• Nikt już nie sprzedaje ? :))))))) Autor: ~janek [85.222.66.*]
    Jestem poważnie zaniepokojony :)))))))))))))
  • Re: Nikt już nie sprzedaje ? :))))))) Autor: ~wowa [37.47.41.*]
    Nie dziwne,że tanio nikt nie chce sprzedawać.Dziwne,że tanio nikt nie chce kupować.
  • Re: Nikt już nie sprzedaje ? :))))))) Autor: ~białoczerwony [91.202.175.*]
    A po co kupować? Co z tego ze tanio? Są nowe wyceny funduszy, NAV już około 21,3zł na 28.02.18 P/NAV=0,41
    Jeśli nie będzie dywidendy to dla nas(akcjonariatu) żadnych korzyści ze wzrostu NAV nie ma, więc i nie dziwi brak kupujących.
  • Re: Nikt już nie sprzedaje ? :))))))) Autor: ~janek [85.222.66.*]
    Mądrego to i miło posłuchać :))))))
    Nie ukrywam że wypłacanie dywidendy zdecyduje o zakupie tych akcji przeze mnie :))))))
    Czekam na jakieś info :))))
  • Re: Nikt już nie sprzedaje ? :))))))) Autor: ~dd [89.64.57.*]
    Na tej spolce jest tylko jeden kierunek transferu kapitalu-od klientow(certyfikaty,obligacje) do spolki.Dywidenda bylaby ruchem w przeciwnym kierunku. Tylko czy prezes jest na to gotowy?
    Jest obawa,że jeśli dywidenda,to niewielka,więc będzie rozczarowanie.Jeśli nie będzie dywidendy ,toteż źle.Tak czy owak wystrzałowo to tu raczej nie będzie,chyba że na obietnicach się nie skończy i sypną groszem.
  • Re: Nikt już nie sprzedaje ? :))))))) Autor: ~janek [85.222.66.*]
    Co to znaczy niewielka ? :))))))
    60 groszy to 7% od ceny akcji :)))))))
    To niewielka czy wielka dywidenda o ile będzie rzecz jasna ? :))))))))
    Przyzwoita dywidenda to min.0,4%NAVczyli>0.90zł na akcję.
  • Re: Nikt już nie sprzedaje ? :))))))) Autor: ~sxs [78.28.35.*]
    a kto to wtedy kupi po odcięciu dywidendy, skoro teraz nikt tego kijem dotknąć nie chce?
  • Re: Nikt już nie sprzedaje ? :))))))) Autor: ~Bialoczerwony [94.254.224.*]
    O czym wy piszecie? Po pierwsze to jeszcze obowiązuje bb a po drugie obowiązuje warunek wypłaty czystej dywidendy P/NAV> 0,7.
    Oczywiście można te zapisy zmienić ale to trzeba chcieć.
    A przy quasi dywidendzie grosz także trafia do akcjonariuszy, odracza się podatek no i o 1-2% poprawia się IRR ten właśnie którym Tomek tak się chwali. Zwykła dywidenda bardzo mało prawdopodobna wg. mnie.
    Dobrze ,że jest tu taki ktoś jak ty i rzeczowo i logicznie podchodzi do tematu.Trochę czasu poświęcasz na analizowanie sytuacji,bo ja czasem coś tu tak ad hoc nie zawsze sensownie.Wiesz,władowałem w ten papier sporo kasy,co było wielką pomyłką i teraz mam problem co dalej.Zarząd nie kwapi się żeby uspokoić drobny akcjonariat,a wręcz przeciwnie:sieją zamęt i niepokój.
    Oczywiście 4%nav.to byłaby przyzwoita dywidenda i przyciągnęłaby np.fundy dywidendowe,gdyby utrzymał się ten trend w przyszłości,ale tu nic nie wiadomo a niepewność nie zachęca do wejścia,bo przecież kupuje się przyszłość.
    a co może być dalej, jeśli kolejne sesje będą takie jak dziś?
    @wowa

Też mam tu trochę więcej niż 1000 akcji i szczerze powiem, że o ile o wzrost NAV jestem spokojny to o wzrost kursu już nie.
    Tyle, że wzrosty NAV nie muszą i jak dotąd nie przekładają się na wzrost kursu i nic nam nie dają. Czy będzie inaczej? W marcu się dowiemy...
    Moim zdaniem tu najbardziej prawdopodobna jest quasi dywidenda jeśli już Czechowicz zdecyduje się płacić. Tylko czy się zdecyduje? Wątpię, ale obym się mylił!
    Zastawy na akcjach ciągle aktualne, na co, dlaczego? Nie wiem, podejrzewałem że na wezwanie pod 90%, ale jak widać myliłem się. Choć jeszcze wszystko zdarzyć się może. Tylko że czas ucieka bo moim zdaniem NAV na koniec roku będzie około 25zł.
    Większość funduszów LP na świecie a takim jest MCI po wydzieleniu spółki zarządczej płaci dywidendy i jest notowana w przedziale 0,7-1,3NAV. My mamy całkiem niezły IRR więc powinna być premia,a jest jak jest. (przyznam że sam tego nie sprawdzałem ale korzystam z informacji innego forumowicza)
    Komu to .jest na rękę i jak długo to potrwa, tylko Tomuś raczy wiedzieć.

Dyskonto mamy rekordowe tak jak podczas największej paniki za Lehman Brothers, ale to nie znaczy że nie może być większe.

pasuje do mci?

https://www.bankier.pl/forum/temat_temat-nastepnej-telekonferencji-prezesika,27394365.html
  • (wiadomość usunięta przez moderatora) Autor: (usunięty) [37.47.6.*]
    (wiadomość usunięta przez moderatora)
    Dnia 2018-03-07 o godz. 18:47 ~nemo napisał(a):
    > mci mni i tym podobne spolki to nie jest interes dla akcjonariuszy mniejszosciowych przekrety i zanizaniekursu bo tomus chce za bezcen skupic akcje ktore sam nadrukowal!

Tak było do tej pory, żadna to nowina. Pytanie brzmi czy dalej tak będzie. Już niedługo będzie wiadomo...
    I tak łaskę robi że zbiera z rynku,bo przecież może sobie nadrukować.Tylko po co,jak nikt tego od niego nie kupi.
    On nie musi nikomu nic sprzedawać. Przyjdzie czas prawdziwa dywidenda się pojawi, a wtedy każda akcja będzie naprawdę warta NAV a nie 0,4NAV.
    Tylko czy MCI będzie jeszcze wtedy na GPW czy już nie. Konwenanty obligów wskazują że tak, ale nigdy nic nie wiadomo.
    Wtedy każdy grosz dywidendy będzie wart grosza z NAVu.
[x]
MCI -0,71% 28,00 2026-05-22 17:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.