• FW20 historyczne dane intraday Autor: taish0 [83.25.101.*]
    Planuję stworzyć system na FW20 i już pierwszy krok pokazał, że jest to nie lada wyzwanie, chodzi o pozyskanie danych intraday. Odnalazłem następujące źródło z danymi w interwale 1-sekundowym:

link

Już nawet napisałem makro konwertujące interwał 1-sekundowy na dowolny minutowy.

Problem polega na tym, że kontrakty rozdzielone są na kilkadziesiąt serii. Mógłbym nawet bawić się w ich połączenie, tutaj jednak dochodzi kolejny problem związany z pozyskaniem dat rolowania kontraktów, np. na biznesradar są one tylko od 2006 r. i jeszcze są tam błędy!

Mogę też szukać innej drogi, tzn. próbować znaleźć notowania instrumentu syntetycznego, łączącego wszystkie serie kontraktów - FW20 kontunuacyjny lub FW20WS bez kontynuacji. Przemawia do mnie bardziej zestaw danych kontynuacyjny, ponieważ jest klarowna sytuacja z użyciem wskaźników AT przy zmianach serii oraz nie ma problemu z wirtualnym zyskiem przy lukach otwarcia nowych serii. Czy ktoś doświadczony z systemami na kontrakty odwodziłby mnie od użycia danych kontynuacyjnych?

Zna ktoś źródła, najlepiej darmowe, danych intraday FW20 / FW20WS z interwałem max 5 minut?
  • Re: FW20 historyczne dane intraday Autor: ~Zosiawins [5.172.255.*]
    https://stooq.pl/q/a/?s=fw20&p=1

wybierz interwał 1 min i klik " Eksportuj dane do pliku csv "
  • Re: FW20 historyczne dane intraday Autor: taish0 [83.20.95.*]
    Pod podanym linkiem dane zawierają niestety maksymalnie 1000 wierszy niezależnie od interwału.
  • Re: FW20 historyczne dane intraday Autor: taish0 [79.186.55.*]
    Wygląda na to, że nikt nie udostępnia darmowych danych intraday dla syntetycznych instrumentów FW20 lub FW20WS.

Na razie pozostaje mi się zadowolić danymi z bossa dla pojedynczych kontraktów, z których na podstawie zmian serii Stooq wyrzucam sesje, na których seria kontraktu nie była wygasającą.

W AmiBrokerze można bezproblemowo robić optymalizacje i backtesty na wielu plikach jednocześnie. Kiedy patrzę na możliwości tego programu i łatwość użycia, to aż chce mi się śmiać na myśl, że rozważałem zrobienie systemu w oparciu o makra VBA. Na razie mam jakąś darmową wersję / triala, ale do tworzenia strategii to nie przeszkadza.
  • Re: FW20 historyczne dane intraday Autor: ~maras [89.171.39.*]
    ja mam cala baze od 2001 roku we wlasnej bazie danych i moge ci to jakos wystawic ale z racji tego, ze sam szukam i testuje rozne systemy (narazie bezowocnie - wszystko co testuje daje slabe wyniki) to chetnie wymienie sie doswiadczeniem. jesli ty lub ktos inny jestes zainteresowany napisz: marek9999 mallllpka interia kropka pl
[x]
FW20 0,00% 0,00 1970-01-01 01:00:00
Brak wiadomości dla danej spółki
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.