• Chyba kogoś poniosło lekko Autor: ~Spekulant [37.47.168.*]
    Prawie 200mln kapitalizacji i wzrostu o kilkadziesiąt procent w kilka dni bez żadnych informacji? Kolejne pump and dump?
  • Re: Chyba kogoś poniosło lekko Autor: ~moneymaker [91.231.93.*]
    tak, poniosło chętnych do kupna za 15 pln. Te 200 mln kapitalizacji spółka jest warta. A w przyszłości będzie IMHO sporo więcej.
  • Re: Chyba kogoś poniosło lekko Autor: ~invest [89.231.100.*]
    pisałeś kiedyś, że ma być 50zł do końca 2018. Wtedy się tylko uśmiechnąłem uważając, że to nierealne, ale... tutaj wszelkie bariery tak pękają, że kto wie...
    Najpierw skupmy się na prognozowaniu ile spółka może w tym roku zarobić netto, ok...? Jeśli przychody by wzrosły w całym roku-dajmy na to- o 50% średnio, to o ile może skoczyć zysk netto skoro rośnie szybciej od przychodów....?
  • Re: Chyba kogoś poniosło lekko Autor: ~adidas [31.0.32.*]
    Jak wynik będzie znacznie słabszy od oczekiwań , to dopiero będzie jazda na -30%
    a jakie są twoje oczekiwania...?
  • Re: Chyba kogoś poniosło lekko Autor: ~adison [188.127.18.*]
    Na prawdę ciężko mi powiedzieć. To jest trochę jak wróżenie z fusów , ale skoro pytasz będę zadowolony jeśli spółka przekroczyy 5,8 mln. zysku netto.
  • Re: Chyba kogoś poniosło lekko Autor: ~moneymaker [91.231.93.*]
    zysk netto za IV Q dla mnie mało istotny. Zależeć będzie od tego ile będzie kosztów, ale tak czy inaczej to już historia. Nawet wrzucenie tam wszystkiego co tylko możliwe będzie ok, bo wynik za 2018 będzie dzięki temu lepszy. Choć kurs pewnie by zareagował w krótkim terminie. Liczy się budowa skali i prezes to wie. Rentowność oczywiście też ale to tylko skutek tego pierwszego. Gdyby udało się utrzymać wzrost przychodów za 2018 r. powyżej 40% będzie dobrze, a są ku temu szanse. Póki co jest dużo więcej. Zamknięcie galerii w niedziele powinno przyspieszyć i tak już nieuchronną migrację klientów do internetu.

Tak przy okazji podpowiadam, żeby te koszty (w miarę możliwości oczywiście) starać się rozkładać równomiernie w ciągu roku, to unikniemy nerwowych ruchów planktonu na kursie panie prezesie :)  Choć dla longterm to nieistotne to będzie stabilniej.
    Ja szacuję wynik netto na minimum 1,5mln, choć po cichu mam nadzieję, że to będą nawet 2mln, ale zobaczymy. Moneymaker fajnie wszystko opisał, w ogóle fajne masz posty pełne merytoryki. Natomiast ciekawy jestem oczekiwań niejakiego "adidasa" co tu wieszczy spadek 30-owy w przypadku słabego wyniku netto poniżej oczekiwań rynku...
  • Re: Chyba kogoś poniosło lekko Autor: damiru [37.8.231.*]
    Raport za 3 kwartał nam trochę rozjaśnił temat, bo było tam opisane zjawisko opóźnionego księgowania kosztów usług obcych (z winy dostawcy usług). Wygląda na to, że właśnie to zjawisko szarpie od czasu do czasu zyskiem netto.

Myślę, że to zjawisko mogło być powodem relatywnie niskiego zysku netto w 4 kw 2016 (0,12 mln zł), bo kwartał wcześniej zysk był znacznie wyższy (0,92 mln zł). Czyli mogło być tak, że w 4 kw były księgowane opóźnione faktury kosztowe za 3 kw.

Ale w tym roku to zjawisko mamy już za sobą. Zgodnie z informacją zawartą w ostatnim raporcie, wystąpiło ono w 3 kwartale i "w przyszłym kwartale taka sytuacja już nie będzie miała miejsca". Rozumiem przez to, że w 4 kw nie będzie księgowania zaległych faktur kosztowych usług obcych z 3 kw, zatem możemy się spodziewać bardzo ładnego zysku netto :)

Ale oczywiście podzielam zdanie, że z punktu widzenia longterm to ewentualne kwartalne szarpanie zyskiem netto nie ma takiego znaczenia. Poza tym myślę, że wraz ze wzrostem spółki efekty tego zjawiska powinny się coraz bardziej rozmywać i łagodzić.

[x]
IAI 0,00% 36,40 2018-11-20 01:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.