nie mam już akcji ale dały mi kiedyś dużo zarobić więc sentyment pozostał, dlatego jestem ciekaw czy też widzieliście tyle aut pozostawionych na parkingach w waszych dzielnicach itp. U mnie na Bielanach w Wawie w odległości około 500 metrów od miejsca mojego zamieszkania widziałem w weekend 3-5 aut do wynajęcia tej firmy na parkingach, domyślam się że to reklama a nie aż tyle osób wynajmuje i parkuje tutaj ale przynajmniej widać że firma się promuje i chce wzbudzić zainteresowanie a więc powodzenia!!
Koło mnie też od miesiąca stoją dwa auta 4M. "Oryginalny" model biznesowy . Zawsze myślałem, że carsharing polega na tym, aby samochody jeździły i zarabiały, a nie stały i zabierały miejsca na bezpłatnych parkingach. do reklamy lepiej kupić maluchy lub trabanty i obkleić - szybciej zwrócą uwagę od Hyundai i30.
U mnie na osiedlu też stoją dwa ich samochody. Stoją jak wmurowane co najmniej od dwóch tygodni i jak widać żaden z nich się nigdzie nie wybiera. Miejsc parkingowych mamy jak na lekarstwo a te stoją i denerwują wszystkich co nie mogą zaparkować. Traficary i Panki czasami się pojawią ale i znikają co da się jeszcze jakoś przeżyć. Czy te 4mobility to jeszcze świadczy usługi???? przecież to niemożliwe żeby samochody stały tyle czasu. Coś tu chyba ktoś szyje grubymi nićmi
kiedy zarobiłeś??? jak na wolnym są może od pół roku a notowania to praktycznie spadki poza małymi kontrolowanymi odbiciami w styczniu. ten model działalności się po prostu nie sprawdza - poza tym jakaś ściema - ciągłe komunikaty o setkach aut w warszawie , poznaniu a ich po prostu nie widać. Ktoś w końcu powie "sprawdzam" i będzie wielka wtopa i wyjdzie ile w tym core business'u - chyba że do tego czasu zdążą pozyskać tego tajemniczego inwestora - kolejnego zresztą.. Marketing na 10 pkt dałbym 100pkt - reszta milczeniem....
Prawdziwą promocją 4 mobility będzie 14go maja raport za I Q 2018 – obstawiam wynik netto grubo ponad 0,5 mln zł na minusie. Jest duża szansa, że od razu wypromuje to kurs Spółki na 1 zł, albo jeszcze niżej, o ile wcześniej akcje nie osiągną już tego poziomu.
Gołym okiem widać od samego początku ich działalności carsharingowej, że aktualny model biznesowy 4M prowadzi do bankructwa. Z kwartału na kwartał równia pochyła, po której zjeżdżają jest coraz bardzie stroma.
Nabrali samochodów, które nie są wynajmowane, bo nie ma na nie klientów i do tego ich system IT obsługujący carsharing jest beznadziejny (na Facebooku klienci carsharingowi wieszają na nich psy). Raty leasingowe za tych prawie 300 samochodów, którymi chwalili się w ostatnim raporcie, trzeba spłacać. Wymagane przez leasingodawców pełne ubezpieczenie komunikacyjne OC/AC/NWW dla tego typu działalności jest najdroższe z możliwych, z uwagi na ryzyka. Miejsca w płatnych strefach parkowania kosztują po kilkaset złotych miesięcznie. Do tego dochodzi jeszcze obsługa (przestawianie, tankowanie i mycie samochodów), która przy rosnących płacach podstawowych też nie jest tania (nawet jak robią to Ukraińcy). Próby upychania samochodów na parkingach bezpłatnych poza centrami miast jeszcze bardziej pogarszają atrakcyjność ich oferty carsharingu.
Takich obciążeń kosztowych na dłuższą metę nie wytrzyma nawet duża firma, a co dopiero taka kilkuosobowa wydmuszka rodzinna.
Skuteczna jest promocja firmy poprzez kampanie przeprowadzane w sieci. Ja w tym celu skorzystałam z usług profesjonalnej agencji marketingowej Nakatomi. Są dobrzy w tym , co robią. Prowadzą dla mnie kampanię na Skandynawię i efekty są coraz bardziej widoczne.
Koleżanko kanta czy ty jesteś naturalną blondynką, czy też wcielasz się w rolę na zlecenie 4M? My tu piszemy o kreatywnym marketingu 4M i manipulowaniu kursem akcji przez tę Spółkę, a ty wyskakujesz jak Filip z konopi z polecaniem jakiejś firmy od kampanii promocyjnych na portalach społecznościowych!
To ważny aspekt w prowadzeniu działalności. Nie pamiętam gdzie, ale jedna z użytkowniczek polecała zapoznać się z czymś takim jak audyt usability . Pozycjonowanie strony to klucz do poszerzenia klientów. Ja od roku taką formę reklamy wybrałem i polecam każdemu!