zysk operacyjny bardzo dobry, brutto tak samo, przepływy pieniężne doskonałe. Tak z ciekawości, skąd ten wynik netto? Tak pod wezwanie, bo ktoś zobaczy stratę netto i reszty nie przeczyta?
Rezerwy z tytułu odroczonego podatku, jakaś zmiana w przepisach o znakach towarowych i podatku z tym związanym. A czy oni informowali o tym, że URzad skarbowy ich kontroluje za lata 2013- 2016? Moze ta rezerwa tez na to jest?
200 mln gotówki, ponad 60 mln w akcjach Vistuli. Nieźle, wystarczy do spłacenia całego zadłużenia lub na wypłatę 1,5 zł dywidendy. Jak fundusze oddadzą poniżej wartości księgowej to sie naprawdę zdziwię.
No wlasnie czytam ten raport i wlos sie jeży. W aktywach tez jest niezle nieszane szczegolnie w maszynach i budynkach. Odroczony podatek na 70 mln??? Jakieś jaja. Znaki towarowe? Moze sprzedawali jak ci gogusie obrazy za kilkaset mln i wyludzali vat. Przekret na kolkach. Wąs szykował to od dawna i dobrze zaplanowal. Szkoda ze taka dobra spolka ma w doopie akcjonarouszy i niszczy w ten sposob budowaną latami markę. Panie Wąs karma wróci.
Zdecydowanie na każdym poziomie zrobili co możliwe, żeby pokazać słabsze papierowo wyniki. Smutne, że audytorzy na to pozwalają. Zrobiony odpis na znaki towarowe na 6 mln zł (w pozostałych kosztach operacyjnych) no i oczywiście cuda na podatku odroczonym (nagle przypomniało się, że mają znaki towarowe i uwzględnienie ich wyceny i utworzenie rezerwy na podatek jakby mieli zamiar je sprzedać, a dodatkowo jeszcze obniżenia aktywa odroczonego na podatek gdyż nagle wielka różnica się ujawniła pomiędzy wartością podatkową a bilansową). Do tego parę mniejszych sztuczek księgowych. To aż obraża inteligencję mniejszościowych akcjonariuszy i chociażby dla zasady nie należałoby sprzedawać. Niestety nasze losy zależą od funduszy i to jest taka próba jak traktują swoich klientów, gdyż przecież to w ich imieniu inwestują pieniądze. Niestety moje doświadczenia nie są najlepsze, ale może mnie zaskoczą pozytywnie tym razem.
Jak widac tluszcza sie tym raportem nie zrazila, a mysle ze przez te kombinacje wąs straci klientow wsrod inwestorow. Ja bynajmniej tego do ust nie włożę