Dr. Hab. Bączek właśnie przejął arbitralnie na pozostałych akcjonariuszy Kłertósa, bez żadnej konsultacji z nimi, 86 mil. zobowiązań klientów swoich funduszy z "inwestycji" w obligację getbacka, które Dr. Hab. polecał wcześniej klientom? Kłertós jak patrząc na przyrost kapitałów własnych w ostatnich latach, zarabia jako podmiot dominujący z 4 mil. zł rocznie? Przyjmując likwidację getbaka i założenie rezerw to Kłerkós ma już kapitały ujemne? Jeżeli kłerkós odzyska np. 40 mil i utworzy 46 mil. rezerw, to ma niskie kapitały i będzie pracował 11 lat aby wrócić do stanu poprzedniego? Czy doktor Hab. Bączek działał na szkodę akcjonariuszy spółki Kłerkós, przejmując zobowiązania klientów funduszy od spółki, której nie jest jedynym akcjonariuszem? Czy rodzina doktora Bączka mogła być także klientami funduszy obligacji i posiadać obligacje Getbacku?
Takie mam tylko pytania z rana.... Jeżeli te pytania mają pozytywne oppowiedzi, to Kłerkós to wydmuszka....
no odpis na minus 90 baniek bedzie ladnie wygladal w raporcie za II kwartal, wyczysci caly kapital wlasny o ile nawet nie bedzie ujemny.... a wiadomo co to oznacza
czynnik specyficzny, jakim jest sytuacja finansowa GetBack S.A. Zgodnie z raportem bieżącym Quercus TFI S.A. z 3 kwietnia 2018 r., Quercus TFI S.A. jest pośrednio eksponowane na ryzyko związane z obligacjami GetBack S.A. w wysokości od 0 do ok. 41 mln zł brutto. wiadomo że większość jest zabezpieczonych więc nawet jakby to sporo odzyskają
Do Pan tzw. "Kłerkós", Jeśli jest Pan akcjonariuszem choćby z 1 akcją to proszę złożyć oficjalne pismo do zarządu żądając odpowiedzi na dręczące Pana Pytania. Zadając je na forum nigdy nie otrzyma Pan wiarygodnego tłumaczenia. Wydaje się, że Pana poziom wiedzy jest wprost proporcjonalnie ujemny do wzrostu.
Wiedzy nie mam, dlatego stawiam znak zapytania za każdym zdaniem. Może niezbyt gramatycznie, ale intencja jest jasna.. Na forach znalezłem dotąd wiele wiarygodnych odpowiedzi i dlatego pozostanę przy taj formie zadawania pytań. Tej przenośni o wzroście i poziomie wiedzy niezbyt rozumiem. Pozdrowienia dla Mikołajów i innych gwiazdorów oraz Weihnachtsmannów.
Czyli ekspozycja przed założeniem nowego FIZu i przejęciu obligacji Getbaku wynosiła do 43 mil? Teraz trzeba doliczyć maksymalnie 86 milionów? To dałoby razem w najgorszym wypadku129 mil. odpisów, czyli 2 razy więcej niż kapitały wlasne Klerkósa.
Dnia 2018-04-22 o godz. 11:13 ~Kłerkós napisał(a): > Czyli ekspozycja przed założeniem nowego FIZu i przejęciu obligacji Getbaku wynosiła do 43 mil? Teraz trzeba doliczyć maksymalnie 86 milionów? > To dałoby razem w najgorszym wypadku129 mil. odpisów, czyli 2 razy więcej niż kapitały wlasne Klerkósa.
Sorki, we wiadomosci od ~7777777777777 było, że maksymalna ekspozycja na początku kwietnia była 41 mil. a nie 43 mil. Trzeba więc odjąć 2 mil. Doczytałem też, że główny akcjonariusz tego TFI to Buczek, a nie Bączek. Tu także sorki.
ja uważam że informacja na koniec kwartału uwzględnia odkup obligacji getgack w wysokości 41 mln przez quercus
50/50 86 mln 43 mln quercus przejął od subfunduszu z pieniędzmi swoich klientów a 43 przejąf fundusz zamknięty Q1 (osobisty buczka?) później getback oddał po 2.25 mln tak qeurcusowi jak i Q1 dlatego obecnie to jest na dzień dzisiejszy max udział w expozycji na obligacje getback to 42 mln