Zastanawiam sie kto decyduje sie na kupno akcji tej spolki i jak do niej trafia. Ja sam zaczalem to zbierac jakies 5 lat temu po przeczytaniu info w jakiejs gazecie. Napiszcie moze co was tu sporowadzilo. Widze ze handel tymi akcjami wlasciwie zamarl i zastanawiam sie dlaczego, co bylo inaczej 2-3 lata temu jak sie tym jeszcze troche handlowalo?
Free float zawsze byl maly, w tzw miedzy czasie jeden z czlonkow zarzadu chyba odszedl wiec pewnie oddal swoje akcje dzieki czemu chwilowo cokolwiek sie handlowali, potem wystarczy ze pojawilo sie kilka (pewnie nawet 2-3 osoby by starczyly) ktore skupily te kilka wolnych akcji i na dzis nie ma kto sprzedawac, w karnecie za to widac jakie sa oczekiwania cenowe tych co kupili akcje...
Zatem pytajac czemu nikt nie handluje - spytaj siebie czemu nie kupujesz tego co jest wystawione :)
Ja kupilem z mysla ze to lepsze niz obstawienie koloru w ruletce - jak trafisz to zyskasz zdecydowanie ponad 100% a jak stracisz to tylko 100% :)
Jak ktos posprzata legislacje to bedzie to gracz numer jeden na mega perspektywicznym rynku (starzenie sie spoleczenstwa jest tak pewne jak smierc i podatki), ale perspektywa to pewnie z 5-10 lat minimum
mylisz się i to bardzo... cały czas maja ujemny cash flow z działalności operacyjnej - gdyby nie kroplówka od Totala w postaci weksli to jest ryzyko że nikt niedałby im tak dużego finansowania jak potrzebuja po koszcie na tyle niskim aby byli w stanie obsłużyć odsetki od długu... popatyrz w ich sprawozdania i zwróć mi uwagę jeśli się mylę :)
zatem - ryzyko istnieje ogromne jeśli z jakiś powodów total będzie musiał zakręcić fiannsowanie - a czy będzie musiał czy nie to trzeba spojrzeć na ich największą inwestycję w portfelu czyli cormey (20% wartości portfela) - spójrz co się tam dzieje... jeśli crm im zbankrutuje to jestem pewien że stracą płynność finansową (tzn total straci) z powodu fali umorzeń a to oznacza że bedą musieli wyprzedawać portfel - wyprzedaż portfela oznacza spadek notowań akcji jakie wyprzedajesz - zatem każde 100 tys zł nie wywalone w rynek będzie dla totala miało kosmiczne znaczenie... stawiam dolary przeciwko orzechom że w takiej sytuacji total przestanie finansować fhd...
a pamiętaj o tym że biznes fhd implikuje konieczną STAŁOŚĆ posiadanego finansowania ponieważ aktywa masz siłą rzeczy mocno nie płynne (nie możesz ich sprzedać do czasu śmierci seniora) zatem wszelkie zawirowania płynności mogą cie zabić...
ja osobiście mam rozstrzał wartości FHD od 0 zł do ok 12 zł per akcja :) ; przy cenie 4,24 potencjał zysku 180% a potencjał straty 100%
Patrząc na wartość nieruchomości w portfelu (50 mln, po uwzglednieniu obciążenia dożywociem a aktywach widać niecałe 30 mln) i na zobowiązania (11 mln) nawet jakby Total nie miał kasy chętny na takie aktywa się znajdzie. Stąd mój wniosek o tym, że ryzyko umoczenia 100% nierealne.
Zatem masz teraz mozliwosc dokupienia w promocyjnej cenie :)
A jesli to co jest do kupienia to dla ciebie za malo to powiedz ile chcesz kupic i w jakiej cenie - moze sie dogadamy
Ja nie kupuje bo procentowo w portfelu mam FHD dosc - nie chce przesadzic bo dokladnie jak wyzej - potencjal jest ale jest tez ryzyko. Nie wiele znam sie na sprawozdaniach finansowych etc ale odwiedzilem ostatnio ich strone. Widac tam ze cos sie dzieje - te spotkania seniorow, gazetka - widac ze ktos cos robi a nie tylko czeka. Czy ktos zna z zycia te ich eventy - slyszal o takim spotkaniu albo mial w reku magazyn? Bo mozliwe tez ze to nie wychodzi poza strone internetowa....
Zapytam jeszcze raz, czy ktos miał kiedyś w ręku ten ich magazyn albo słyszal o spotkaniu/koncercie dla seniorow organizowanym prze fhd? Chcialbym potwierdzić ze to naprawde istnieje.
ich magazyn jest kierowany do emerytow - czy myslisz ze te osoby sa aktywne na forum bankiera?!?!?! zadaj to pytanie na stronie www na ktorej udzielaja sie emeryci :)