EBITDA 7,6mld ok, ale zysk netto 2,6mld? Skoro mieli po trzech kwartałach ponad 4mld to gdzie oni takich odpisów narobili? Za 4 kwartał była strata? Może ja źle widzę....
Dnia 2018-02-12 o godz. 17:32 ~moc napisał(a): > Firma ma 7 mld rocznej EBITDA a obecna wycena całej to 20 mld zł............
No i nikogo to nie wzrusza: spójrz na Enea i Tauron, jeszcze niższe wyceny i nikt tak tanich spółek nie chce kupić. Dlaczego? Czy rynek może się tak długo mylić?
Nawet jakby przyjąć nakłady na atom ok 40 mld, to będzie rozłożone na 10-12 lat, czyli po 4 mld rocznie, dla energetyków + Orlen + PGNIG to naprawdę niewielkie pieniądze. Widać, że rynek jest mocno wystraszony, moim zdaniem niesłusznie.
Te papiery można ładować w ciemno po brzegi worka - na tym będą duże przebitki.
Srednio sie przyjmuje ze godziwa wartoś firmy = ebitda pomnozona przez 6 ..........( obecnie mnoznik to niecałe 3) Wiec nie mówcie o jakimś uzasadnieniu spadków. Poza tym od stycznia powinny byc juz konsolidowane wyniki aktywów EDF ( ebitda za 2016 rok była na poziomie 1 mld zł....)
W nawiązaniu do raportu bieżącego nr 53/2017 z dnia 22 grudnia 2017 r., Zarząd PGE Polska Grupa Energetyczna S.A. („PGE”) informuje, że zakończone zostały główne prace nad testami na utratę wartości rzeczowych aktywów trwałych zgodnie z wymogami MSR 36
To spójrz na oczekiwania anali. Niestety z nimi nie wygrasz, co pokazał Orlen ostatnio. Jest mocno przeciętnie, żeby nie powiedzieć słabo. Myślę, że wszyscy tutaj liczyliśmy na więcej, a okazuje się, że te wyniki to chyba jeszcze pogorszą sprawę.
tu jest miarodajna tabela. Oczyszczone wyniki. O odpisach bylo wiadomo. Nie mogli prognozowac wiecej o 850 mln, zapewniam. To nierealne zeby tyle pge zarobilo wiecej
Tak się składa, że najpierw kupiłem w grudniu ze średnią 12.00 i sprzedałem powyżej 13pln. Potem znowu zacząłem kupować i mam ze średnią 11.85. Poza tym mam też Eneę. I co mam Ci napisać? Że leci na 1000zł? Żebyśmy jutro poszli 2-3% to musielibyśmy przebić oczekiwania o jakieś 10-15%. Rzeczywistość jest taka, że jesteśmy minimalnie pod nimi (przy założeniu uwzględnienia odpisów). Po co się czarować? PGE na 2018 zapowiedziało spadek EBITDA energetyki konwencjonalnej i obrotu już jakiś czas temu. Dzisiaj, gdy wszystkie spółki zakrywały lukę z minionego wtorku my kisiliśmy się poniżej 11pln. Koledzy wspominają o JSW, ale to inna sytuacja. JSW było od wiosny 2016 pompowane przez DM BOŚ, DM PKO itd. Kto pompuje PGE? Tutaj nadzieją dla mnie były wyniki, które mogły coś zmienić, ale co mają zmienić mocno przeciętne wyniki z perspektywą raczej negatywną? Wolałbyś żebym Ci napisał "jutro górne widły", a rano będzie płacz na forum, że się luką otworzyło? Bez sensu.
Ja mam 50 groszy lepszą średnią. Wiem też, że do 6 marca (o ile dobrze pamiętam) nikt tej spóki nie będzie pompował. Chodzi o powodzenie skupu kogeneracji (zdołowanej branży łatwiej odebrać akcje) A pewnie chcą wszystkich akcji po to żeby wycofać ją giełdy. A co będzie później.... zobaczymy
Wyniki są przeciętne. Jest dobrze, spółka jest bardzo tania.a nawet jakby były źle to nic by nie znaczyło przypominam Orange słabe wyniki z rana i górne widły i ponad +13%
EBITDA niemal pokrywa się z szacunkami a jesli chodzi o szacunek wyników netto to chyba nie uwzględniał odpisow. Generalnie liczy się EBITDA. Zadluzenie wzrosło bo przejete aktywa były mocno zadłuzone. Jest ciut lepiej niż rok wcześniej a grupa się rozrosła. Generalnie spółki chodzą od skrajnego niedoszacowania po skrajne przewartościowanie. W niecaly miesiac spadło ponad 15% choć drogo nie było. Jutro zaczna na minusie co bedzie dobra bazą do rozpoczecia odreagowania. Sprzedaż faktów i tyle. nie ma pod co grać na spadek no chyba że na giełdach znowu poleje sie krew
Jutro na otwarciu moga wyrzucic Ci, ktorzy nie wiedza co to odpisy. Pamietam jak na JSW byla niby strata, a po 1h kurs mocno rosl, bo tak serio zarobili kilka milionow. I jeszcze te porownania jak konsensus... manipulacja
Szczerze? Ja jestem rozczarowany... Mam akcje i będę je trzymał dopóki minister nie ogłosi jakiegoś absurdalnego pomysłu (typu kupno aktywów ciepłowniczych od tauronu) Natomiast po prostu liczyłem na więcej (oczywiście chodzi mi o skorygowany zysk) , pamiętajcie że te wyniki powinny być skorygowane również o jednorazowe przychody z tytułu rekompensat KDT(1.2mld) ...
Dokładnie VVADER dobrze pisze, rekompensaty KDT (1,2mld) już nikt nie widzi. Gdyby nie ona to wyniki byłyby naprawdę słabiutkie. Nie ma sensu się odrywać od rzeczywistości.
Zysk w 4 kwartale skorygowany o odpisy jest niższy o 64% r/r. Bez skorygowania natomiast oficjalnie jest strata 319mln. Myślę, że to by było na tyle (kurtyna w dół).
Dnia 2018-02-12 o godz. 20:44 mmm1212 napisał(a): > Zysk w 4 kwartale skorygowany o odpisy jest niższy o 64% r/r. Bez skorygowania natomiast oficjalnie jest strata 319mln. Myślę, że to by było na tyle (kurtyna w dół).
Tu jest właśnie pies pogrzebany - odkąd przyszedł Tchórzewski skończyła się podstawowa misja zarządu tzn. maksymalizacja zysków dla akcjonariuszy ,a zaczęła się "społeczna" gospodarka ... Skarb państwa nie interesuje cena akcji, dywidenda, tylko jakieś bzdurne projekty...
Mnie tylko ciekawi jakim cudem oni w 4 kwartale (niby najlepszy dla energetyki) wykręcili bez odcięcia odpisów wynik o 64% gorszy r/r. Jak tragicznie trzeba zarządzać spółką? Może zamiast zajmować się prywatnym WOŚP itd to niech zaczną interesować się własną spółką i tym, co robi "zarząd" bo chyba śpią albo nie znają się na swojej robocie.
tyle Waszego co napiszecie na forum, Ci co decydują o kursie nie biorą Waszych wywodów pod uwagę. Dość długo i intensywnie zbierali, żeby dalej kisić ogóra. Odnośnie wyników i notowań to tu jest tak, że im gorzej to lepiej!
I znowu jakies spiski , serio ktos myslacy uwaza ze przez forum bankiera da sie wplywac na kurs najwiekszej spolki energetycznej?
Nie ma to znaczenia co ny tu piszemy...
Wyniki sa mocno przecietne i stad tez tak slaba postawa spolki (i ogólnie energetyki )w stosunku do szerokiego rynku
Skorygowany zysk netto rok do roku za Q4 64% w dol to jakas tragedia...
Nie wiem co sie w tej spolce ( branzy ) dzieje ale ewidentnie nie jest dobrze
Jaka tragedia? Dlaczego patrzysz tylko na 4q? Czy to ze w innych kwartalach zysk byl wiekszy r/r i zysk za caly 2017 jest wiekszy niz za 2016 to jest tragedia? I to przy takim kursie? To co? Jakie c/z ma tu byc - 4, 3, 2 a moze 1?
Matko, jak dotrzeć? To może idąc Twoim tokiem myślenia. Skoro 4q 2016 zamknął się wynikiem 1,4mld netto, a cały rok oczyszczony 3,51mld netto i 7,38mld EBITDA natomiast w tym roku bez zdarzenia jednorazowego mamy 6,4mld EBITDA to jaki jest powód żeby kurs nie szorował po dnie, gdy wtedy szorował? Nie wiem, może pójdzie dzisiaj 10000%, ale wyniki są słabe. Gdyby nie rekompensata to EBITDA byłaby tragicznie niska (w 2015 było 8,2mld). W 2016 mieliśmy 7,38mld i to obniżone o 10% z powodu CO2. W tym roku mamy 7,6mld przy 1,2mld rekompensacie. Ciekawy jestem, jak wypadną pozostałe energetyki, ale PGE pokazało wyniki bardzo przeciętne (o ile nie słabe) i jak rynek ma to odbierać?