zjadło posta, wkurw :/ więc jeszcze raz w skrócie przychody 44 zysk netto 10,5 c/z 40 kurs 51 dopuszczalne odchylenie o 20%, możliwe że kolejny raz w górę. Nie sprzedaję bo pociąg może odjechać w każdej chwili. przy takiej płynności i tak małym freefloacie odkupienie większej ilości taniej może być już niemożliwe, co najlepiej wiedzą sprzedający w ostatnich miesiącach, ale ich mi jakoś nie żal... Kurs taki będzie moim zdaniem już ok października gdy nawet laicy zobaczą, że te dane są już oczywiste.
Warto wrócić do mojej wyceny z października gdy pisałem, że kurs za 6 miesięcy będzie minimum 25 pln :) Minęło 6m i wiele się nie pomyliłem (drobne różnice w wynikach, kurs idealnie trafiony). Za kolejne 6 wrócę do tego posta. Nie trzeba dziękować ;)
Moneymaker, trolle będą na każdym wątku. Jedynie nie rozumiem jak można szydzić ze spółki po tym, jak się na niej zarobiło (skoro tamten troll tak twierdzi), to chore, więc trolla trzeba olać. Ale wracając do tego co napisałeś, to widzę, że oczekiwania finansowe mamy dosyć podobne. Ja też spodziewam się przychodów w okolicach 43-45mln, zysku netto minimalnie więcej, bo 11-12mln, zauważ, że rentowność powinna rosnąć szybciej od przychodów, w sumie tak jak było w ciągu 2 ostatnich lat, więc nasze prognozy nie są czymś poza zasięgiem. Są jak najbardziej w zasięgu, choć w którymś z kwartałów zawsze może zdarzyć się tak, że przychody rosną bardzo mocno, a zysk nieco wolniej ze względu na wrzucenie od razu w koszty wydatków inwestycyjnych lub usługi obce. Ale jeśli spółka ma nadal intensywnie rosnąć, to wydatki inwestycyjne muszą być, to oczywiste.
Czy zarobią więcej niż 10,5? To całkiem możliwe, wielokrotnie zaskakiwali mnie pozytywnie. Handel internetowy jeszcze przyspieszy. Widać to w każdej branży. Dodajmy wolne niedziele itd. Kilkudziesięcioprocentowy wzrost przychodów niemal pewny. Zyski z pewnością będą rosły szybciej. Najważniejsza póki co jest skala, czas na lepszą monetyzację klientów powoli przyjdzie :)
Jedyny minus to nudy na spółce: solidny wzrost miesiąc po miesiącu. No ale chciałbym takiej nudy na każdej mojej spółce.
W sumie bez względu kto z nas ma rację co do zysków, albo nawet gdyby było mniej w wyniku kolejnych inwestycji, np. 9mln -to i tak będzie to super wynik. Ale generalnie jest duża szansa, że zyski będą rosły sporo szybciej od przychodów, bo raz, że w końcu tak działa SAAS, a dwa, że stopniowo coraz wyraźniejszy będzie wpływ z IAI Ads, jak tez w wyniku migracji sklepów do IAI chociażby skuszonych usługą IAI Ads. To jest papier do ciągłego akumulowania.