Nie ma za bardzo co pisać - raport sam mówi wszystko, Można jedynie zwrócić uwagę na to, iż na np biurowcach realnie nie zarabia się tak wiele jak można przypuszczać, jeżeli ktoś przeoczył informacje w raporcie to może powinien zerknąć jeszcze raz. - zysk netto oraz koszty gwarancji czynszowych Aktualnie znaczną część zysków generowała mieszkaniówka, więc istotne będą harmonogramy kończenia i przekazywania w tym segmencie - jak pokazuje poprzedni rok, koniec projektu w 4q nie gwarantuje jego przekazania i zaksięgowania zysków... dlatego trzeba ostrożniej prognozować zyski, jeszcze większe opóźnienia mogą się trafiać w sektorze biurowców - na uwagę zasługuję np O3 etap 3 - nawet chyba nie było podanych poziomów najmu...a przeznaczony do sprzedaży jest ...innym przykładem jest np nowa inwestycja w Gdańsku - 2 biurowce z których 1 miał zacząć budowę w 1q2018 a zgodnie z ostatnim raportem ma zacząć w 3q 2018.. w dłuższej perspektywie na pewno istotne będzie powiększanie banku ziemi - aktualne tempo musi zostać utrzymane inaczej będą nas czekały problemy, jeżeli przez dłuższy czas nie napłynie żadna informacja o powiększeniu banku ziemi, to na pewno będzie to coś nad czym trzeba będzie się zastanowić.. - znacznie wzrosło zatrudnienie, zadłużenie, więc, aby to wszystko miało sens, musi zostać utrzymana skala inwestycji, też biorąc pod uwagę wielkość zysków nie spodziewałbym się większej dywidendy w przyszłym roku (jaki sens ma dywidenda, gdy z jej powodu trzeba będzie robić emisje obligacji lub brać kredyty, co doprowadzi do spadku kursu), a wcześniej było deklarowane do 70% zysków w latach kolejnych, czyli równie dobrze może być np 50% lub 40% jeżeli będą opóźnienia lub większe inwestycje, co w dłuższej perspektywie byłoby dobre W tym momencie nie spodziewałbym się wzrostu kursu, biorąc pod uwagę, cenę na jaką były wycenione większe pakiety (4,6 pln) a wtedy był kurs w okolicach 5+ pln, i wyniki, to powiedziałbym, że jesteśmy w dobrym miejscu, może być podbitka duża przy dywidendzie, ewentualnej dywidendzie specjalnej jeżeli zostaną sprzedane akcje EPP - aczkolwiek one są wciąż znacznie niżej wyceniane niż w np 3q 2017, więc nie spodziewałbym się zbyt szybkiej sprzedaży - chociaż od grudnia trochę odrobiły, co pomoże z raportem za 1q.. dodatkowa dywidenda w tym roku zrobiła by sieczkę z kursu, natomiast np w przyszłym roku, gdy mniejszy % zysku byłby przekazany w formie "normalnej dywidendy" miałaby większy sens.. ale jak będzie.. zobaczymy wszystko zależy od właściciela i jego potrzeb oraz rachunku zysku i strat.
Voodz jak zwykle b.merytoryczny/Co do tegorocznej dywidendy; to jak sądzę stopa bez Belki rzędu 7-8% (przy tym kursie) jest b.dobra/Co do innych aspektów(EPP, biurowce, bank ziemi) jak zwykle czas pokaże:)) Ze swojej strony DZIĘKI DLA VOODZA!
Dnia 2018-03-29 o godz. 11:07 ~Kiss napisał(a): > Kiedy walne?
Zarząd Echo Investment na 25 kwietnia 2018 r. zwołał walne zgromadzenie akcjonariuszy. W porządku obrad jest m.in. punkt dotyczący podziału zysku za 2017 r. Zgodnie z polityką dywidendową, Zarząd rekomenduje wypłatę akcjonariuszom w firmie dywidendy 206 mln zł, czyli 0,50 zł na jedną akcję. Wszystkie dokumenty i informacje dotyczące zwołanego WZA są dostępne na stronie internetowej Spółki
W info o zwołaniu Walnego jest punkt o przeznaczeniu zysku z lat ubiegłych.Czy w związku z tym można się spodziewać,że oprócz 50gr.będzie jeszcze coś ekstra?
Zysk z lat ubiegłych uzyskany został w wyniku zmian zasad rachunkowości i jest tego raptem 2.164.969,01 zł. Więc to grosze są i na kapitał zapasowy pójdą, tak jak zapisali w projekcie uchwały. Panowie nie drenujmy naszej Spółki :-).
mnie np. zastanawia pogrubiony fragment przeznaczenia zysku za rok 2017 oraz zmiany przeznaczenia i nazwy istniejącego Funduszu Rezerwowego;
jakież to przeznaczenie może być i dlaczego jest ujęte w tym samym punkcie.... może to wprowadzić trochę zamieszania... zależnie co miał autor na myśli..
Fundusz Rezerwowy przekształcają w Fundusz Dywidendowy. Projekt Uchwały stanowi : Walne Zgromadzenie Echo Investment S.A. z siedzibą w Kielcach, działając na podstawie art. 396 Kodeksu spółek handlowych w związku z § 23 Statutu, postanawia zmienić przeznaczenie istniejącego Funduszu Rezerwowego utworzonego z przeznaczeniem na wypłatę zaległej dywidendy lub zaliczki na poczet dywidendy na mocy uchwały nr 3 Nadzwyczajnego Walnego Zgromadzenia Akcjonariuszy z dnia 19 grudnia 2016 r. zaprotokołowanej przez notariusz Elżbietę Giedyk – Sierakowską notariusz w Kielcach za nr Rep. A 4446/2016 w ten sposób, że przeznaczyć go na wypłatę dywidendy lub zaliczek na poczet dywidendy przy jednoczesnej zmianie nazwy na Fundusz Dywidendowy.
Coś kombinują, czyżby planowali dywidendę ponad 1 zł, bo do tego funduszu pakują 213.075.361,43 z, a na rekomendowaną przez zarząd przeznaczają 206.345.291 zł Co daje w sumie 419.420.652 zł
Witam gorąco wszystkich, a nie przyszło Wam do głowy Voodz, Axxa i wszyscy inni ze mną włącznie, że dywidenda na maksa to tutaj od zawsze jest modus operandi tej spółki, że biorą kredyty, puszczają obligacje a wypłacają na maksa bo taka jest ich strategia życia? Dlatego ja obstawiam, że wypłacą wszystko według raportu jednostkowego 4q/17,czyli około od 1,50 do 2. Warto spytać co też o tym myśli Kris ,jeśli jeszcze tu czasem żubruje.pozdro
Do Dami/A to co piszesz możliwe; choć nie wiem skąd takie pieniądze wymyśliłeś?:))(1,5-2pln/akcję, to w sumie wypłata ~1mld pln) Ja nie widzę na dziś takich pieniędzy w Echo/No,ale może ja słabo widzę? Wydaje mi się że wypłacą nieco więcej niż 0,5pln ; może ~0,73pln/akcję; następnie sprzedadzą resztę EPP, a następny krok Lisali to sprzedaż pakietu kontrolnego i ... goodbye Echo.
axaa, faktycznie około 75 gr jest według skonsolidowanego natomiast moja kwota powyżej 1,50 wynika z raportu jednostkowego /każ sobie pokazać w statyst. Bankiera/, gdy było te pamiętne 3,80 dywidendy to, jeśli db.pamiętam, te zyski figurował y w jednostkowym
Do axaa, z tą sprzedażą pakietu kontrolnego to nie wierzę ponieważ wszystko zmieniło się od czasu objęcia steru przez Morawieckiego i rozwoju innych wydarzeń w Unii oraz sentymentu ze stanami ,myślę że chwilowo a może w ogóle odstąpią od tej sprzedaży pakietu, aktualnie jest inny krajobraz gospodarczy ale gdyby miało być, jak mówisz to będzie im zależało na tak wysokim kursie jak to możliwe po to, aby przy relatywnie wysokim upuście cena dla nabywcy pakietu była atrakcyjna. A jakim sposobem to zrobić to możemy się razem domyślać.. stąd moja koncepcja dotycząca dywidendy jak wyżej bez względu na to jakie będzie scenario.
Dnia 2018-04-05 o godz. 13:19 ~dami napisał(a): > Do axaa, z tą sprzedażą pakietu kontrolnego to nie wierzę ponieważ wszystko zmieniło się od czasu objęcia steru przez Morawieckiego i rozwoju innych wydarzeń w Unii oraz sentymentu ze stanami ,myślę że chwilowo a może w ogóle odstąpią od tej sprzedaży pakietu, aktualnie jest inny krajobraz gospodarczy ale gdyby miało być, jak mówisz to będzie im zależało na tak wysokim kursie jak to możliwe po to, aby przy relatywnie wysokim upuście cena dla nabywcy pakietu była atrakcyjna. A jakim sposobem to zrobić to możemy się razem domyślać.. stąd moja koncepcja dotycząca dywidendy jak wyżej bez względu na to jakie będzie scenario.
Do Dami/Ja przedstawiłem swoją koncepcję ; Ty swoją/Jak zwykle czas pokaże kto miał rację:))
Jak by nie kombinować, to po tych wszystkich sytuacjach stresowych dostaliśmy radosną wiadomość na święta. Zdrowych i Wesołych. Pozdrowienia dla Echowiczów.