• Propozycja nie do odrzucenia Autor: ~Kunta-Kinte [91.208.72.*]
    Tak właśnie należy nazwać "wykup przymusowy". W kręgach mafijnych taką to właśnie ładną nazwę ma to na co pozwala Ustawa o spółkach. Nie pytając mnie o to czy chcę sprzedać akcje, bez mojej zgody i po cenie nie przeze mnie ustalanej zabrano - boinaczej tego nazwać nie można - mi moją własność. W Konstytucji jest zapisane, że każdy ma przwo do ochrony własności. Jakoś nie znajduję momentu w którym ta ochrona jest. Niby Konstytucja jest najwyższym prawem obowiązującym w naszym kraju .... no właśnie ... niby. Tak jak i jej zapis o prawie ochrony ... no właśnie, prawo zawsze można mieć a praktyka swoje. Byle akt prawny ma rangę ważniejszą niż ona- na cholere mi taka Konstytucja. Ale mamy za to wszelkiej maści rzeczników praw, biorących grubą kasę z naszych podatków i nic nie robiących w naszej sprawie. WITAMY W POLSCE.

• Re: Propozycja nie do odrzucenia Autor: luka07 [88.104.55.*]
    Mnie sié nie podoba sposób w jaki przymusowy wykup został zorganizowany i jak szybko, ale uważam że za godziwe pieniądze (wartość oszacowana przez niezależną instutucję czy tam biegłego rewidenda) musi mieć takiego wykupu i tyle. I tego prawa skupu Michałowi nie można odbierać. Zresztą Trybunał konstytucyjny stwierdził że instytucja przymusowego wykupu jest zgodna z konstytucją. Zdziwiłbym się gdyby było inaczej :) No ale widać nie mają co robić w tych trybunałach.
  • Re: Propozycja nie do odrzucenia Autor: ~Kunta-Kinte [91.208.72.*]
    To czy cena za akcje jest godziwa czy nie może określić tylko jej właściciel. Ja nie zatrudniałem i nie prosiłem o wycenę nikogo. To, że Trybunał Konstytucyjny orzekł jak orzekł wcale nie znaczy, że jest to sprawiedliwe. Sądy i trybunały orzekają a sprawiedliwość to całkiem inna bajka. Każdy ma swoje indywidualne poczucie sprawiedliwości a wydawane wyroki mają się nijak do niego. Jeżeli zabranie komuś jego własności jest zgodne z Konstytucją to jak się to ma do Art. 21. "Rzeczpospolita Polska chroni własność ..."
    Art. 64 punkt 2 - ""Własność .......... podlegają równej dla wszystkich ochronie prawnej." Punkt 3. " Własnośc może być ograniczona tylko w drodze ustawy i tylko w zakresie w jakim nie narusza istoty prawa własności." Istotą własności akcji przedsiębiorstw jest to, że jest to moja własność, tak jak moją własnością jest koszula którą sobie kupiłem i tyle. Akcjonariusze na giełdzie kupują akcje, po cenie jaka była a SPRZEDAJĄCY PODJĄŁ DECYZJĘ a nie podjęto za niego. W przypadku wykupu przymusowego żaden z tych warunków nie jest spełniony.
  • Re: Propozycja nie do odrzucenia Autor: ~Simon [91.233.18.*]
    Przymus wykupu- odjęcie własności wbrew woli akcjonariuszy,  taki fakt zaistniał   w przypadku Synthosa, podważa system prawny, godzi w Warszawską Giełdę i gdzie jest  rynek kapitałowy, KNF oraz dobra zmiana. Zeszliśmy z dobrego poziomu .........  
    Jest szansa na zebraniu 6 lutego, żeby jeszcze to naprawić. Akcjonariuszom, którym przymusowo  odjęto prawo własności,  powinni otrzymać zadośćuczynienie. Czy  nasze Państwo  jest teoretyczne?
  • Re: Propozycja nie do odrzucenia Autor: ~Kunta-Kinte [91.208.72.*]
    Dnia 2018-01-29 o godz. 12:23 ~Simon napisał(a):
    > Przymus wykupu- odjęcie własności wbrew woli akcjonariuszy,  taki fakt zaistniał   w przypadku Synthosa, podważa system prawny, godzi w Warszawską Giełdę i gdzie jest  rynek kapitałowy, KNF oraz dobra zmiana. Zeszliśmy z dobrego poziomu .........  
    > Jest szansa na zebraniu 6 lutego, żeby jeszcze to naprawić. Akcjonariuszom, którym przymusowo  odjęto prawo własności,  powinni otrzymać zadośćuczynienie. Czy  nasze Państwo  jest teoretyczne?

Zejdź na ziemie. Zadośćuczynienie ???? Nie ten kraj, nie ten obyczaj.
  • Re: Propozycja nie do odrzucenia Autor: ~Ted [185.69.0.*]
    Nawet na takich spółkach bez porównania gorszych odbyło sie to w bardziej cywilizowany sposób:
    https://www.bankier.pl/wiadomosc/EJT-Investment-podwyzsza-cene-w-wezwaniu-na-akcje-spolki-Tarczynski-do-12-6-zl-7572180.html

Tak się zastanawiam czy Synthos nie był JEDYNĄ SPÓŁKĄ przy tak dużej ilości wykupów jaka odbyła się pod koniec 2017 i na poczatku 2018 przy której tak dużą procentowo liczba akcjonariuszy poniosła stratę w wyniku sztuczek MS
[x]
SYNTHOS 0,00% 4,89 2018-01-15 01:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.