 19:24 ~PRT napisał(a): > No zaszły. Brak programu motywacyjnego.
Słuszna uwaga :) nie wiem na co liczyli inwestorzy tak traktując i tak wypowiadając się o pracownikach firmy. Nie ma pracowników nie ma wyników. Chyba nikt nie zakłada, że specjaliści z ifirma, ludzie raczej wykształceni i myślący będą jakoś długo znosić wylewana na nich tu na forum ton niechęci i zapowiadania torpedowania ich programu motywacyjnego i wynagrodzeń.
tak. W ten sam sposób nie tak dawno kurs wjechał z 1.40 na 4.50.
A to czy akcje sa po 1zł czy po 4zł, z punktu widzenia kondycji finansowej i bezpieczeństwa biznesu IFI, nie ma żadnego znaczenia.
Aktualnie jest na rynku panika, robi sie głośno po wałkach takich jak GPW. Ktoś to tu sprytnie wykorzystuje, a frajerzy dają się golić.
Przyjdzie raport, będzie sytuacja jasna, że IFI idzie swoim kursem. Tym samym od lat.
Dnia 2018-05-10 o godz. 11:39 ~steph napisał(a): > tak? > > i przez to masz przepychanki między zarządem i akcjonariuszami, które doprowadzają do zjazdu kursu o 40%
Na coś trzeb się zdecydować. Jak czas dywidendy to krzyk że za mała i że po dywidendę w spółce są akcjonariusze i że ma być wyższa bo po nią inwestowali. Jak po dywidendzie to jazda że kurs za niski bo inwestycja była aby grać na zwyżkę kursu i sprzedać.
"Przepychanki" między zarządem i akcjonariuszami dotyczą jak widać na tym forum chęci nagradzania pracowników (zarząd) oraz chęci nienagradzania pracowników (inwestorzy). Przypominam tylko że w 1861 r. zniesiono w PL pańszczyznę a Wrocław oferuje bardzo wiele alternatyw https://www.wroclaw.pl/biznes/rekordowo-male-bezrobocie-we-wroclawiu
Ludzie po jakich niezbyt przyjemnie jadą inwestorzy pokroju Edara mogą przebierać w pracy bo brakuje co miesiąc 300 takich fachowców w mieście. Warto pamiętać kto odpowiada za wypracowanie zysku w firmie.
Niech zarząd zlikwiduje uprzywilejowanie akcji i wypłaca 90-100% zysku w dywidendzie (poduszka finansowa już jest w bilansie) i coś z zysków lat poprzednich i w ten sposób potraktuje fair akcjonariuszy, to ci akcjonariusze chętnie się zgodzą na emisję akcji pod program motywacyjny dla pracowników. Może nawet większy niż wcześniej proponowany. Ludzie uczciwie traktowani chętnie się zrewanżują tym samym
Ifirma musi kisic kase, inaczej nie przetrwa. Bardziej niepojacy jest brak strategii miedzynarodowej i porencjalna konkurencja duzych graczy. Albo przekrocza pewna bariere, albo znikna jak wiele firm powstalych w latach 90.
Bariera globalizacyjna. Jak dlugo beda sie beda kisic w polskim kociolku, tak dlugo jeden wielki gracz moze ich zalatwic w pare lat. Po co mi groszowa dywidenda? Porownajcie wzrost notowan akcji za ostatnie 20 lat MS. Googl czy jednego malego przedsiebiosrstwa z branzy przetworstwa spozywczego, jak w jednym filmie ktos powiedzial. To jest cos, co mnie interesuje.
Zarząd Spółki Vivid Games S.A. (dalej jako: "Spółka", "Emitent") informuje, iż Emitent nabył 21732 (słownie: dwadzieścia jeden tysięcy siedemset trzydzieści jeden) akcji własnych w cenie 0,10 zł za jedną akcję w ramach realizacji postanowień umów zawartych z pracownikami i współpracownikami Spółki w ramach Akcyjnego Programu Motywacyjnego, zgodnie z upoważnieniem udzielonym Uchwałą nr 7 Nadzwyczajnego Walnego Zgromadzenia Spółki z dnia 21 sierpnia 2015.
Bez jaj. Firma ma dużo kasy. Gdyby trochę skupili po takim kursie jak jest teraz, przysłużyli by się inwestorom i mieliby akcje dla pracowników. Ale oczywiście nie da się. Pewnie wybiorą rozwiązanie najbardziej niekorzystne dla inwestorów. Chytry dwa razy traci
Dnia 2018-05-17 o godz. 14:12 ~Waterloo napisał(a): > Bez jaj. Firma ma dużo kasy. Gdyby trochę skupili po takim kursie jak jest teraz, przysłużyli by się inwestorom i mieliby akcje dla pracowników.
Trochę, czyli ile konkretnie?
> Ale oczywiście nie da się.
Ależ da się! Pokryjesz koszty skupu (kilkadziesiąt tysięcy) z własnej kieszeni, jeżeli uda się skupić tyle, co kot napłakał (bardzo prawdopodobne)?
> Pewnie wybiorą rozwiązanie najbardziej niekorzystne dla inwestorów.
Dnia 2018-05-18 o godz. 09:41 ~Waterloo napisał(a): > Dzieki za odpowiedź. Kurs nadal leci. Nie ja jestem od decyzji. Podałem tylko propozycje. Skoro nie są sensowne, to OK - bywa. Kurs spada dalej.
Nie napisałem, że propozycja nie jest sensowna. Poprosiłem jedynie o skonkretyzowanie jej i wzięcie za nią odpowiedzialności.
Ponownie dzięki za odpowiedź. O to właśnie chodzi, aby spółka przedstawiła jakaś strategię, która by uspokoila rynek. Wokół spółki zrobiło się zamieszanie i krążą różne teorie. Informacje konkretne nawet jeśli nie najlepsze, w dlugim okresie zadziałają na korzyść wszystkich.
Naprawdę nie czuję się na tyle kompetentny, by doradzać w czymkolwiek. Jestem tylko drobnym akcjonariuszem. Na razie poczekam na rozwój sytuacji.
Dnia 2018-05-10 o godz. 13:59 ~Fair napisał(a): > Niech zarząd zlikwiduje uprzywilejowanie akcji...
Czy mamy jasność, że akcje są uprzywilejowane jedynie co do głosu, nie co do dywidendy?
Zarząd może znieść uprzywilejowanie akcji jedynie na wniosek akcjonariusza. Ewentualnie walne ma takie kompetencje w głosowaniu osobno z każdego rodzaju akcji.
> ...i wypłaca 90-100% zysku w dywidendzie (poduszka finansowa już jest w bilansie) i coś z zysków lat poprzednich i w ten sposób potraktuje fair akcjonariuszy, to ci akcjonariusze chętnie się zgodzą na emisję akcji pod program motywacyjny dla pracowników. Może nawet większy niż wcześniej proponowany. Ludzie uczciwie traktowani chętnie się zrewanżują tym samym
Moje myślenie jest takie, że IFI powinna dzielić strumień generowanych środków w proporcji 1:1:1 pomiędzy rozwój, dywidendy oraz kapitał zapasowy. Okej, nie mam zupełnego przekonania co do tej ostatniej jedynki, ale dobrze pamiętam czasy, kiedy w firmie nie było pieniędzy na papier (ani do drukarki, ani toaletowy) i nigdy nie chciałbym do tego wracać.
Nie uważam, żebyśmy kogokolwiek do tej pory potraktowali nieuczciwie. Oczywiście, giełda jest grą o sumie ujemnej, gdyby nie dywidendy, dlatego m. in. są one ważne. To pierwszy pewnik. Drugi jest taki, że niektórzy „ludzie traktowani uczciwie” wyleją na ciebie wiadro pomyj.
Nie uważam, żebyśmy kogokolwiek do tej pory potraktowali nieuczciwie. Oczywiście, giełda jest grą o sumie ujemnej, gdyby nie dywidendy, dlatego m. in. są one ważne. To pierwszy pewnik. Drugi jest taki, że niektórzy „ludzie traktowani uczciwie” wyleją na ciebie wiadro pomyj.
Też nie uważam. Jak dla mnie od strony uczciwego traktowania akcjonariuszy wszystko było i jest okej.
Niestety, smutna ale prawdziwa jest teza z ostatniego zdania... Przykre, że ludzie lubią s... we własne gniazdo patrząc na działania innych, a nie widząc swoich destrukcyjnych... ale taka jest niestety mentalność wielu Polaków. Waga wpływu tych co wylewają wiadro pomyj na kurs sądzę, że jest większa niż się niektórym wydaje.