• Nowe info na stronie Autor: ~Baksi [54.38.132.*]
    Drodzy Państwo mamy nowy komunikat link prośba o ocenę.
  • Re: Nowe info na stronie Autor: ~Gallileo [188.146.41.*]
    wcześniej przesunęli raport z 10 kwietnia, na 30, a teraz z powrotem na 20? ciekawe co to oznacza...
    ... do sredniej 1zł jeszcze trochę brakuje: trzymiesieczna 1,04, a szesciomiesieczna 1,10
  • Re: Nowe info na stronie Autor: ~robertot [81.190.47.*]
    A może średnia jest już satysfakcjonująca pod założony plan i dlatego zdecydowali opublikować wcześniej?
    No zobaczymy, jeśli planowali emisję po 1zł t na razie poki co ciągle nie mogą takiej emisji zrobić. Chyba, że wyniki tak poukładali, że będa na tyle słabe że spodziewają się rozczarowani ludzie trochę oddadzą i do końca kwietnia zrobi się 1zł. Generalnie szału i tak się nie spodziewałem. Biorac pod uwagę liczbę przekazanych mieszkań i zakladajac taką samą marżę to powinny być w miarę dobre, ale trochę gorsze niż w zeszlym roku.
  • Re: Nowe info na stronie Autor: ~Gallileo [178.42.194.*]
    No cóż... jedną z (być może nielicznych) zalet posiadania w portfelu deweloperów jest mozliwość przewidzenia z dużym prawdopodoieństwem ich wyników. Tak jak się spodziewałem wyniki trochę gorsze niż w zeszłym roku, czyli ani dobrze, ani źle. Raczej nie będzie to miało wpływu na kurs.

Przychody
    2016 - 73 256 tys
    2017 - 68 930 tys

Zysk (strata) z działalności operacyjnej
    2016 - 12 066 tys
    2017 - 7 807

Zysk (strata) netto przypadający na akcjonariusza jednostki dominującej
    2016 - 2 707 tys
    2017 - 1 129 tys

Wartość księgowa na jedną akcję (w zł)
    2016 - 2,27 zł
    2017 - 2,32 zł

w 2018 roku, jesli nie wydarzy sie nic nieprzewidzianego spodziewam się najlepszych wyników od 2012 roku

List Zarządu WIKANA S.A.
    do Interesariuszy WIKANA S.A. oraz Grupy Kapitałowej WIKANA

Lublin, dnia 20 kwietnia 2018 r.
    Szanowni Państwo,
    Mamy wielką przyjemność przekazać Państwu raporty roczne Spółki WIKANA S.A. oraz Grupy Kapitałowej WIKANA za 2017 rok.
    Rok 2017, w którym zostały nam powierzone funkcje Wiceprezesa Zarządu i Członka Zarządu, był dla nas osobiście rokiem próby. Próby, z której dziś – w chwili podsumowania – mamy nadzieję, że wraz z całym Zespołem, udało nam się wyjść zwycięsko. Wyzwanie, jakie zostało przed nami postawione w postaci kierowania przedsiębiorstwem z tak bogatym doświadczeniem i ugruntowaną pozycją, zwłaszcza na terenie Polski południowo-wschodniej, przyjęliśmy oczywiście jako szansę i wyróżnienie z jednej strony, ale także z dużą pokorą i odpowiedzialnością z drugiej. Mając na względzie wypracowaną dotychczas pozycję WIKANA, staraliśmy się kontynuować to, co było dobre i pozytywnie wpływało na wyniki Spółki oraz całej Grupy, jak np. koncentracja na podstawowej działalności, jaką jest działalność deweloperska, i zmieniać to, co w naszej ocenie mogło zostać poprawione, by przynosić jeszcze lepsze efekty. Cieszymy się, że w minionym roku obrotowym po raz kolejny udało nam się wypracować skonsolidowany zysk netto, przy jednoczesnym ograniczeniu kosztów prowadzonej działalności. Dużo uwagi poświęciliśmy przygotowaniu nowych projektów, w tym umożliwiających realizację lokali mieszkalnych o podwyższonym standardzie, które będziemy mogli rozpocząć w 2018 roku. Planujemy także powiększać posiadany bank ziemi o nowe lokalizacje, co mamy nadzieję znajdzie przełożenie na wzrost planowanej sprzedaży. Wyrażamy głęboką nadzieję, że podjęte dotychczas działania znajdą odzwierciedlenie także w wynikach przyszłych okresów.
    Na zakończenie pragniemy podziękować za zaufanie, jakim zostaliśmy obdarzeni, i wsparcie, jakie otrzymaliśmy, przede wszystkim od pracowników i współpracowników Grupy Kapitałowej WIKANA, do których w tym miejscu kierujemy najserdeczniejsze podziękowania za ich zaangażowanie, kompetencje oraz pracę na rzecz ciągłego rozwoju Grupy. Dziękujemy wszystkim naszym Kontrahentom za współpracę, która pozwala nam na realizację strategii rozwoju, zaś Klientom i Akcjonariuszom za zaufanie oraz dzieloną z nami wiarę we wspólny sukces WIKANA. Zapewniamy, że będziemy wyznaczać sobie kolejne, ambitne cele do osiągnięcia i dążyć do realizacji nowych wyzwań, do dalszego doskonalenia i zwiększania wartości Spółki dla obecnych i przyszłych Interesariuszy.
    Z wyrazami szacunku,
    Agnieszka Maliszewska
    Wiceprezes Zarządu WIKANA S.A.
    Paweł Chołota
    Członek Zarządu WIKANA S.A.
  • Re: Nowe info na stronie Autor: ~robertot [81.190.47.*]
    "zaś Klientom i Akcjonariuszom za zaufanie oraz dzieloną z nami wiarę we wspólny sukces WIKANA"

Niezłe dowcipnisie. Wolne żarty, że mamy do nich zaufanie ;)
    no też się trochę uśmiałem
  • Re: Nowe info na stronie Autor: ~lopopo [46.134.21.*]
    wg mnie deweloperzy sa w spadkowej kondycji a przynajmniej wikana i nie wycisna juz wiecej niz wycisneli z wynikow a to ze spada sprzedaz i spadaja przychody i zyski to zaczyna byc coraz bardziej widoczne i 2018 powinien byc kolejnym spadkowym rokiem, az do zejscia ponizej rentownosci a wtedy zobaczymy co dalej.
    Pprzedaż akurat na razie rośnie co pokazują wyniki i za 2017 rok jak i za I kwartał 2018.Poza tym zapominasz o jednym, o tym, że w 2018 będa rozliczane mieszkania sprzedane w roku 2017 i mniej wiecej wiadomo już ile ich będzie, nawet jeśli masz rację to będzie to widoczne dopiero w roku 2019
  • odestki i zadluzenie Autor: ~lopopo [46.134.21.*]
    jezeli dopuszczasz mozliwosc spadku sprzedazy w 2019 co prawdopodobnie juz sie nie podniesie tylko bedzie coraz nizsza, to jakie perspektywy ma ta spolka z zadluzeniem
    kredyty i pozyczki - 45 mln
    obligacje - 33 mln
    leasing finansowy - okolo 20 mln
    rezerwy - 2 mln
    z tytulu dostaw i uslug - 13 mln
    tak z grubsza, lacznie - 115 mln plus, nie mniej. nie licze kaucji od klientow itp itd, z tym to by wyszlo 150 mln.

i teraz wikana srednio zysku ma 2-3 mln rocznie, notabene IV kw wynika ze byl na minusie, to kiedy wg ciebie splaci to zadluzenie ? za 35 lat? zakladajac ze bedzie zarabiac i nie bedzie strat, co w przypadku tej spolki jest ryzykowne bo ma nieregularne zyski. niewazne kto jest wierzycielem, i tak to trzeba splacic.

• Re: odestki i zadluzenie Autor: ~Gallileo [178.42.194.*]
    nie do końca się zrozumieliśmy, napisałem, że przeciwieństwie do Ciebie uwazam że w 2018 nie bedzie gorszych wyników (przeciwnie będa na pewno dużo lepsze) i to jeśli nie wydarzy sie jakiś kataklizm na innym polu to jest w zasadzie fakt opierajac się w przybliżeniu na liczbie sprzedaży mieszkań w roku 2017, które będa rozliczane po przekazaniu ich klientom w roku 2018. Co do wyników roku 2019 to możemy na razie jedynie spekulować, bo niewiadomo jaki pod względem sprzedazy bedzie rok 2018, ale już pierwszy kwartał pokazuje ze moze byc bardzo dobrze, sprzedaz w I kwartale byla najwyższa od 2012 i wyzsza o 15% niż rok wczesniej, pisałem o tym w sasiednim watku, mysle ze to tez bedzie dobry rok, a wynik bedzie ciagnela chocby najnowsza inwestycja w Rzeszowie Sovia Square gdzie cena za metr jest 8000zł co jak na Rzeszow jest naprawdę wysoką ceną i choc sprzedaz jeszcze w zasadzie nie wystartowala to wiele mieszkan juz jest zarezerowanych, uwazam ze to co byc moze bylo slaba stroną Wikany czyli dzialanie na scianie wschodniej zaczyna byc ich zaletą ( Rzeszow mocno się rozwija, generalnie coraz wiecej Ukraincow ktorzy inwestują w nieruchomosci na wschodzie Polski itp.) Do tego zaczyna w koncu znowu zarabiac biogazownia (jesli dobrze pamietam 2,5mln w zeszlym roku?). Co do zadluzenia to faktycznie jest spore, ale tez nie jest tak ze Wikana nie ma majatku aby go nie splacic. Przyklad? Nieruchomosc w Krakowie którą sprzedają w tym roku za 9 mln, a takich nieruchomosci mają jeszcze 5 czy 6 plus inne mniejsze). Poza tym myśle tez ze wlasnie byc moze dlatego bedzie emisja po 1zł i po to jest to ostatnie dolowanie od listopada. Wartośc ksiegowa obemuje wszystko tak ze zadluzenie, a wynosi prawie 2 i pol zlotego. Oczywiscie moge się mylić i to Ty masz rację, czas pokaze. Pozdrawiam.
    Sprzedaż mieszkań w kwartale
    2012 - 88 (rekord w historii Wikany)
    2011 - 46
    2013 - 68
    2014 - 38
    2015 -33
    2016 - 50
    2017 - 65
    2018 -74
  • Re: odestki i zadluzenie Autor: ~lolopop [46.134.21.*]
    ja to wszystko wiem, ok moze 2018 bedzie dobry i zarobia powiedzmy 4 mln? a do splaty 115mln droga daleka. jezeli zyski spadna moga przestac splacac zadluzenie, a nawet nie to bedzie problemem, problemem bedzie brak zysku czyli brak regulowania splat odsetek od zadluzenia, ktore wynosza obecnie 5 mln rocznie. w taki sposob problemy ma getback, ktory zadluzyl sie i odsetki bagatela nie chce pisac ile ale roznie mowia chyba ponad 100 mln. same odsetki.

a wikana oprocz tego ze musi splacac odsetki conajmniej przez 10 lat to jeszcze musi splacac zadluzenie. czyli rocznie musi zarabiac ponad 7-8mln, ostatni rok wypracowali prawdopodobnie cos ponad 9mln ( zysk plus koszty dzialalnosci) z czego 90% poszlo na koszty. ja wiem ze moga sprzedac nieruchomosci i zaspokoic wierzycieli, ale to jest scenariusz na upadlosc a do tego czasu spolka musi zarabiac, a czy mo do tego perspektywy kazdy niech sam oceni .

pamietam przypadek PBG, informacja o upadlosci zmienila 1,5 mld aktywow w 800 mln pasywow, poprostu wszystko wtedy jest wyceniane po cenie jakiej komornik moze sprzedac.

tyle ode mnie, widze ze nie masz za bardzo pomyslu na dalszy bieg wydarzen w spolce, a gielda dyskontuje odlegla przyszlosc a nie to co bedzie za rok.

pozdro
  • Re: odestki i zadluzenie Autor: ~Gallileo [83.6.160.*]
    Przykład Get Back jest szczególny. Odkąd rozpętała się ta afera trochę śledzę wątki na tej spółce ( z czystej ciekawości) i nie porównywałbym go do Wikany. Być moze chodzi tam o politykę, brudną walkę konkurencji, czy też inne rzeczy i być moze prokurator bedzie tam miał wiele do roboty. Piszesz, że 90% zysku poszło na koszty, ale przecież to nie są jedynie koszty tych mieszkań, z których były zyski, ale też tych które zaczynają budować , a z ktorych zyski pojawią się dopiero w przyszłości. Biorąc pod uwagę, że teraz zdecydowanie więcej budują niż sprzedawali siłą rzeczy to obciążenie wyników jest dość spore. Generalnie staraja się obniżać te koszty zmieniajac ich strukturę, odchodzac od obligacji w stronę kredytów i w tym raporcie też już widać pierwsze efekty. Ja też w przeciwieństwie do Ciebie wierzę w potencjał rynku na którym działa Wikana. W czasie prosperity na rynku Wikana dzialajac tam mocno nie korzystała z dobrych czasów, za to teraz nawet jeśli sytuacja na szerokim rynku miałaby się odwrócić to jednak we wschodniej Polsce może to wygladac zupelnie inaczej. Jak wspomnialem coraz wiecej Ukrainców inwestuje w nieruchomosci w tamtych rejonach. Czytalem ostatnio artykuł, w ktorym Prezydent Rzeszowa mówił, że 60% mieszkań z Rzeszowie nabywają osoby z poza miasta, byc moze podobnie jest w Lublinie. I nie pisz, że nie mam pomyslu na dalszy bieg wydarzen w spółce, bo akurat o tym to piszę od czasu do czasu w roznych watkach (np. o mozliwej emisji) tylko problem w tym, że ta wizja odbiega od tej Twojej. Nie wiem, może się mylę, może TY masz rację, może będąc osobą postronną stojąc z boku jestes bardziej obiektywny, moze bardziej dostrzegasz pewne rzeczy, z drugiej strony ja będąc zaangażowany w spolce i sledzac wszystko co się wokoł niej dzieje być moze mam na niektore rzeczy bardziej glebokie spojrzenie i w tym konkretnym przypadku wiekszą wiedzę. Trudno powiedzieć, a jak bedzie czas pokaze. Zobaczymy, nie ukrywam, że mam nadzieję, że to ja mam rację.
  • Re: odestki i zadluzenie Autor: ~lopopo [46.134.21.*]
    widze ze lubisz czytac obietnice i analizowac co ktos powiedzial, ok, tak samo bylo jak spolki wypuszczaly pp w 2007 i dzisiaj 70% tych spolek juz nie ma albo sa na dnie z kursem, nic dobrego z "zalozen" czy obietnic nie wyszlo, dla mnie licza sie fakty, ktorych nie potrafie nagiac 115mln zadluzenia i zysk roczny 3-5 mln, to sie nie trzyma kupy na dluzsza mete, ryzyko jest spore i perspektywy slabe, mieszkalem na scianie wschodniej, zarobki, to jest statystyka, sa o 30% nizsze niz w reszcie kraju, wiec cena duzo nie urosnie a i innych deweloperow jest bardzo duzo, ostatnio czytalem ze jakis deweloper zacza budowe 2000 mieszkan, co juz kiedys pisalem.

twoje pieniadze ty decydujesz co kupujesz i komu dajesz zarobic

pozdro
    Bynajmniej. Sam napisałeś w sąsiednim watku, że wszędzie wietrzę spisek i zmowę i tu akurat masz trochę racji, bo te wszystkie lata na Wikanie nauczyły mnie, aby stosować do tego co wychodzi ze spółki zasadę ograniczonego zaufania. Przerabialiśmy już budowanie 700 mieszkań rocznie, hale i magazyny dla Niemców, budowanie biogazowni (skonczylo sie na jednej), budowanie Biedronek (skończyło się na jednej), źródła woltaniczne, elektrownie wodne, hotele, apartamenty w systemie combo, Bóg wie co jeszcze. Po tych latach wiem, że kazdy kolejny super pomysł oznacza raczej kłopoty niż coś dobrego i tak samo było z tym listopadowym komunikatem o "opcjach strategicznych". Dlatego informacji szukam sam, raczej w niezaleznych źródłach, niż tych ze spółki, a zarządowi patrzę raczej na ręce, niż go słucham, co ma mi do powiedzenia. Popełniłem jak wielu innych od 2007 roku pare błędów inwestując w Wikanę. Dzisiaj 90% tych ktorzy posiadali akcje w tamtym okresie, albo pogodzili się ze stratą sprzedali, albo odłożyli na rachunku i zapomnieli. Dla mnie ten scenariusz jest nie do zaakceptowania i walcze o wyjście z Wikany przynajmniej na 0. Dopoki nie stracę całkowitej wiary i nadziei ( w oparciu o wiedzę i dostepne niezalezne informacje) na powodzenie tej inwestycji zamierzam to kontynuować.
    ps - nie wiem kiedy mieszkałes na scianie wschodniej, ale wiele sie ostatnio zmieniło i te 30%różnicy w wynagrodzneiach to chyba względem mazowieckiego, bo zarówno w lubelskim a zwłaszcza podkarpackim te zarobki nie sa takie złe (chyba nawet wyższe niż np w lubuskim, czyli na totalnym zachodzie)
    - tak, wiem, słyszałem. te 2000 mieszkań buduje Developres, ale nie od razu, zaczną jedynie od dwoch bloków. Wikana też planowania budowac po 700 mieszkań i wiemy co z tego wyszło. Skoro ma byc tak źle jak wieszczysz to może i Developres zweryfikuje swoje plany. W Rzeszowie bedzie budowal tez Capital Towers gdzie ceny bedą 12tys za metr.
    A apropos niezaleznych zrodel zapytalem dzisiaj na forum rzeszowskich inwestycji mieszkaniowych i nie tylko mieszkancow Rzeszowa co myslą o Sovia Square, ponizej dotychczasowe odpowiedzi:

... Myslicie Państwo, że ta inwestycja zakończy się sukcesem? To dobra lokalizacja? Jest szansa, że mieszkania sprzedadzą sie po założonych cenach? Jak oceniacie to z perspektywy osób, ktore sa na miejscu i mieszkają w Rzeszowie? Z tego co czytałem we wcześniejszych postach raczej dobrze ten projekt rokuje?

Wysłano: 22 kwie 2018, 11:30
    autor pisul

Ceny troszkę ciut  powyżej średniej rzeszowskiej ale w Rzeszowie patrząc po innych  lokalizacjach ładnie się mieszkania sprzedają nawet w wyższych cenach. A  tu dochodzi jeszcze wartość dodana czyli bliskość Wisłoka, ścieżek  rowerowych i do biegania, parku Olszynki i kilkaset metrów dalej Parku  Lisia Góra. No i na stary rynek można dojść na piechotę. Średnio rok w  rok przybywa mieszkańców około 1500-2500 tyś.  Oni gdzieś mieszkać  muszą. Do tego bliskość Ukrainy. Bardzo bogaci ludzie bojąc się wojny u  siebie inwestują w nasze nieruchomości zwłaszcza że A4 mają niedaleko.  Do tego te 45-50 tyś studentów powoduje że ludzie wykupują kawalerki pod  wynajem...

O sprzedaż w tej lokalizacji można być spokojnym.

pozdrawiam pisul

autor: Martinn » 22 kwie 2018, 14:20
    Według mnie sprzeda się całe osiedle w dość szybkim tempie. Ceny mieszkań w Rzeszowie rosną, a w przypadku tej inwestycji mamy centrum sprytnie odsunięte od głównych ciągów komunikacyjnych - jest blisko ale nie jest tak głośno. Kwestia rozpoczęcia budowy i puszczenia info w obieg a mieszkania zaczną nabywać swoich właścicieli :)

autor: pogodynka » 22 kwie 2018, 15:10
    Lokalizacja jak na Rzeszów jest bardzo dobra ale nie wiem, czy opóźnienie nie wynika z faktu, że obecnie w Rzeszowie trwa mieszkaniowy boom. Buduje się baaardzo dużo a miasto jest w sumie niewielkie. Oczywiście jest dużo naplywowych mieszkańców, także zza wschodniej granicy, ale mimo tego podaż jest teraz ogromna. Konkurencja buduje również na atrakcyjnych terenach a cena o której słyszałam w inwestycji Wikany jest ceną, której nie powstydzilaby się Warszawa w dobrej lokalizacji.

autor: swiety » 22 kwie 2018, 16:28
    Patrząc z perspektywy osób chcących mieszkać w centrum to najlepsza lokalizacja z nowych inwestycji mieszkaniowych. W samym środku miasta, a jednak schowana na uboczu. W pobliżu pełna infrastruktura : szkoła, przedszkola, usługi, największy park w Rzeszowie (bulwary).
    Same bloku na wizualizacjach wyglądają bardzo dobrze, jeśli to zrealizują w ten sposób i nie zaoszczędzą na materiałach to będą jedne z lepszych budynków. To obiektywna ocena a nie bzdury niektórych deweloperów, którzy łatwo przyklejają etykietę "najlepsza lokalizacja" swoim projektom.

Cena trochę szokuje (szczególnie w przypadku mieszkań z ogromnymi tarasami), gdzie cena takich mieszkań dobija do 8500. Generalnie oscyluje w okolicach 7000. Jak na Rzeszów to sporo, ale patrząc na inne inwestycje w tym rejonie (Capital Towers) wydaje się być podobną. W Capitalu ceny zaczynają się do 5900 i wędrują do grubo ponad 8000.
    Okolice mostu zamkowego są najdroższą lokalizacją i myślę, że w tym rejonie ceny bedą rosły. Tutaj tworzy się nowe centrum miasta. Kolejne inwestycje planowane wzdłuż Podwisłocza z pewnością utrzymają wysoką półkę cenową.
  • Re: odestki i zadluzenie Autor: ~lolipop [46.134.21.*]
    ja o chlebie ty o niebie, co ta inwestycja w rzeszowie ma wspolnego z zadluzeniem i odsetkami i z tym ze wikana na odsetki narazie zarabia a zysku jak na lekarstwo, od lat maja swietne projekty ale nie widac zysku, to sa fakty czystego zysku 1-3 mln rocznie dla takiej spolki to powinni zalozyc lokate na 2% i zarobia podobnie, ciezko pracuja zarabiaja a zyski sa takie jakby niewiele robili.

• Re: odestki i zadluzenie Autor: ~Gallileo [79.185.149.*]
    No przeciez pisales ze wedlug Ciebie Wikana juz za rok obnizy loty, przestanie zarabiac i straci mozliwosc splaty swoich dlugów, a gdy ja napisalem ze ja uwazam ze bedzie inaczej, bo sciana wschodnia a zwłaszcza Rzeszow się rozwija, bo Ukraińcy inwestują, ze moim zfdaniem przez kolejne dwa lata wyniki bedzie ciagnal chociazby Sovia Square to do poddawales to pod watpliwosc dajac zrozumienia, ze Wikana nie obroni sie przed konkurencją i o rychłym brakiem popytu. Te komentarze sa jasnym dowodem ze raczej tak nie bedzie, a akurat ten projekt jak na Wikanę będzie wyjatkowy. No ale mniejsza juz z tym. Potraktujmy moj ostatni post jako zwyklą dygresję.
  • Re: odestki i zadluzenie Autor: ~nowynamastersie [46.174.208.*]
    Dzisiaj stolica Podkarpacia ukazywana jest jako wzór prężnie rozwijającego się miasta. Swój rozkwit w ostatnich latach Rzeszów zawdzięcza w dużej mierze Dolinie Lotniczej, która przyciąga do miasta inwestycje międzynarodowych koncernów, ale także przyczynia się do stopniowego wzrostu lokalnych firm, ich dostawców i podwykonawców. Dużą rolę w rozwoju miasta odgrywają również wyższe uczelnie oraz współpraca transgraniczna z Ukrainą i Słowacją.

Mieszkaniowy boomBudownictwo mieszkaniowe w Rzeszowie już od kilku lat ma się nader dobrze, a w ostatnim czasie jego wzrost jeszcze przyśpieszył. Przedstawiają to dane dotyczące zarówno liczby mieszkań oddanych do użytkowania, jak i liczby wydanych pozwoleń na budowę. W obydwu przypadkach Rzeszów zdecydowanie wyprzedza zarówno Lublin, jak i Kielce. Od stycznia do września 2017 roku w największym mieście Podkarpacia oddano do użytkowania blisko 300 mieszkań więcej niż w Lublinie oraz 3,5 razy więcej niż w Kielcach. Relacje dotyczące pozwoleń na budowę jeszcze wyraźniej ukazują przewagę Rzeszowa.
    Porównanie liczby oddawanych mieszkań oraz liczby pozwoleń na budowę w Rzeszowie, Lublinie i Kielcach
    link

Opracowanie własne na podstawie danych Banku Danych Lokalnych Głównego Urzędu Statystycznego.

Obecnie w Rzeszowie powstaje wiele inwestycji. Począwszy od tych najmniejszych projektów, składających się, np. z czterech szeregowców, przez kameralne kilkupiętrowe bloki, po duże wieloetapowe projekty tworzące odrębne osiedla, czy całe kwartały. Większe projekty powstają m.in. w rejonie ulicy Błogosławionej Karoliny, przy ul. Rzecha, czy ul. Marcina Filipa. Ostatnimi czasy widać również więcej inwestycji o podniesionym standardzie, zlokalizowanych bliżej centrum miasta, np. w okolicach ulicy Hetmańskiej.
    Średnie ceny ofertowe mieszkań z rynku wtórnego w poszczególnych rejonach Rzeszowa, VI-IX.2017
    link

Opracowanie własne na podstawie Biuletynu Statystycznego Rzeszowa.

Wzmożony ruch widoczny jest również na wtórnym rynku mieszkaniowym. Najwyższe średnie ceny ofertowe lokali z drugiej ręki występują na obszarze Białej (5 525 zł/mkw.), Drabinianki (5 475 zł/mkw.) i Śródmieścia (5 429 zł/mkw.). Najniższe przeciętne stawki z kolei występują na Baranówce (4 609 zł/mkw.) i Nowym Mieście (4 909 zł/mkw.), a więc tam, gdzie dominuje zabudowa z wielkiej płyty.
    Podsumowując, rynek mieszkaniowy w Rzeszowie, jak na miasto tej wielkości, rozwija się intensywnie już od kilku lat. Jego dalsze perspektywy uzależnione będą od sytuacji makroekonomicznej oraz rozwoju samego miasta i regionu.

http://www.makdom.pl/mieszkania-rzeszow?utm_source=RZESZOW_Google&utm_medium=adwords_deweloper&utm_term=rzeszow&utm_campaign=Rzeszow_adwords&gclid=EAIaIQobChMI5v3r68_O2gIVz5IYCh1dHQbYEAAYAiAAEgLuVPD_BwE

http://poradnikbudowlany.eu/raport-mieszkania-w-rzeszowie-kto-buduje-i-za-ile/
    https://rynekpierwotny.pl/s/nowe-mieszkania-rzeszow/

http://www.projektant.rzeszow.pl/index.php?gr=0&id=2

http://www.witoldapark.pl/?gclid=EAIaIQobChMIm8TyydLO2gIVHs-yCh2DAgmQEAAYASAAEgKIkPD_BwE

http://inwestycje-rzeszow.pl/viewforum.php?f=17

http://www.szklane-tarasy.pl/

MOŻNA BY TAK JESZCZE DŁUGO DŁUGO
    Nowy, ja to wiem i miedzy innymi na tym opieram swój optymizm co do tej inwestycji. W końcu to polska Stolica Innowacji. Niedawno czytałem ze Rzeszow jest najbardziej zaludniającym sie dużym miastem w Polsce, wspominałem tez o tym co mówił Ferenc ze 60% mieszkan kupują osoby z poza miasta. Zastanawia mnie tylko dlaczego skoro start tego projektu juz jest całkowicie przygotowany i w zasadzie wszyscy zainteresowani ze zniecierpliwieniem plotkują nieoficjalnie, a oficjalnie ciągle cisza. Zastanawiam sie wiec czy nie skończy sie na ten cel emisją. No coz zobaczymy.
  • Re: odestki i zadluzenie Autor: ~NOWYNAMASTERSIE [46.174.208.*]
    TEZ JESTEM CIEKAWY CO ZAMIERZAJĄ
    Rzeszów największym ośrodkiem akademickim w Unii Europejskiej
    Opublikowano: 2012-10-20 21:37:50, przez: admin, w kategorii: Region 
    RZESZÓW. Tu studiuje najwięcej studentów w przeliczeniu na liczbę mieszkańców.
    link
    Czytaj też Rzeszów – peryferyjny ośrodek akademicki. Opinia dr Piotr Długosza 
    Jeszcze w latach osiemdziesiątych liczba studentów w przeliczeniu w porównaniu do liczby mieszkańców plasowała Rzeszów w krajowej czołówce. Dr Anna Batiuk w książce „Szkolnictwo wyższe w rozwoju Rzeszowa” stawiała nawet tezę, że Rzeszów rozwijał się właśnie dzięki wyższym uczelniom, a nie dzięki przemysłowi

.Z danych Eurostatu wynika, że w Rzeszowie studiuje 353 studentów w przeliczeniu na 1000 mieszkańców. To najlepszy wynik wśród wszystkich krajów Unii Europejskiej. Na drugim miejscu znalazło się hiszpańskie miasto Santiago de Compostela, w którym studiuje 315 studentów na tysiąc mieszkańców. Jednak w Santiago (poza tym znanym centrum pielgrzymkowym) mieszka o połowę mniej ludzi niż w Rzeszowie - 95 tys., a w Rzeszowie ponad 180 tys.
    Eurostat badał ile mieszkańców w danym mieście uczęszcza na studia licencjackie, magisterskie i doktoranckie. Okazało się, że w całej Unii 65 miast miało wskaźnik wyższy niż 150 studentów na 1000 mieszkańców. Z tego 16 takich miast znajduje się w Polsce (która zresztą przoduje w światowych rankingach skolaryzacji), 8 we Włoszech i 7 na Słowacji. W tej grupie znalazło się 4 stolice: Bratysława, Wilno, Bukareszt i Warszawa, ale tylko Bukareszt i Warszawa są metropoliami, w których mieszka powyżej 1 mln mieszkańców. Z miast o populacji powyżej 2 mln mieszkańców największy wskaźnik studentów posiadają - Rzym i Madryt.
    Według danych Urzędu Statystycznego, w Rzeszowie w roku akademickim 2011/2012 studiuje 54 tysiące studentów, co stanowi 75 procent ogółu studiujących w województwie podkarpackim. Z tej liczby prawie 31 tysięcy stanowią kobiety. Najwięcej studentów studiuje na Uniwersytecie Rzeszowskim – 38,7 procent. Na drugim miejscu jest Politechnika Rzeszowska – 30,7 procent. Kolejne to: Wyższa Szkoła Informatyki i Zarządzania – 14,7 proc., Wyższa Szkoła Prawa i Administracji – 13,8 proc., Wyższa Szkoła Inżynieryjno – Ekonomiczna – 1,5 proc. i Wyższa Szkoła Zarządzania – 0,6 proc.
    A to o tym nawet nie wiedzialem
  • Re: odestki i zadluzenie Autor: ~pola [31.0.125.*]
    To ja ci napiszę kiedy wzrośnie kurs Wikany po pierwsze kiedy wróbel będzie miał kilogram ,a po drugie kiedy z forum zniknie ?
  • Re: odestki i zadluzenie Autor: ~Ada [77.65.65.*]
    od wielu m-cy po prawej stronie pojawia się cały czas podaż i to w miarę duża, ktoś to rozdaje, jaki jest tego cel ?
    ile nie kupicie tyle jest dokładane
  • Re: odestki i zadluzenie Autor: ~Gallileo [77.252.115.*]
    moim zdaniem chodzi o zjechanie ze średnią np. pod emisję, albo pod wezwanie ale nie wiem, mogę się tylko domyślać
  • Re: odestki i czz yadluzenie Autor: ~Gallileo [77.252.115.*]
    przy czym bardziej skłaniam się w strone emisji
    ps. najbardziej smieszne jest to ze według ostatniego raportu wikana ma nawet 11 mln w gotowce, do tego nieruchomość (jedna z wielu) którą sprzedają w tym roku za 9 mln, a aktualna kapitalizacja... 18mln
  • Re: odestki i czz yadluzenie Autor: ~Ada [77.65.65.*]
    to wszystko prawda tylko w jakim celu kurs jest dołowany ? sprawa się rypnie z jakim efektem ?
    No napisałem... na przykład emisja po 1zł. Żeby zrobić emisję po 1zł sredni kurs z ostatnich miesięcy musi wynosic  maksimum 1zł (na razie jest 1,03 trzymiesięczny i 1,09 sześciomiesięczny)
  • Re: odestki i czz yadluzenie Autor: ~Ada [77.65.65.*]
    przegapiłam ,dzięki
    nie ma sprawy, pozdrawiam
[x]
WIKANA 0,00% 7,50 2025-10-23 16:29:16
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.