za duzo zmian w spolce zosiu w tak krotkim czasie, reumatyzm mi podpowiada ze oto ida zmiany wlascicielskie, przejecie/ fuzja, bardziej sklaniam sie ku przejeciu
kes, pewnie dobrze główkujesz ale nie idź tą drogą, bo po co robić zmiany w spółce przejmowanej, zazwyczaj takie zmiany robi się w spółce przejmującej na powitanie spółki przejmowanej, a tak w ogóle to w tym wszystkim może chodzić nie o walory cognora a o wypranie całkiem innej kasy .......nic nie sugeruję a tylko gdybam sobie
z ilosci akcji ktore mozna wykupic za warranty sztuczkowskiego wychodzi mi ze spolka przejmującą bedzie niestety cognor, chyba ze sztuka "odda" znaczna czesc swoich akcji, ktore obecnie lacznie daja mu 80,66% udzialu, nie mniej jednak widzialbym i w tym mozliwosc chyba juz w niedalekiej przyszlosci wykupu akcji z moich warrantow, mam nadzieje ze po cenie 2,05, podobno stalowy i mir nie odeslali ostatniego pisma ze swoim podpisem, maja sztywna cena 2,35, ja i inni...zobaczymy co nam odesle w przyszlym tygodniu firma, przyjdzie pocztą sadze ze po tej konczacej sie szopce na cognorze realna wycena gieldowa powinna wynosic co najmniej 5pln/akcja, przyznam ze dosc ostroznie wyceniam, tak mniemam co do ewentualnego prania to nawet gdyby istniala taka sytuacja o ktorej piszesz to chyba zdazylbym zamienic warranty na akcje i puscic je...komus
Przejęcie jest to przeniesienie majątku spółki przejmowanej na spółkę przejmującą za udziały/akcje, które spółka przejmująca wyda wspólnikom spółki przejmowanej, więc gdyby cog był spółką przejmującą, to zapewne w tym celu podniósłby kapitał zakładowy i wyemitowałby nowe akcje. Ponadto, jeżeli na celowniku jest Huta Częstochowa to jest to spółka z o.o., a taka spółka nie może przejąć spółki S.A. Co ciekawe to w tej hucie w 2016 r podniesiono kapitał zakładowy o ok. pół miliarda, czyli wartość ówczesnego zadłużenia cognor ... tekst futurologiczny do dyskusji, to nie jest namawiane do inwestowania
Dnia 2018-01-10 o godz. 10:16 ~Ble napisał(a): > Przejęcie jest to przeniesienie majątku spółki przejmowanej na spółkę przejmującą za udziały/akcje, które spółka przejmująca wyda wspólnikom spółki przejmowanej, więc gdyby cog był spółką przejmującą, to zapewne w tym celu podniósłby kapitał zakładowy i wyemitowałby nowe akcje. Ponadto, jeżeli na celowniku jest Huta Częstochowa to jest to spółka z o.o., a taka spółka nie może przejąć spółki S.A. Co ciekawe to w tej hucie w 2016 r podniesiono kapitał zakładowy o ok. pół miliarda, czyli wartość ówczesnego zadłużenia cognor ... tekst futurologiczny do dyskusji, to nie jest namawiane do inwestowania
do Ble "spółka z o.o. nie może przejąć spółki s.a."
Może kolega rozwinie tą myśl bo to bardzo interesujące stwierdzenie. Może to być wywód futurologiczny, chętnie się z nim zapoznam.
Sformułowanie jest niefortunne, poleciałem skrótami, pewnie zoo może przejąć SA, niezbyt mnie ten temat pasjonuje. Natomiast ja na myśli miałem to, że HCz. jest spółką do sprzedaży/przejęcia, w której jest mętny wschodni kapitał, nawet tamtejsi analitycy nie wiedzą czy właścicielami ISD/ HCz. są teraz Ukraińcy, Rosjanie czy też Noworuscy, a nawet gdy sugerują jakiegoś oligarchę w akcjonariacie, to i tak nie wiadomo czy jest on aktualnie Ruskiem, Ukraińcem czy Noworuskiem, ponadto jeszcze VEB zagmatwał te struktury swoimi przekrętami i aresztami, a nowe udziały z 2016 r poszybowały na spółki cypryjskie, prawdopodobnie Ukraińcy tak uciekali przed VEB a podobno nasze banki to sponsorowały … ale szkoda na ten kocioł klawiatury …Niemniej ten pogmatwany kapitał jest/był także w obligacjach Złomrex czyli teraz może tkwić w CH, czyli może on być kreatorem i spoiwem przemiany/fuzji, ale bez sensu wydaje się przejmowanie CH, w którym król stali ma „czysty kapitał” w akcjach. Przejęcie HCz przez CH jest bardziej sensowne, bo HCz o mętnym półtoramiliardowym kapitale trafiłaby na giełdę, czyli byłby to dobry geszeft dla właścicieli HCZ, a później całość może do ŚHS, ew. te huty/walcownie Weglokoksu do CH i zmiana nazwy CH na ŚHS. HCz to praktycznie bliźniak CH, teraz też produkują tam atestowane blachy pancerne i zapowiadają nawet produkcję następnych rodzajów takich blach, czyli albo te spółki będą dla siebie konkurencją albo … może połączą swoje moce. Niemniej to tylko deliberacja, trzymaj się swojej teorii o wycofaniu gniota z giełdy.