Dobry wieczór, jestem giełdowym świeżakiem, czy ktoś mi może wytłumaczyć dlaczego to wszystko nie trzyma się kupy. Dobry raport, dużo zleceń w skali krajowej, w mojej okolicy (Garwolin, mazowieckie) wszędzie Budimex, budowa s17, modernizacja linii kolejowej nr 7, dlaczego wszystko leci w dół? proszę o logiczne odpowiedzi, w miarę możliwości bez teorii spiskowych.
Ja nie wiem dlaczego spada. Prezes cały czas zbija kurs mówiąc, że przy takiej presji płacowej nie da się utrzymać tych wyników które są teraz ale to się tyczy całej branży i nie tylko tej branży. Innych przyczyn spadku nie widzę.
Dariusz Blocher prezes Budimexu to bardzo dobry menager,jest merytorycznie przygotowany,ma doświadczenie i sprawnie kieruje tą bardzo dużą firmą. Jest wyważony w swoich wypowiedziach,promuje innowacyjność i osobiście wierzę w dobry wynik Budimexu za 4 kw i całoroczny wynik 2017r. Zresztą po to kupiłem akcje tej spółki.Teraz jest dobra koniunktura na dokupienie,ale kupiłem sporo KGHM -u i mam mało kapitału wolnego. Zresztą tą inwestycję traktuję długofalowo / dywidenda/ tak,że nie niepokoją mnie okresowe spadki.A co do reko to w większości przypadków rynek zachowuje się przeciwnie.Nie traćcie wiary w Budimex.
Dnia 2018-02-04 o godz. 21:34 ~Rovert napisał(a): > Grubi wyleszczają, jeszcze przyjdą dobre czasy
Nie ma czegoś takiego, przynajmniej nie na tym papierze - być może są jakieś przecieki, że Q4 nie okaże się rewelacyjny i widać to w kursie. Który - dodajmy - w stosunku do wartości księgowej, jest napakowany jak na mało której spółce w tym cyrku zwanym giełdą.
Dnia 2018-02-05 o godz. 11:20 ~BBB napisał(a): > Dnia 2018-02-04 o godz. 21:34 ~Rovert napisał(a): > > Grubi wyleszczają, jeszcze przyjdą dobre czasy > > Nie ma czegoś takiego, przynajmniej nie na tym papierze - być może są jakieś przecieki, że Q4 nie okaże się rewelacyjny i widać to w kursie. Który - dodajmy - w stosunku do wartości księgowej, jest napakowany jak na mało której spółce w tym cyrku zwanym giełdą.
I jeszcze jedno - spółka od dłuższego czasu (od maja mniej więcej) jest w trendzie spadkowym, pozostaje mieć tylko nadzieję, że i tym razem nie przebije dołem średnioterminowych minimów (czyli ok. 170 PLN)
jest kilka ryzyk które trzeba brać pod uwagę: spadek marź z powodu rosnących kosztów pełne wykorzystanie mocy produkcyjnych pogorszenie sytuacji na rynku mieszkaniowym
jak będzie to czas pokaże, jednak nie jest różowo jak kilka kwartałów temu