• tak jak mówiłem po 1.8 kupuje od was Autor: ~yes [195.205.41.*]
    czym prędzej zejdzie tym szybciej kupie
  • Re: tak jak mówiłem po 1.8 kupuje od was Autor: ~HiperBessaMCI [83.11.104.*]
    Ale po co tobie za 1,8 oddawać jak dziś można sprzedać 100 procent wyżej za 3,60-3,70????? ;)))
  • Re: tak jak mówiłem po 1.8 kupuje od was Autor: ~yes [195.205.41.*]
    ale gro osób teraz nie sprzeda bo będzie liczyło na odbicie hehe
  • Re: tak jak mówiłem po 1.8 kupuje od was Autor: ~HiperbessaMCI [78.11.78.*]
    Możliwe ale tu nigdy nie było dużo plotek. Trend został zlamany i spółka nie jest już warta uwagi, spekulacyjnie tez bo płynność za słaba. A sytuacja międzynarodowa pokazuje ze juz czas na zloto i lokaty
  • Re: tak jak mówiłem po 1.8 kupuje od was Autor: taish0 [83.21.4.*]
    Na Stockwatchu jeden ignorant pisał przy kursie około 5,30, że to "początek wzrostów" i wróżył kilkanaście zł. Dla mnie początek wzrostów był po 1,10, a na otwarciu 19 lutego (4,70) definitywnie padła najbardziej liberalnie wyznaczona linia trendu wzrostowego. Spółka od wielu lat jest nierentowna na sprzedaży, chwilowe lepsze wyniki nie miały prawa wywindować kursu w kosmos, wzrosty były głównie spekulacyjne. Gdyby nie tania sztuczka z włączeniem znaku towarowego jako zysk operacyjny w 3Q2016, to kapitał własny oscylowałby teraz wokół 0.

Grawitacja jest nieubłagana. Obecnie kurs jest na mocnym wsparciu, gorzej będzie jak padnie, bo kolejne mocne jest na 2,40. Normalnie nie pisałbym tego posta, to jest moja "zemsta" za to, że miesiąc temu na forum innej spółki odzieżowej ktoś bezczelnie naganiał na Primamoda.
  • Re: tak jak mówiłem po 1.8 kupuje od was Autor: ~inv [83.31.100.*]
    kolega wypisuje coś o roku 2016 a my jesteśmy w 1Q 2018 i przyszłość - wyniki spółeczki zawsze mogłyby być zawsze lepsze ale ebbit na poziomie 3milony a wycena 10milin ?! może kolega nieco wykorzysta wiedzę po 1,8 to ebbit jest x1,5? ccc jest x 18/20....
  • Re: tak jak mówiłem po 1.8 kupuje od was Autor: ~yes [37.248.163.*]
    Oferta aktualna z mojej strony heh
  • Re: tak jak mówiłem po 1.8 kupuje od was Autor: ~seba [94.254.130.*]
    ja daje 1zł heh
  • Re: tak a ja daję 2zł i kupuje od was Autor: ~qwerty [37.47.75.*]
    a ja daje 2 zeta bo wczoraj i dziś wszystko wywaliłem ze średnią 2,76 i teraz czekam 2zeta
  • Re: tak a ja daję 2zł i kupuje od was Autor: ~HiperbessaMCI [188.146.36.*]
    Jak zawsze duży oszukał małych, ja powiem dlaczego nie kupie 1.nie łap spadajacego noza bo sie potniesz 2. Trend został złamany i wodospad swiadczy o czymś dramatycznym 3. Nawet firma ubezpieczeniowa wypowiedziała im umowę. Bamkructwo jest nieuniknione.
  • Re: tak a ja daję 2zł i kupuje od was Autor: ~ert [195.210.25.*]
    Skąd info o ubezpieczalni?
  • Re: tak a ja daję 2zł i kupuje od was Autor: ~qwert [212.7.222.*]
    no właśnie skąd info o ubezpieczeniu?
  • Re: tak a ja daję 2zł i kupuje od was Autor: ~qwert [212.7.222.*]
    Bo ja tutaj czegoś nie rozumiem, wyniki za 4Q były poniżej oczekiwań, to już wiadomo, ok, ALE

...za 2017 rok spółka ma przecież c. 3 mln zł EBITDA (!) i to bez żadnych sztuczek księgowych. Zatem bieżąca wartość firmy c. 9 mln zł to jest raptem 3x EBITDA (!!) a jeżeli trend spadkowy się utrzyma to będzie jeszcze niżej....

dla porównania takie:
    Gino Rossi to c. 8x EBITDA, Bytom 13x, Monnari 9x, Wojas 13x

PMA to już teraz najtańsza spółka w branży odzieżowo-obuwniczej. Nie wiem o co kaman.
  • Re: tak a ja daję 2zł i kupuje od was Autor: ~Martines [194.33.73.*]
    A ile jest kasy w kasie ? Tez nie bardzo rozumiem o co chodzi. Mysle ze kurs wcześniej czy pózniej sie obroni wynikami które sa naprawdę super ! Nadal w kilku rękach jest 5proc .
  • Re: tak a ja daję 2zł i kupuje od was Autor: ~HiperBessaMCI [83.21.208.*]
    Info z 1 ręki ale 4 podpunkt który jest bardzo ważny to WOLNE NIEDZIELE w 2018 roku a Prima miała spore utargi w niedziele, teraz tego nie będzie więc wpływ na sprzedaż znaczący, możliwe że kilka sklepów znów zamkną. WYNIKI O KTÓRYCH MÓWICIE TO PRZESZŁOŚĆ KTÓREJ NIE POWTÓRZĄ. Przefiltrujcie to i sami pomyślcie ile jest warta jedna akcja? Sternika już chyba nie macie
  • Re: tak a ja daję 2zł i kupuje od was Autor: ~olo [5.60.232.*]
    wolne niedziele dotyczą wszystkich spółek, a nie tylko PMA i takie rzeczy nie dzieją się nawet na spółkach, które są 3-5 razy droższe wskaźnikowo.
    to co mogą spowodować wolne niedziele widzieliśmy choćby tydzień temu, jak oblężone były centra handlowe w piątek i sobote bo ludzie pomylili wolne niedziele i myśleli, że miały być tydzień temu (w galeriach był dziki tłum, większy jak przed świętami). Jeśli pójdzie to w tą strone to zle nie będzie. Dziś też galerie pełne.

Nawet jeśli wyniki, które były to już historia, to biorąc pod uwagę wycenę na poziomie 8 mln zł, to nawet przy zysku rocznym na poziomie 700 tys zł spółka będzie nizej wyceniana od konkurencji.

Ogólnie mam nadzieję, że to co się wydarzyło na kursie na długo zniechęci wieszczy genialnych wyników do chorego śrubowania oczekiwań wynikowych za poszczególne kwartały. Naprawdę nie rozumiem po co było dmuchać oczekiwania względem wyniku za czwarty kwartal na poziomy rzędu 1,4-2 mln zł?

A kurs spada jak kamień w wodę, bo najzwyczajniej nie ma chętnych do kupowania. Chętnych do sprzedawania tez nie ma wielu, bo obroty na całym spadku były niewielkie, ale skoro jest tak maly popyt, to nawet taka niewielka podaż robi swoje.
  • Re: tak a ja daję 2zł i kupuje od was Autor: ~Martines [94.254.148.*]
    Wolne niedziele spowodują wzrost sprzedaży w internecie oraz w soboty czy piątki . Nie będą miały większego wpływu na wyniki .osobiście Kupiłem u nich kilka razy przez internet i bardzo mi ta forma sprzedaży odpowiada.
  • Re: tak a ja daję 2zł i kupuje od was Autor: ~janek [84.197.183.*]
    Primamoda sie obroniła. Osobiscie kupuję pierwszy pakiet po 3,50 drugi po 2,5X i trzeci 2,70 jak zejdzie to dokupie ale mysle ,ze przy takiej ilosci akcji powinnismy powoli zaczac odbijac i wypełniac ta dziure, a im wiecej małych płotek tym wieksza bedziemy mieli stabilność gdy jedna z nas wyjdzie dlatego polecam brac pakiety do 5k PLN.
  • Re: tak a ja daję 2zł i kupuje od was Autor: ~olo [77.114.23.*]
    tak apropo wolnych niedziel, wypowiedz LPP:

Jako że gros przychodów LPP wypracowuje nadal w Polsce, to czynnikiem ryzyka może być obowiązujący tu od marca zakaz handlu w niedzielę. Wiceprezes pytany o wnioski z pierwszego weekendu bez handlowej niedzieli powiedział, że jest na nie jeszcze za wcześnie. – Pierwsze spostrzeżenia są takie, że mieliśmy duże zwyżki sprzedaży w piątek i sobotę oraz w poniedziałek i wtorek. Handel zaczyna się rozkłada na inne dni – mówił.

To pokazuje, że wbrew pozorom niekoniecznie zakaz musi uderzyć w spółki.
  • Re: tak a ja daję 2zł i kupuje od was Autor: ~HiperBessaMCI [83.11.253.*]
    Po prawie miesiącu poza rynkiem wiedzę że sytuacja międzynarodowa rozwija się w kierunku w którym zakładałem. Chiny kontra USA dzis 26 ruszyły kontrakty na ropę w juanie i zaczyna się przyspieszenie w zmianie na fotelu hegemona, już tylko gorąca wojna może odwrócić tą sytuację.GPW jest najsłabszą giełdą na świecie i tak pozostanie, ponieważ nie ma kapitału którym można by podnieść indexy Rynek usycha i umiera. Sytuacja w spółkach i wyniki nie mają i nie będą miały większego znaczenia na kursy. Cóz za miesiąc zobaczymy czy nadal mam rację.
  • Re: tak a ja daję 2zł i kupuje od was Autor: ~olo [77.114.69.*]
    wyniki sprzedaży lutego i marca w CCC, to ogolnie masakra biorąc pod uwagę, że spółce przyrosła sieć o okolo kilkanaście procent względem lutego i marca 2017 r.
    Gino rossi luty tez mial fatalny. Te dane nie są niestety zbyt dobrym prognostykiem dla wyników spółek obuwniczych w 1Q
  • Re: tak a ja daję 2zł i kupuje od was Autor: ~seba [37.8.231.*]
    dlatego 1.5zł
  • Re: tak a ja daję 2zł i kupuje od was Autor: ~Olo [77.114.69.*]
    Kurs spadl juz 60% wiec nie jest wykluczone ze jest juz to w cenie. Niemniej to gielda wiec zobaczymy
  • Re: tak a ja daję 2zł i kupuje od was Autor: ~ddd [193.239.36.*]
    FIRMA BANKRUT nie płacą wykonawcą. niedługo wszystko skończy się wielką RESTRUKTURYZACJA bla bla bla i za rok firmy nie będzie lub szybciej
  • Re: tak a ja daję 2zł i kupuje od was Autor: ~Xawer [83.31.100.*]
    Opublikowali dzisiaj 17 ebbit 3 bańki wystarczy x 6/8 temat do dużych wzrostów , teraz najniższa wycena na rynku
  • Re: tak a ja daję 2zł i kupuje od was Autor: ~HiperbessaMCI [78.11.78.*]
    Kolene 3 tygodnie poza rynkiem, bez żalu bo sytuacja na gpw wciąż się pogarsza przy wysokim pkb, to dajw do myślenia. xawer" dane historyczne sie nie liczą, pma nie ma żadnych możliwości rozwoju raczej walczy o przetrwanie, a kurs akcji może rosnąć tylko spekulacyjnie ale pod co?
  • Re: tak a ja daję 2zł i kupuje od was Autor: ~Pma [212.200.112.*]
    Hiper wyluzuj sprzedales po co sie udzielasz idz na getback tam zarobisz
  • Re: tak a ja daję 2zł i kupuje od was Autor: ~HiperbessaMCI [83.11.114.*]
    Gett to taki sam bankrut jak pma, tylko że tam już sie to mówi oficjalnie;) Teraz zarobić można na surowcach, akcje na gpw to już trupy
  • Re: tak a ja daję 2zł i kupuje od was Autor: ~Początkujący [82.22.108.*]
    Cierpliwość to klucz do sukcesu...
  • Re: tak a ja daję 2zł i kupuje od was Autor: ~olo [77.112.30.*]
    @HiperbessaMCI
    wiem, że sprzedałeś znacznie wyżej, ale to nie powód abyś zachowywał się teraz jak typowy Polak robiąc szambo wokół spółki której do niedawna kibicowałeś.
    Skoro piszesz, że to taki sam bankrut jak Getback i nie masz typowo polskich intencji, to przedstaw proszę konkretne argumenty za tymi bzdurami, które piszesz, alternatywnie przestań się uzewnętrzniać jeśli poza hasłem "to bankrut" nie masz nic więcej do powiedzenia.
  • Re: tak a ja daję 2zł i kupuje od was Autor: ~HiperbessaMCI [83.11.103.*]
    Rozumiem olo że nie sprzedałeś i się teraz denerwujesz ale kilka spraw przed załamaniem kursu dawało mi do myślenia ale wierzyłem w 6 zł spekulacyjnie.... po 1. Efekt restrukturyzacji zawsze działa krótko, dokładnie tyle ile kwartałów można coś ciąć i mieć niską bazę porównawczą, na pma ona się skończyła.Chyba że ma sie szansę na przejęcie lub wzrost sprzedaży, pma go nie ma
    Po 2 .W salonach przyjmowało sie i przyjmuje ludzi którzy są bardzo słabo zaangażowani, są słabi w tym co robią, kiedyś w każdym salonie byli'' liderzy'' i to było widać gołym okiem, cóż rynek pracownika weryfikuje pracodawców
    Po 3. Cieszy was marża jaka sie pojawiła po ściąganiu towaru z Chin, a wiecie jaka jest skala zwrotów/reklamacji? ilu klientów odchodzi bo widzi ten badziew? .
    Po 4. Konkurencja, czym jest dzis primamoda do takiego Gomeza?? Internet? jeszcze większa konkurencja
    Po 5. Kurcząca się liczba salonów
    6. Rynek akcji nie zwraca uwagi na wyceny np; taki MCI ma 100milionów zysku po 2017 i jest wyceniane na 0,39 wk, bo rynek wysycha i opada pod własnym ciężarem, oczywiście możecie zebrać akcje z rynku jak się zmówicie ale ...KTO JE OD WAS KUPI?? Może za 2 złote spekulacyjnie i będą wywalać przy 3 zł
    7. Krach na rynkach i w gospodarkach nadchodzi i wszystkie wskaźniki na to wskazują, dodatkowo wojna handlowa USA=Chiny doprowadzi do wielkiego kryzysu, a w kryzysie takie spółki jak pma padaja pierwsze i znikają z runku
  • Re: tak a ja daję 2zł i kupuje od was Autor: ~olo [31.1.183.*]
    Hiperbessa nie denerwuję się z tego powodu, że spada, denerwują mnie natomiast wpisy robione typowo po polsku. Tu przynajmniej postarałeś się przedstawić jakieś argumenty i o to mi chodziło i zgodzę się, że wiele z nich stanowi czynnik ryzyka dla spółki i nie neguję tego, ale wybacz nie świadczy to wszytsko jeszcze o tym, że PMA to bankrut. Te same czynniki ryzyka były rok temu, 2 lata temu i pół roku temu. Dziwie się więc jedynie, że wtedy o tym nie pisałeś. Jak miałeś akcje, to siedziałeś cichutko i widziałeś wzrosty o czym wiele razy pisałeś. Jak nie masz akcji, to nagle spółka jest już dla ciebie bankrutem, widzisz ryzyka itd. Aby być fair wobec siebie i innych trzeba było tak pisać zawsze. Niemniej jak widać wybrałeś strategie bycia typowym polakiem. Szkoda, ale cóż. Tak bywa.
[x]
PRIMAMODA 18,31% 0,84 2023-05-04 15:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.