w I kw 2016 wikana sprzedala 111 lokali, w tym roku w IV kw sprzedala 78, trend spadkowy widac wyraznie i to pomimo tego ze IV kw byl ostatnim miesiacem trwania mieszkania dla mlodych, wiec kupowali co bylo.
w calym ooku sprzedaz byla podobna, ale jakich zabiegow ksiegowych uzyli zeby tak bylo oni tylko wiedza.
generalnie spadek sprzedazy mieszkan jest faktem, ktory potwierdzja liczby, szczegolnie w przypadku wikany, a kredyty trzeba splacac, obligacji nie wykupili tylko przesuneli okres splaty o rok, niewazne ze pozyczyli od siebie, zalduzenie to zadluzenie, kiedys beda musieli splacic, a z czego jezeli sprzedaz mieszkan spada.
Miałem nie komentować Twoich wątków, no ale nie da się przejść obojętnie. To jest ten Twój spadek sprzedaży które potwierdzają liczby: 2013 - sprzedanych 162 2014 - sprzedanych 118 2015 - sprzedanych 247 2016 - sprzedanych 260 2017 - sprzedanych 270 po prostu ręce opadają
Porównywanie kwratalne może nie mieć najmniejszego sensu i zależy od różnych czynników. Załóżmy na przykład, że w 2016 start sprzedaży nowego projektu wypadł w IV kwartale, a w 2017 w III trzecim. Wtedy nawet jeśli mieszkania sprzedają się lepiej w danym roku (tak jak to ma miejsce) to kwartalnie tego nie zauważysz. Wracając więc do Twojej analizy proponuje Ci abyś poszedł jeszcze dalej i spróbował przeanalizować sprzedaż tygodniowo. Wtedy gwarantuje Ci, że w ostatnim tygodniu 2017 sprzedaż wyniosła 0 mieszkań i będziesz mógł napisać, że nikt już nie chce kupować mieszkań od Wikany.
fakty sa faktami, zwyczajowo najlepszy kwarttal w roku wypadl mizernie, po raz pierwszy od 5 lat
sprawdzajac sprzedaz rok/rok ty dowiesz sie ze sprzedaz spada w styczniu 2019, ja wiem to juz dzisiaj, ale rob jak chcesz
ps: smieszy mnie ze znowu znalazles jasniejsza strone slonca w pochmurny dzien;] jak wiesz nie udostepniaja sprzedazy tygodniowej, wiec kiepski pomysl. mdm jest zakonczone a w ostatnim kwartale zlozono 13 000 wnioskow o mdm, a wikana sprzedala 78 lokali LOL , stopy za pol roku powinny isc w gore co calkowicie zahamuje akcje kredytowa
Mnie rozśmieszył, a zarazem zbulwersował Twój komentarz, w którym to powybierałeś sobie część liczb z komunikatu, tak aby pasowały do Twojego obrazu. A już zupełnie rozbawił mnie dopisek o rzekomym wyraźnym TRENDZIE, gdzie Ty go widzisz? Porównując dane z dwóch kwartałów???:) i to w zasadzie jedyny powód dla którego odpowiedziałem. Nie znalazłem jaśniejszej strony tylko dodałem to co Ty specjalnie bądź tez przypadkowo pominąłeś. Dodatek o sprzedaży tygodniowej był czysto ironiczny. To by było na tyle.
komunikat jest podawany co kwartal, wiec normalne ze interesuje mnie sprzedaz kwartalna. nie bede porownywal III kw z IV , ani II kw z IV, bo co roku widac ta sama tendencje sezonowa sprzedazy mieszkan. ty porownaj sobie r/r i super wynik 10 lokali sprzedanych wiecej, a ja porownam dla siebie kiepski wynik i spadek o 33 lokale IV kw 2016 do IV kw 2017. to sie nazywa interwal czasowy, ty spadek zobaczysz za rok, a ja widze go w tym momencie.
mozna jeszcze zacytowac ze liczba przenoszacych umow r/r spadla o 50 lokali, ale wydaje mi sie ze to nie ma znaczenia, chociaz ekspertem nie jestem, ale znaczenie ma spadek w IV kw, tego jestem pewny
jak wszyscy beda widzieli ze mieszkaniowka to bankrut i mieszkania sie nie sprzedaja, wtedy napiszesz ze no rzeczywiscie trend sie odwrocil, ja ci pisze o czyms o czym w zadnym medium ani telewizji nie uslyszysz ;)
szczyt byl IV kw 2016, poprawili ostatnim rzutem IV kw 2015, jednak IV kw 2017 to duzy spadek, za duzy, zwlaszcza ze mozna bylo oczekiwac wzrostu.
jestes za dobrze przygotowany, wykresiki, puenty, artykuliki :D jesze autorski wywiad z prezesem pewnie wkleisz ktory przeprowadziles przypadkiem robiac zakupy w tym samym sklepie :D znudzilo mi sie, wyznajesz zasade ze cos powtarzanego 1000 razy w koncu stanie sie prawda w glowach ludzi, a moje wpisy burza ci ta idee, coz. bez odbioru.
Przygotowanie tego jak to nazywasz wykresiku zajęło mi 5 minut. Pewnie szkoda by mi bylo i tych 5 minut poswiecac na jalowa dyskusje i ten wykresik, ale naprawde bardzo mnie to irytuje gdy ktos pisze polprawdy, tak jest w tym przypadku a Insynuacje ktore po raz kolejny starasz sie kierować w moja stronę sa po prostu żenujące.
zgadza się, to przyszłość wszystko zweryfikuje, ja miałem na myśli jedynie komentarz na dzisiaj i tego czy to był pozytywny komunikat odnośnie sprzedaży czy nie. Ja nie twierdzę, że ooo czy fff bo różnie się podpisuje nie będzie miał racji, po prostu tak jak On uważa, że ja wybieram sobie elementy ktore pasują do mojej ukladanki tak samo on to czyni dobierajac do swojej, a rzeczywisty obraz za pewne jest gdzies pomiedzy nami
twoje wypowiedzi coraz bardziej mnie umacniaja w przekonaniu ze jestes podstawiony przez spolke. albo kogos kto powoli sprzedaje bo wie jaki jest koniec ;]
info o sprzedazy bylo o 9 rano, kurs ani drgnal, a niby super informacja, pozniej ja napisalem post o 11, ze wyniki sa kiepskie i nikt nie bral udzialu w dyskusji tylko ty i jakims cudem po 15 godzinie ruch o 10 % :D takie to jest ustawione ze moglibyscie sie lepiej postarac, ale rozumiem tu chodzi o pieniadze i kazdy gra do swojej bramki ;]
pozdro
ps: jeszcze inni zaczynaja sie pojawiac jakis artur itp ale bedzie ich wiecej jak zawsze ;]
wiesz co? nawet nie chce mi się tych farmazonów komentować, żyj sobie dalej w swojej wyimaginowanej równoległej rzeczywistości, w której specjalnie dla ciebie mogę być nawet samym Buchajskim
na razie prawda jest taka, ze akcjami handluje automat z algorytmem ustawionym przez animatora mały popyt powoduje duży ruch w górę, a mała podaż duży ruch w dół, przy zwiększonym popycie może sytuacja ze stycznia, lutego 2017 się powtórzyć
Dnia 2018-01-10 o godz. 10:31 ~zloty napisał(a): > na razie prawda jest taka, ze akcjami handluje automat z algorytmem ustawionym przez animatora mały popyt powoduje duży ruch w górę, a mała podaż duży ruch w dół, przy zwiększonym popycie może sytuacja ze stycznia, lutego 2017 się powtórzyć
ps: jeszcze inni zaczynaja sie pojawiac jakis artur itp ale bedzie ich wiecej jak zawsze ;] Panie oooo wypraszam sobie na GPW jestem aktywny od 1994 roku .Pan zapewne do przedszkola jeszcze był prowadzany . Więc więcej szacunku .