Forum Giełda +Dodaj wątek
Opublikowano przy kursie:  4,20 zł , zmiana od tamtej pory: 2,38%

Re: Profil inwestora DOMu

mylisz się i to bardzo... cały czas maja ujemny cash flow z działalności operacyjnej - gdyby nie kroplówka od Totala w postaci weksli to jest ryzyko że nikt niedałby im tak dużego finansowania jak potrzebuja po koszcie na tyle niskim aby byli w stanie obsłużyć odsetki od długu... popatyrz w ich sprawozdania i zwróć mi uwagę jeśli się mylę :)

zatem - ryzyko istnieje ogromne jeśli z jakiś powodów total będzie musiał zakręcić fiannsowanie - a czy będzie musiał czy nie to trzeba spojrzeć na ich największą inwestycję w portfelu czyli cormey (20% wartości portfela) - spójrz co się tam dzieje... jeśli crm im zbankrutuje to jestem pewien że stracą płynność finansową (tzn total straci) z powodu fali umorzeń a to oznacza że bedą musieli wyprzedawać portfel - wyprzedaż portfela oznacza spadek notowań akcji jakie wyprzedajesz - zatem każde 100 tys zł nie wywalone w rynek będzie dla totala miało kosmiczne znaczenie... stawiam dolary przeciwko orzechom że w takiej sytuacji total przestanie finansować fhd...

a pamiętaj o tym że biznes fhd implikuje konieczną STAŁOŚĆ posiadanego finansowania ponieważ aktywa masz siłą rzeczy mocno nie płynne (nie możesz ich sprzedać do czasu śmierci seniora) zatem wszelkie zawirowania płynności mogą cie zabić...

ja osobiście mam rozstrzał wartości FHD od 0 zł do ok 12 zł per akcja :) ; przy cenie 4,24 potencjał zysku 180% a potencjał straty 100%

Treści na Forum Bankier.pl (Forum) publikowane są przez użytkowników portalu i nie są autoryzowane przez Redakcję przed publikacją.

Bonnier Business (Polska) Sp.z o.o. nie ponosi odpowiedzialności za informacje publikowane na Forum, szczególnie fałszywe lub nierzetelne, które mogą wprowadzać w błąd w zakresie decyzji inwestycyjnych w myśl artykułów 12 i 15 Rozporządzenia MAR (market abuse regulation). Złamanie zakazu manipulacji jest zagrożone odpowiedzialnością karną.

Zamieszczanie na Forum propozycji konkretnych decyzji inwestycyjnych w odniesieniu do instrumentu finansowego może stanowić rekomendację w rozumieniu przepisów Rozporządzenia MAR. Sporządzanie i rozpowszechnianie rekomendacji bez zachowania wymogów prawnych podlega odpowiedzialności administracyjnej.

Przypominamy, że Forum stanowi platformę wymiany opinii. Każda informacja wpływająca na decyzje inwestycyjne pozyskana przez Forum, powinna być w interesie inwestora, zweryfikowana w innym źródle.

[x]
FHDOM 0,00% 4,30 2025-11-07 15:16:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.