3,80 zgoda, ale raczej tylko na chwilę. Przypomina się pamiętna jesień 2015, i fatalne wyniki za 3 kwartał. O ile sobie przypominam, to przestali wtedy sprzedawać (odbiorcy wstrzymali się z zakupami) zatem smród po wynikach był gorszy. Ale faktem jest ze historia zatoczyła koło, i po drugiej takiej wpadce zaufanie do Ergisu jako stabilnej dywidendowej spółki będzie dramatycznie mniejsze. Wtedy kurs potrzebował dwóch lat żeby odrobić straty ciekawe jak będzie teraz.
Jest jeszcze jedna sprawa. Prezes pisze iż nie spodziewa się spadku cen lecz w kręgu ludzi znających się na pvc przewidywany jest dalszy wzrost cen w pierwszym kwartale o 5-7%. Kluczem jest i tak to co zrobi OFE.
Spółka Ergis to bardzo ciekawy ewenement na naszym rynku. Dobre info dyskontuje wzrostem o 5-7% a informację o wzroście wynagrodzeń, które defakto dotyka wszystkie spółki lawinowym spadkiem o ponad 15% (tylko ostatnie 3 dni a patrząc od szczytu z maja prawie 30%). Bardzo ciekawe zachowanie tym bardziej w momencie skupu akcji i zysku za ubiegły rok w granicach 20 mln i potwierdzeniem, że w przypadku dywidendy nie będzie znaczących zmian. Bardzo to wszystko ciekawe a jeszcze bardziej to kto teraz sprzedaje ?.
W 2015 roku po wynikach za 2 kwartał był jednorazowy wzrost kursu o ponad 30%. Ale to tylko wyjątek potwierdzający twoją tezę.Ja po złym infie odczekuję kilka sesji, i gdy kurs się stabilizuje wtedy dokupuję, aby wyrzucić po powrocie kursu. Niezależnie od tego posiadam żelazny pakiet .Przez wiele lat to była zyskowna strategia (jak dotąd).
Ja tam jakoś do 3,8 nie jestem przekonana (dopiero jak zobaczę na monitorze) Ale faktycznie, papier nadzwyczaj słabo zachowuje się ostatnio. Nie wiem, czy trzymają jeszcze jakieś trupy, czy to zakamuflowana gra pomiędzy Nowickim a funduszami.
Podejrzewam iż prezes doskonale zdaje sobie sprawę z bieżącej sytuacji i nie bez powodu tak późno będą opublikowane wyniki za 2017 r.-termin 20.04.2018 !!!
Zapewne pierwszy kwartał będzie słaby ale wyniki poznamy dopiero 10.05.2018
Zakładam iż to przewidzieli ale liczą na to iż sytuacja na rynku się poprawi i będą mogli przekazać inf. że najgorsze minęło.
Może to pesymistyczny scenariusz lecz według mnie bardzo prawdopodobny.