Według dzisiejszego komunikatu pogonili z budowy firmę INVEST PARTNER Arkadiusz Matuła Sp.k. W komunikacie czytamy, że przyczyną odstąpienia przez Spółki od umowy o wykonanie robót budowanych jest stwierdzone opóźnienie z winy Wykonawcy. W ocenie Zarządu Emitenta powyższe nie powinno spowodować uchybienia planowanemu terminowi przeniesienia własności lokali zrealizowanych w ramach zadania inwestycyjnego, a jednocześnie Spółki wezwały Wykonawcę do zapłaty kary umownej z tytułu odstąpienia od umowy przez Spółki z winy Wykonawcy w wysokości ok. 0,94 mln zł z natychmiastowym żądaniem jej zapłaty, tj. wymagalnością z dniem doręczenia tego wezwania.
Może to jest dobry sposób na biznes dla Wikany i w tym kierunku powinni pójść? Sprzedawanie mieszkań idzie im średnio (nienajgorzej, ale i szału nie ma) to może to jest sposób na biznes, podpisywanie dobrze wynegocjowanych umów i rozwiązywanie ich z winy wykonawców? Wychodzi bańka zysku na czysto... ps. Przepraszam za czarny humor.
W marcu, albo początek kwietnia. Ale bym się smiał jakby po tych wielu miesiacach dołowania na tą złotówkę ktos im pewnego dnia nagle znowu zebrał wszystko do 1,20 -1,30. Znowu by mieli roboty na kilka miesięcy.
Dnia 2018-03-06 o godz. 22:34 ~Gallileo napisał(a): > widzę, że strasznie wrazliwy pan moderator się zrobił
pan moderator jest wrażliwy wybiórczo po swojemu zgodnie z " kto nie z Mieciem tego zmieciem " wpływ obcych w mediach aby kreować poglądy poddanych ludów z uzależnionych krajów
Swego czasu pisałem co i jak , wystarczyło nie iść w zaparte . P.s. Ta droga , może być naprawdę droga , a może jeszcze bardziej droga ,- i wtedy okaże się, że nie tędy droga !
Prawda jest taka , że jak bym słuchał Ciebie to owszem bym wyszedł już dawno z Wikany, ale z kilkudziesięcioprocentową nieodwracalną stratą, a moja strategia (gdyby tylko w kilku momentach nie zabrakło mi konsekwencji) przyniosłaby mi już czysty co najmniej 10-20% zysk, tak jak na przykład w 2016, gdy spadło na 1zł tak jak dziś, a ja miałem sporo gotówki, którą pierwotnie chciałem zainwestować w uśrednianie Wikany, ale utknąłem z nią na jakiś czas na innej spółce. Mój błąd, zdarza się, szansa uciekła, trzeba czekać na kolejną.
Informacja nt. odstąpienia przez spółki z Grupy Kapitałowej WIKANA od umów budowlanych dotyczących realizacji inwestycji deweloperskiej
W nawiązaniu do raportów bieżących nr 26/2017 i 27/2017 w sprawie zawarcia przez spółkę zależną umów o roboty budowalne dotyczące projektu „Osiedla Marina B” w Lublinie, Zarząd WIKANA S.A. ("Emitent") informuje, że w dniu 13 kwietnia 2018 r. spółki zależne Emitenta, tj.: WIKANA PROPERTY Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością ZIELONE TARASY Sp.k. (w związku ze zmianą komplementariusza działająca obecnie jako WIKANA PRIM Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością ZIELONE TARASY Sp.k.) oraz WIKANA MANAGEMENT Sp. z o.o., działająca jako inwestor zastępczy (łącznie „Spółki”), skierowały do HEN-BUD Sp. z o.o. z siedzibą w Lublinie („Wykonawca”) oświadczenia o odstąpieniu od umów o wykonanie robót budowanych, o których mowa w ww. raportach bieżących, w zakresie niezrealizowanych części zadań inwestycyjnych, ze skutkiem na dzień złożenia oświadczeń, wraz z wezwaniem Wykonawcy do zapłaty kary umownej.
Przyczyną odstąpienia przez Spółki od umów o wykonanie robót budowanych jest stwierdzone opóźnienie w realizacji przedmiotu umów powstałe z winy Wykonawcy. Na dzień złożenia oświadczeń o odstąpieniu od ww. umów z tytułu ich realizacji zafakturowano kwotę w łącznej wysokości ok. 3,01 mln zł netto, co odpowiada za 21,35% zaawansowania prac. Niemniej w związku z zaplanowanymi działaniami w obszarze przyspieszenia prac w oparciu o własne służby, jak również udział kontrahentów zewnętrznych, w ocenie Zarządu Emitenta odstąpienie od ww. umów nie powinno spowodować uchybienia planowanemu terminowi przeniesienia własności lokali zrealizowanych w ramach przedmiotowego projektu deweloperskiego.
Jednocześnie, w związku ze złożonymi oświadczeniami o odstąpieniu od umów w zakresie niezrealizowanej części zadania inwestycyjnego, Spółki wezwały Wykonawcę do zapłaty kary umownej z tytułu odstąpienia od umów przez Spółki z winy Wykonawcy w łącznej wysokości ok. 1,06 mln zł (tj. odpowiednio 0,52 mln zł oraz 0,54 mln zł) z natychmiastowym żądaniem jej zapłaty, tj. wymagalnością z dniem doręczenia wezwań.