• Może mnie ktoś oświecić? Autor: taish0 [83.21.4.*]
    Natknąłem się na tę spółkę podczas analizy wyników finansowych. Do końca 2015r. były one bardzo dobre i o ile moje dane są poprawne, to w 2015r. zysk był zbliżony do kapitalizacji spółki! Mimo tego, że wyniki od samego początku były bardzo dobre i na podobnym poziomie, a wycena korzystna, kurs pozostawał w trendzie spadkowym.

Teraz oczywiście jest inna bajka, przychody spadły o połowę, a firma generuje straty. Również mnie ciekawi dlaczego tak stabilny biznes nagle siadł, ale przede wszystkim prosiłbym kogoś obeznanego o wyjaśnienie przyczyny takiego absurdalnego zachowania kursu względem wyników, oprócz takich banałów jak "spółka zagraniczna" czy "brak dywidend", które tłumaczyłyby skalę rozbieżności między finansami, a ceną akcji.
  • Re: Może mnie ktoś oświecić? Autor: ~Lester_Molester [217.99.125.*]
    Dnia 2018-02-22 o godz. 20:11 taish0 napisał(a):
    > Natknąłem się na tę spółkę podczas analizy wyników finansowych. Do końca 2015r. były one bardzo dobre i o ile moje dane są poprawne, to w 2015r. zysk był zbliżony do kapitalizacji spółki! Mimo tego, że wyniki od samego początku były bardzo dobre i na podobnym poziomie, a wycena korzystna, kurs pozostawał w trendzie spadkowym.
    >
    > Teraz oczywiście jest inna bajka, przychody spadły o połowę, a firma generuje straty. Również mnie ciekawi dlaczego tak stabilny biznes nagle siadł, ale przede wszystkim prosiłbym kogoś obeznanego o wyjaśnienie przyczyny takiego absurdalnego zachowania kursu względem wyników, oprócz takich banałów jak "spółka zagraniczna" czy "brak dywidend", które tłumaczyłyby skalę rozbieżności między finansami, a ceną akcji.

To proste i było już tu "wałkowane" z milion razy: wycena Peixin jest modelowym wręcz przykładem działania wolnego rynku, na którym o cenie decyduje gra podaży i popytu. Od początku notowań na rynku wtórnym, poza krótkim okresem hossy bezpośrednio po debiucie, nie było popytu na te akcje. Nie było dużego popytu nawet podczas IPO, czego dowodem jest praktycznie rzecz biorąc klapa tej emisji, wyemitowano bodajże 20% tego co planowano i to po znacznie mniej korzystnej dla spółki cenie. To musiało powodować stały spadek ceny. Niezależnie od tego jakie wyniki publikowała spółka, duzi gracze systematycznie pozbywali się tych walorów. Niewykluczone, że początkowy wzrost był po prostu klasycznym "pump and dump". A dlaczego spółka nie budziła zaufania? Szkoda nawet pisać... Wystarczy poczytać prospekt i przeanalizować późniejsze działania spółki. Jeśli ktoś mówi co innego, a robi co innego, to czy darzysz go zaufaniem? Jeśli ktoś podejmuje kuriozalne z Twojego punktu widzenia działania, to czy darzysz go zaufaniem?
  • Re: Może mnie ktoś oświecić? Autor: ~xyz [31.0.85.*]
    Banały:
    Dywidenda-obiecywali olali inwestorów
    Spółka zagraniczna-knf może
    im naskoczyć
  • Re: Może mnie ktoś oświecić? Autor: ~SzuWielki [178.235.180.*]
    Globalny rynek maszyn ochrony sanitarnej 2018 - Hangzhou Loong, Xingshi, JWC Machinery, Fameccanica, Peixin

Mimo słabszych wyników ostatnio, Peixin to nadal pierwsza liga.
    Spokoju życzę.

• (wiadomość usunięta przez moderatora) Autor: (usunięty) [85.14.117.*]
    (wiadomość usunięta przez moderatora)
  • Re: (wiadomość usunięta przez moderatora) Autor: ~SzuWielkinawesoło [178.235.180.*]
    Re: PEIXIN - KLUCZOWE, BARDZO WAŻNE NOWE INFORMACJE Autor: ~re [83.20.224.*]2017-05-16 10:51 Ja w kwestii formalnej. Można już coś podsumować:
    1. Fabryka Fujian Peixin
    - 60 000 m2 powierzchni, 580 pracowników w tym 150 specjalistów
    - aktywa trwałe - 200 000 mln RMB ?
    link 
    2. Fabryka Quanzhou Peixin
    - 200 000 m2 powierzchni, 480 pracowników w tym 100 specjalistów
    - atywa trwałe - 150 mln RMB ?
    link 
    3. Fabryka Peixin - Zheixin w Szanghaju
    - 30 000m2 powierzchni, powyżej 100 pracowników w tym 5 specjalistów
    - aktywa trwałe ?
    -przychody powyżej 10 mln $
    link 

Razem 3 fabryki:
    - 290 000 m2 powierzchni
    - minimum 1260 pracowników
    - liczba specjalistów, sprojektantów itp 255
    - aktywa trwałe minimum 350 RMB ale prawdopodobnie dużo większe
    Pozostałe dokladne dane w raportach, najbliższy za 1Q2017 za kilka dni.

Wyłania się obraz potężnego konglomeratu, aż dziwne że mimo iż te informacje były już od jakiegoś czasu dostępne w internecie nikt tego wcześniej nie zauważył. Chwała takim ludziom jak Jan, Andrzej i innym którzy się przyczyniają do poznania spółki mimo agresji i ataków złośliwych troli. NIE BAĆ SIĘ - PISAĆ ! Kurs nurkował z 30 zł. Bezpodstawnie. Trend na szczęście odwrócony, dziś po 4 zł to dopiero wartość emisyjna akcji. Do WK czyli jakies 30 zł brak jeszcze 26 zł. A trzeba jeszcze przypomnieć że w budowie jest 4 fabryka z mocami dublującymi te trzy dotychczasowe !!! Dokładnie tak. Dlatego celem nie jest powrót na 30 zł a raczej w terminie 2-3 lat atak na 100 zł. Do usłyszenia... Trzymajcie akcje, bo tak mało ich... !
  • Re: (wiadomość usunięta przez moderatora) Autor: ~Obserwator [85.14.117.*]
    Pleć pleciugo byle nie za długo :-)
    Pies z kulawa nogą nie kupuje akcji PEIXIN nawet za 2 zł a kolejny marzyciel bajdurzy o 30 a nawet 100 zł.
    Oszukali wszystkich obietnicami dywidendy i wcisnęli akcje po 20 zł a teraz nie odkupują nawet po 2 zł.
  • Re: (wiadomość usunięta przez moderatora) Autor: ~jacek [217.99.87.*]
    Dnia 2018-02-24 o godz. 11:45 ~SzuWielkinawesoło napisał(a):
    >Re: PEIXIN - KLUCZOWE, BARDZO WAŻNE NOWE INFORMACJE Autor: ~re [83.20.224.*]2017-05-16 10:51 Ja w kwestii formalnej. Można już coś podsumować:
    > 1. Fabryka Fujian Peixin
    > - 60 000 m2 powierzchni, 580 pracowników w tym 150 specjalistów
    > - aktywa trwałe - 200 000 mln RMB ?
    >link
    > 2. Fabryka Quanzhou Peixin
    > - 200 000 m2 powierzchni, 480 pracowników w tym 100 specjalistów
    > - atywa trwałe - 150 mln RMB ?
    >link
    > 3. Fabryka Peixin - Zheixin w Szanghaju
    > - 30 000m2 powierzchni, powyżej 100 pracowników w tym 5 specjalistów
    > - aktywa trwałe ?
    > -przychody powyżej 10 mln $
    >link
    >
    > Razem 3 fabryki:
    > - 290 000 m2 powierzchni
    > - minimum 1260 pracowników
    > - liczba specjalistów, sprojektantów itp 255
    > - aktywa trwałe minimum 350 RMB ale prawdopodobnie dużo większe
    > Pozostałe dokladne dane w raportach, najbliższy za 1Q2017 za kilka dni.
    >
    > Wyłania się obraz potężnego konglomeratu, aż dziwne że mimo iż te informacje były już od jakiegoś czasu dostępne w internecie nikt tego wcześniej nie zauważył. Chwała takim ludziom jak Jan, Andrzej i innym którzy się przyczyniają do poznania spółki mimo agresji i ataków złośliwych troli. NIE BAĆ SIĘ - PISAĆ ! Kurs nurkował z 30 zł. Bezpodstawnie. Trend na szczęście odwrócony, dziś po 4 zł to dopiero wartość emisyjna akcji. Do WK czyli jakies 30 zł brak jeszcze 26 zł. A trzeba jeszcze przypomnieć że w budowie jest 4 fabryka z mocami dublującymi te trzy dotychczasowe !!! Dokładnie tak. Dlatego celem nie jest powrót na 30 zł a raczej w terminie 2-3 lat atak na 100 zł. Do usłyszenia... Trzymajcie akcje, bo tak mało ich... !

A cóż to za bełkot? Z tymi 4 złotymi to chyba chodziło Ci o tzw. wartość nominalną akcji, tzn. 1 EUR. Ten parametr nie ma dla rynku absolutnie żadnego znaczenia. A cena emisyjna wyniosła bodajże 16 zł i wówczas już wydawała się podejrzanie "zaniżona". Widzimy, jak rynek wycenia je dzisiaj... Całkowity brak zaufania, które jest kluczem dla dobrych notowań jakiegokolwiek waloru. Po co spółce kolejne fabryki, skoro obecne przynoszą straty, a ich moce produkcyjne nie są wykorzystane? Po co spółce kolejne inwestycje w kurczący się rynek? Jeśli jest tak jak piszesz, to z ekonomicznego punktu widzenia jest to kuriozum i duży argument za pozbywaniem się tych akcji, a nie ich kupnem.

• P.S. Autor: ~jacek [217.99.87.*]
    Najbliższy raport będzie oczywiście za 3Q2017, a kiedy będzie, tego nikt nie wie, kiedy spółka będzie miała taki kaprys.
  • Re: P.S. Autor: ~Kania [31.1.86.*]
    To mówisz Jacek, że jednak jakiś pakiecie trzeba posiadać ?
    I tu się z Tobą zgadzam.
  • Re: P.S. Autor: ~xyz [78.9.181.*]
    Dnia 2018-02-27 o godz. 14:47 ~Kania napisał(a):
    > To mówisz Jacek, że jednak jakiś pakiecie trzeba posiadać ?
    > > I tu się z Tobą zgadzam.

Oj trolle, nieładnie, nie zachęcajcie do zakupu tego chińskiego ścierwa.
    Każdy wie, że to lipa . Nie wiadomo po co są notowani, powinien być wypad z giełdy
  • Re: P.S. Autor: ~Kania [77.114.137.*]
    Każdy wie, że to lipa ?
    Żal mi ciebie.....
  • Re: P.S. Autor: ~xyz [78.9.181.*]
    Dnia 2018-02-28 o godz. 11:40 ~Kania napisał(a):
    > Każdy wie, że to lipa ?
    > > Żal mi ciebie.....

Oj ty koziołku matołku
    Niewiele wiesz o świecie skoro nie wiesz, że to lipa
    Nawet nie zamierzam cię uświadamiać, musisz się przekonać na własnej skórze

• Re: (wiadomość usunięta przez moderatora) Autor: ~rastafarianin [83.10.108.*]
    Dnia 2018-02-24 o godz. 11:45 ~SzuWielkinawesoło napisał(a):
    >Re: PEIXIN - KLUCZOWE, BARDZO WAŻNE NOWE INFORMACJE Autor: ~re [83.20.224.*]2017-05-16 10:51 Ja w kwestii formalnej. Można już coś podsumować:
    > 1. Fabryka Fujian Peixin
    > - 60 000 m2 powierzchni, 580 pracowników w tym 150 specjalistów
    > - aktywa trwałe - 200 000 mln RMB ?
    >link
    > 2. Fabryka Quanzhou Peixin
    > - 200 000 m2 powierzchni, 480 pracowników w tym 100 specjalistów
    > - atywa trwałe - 150 mln RMB ?
    >link
    > 3. Fabryka Peixin - Zheixin w Szanghaju
    > - 30 000m2 powierzchni, powyżej 100 pracowników w tym 5 specjalistów
    > - aktywa trwałe ?
    > -przychody powyżej 10 mln $
    >link
    >
    > Razem 3 fabryki:
    > - 290 000 m2 powierzchni
    > - minimum 1260 pracowników
    > - liczba specjalistów, sprojektantów itp 255
    > - aktywa trwałe minimum 350 RMB ale prawdopodobnie dużo większe
    > Pozostałe dokladne dane w raportach, najbliższy za 1Q2017 za kilka dni.
    >
    > Wyłania się obraz potężnego konglomeratu, aż dziwne że mimo iż te informacje były już od jakiegoś czasu dostępne w internecie nikt tego wcześniej nie zauważył. Chwała takim ludziom jak Jan, Andrzej i innym którzy się przyczyniają do poznania spółki mimo agresji i ataków złośliwych troli. NIE BAĆ SIĘ - PISAĆ ! Kurs nurkował z 30 zł. Bezpodstawnie. Trend na szczęście odwrócony, dziś po 4 zł to dopiero wartość emisyjna akcji. Do WK czyli jakies 30 zł brak jeszcze 26 zł. A trzeba jeszcze przypomnieć że w budowie jest 4 fabryka z mocami dublującymi te trzy dotychczasowe !!! Dokładnie tak. Dlatego celem nie jest powrót na 30 zł a raczej w terminie 2-3 lat atak na 100 zł. Do usłyszenia... Trzymajcie akcje, bo tak mało ich... !

SzuWielkinawesoło, dziś masz okazję kupić akcje po 1,81. Policzmy, za 2-3 lata to 100/1,81=5425% zysku. Kupuj ile wlezie. Tylko pogratulować wiedzy i sprytu.
[x]
PEIXIN -11,30% 1,02 2019-04-29 15:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.