przychody wzrosly,zysk troche mniejszy ale sa kolejne kwartaly dywidenda wysoka ,ja tu inwestuje dlugoterminowo wiec dzis dokupuje.W kolejnych latach zysk moze bedzie mniejszy ale dywidenda i tak powyzej 6% wyjdzie
Taka jest specyfika tej spółki że akcje tanieją gdy rynek jest na minusie, a raport który nie przedstawia dużo większego zysku jest postrzegany bardzo negatywnie. Gdyby nie było raportu akcje i tak by straciły 2-3 %. Ten raport nie jest zły. Już tłumaczę dlaczego. Otóż o 27 % wzrosła sprzedaż; w segmencie budowlanym o 17 % a developerskim aż o 106 %. Ponadto co jest tutaj kluczowe rentowność, pomimo presji cenowej podwykonawców i wzrostu płac i cen materiałów, nadal jest na bardzo dobrym poziomie 6 %( przed podatkiem). Dla porównania już w 2017 rentowność dla sektora wynosiła 3,8 % w tym pewnie będzie jeszcze mniej. Spadek zysku z 85 mln na 63 mln to nie tragedia, zwłaszcza w obecnej sytuacji. Ten rok zapewne będzie gorszy niż poprzedni, ale i tak zysk powinien być ponad 15 zł na akcję. Obecnie stopa dywidendy to 9,31 %, niespotykana wartość jak dla tak dużej spółki.
Jestem na giełdzie 12lat i i prawie zawsze mam akcje Budimexu i w każdym roku mam zysk z niego I tak samo będzie teraz . Widziałem takie nerwowe spadki i widziałem szybkie odbicia Nie ma powodu do sprzedawania akcji To jest dobra firma
P0d0bna sytuacja jak dziś była rok temu . Zwalono akcje z 230 zł na 186 zł a kilkanaście dni później kosztowały ok. 280 zł Spokojnie nie dajcie się emocjom bo komuś na tym zależy
Tylko, ze w zeszlym roku byly rekordowe zyski, a perspektywa na 3 lata dla bdx jest taka, ze rentownosc bedzie malec, przychody moze utrzyma, ale zyski juz nie.
Dnia 2018-04-27 o godz. 15:54 ~Franky napisał(a): > Tylko, ze w zeszlym roku byly rekordowe zyski, a perspektywa na 3 lata dla bdx jest taka, ze rentownosc bedzie malec, przychody moze utrzyma, ale zyski juz nie.
Anale to perspektywe zmieniaja co 2 miesiace, a gdzie tu przewidziec co bedzie za 3 lata. Prawda jest taka, ze jest to najlepsza polska firma budowlana i spadek z prawie 300 zl na 180 powinien juz zdyskontowac te potencjalnie mniejsze zyski, gdzie co roku spolka placi solidna dywidende i wygrywa dobre przetargi.
Czyli wzrost ceny ze 150 do 300 uważasz za zasadny, a spadek z 300 do 190 już nie, trochę subiektywna ocena, perspektywa wyników te zmiany niestety uzasadnia...
Dnia 2018-04-30 o godz. 12:09 ~zyzki napisał(a): > Czyli wzrost ceny ze 150 do 300 uważasz za zasadny, a spadek z 300 do 190 już nie, trochę subiektywna ocena, perspektywa wyników te zmiany niestety uzasadnia...
Czyli uwazasz ze jak uroslo ze 150 do 300 to teraz ma spasc z 300 do 100 najlepiej albo nizej, bo co ? bo marze mniejsze ? spolka przestala zarabiac ?
straty w elektrowni turów - wzrost ceny stali. jeszcze się nie uwidoczniły w raporcie. co się odwlecze to nie uciecze. Już niedługo Bx poniżej 100 pln i rezygnacja prezesa z tym związana.
Jasne Budimex poniżej 100 zeta i rezygnacja Prezesa!!! Prędzej gruszki na wierzbie wyrosną, niż spełnią się pobożne życzenia hien giełdowych. Dalej oddawać papier po 100 zeta.