Chce ,skupi po 4 tyle ile się da oddadzą niecierpliwi , potem uchwała o dywidendzie żeby "nakarmić" fundusze i znowu wezwanie po 4 żeby nie dopłacać niecierpliwym.
Scenariusz który przedstawiłem jest prawdopodobny ponieważ : 1.Wzywający, jako podmiot nabywający Akcje, zamierza nabyć Akcje, pod warunkiem, że co najmniej 191 004 791 (sto dziewięćdziesiąt jeden milionów cztery tysiące siedemset dziewięćdziesiąt jeden) Akcji, tj. co najmniej 66% ogólnej liczby Akcji, uprawniających do co najmniej 191 004 791 (stu dziewięćdziesięciu jeden milionów czterech tysięcy siedmiuset dziewięćdziesięciu jeden) głosów na walnym zgromadzeniu Spółki, stanowiących co najmniej 66% ogólnej liczby głosów na walnym zgromadzeniu Spółki, zostanie objętych zapisami w Wezwaniu. Wzywający, jako podmiot nabywający Akcje, zastrzega sobie prawo do podjęcia decyzji o nabyciu Akcji objętych zapisami nawet jeżeli warunek, o którym mowa powyżej, nie zostanie spełniony. 2. Skupować poniżej 4 mogą fundusze - warunkiem jest że dogadali się z Amerykanami . 3. Allianz ,Pocztylion ,MetLife ,Pekao jako udziałowcy mają poniżej 5 % i nie muszą się ujawniać- spokojnie mogli zebrać to co poszło przez rynek od wezwania. 4. Dla funduszy cena byłaby Ok 4 + 0,50 dywidendy .
To jak to jest, skoro Briks zaoferował 4 zł do płacenia przyu wykupie przez PKOsa to kiedy tpo mozna poprzez tego posrednika sprzedac w cenie 4 - prowizja. Druga sprawa jezei mpozna oddać po 4 z 2 droszowa prowizja od akcji , to dlaczego teraz sa chetni sprzedawać ponizej 3,9?
Jeśli się zapisałeś na skup i dojdzie do skutku to będzie podany termin realizacji , zabiorą Ci akcje z rachunku i przeleją kasę po 4 złote. A to że ktoś sprzedaje dzisiaj po 3,80 może jedzie na narty i potrzebuje kasy ?
A jesli sie nie zapisałem jescze to do kiedy mogę to zrobić? Jezeli bank skupi moje akcje , to kiedy wypłaca kasę? Niektórzy pisza aby nie oddawać na poziomie 4 gdyz, cena powinna/bedzie wyzsza, jest to mozliwe? Dzieki za info.
Jeśli się nie zapisałeś to "musztarda po obiedzie" dzisiaj zamykają wezwanie. Póki akcje nie zostały wycofane z giełdy to firma jest normalnie notowana i można dalej kupować ,sprzedawać otrzymywać dywidendę itd.
Jezeli GS bedzie przejmowac RBG to kiedy to sie moze stać,ze akcje zostana zdjete z giełdy, moze byc tak,ze jezeli ktos nie odpowiedział na wezwanie i nie sprzeda papieru do tej pory na giełdzie zostanie z niczym? To raczej nie mozliwe. Przeciez moga byc np. okolicznosci niezalezne od posiadacza akcji,że nie odpowie na wezwanie i nie sprzeda do czasu zdjecia akcji?
Jaja sobie robisz ? Może lepiej założyć lokatę ? W poniedziałek będziesz mógł spokojnie sprzedać akcje nic nie stracisz nikt Ci nic nie zabierze . Najlepiej poczytaj trochę o giełdzie a na razie sprzedaj i zrób lokatę.
dzięki za cierpliwośc i odpowiedzi, ale byc moze mój ostatni wpis był mało "czytelny". Zapytam prosciej czy z jakichś przyczyn w związku z planowanym przejeciem akcji przez GS i zdjeciem spółki z giełdy, posiadane przezemnie akcje, jezeli nie odpowiem na wezwanie/ nie zapisywałem sie na sprzedaz/ i w przypadku kiedy np. z przyczyn niezależnych odemnie nie zdołam sprzedac papieru na giełdzie,kiedy bedzie jeszcze w obrocie, to moje akcje jak to sie mówi przepadną?
Akcje nie przepadną , nawet w przypadku przekroczenia 90 % i wykupie przymusowym - zabiorą akcje z rachunku i przeleją pieniądze .Ale to "śpiew przyszłości" , możesz spać spokojnie.