• Popularna technika analityczna - SWOT - dla CD Projektu Autor: ~nagan [84.10.130.*]
    Analiza SWOT – to popularna heurystyczna technika służąca do porządkowania i analizy informacji.

S W - mocne i słabe strony to czynniki stanu obecnego zależne od firmy
    (Strengths) – mocne strony: wszystko to co stanowi atut, przewagę, zaletę analizowanego obiektu,
    • silna marka studia, (wiele branżowych nagród i tytułów najlepszego studia na świecie)
    • silna marka produktów (Wither i Cyberpunk) (prawie tysiąc nagród i wyróżnień w tym 254 tytuły najlepszej gry świata W3
    • mocne zaplecze kapitałowe (ponad 600 mln wolnych środków). 
    • mocne i pozytywnie sprawdzone zaplecze managerskie i twórcze
    • premiera gry fabularnej; ThroneBreaker, która powinna wspomagać dalszą sprzedaż W3 i Gwinta
    • premiera Gwinta
    • premiera Gwinta na urządzenia mobilne..
    • własna platforma sprzedażowa (i wspomagania technicznego) GoG.com
    • przemyślana strategia krótkoterminowa i długoterminowa firmy
    • własne prace badawczo-rozwojowe również w dziedzinach związanych z branżą (stała współpraca z SONY, Microsoftem Nvidią i innymi potentatami)
    • otwarta beta Gwinta w Chinach
    • usytuowanie większości (96%) rynku zbytu poza granicami kraju
    • Premiera Cyberpunka
    • Premiera gry AAA (Wiedźmin 4 albo Cyberpunkk 2 - online)

W (Weaknesses) – słabe strony: wszystko to co stanowi słabość, barierę, wadę analizowanego obiektu,
    Szczerze powiedziawszy wydumane zagrożenie wewnętrzne - widzę jedynie w hipotetycznych odejściach czy niesnaskach w głównym teamie zarządzającym spółki. Ponieważ to oni decydują o losie spółki i perspektywach...  Zważywszy jednak, że w tym zestawie pracują efektywnie już kilkanaście lat, więc to zagrożenie uważam za znikome.. 
    Masowe odejścia pracowników (średniego i niższego szczebla) jednak ze względu na dużą naturalną rotację są w większości parokrotnie zdublowane w celu utrzymania ciągłości produkcji.. Ale każdy może tu coś własnego wymyślić chociaż w rankingach - są jednym z najlepszych pracodawców w Polsce.. :)

O T - szanse i zagrożenia, to spodziewane przyszłe zjawiska i czynniki zewnetrzne, na które firma nie ma wpływu.

O (Opportunities) – szanse: wszystko to co stwarza dla analizowanego obiektu możliwość korzystnej zmiany,
    • podwojenie liczby konsol w 2018 r. czyli zwiększenie bazy potencjalnych klientów 
    • coraz lepsza rozpoznawalność brandu spółki na decydujących rynkach zbytu (USA, GB, Niemcy, Francja, Japonia)
    • otwarcie rynków dalekowschodnich (zwłaszcza Chiny, Korea Płd) i Latynoamerykańskich (Brazylia)
    • deklaracje wspomagania branży ze strony ARP.  
    • Wzmocnienie dolara amerykańskiego.. 
    • Sukcesy w plebiscytach i rankingach Gwinta i jego dodatków fabularnych (ThronesBreaker itd) 
    • Podobne „Oscary” dla Cyberpunka i gry AAA...

T (Threats) – zagrożenia: czyli to co stwarza dla analizowanego obiektu niebezpieczeństwo zmiany niekorzystnej.
    Pomijając wojny, rewolucje, meteoryt czy najazd kosmitów.. oraz zbyt mocny złoty...
    Jedynym prawdziwym zagrożeniem, które postrzegam, jest ewentualna komplikacja sytuacji politycznej i gospodarczo-społecznej w kraju. 
    (Jednak to zagrożenie niweluje, łatwość przeniesienia spółek technologicznych na bezpieczniejsze rynki (ze względu na stosunkowo niskie w takich firmach zaangażowanie w środki trwałe). A co najważniejsze - podstawowe rynki i mechanizmy zbytu są za granicą.
    Niepowodzenia związane z Gwintem lub innymi grami są czysto teoretyczne.. Ponieważ jeszcze przed premierą znajdują się na listach hitów i najbardziej oczekiwanych na świecie...A Redzi są znani z upierdliwego perfekcjonizmu w dążeniu do super jakości.

• Re: Popularna technika analityczna - SWOT - dla CD Projektu Autor: ~Ed [37.47.17.*]
    Nagan choć z zainteresowaniem czytam Twoje posty to jednakże ta analiza SWOT jest momentami naciągana.

Jak możesz jako mocne strony umieszczać coś co jeszcze nie zadziało się lub nie jest pod pełną kontrolą spółki ? Przecież premiery ThroneBreakera, Gwinta czy Cyberpunka są jeszcze nie znane, nie są ogłoszone więc nie wiadomo czy będą stanowić atut firmy. Raczej jest to raczej szansa czyli opportunity. Podobnie z otwartą betą w Chinach.

Piszesz, że wzmocnienie dolara to opportunity. Ale dlaczego traktujesz to jako opportunity ? Czy trend spadku USD trwale się odwrócił ? Czy znasz dokłądną strukturę przychodów CDR ? A może to EUR przeważa ?
    Jak możesz wpisywać jako opportunity "Podobne „Oscary” dla Cyberpunka i gry AAA" ????

Nie widzisz zagrożeń ani słabych stron ?
    To już podaję kilka:
    1. Ryzyko kursowe
    2. Małe portfolio produktów. Bazowanie na serii Wiedźmina ma sens ale jest to duże ryzyko, bo nie wiadomo czy CP77 i nieznana gra AAA wypalą.
    3. Odejście kilku kluczowych osób współpracujących z CDR, a nie mamy argumentów czy da się ich zastąpić.

Jeśli chcesz zabłysnąć analizą strategiczną spółki to zrób jeszcze analizę PEST czy też 5 sił Portera.

• Re: Popularna technika analityczna - SWOT - dla CD Projektu Autor: ~nagan [5.172.234.*]
    Dnia 2018-01-08 o godz. 18:46 ~Ed napisał(a):
    > Nagan choć z zainteresowaniem czytam Twoje posty to jednakże ta analiza SWOT jest momentami naciągana.

> Jak możesz jako mocne strony umieszczać coś co jeszcze nie zadziało się lub nie jest pod pełną kontrolą spółki ? Przecież premiery ThroneBreakera, Gwinta czy Cyberpunka są jeszcze nie znane, nie są ogłoszone więc nie wiadomo czy będą stanowić atut firmy. Raczej jest to raczej szansa czyli opportunity. Podobnie z otwartą betą w Chinach.
    Mogę... Ponieważ są to czynniki, które są w dużym stopniu zależne od Firmy.. :) (należą do kategorii SW)
    Wszystkie premiery (niezależnie od daty) już teraz stanowią atut firmy, który liczony metodą OPCJI REALNYCH - i powinny być odzwierciedlone w wycenie spółki.. tak jakby już było po publikacji wyników sprzedaży... Innymi słowy na zachodzie (w dniu dzisiejszym) spółka miałaby cenę 180 - 300 zł..! W zależności od estymacji wysokości przyszłych zysków...
    Otwarta beta w Chinach (na dodatek mobilna) to tylko efekt skali znany na przykładzie innych gier.. Powinna niemal podwoić zyski globalne..

> Piszesz, że wzmocnienie dolara to opportunity. Ale dlaczego traktujesz to jako opportunity ? Czy trend spadku USD trwale się odwrócił ? Czy znasz dokłądną strukturę przychodów CDR ? A może to EUR przeważa ?
    > Jak możesz wpisywać jako opportunity "Podobne „Oscary” dla Cyberpunka i gry AAA" ????
    Podobnie „muszę" - ponieważ są to zjawiska (OT) czyli czynniki zewnętrzne, na które firma nie ma wpływu.
    Euro nie przeważa - ponieważ ceny światowe w branży oparte są na całym świecie (w przypadku Redów z wyjątkiem Polski) oparte na dolarze amerykańskim.. Spadek/zwyżkę siły dolara zawarłem opcjonalnie zarówno w „O" - jak i „T" (nie muszę wyjaśniać, że nie zależą od spółki..?)

> Nie widzisz zagrożeń ani słabych stron ?
    > To już podaję kilka:
    > 1. Ryzyko kursowe 
    (Jest normą i występuje zawsze. Na dodatek już je uwzględniłem a Redzi znakomicie nim zarządzają)

> 2. Małe portfolio produktów. Bazowanie na serii Wiedźmina ma sens ale jest to duże ryzyko, bo nie wiadomo czy CP77 i nieznana gra AAA wypalą. 
    Bazowanie na marce Wiedźmina doskonale się sprawdza w triadzie wzajemnego wspomagania sprzedaży; Gwint (dojdą kampanie fabularne), Wiedźmin i GoG. A jedynym „ryzykiem" jest sprzedaż Gwinta mniejsza niż połowa HSa.. :D))
    Redzi na świecie (z czego nie zdajemy sobie sprawy) już mają status „gwiazdy"... Tutaj działa efekt twórcy bestsellera.. Wszystko co wypadnie spod ogona „gwiazdy" jest - jako wyczekiwane - wykupione na pniu i to niezależnie od faktycznej zawartości i opinii krytyków... „Taka robota w show biznesie".. :D)) 
    Znając ambicję Redów - będą za wszelką cenę dążyli do perfekcyjnej jakości.. Stąd ryzyko stworzenia przeciętnej gry - jest marginalne..

> 3. Odejście kilku kluczowych osób współpracujących z CDR, a nie mamy argumentów czy da się ich zastąpić.
    Ten „argument" jest naiwny... Duże studio (jak Redzi) ma wszystkie istotne stanowiska przynajmniej zdublowane.. 
    Ci naprawdę „kluczowi" pracownicy mają status „dyktatora" na swojej działce (opisuje to Przybyłowicz) i są „nie do ruszenia"... A sami ochoczo poświęcają się pracy - bo to ich autorskie „dziecko", które firmują swoim nazwiskiem... Reszta „ludu pracującego" jest do zastąpienia.. a rzesze napalonych z całego świata czekają na swoją szansę.. (dział HR dostaje 200 CV miesięcznie)

> Jeśli chcesz zabłysnąć analizą strategiczną spółki to zrób jeszcze analizę PEST czy też 5 sił Portera.
    Nie chcę „zabłysnąć"

• (wiadomość usunięta przez moderatora) Autor: (usunięty) [128.199.226.*]
    (wiadomość usunięta przez moderatora)
  • (wiadomość usunięta przez moderatora) Autor: (usunięty) [128.199.226.*]
  • (wiadomość usunięta przez moderatora) Autor: (usunięty) [5.172.234.*]
  • Re: Popularna technika analityczna - SWOT - dla CD Projektu Autor: ~ed [37.47.28.*]
    Odniosę się tylko do paru kwestii, bo szczerze mówiąc nie chcę spędzać czasu na forum Bankiera :) Są inne ciekawsze rzeczy.

Kopiowanie mądrze brzmiących haseł z Wikipedii to nie wszystko (takie zdania jak np. "popularna heurystyczna technika służąca do porządkowania i analizy informacji" czy "mocne strony: wszystko to co stanowi atut, przewagę, zaletę").

Pewnie, że wszystko możesz wrzucać, ale musi to mieć sens i być precyzyjnie określone. Np. zamiast mocnej strony typu "otwarta beta w Chinach" ja bym raczej napisał "Obecność i rozwijanie działalności w Chinach poprzez umowę wyłączności z renomowanym partnerem chińskim". Bo to, że spółka ma "betę w Chinach" o niczym tak naprawdę nie świadczy. Może się czepiam, ale albo nie wiesz o czym piszesz albo dokonujesz dużych skrótów myślowych.

Ja jednak obstaję, że pomimo dobrego wykorzystania marki Wiedźmin brak zdywersyfikowanego portfolio jest zagrożeniem (bo firmie brak "różnorodności oferowanego asortymentu, zaspokajającego szeroki wachlarz potrzeb i preferencji graczy"). Przecież istnieje ryzyko, ze gusta klientów przeminą albo nie trafimy w niej. I wtedy CDR ma "zonk" jeśli CP77 i inna gra typu AAA nie wypalą. Raczej nie stawiałbym tezy, że ryzyko stworzenia średniej gry jest marginalne.

Nie wiem na czym bazujesz tezę, że Gwint może przynieść co najmniej połowę sprzedaży HoS. Chciałbym by tak było ale na razie trudno stawiać sensowne prognozy. Chyba, że opiszesz na czym bazujesz tę hipotezę.

Co do kluczowych osób, które odeszły ja miałem na myśli kilka osób o światowej renomie a nie jakichś tam specjalistow. Nie wiem czy w rzeczywistości zostali "zdublowani". Kto dołączył w międzyczasie ?

Co do USD gdyby jego kurs był wysoki i rósł to wtedy mógłbyś to wpisać w szanse. Obecnie jest to zagrożenie moim zdaniem. W przewidywalnym czasie niekorzystna relacja USD do EUR i PLN zmniejsza wpływy.
    Dodatkowo tutaj twierdzisz, że Redzi doskonale zarządzają ryzykiem kursowym. Cóż otwieram sprawozdanie finansowe GK za 1 półrocze 2017 r. na str. 39 i czytam Notę 15. I co ? Rzeczywiście CDR próbuje zarządzać jakoś ryzykiem walutowym ale ujemne różnice kursowe przeważają zdecydowanie nad zyskami z transakcji walutowych. Otwieram SF Gk za 2016 r. i o ile można stwierdzić, że tutaj rzeczywiście można mówić o dobrym zarządzaniu ryzykiem walutowym to w 2015 już nie. Więc na dwoje babka wróżyła. Poczekamy na raport za 2017 r. i wtedy ewentualnie zwrócę CI honor.
    Nie wiem czy większość wpływów w walutach to USD. Niestety brak odpowiedniej informacji w SF. Jednakże patrząc na strukturę należności handlowych to jednak przeważa EUR. Oczywiście nie jest to żaden argument.

Rozumiem, że patrzysz przez pryzmat szklanki do połowy pełnej ale trzeba także spojrzeć przez pryzmat do połowy pustej.
    Widzę, że wspomniałeś o wycenie metodą opcji realnych ? Możesz podać link do wyceny CDR wg tej metody, chętnie bym poczytał ?
    Akurat przez 5 lat miałem do czynienia z wycenami firm to wiem, że jest ich mnóstwo i rozrzut pomiędzy nimi jest bardzo duży więc też bym uważał tutaj z nadmiernym optymizmem.

Wolę patrzeć sceptycznie niż być hurra optymistą.
    A swoją drogą to się zastanawiam czemu Nagan tak się produkujesz. Sam pisałeś, że masz porządny pakiet CDR więc powinno Ci wisieć czy zarobisz dodatkowy milion ;). Ja bym wolał pożytkować czas inaczej. No chyba, że ogarnęła Cię "gorączka złota".

• Re: Popularna technika analityczna - SWOT - dla CD Projektu Autor: trollmaster [46.31.32.*]
    Rzucasz perły przed wieprze.
    Stado wyznawców nagana i tak nic z tego nie zrozumie,
    choć wypunktowałeś, że koleś kompletnie nie zna się na tym, o czym pisze,
    a struga specjalistę. Co już dawno zauważyłem.

PS Poczekaj, zaraz ci tu napiszą o złotej cegle.
  • Re: Popularna technika analityczna - SWOT - dla CD Projektu Autor: ~nagan [31.0.42.*]
    Dnia 2018-01-08 o godz. 23:13 ~ed napisał(a):
    (Potórzył co młodociany teoretyk wymyślił na temat sobie nieznany)

Drogi edku
    Szkoda czasu na prostowanie twoich domysłów...
    Może z wolnej chwili spróbuję sprowadzić cię na ziemię... :D
    Teraz nie mam czas :)
  • Re: Popularna technika analityczna - SWOT - dla CD Projektu Autor: ~ed [213.214.179.*]
    Tą odpowiedzią niestety wzniosłeś się na szczyt niekompetencji.
    Ani mnie nie znasz, ani nie wiesz jakie mam doświadczenie, ani nie dopuszczasz do siebie myśli, że jednak możesz nie mieć racji.
    Zacząłeś używać argumentacji ad personam.

Szkoda, że nie masz czasu kontynuować wątku tym bardziej, że produkujesz dziesiątki postów dziennie.
    Od dzisiaj zacznę klasyfikować Twoje posty do kategorii "Wygenerowane przez bota" :D

• Re: Popularna technika analityczna - SWOT - dla CD Projektu Autor: trollmaster [194.242.62.*]
    ...z wbudowanym modułem obrażania.
  • Re: Popularna technika analityczna - SWOT - dla CD Projektu Autor: ~Akcjonariusz [94.254.131.*]
    UWAGA zaraz się zerwie z łańcucha XD
  • Re: Popularna technika analityczna - SWOT - dla CD Projektu Autor: ~nagan [31.0.124.*]
    Dnia 2018-01-08 o godz. 23:13 ~ed napisał(a):
    > Odniosę się tylko do paru kwestii, bo szczerze mówiąc nie chcę spędzać czasu na forum Bankiera :) Są inne ciekawsze rzeczy.

Drogi edku.. piszesz:
    > Kopiowanie mądrze brzmiących haseł z Wikipedii to nie wszystko (takie zdania jak np. "popularna heurystyczna technika służąca do porządkowania i analizy informacji" czy "mocne strony: wszystko to co stanowi atut, przewagę, zaletę").
    Kopiowanie haseł to i tak zbyt wielki wysiłek jak na możliwości percepcyjne większości użytkowników forum..
    A większość moich tez - nie jest wynikiem moich autorskich przemyśleń i opracowań (czego nigdy nie ukrywałem) Stąd ten akapit uznaję za bezprzedmiotowe mądralstwo...

> Pewnie, że wszystko możesz wrzucać, ale musi to mieć sens i być precyzyjnie określone. Np. zamiast mocnej strony typu "otwarta beta w Chinach" ja bym raczej napisał "Obecność i rozwijanie działalności w Chinach poprzez umowę wyłączności z renomowanym partnerem chińskim". Bo to, że spółka ma "betę w Chinach" o niczym tak naprawdę nie świadczy. Może się czepiam, ale albo nie wiesz o czym piszesz albo dokonujesz dużych skrótów myślowych.
    To oczywiste, że czepiasz sie.. Zazwyczaj dokonuję skrótów myślowych i żałuję, że nie są jeszcze bardziej skrócone i mniej precyzyjne - ponieważ rzadko ktoś je czyta ze zrozumieniem... Dla mnie sygnał rozwijania Gwinta w Chinach jest wystarczający w wyliczance.. I nie muszę szczegółowo tłumaczyć racjonalnym i obytym w branży inwestorom, jakie uwarunkowania mają zagraniczne firmy w ChRL.

> Ja jednak obstaję, że pomimo dobrego wykorzystania marki Wiedźmin brak zdywersyfikowanego portfolio jest zagrożeniem (bo firmie brak "różnorodności oferowanego asortymentu, zaspokajającego szeroki wachlarz potrzeb i preferencji graczy"). Przecież istnieje ryzyko, ze gusta klientów przeminą albo nie trafimy w niej. I wtedy CDR ma "zonk" jeśli CP77 i inna gra typu AAA nie wypalą. Raczej nie stawiałbym tezy, że ryzyko stworzenia średniej gry jest marginalne.
    Moim zdaniem jak na firmę, która jest światowym startupem.. To jej przychody są zdumiewająco dobrze zdywersyfikowane. Oprócz najlepszej na świecie gry RPG.. CDR rozwija Grę online Gwint, która ma zdolność pomnażania przychodów niwelując cykliczności biznesu.. Na dodatek podobną ale jeszcze bardziej niezależną funkcje ma platforma sprzedażowa GoG.com... Na tym etapie rozwoju, większość deweloperów światowych może Redom pozazdrościć dywersyfikacji przychodów i uniezależniania się od cykli liczonych premierami.. Ryzyko że artysta zrobi raz na jakiś czas gniota zawsze teoretycznie istnieje... Jednak artysta ze statusem niekłamanej „gwiazdy" - zawsze tego gniota sprzeda, ku obopólnemu zadowoleniu.. Fancluby są zazwyczaj bardzo tolerancyjne dla swoich idoli.. Natomiast Redzi są znani z ambicji i upierdliwej dbałości o jakość swoich produkcji... Stąd łatwo domniemywać, że - nawet gdyby przypadkiem „coś nie wyszło" - to i tak będzie wystarczająco wartościowe oraz piękne (a co najważniejsze) rozładuje napięcie związane z radosnym oczekiwaniem... :D)) Stąd nie jest to teza - lecz pewność, że będziemy mieli do czynienia z hitem (przynajmniej sprzedażowym)...

> Nie wiem na czym bazujesz tezę, że Gwint może przynieść co najmniej połowę sprzedaży HoS. Chciałbym by tak było ale na razie trudno stawiać sensowne prognozy. Chyba, że opiszesz na czym bazujesz tę hipotezę.
    Przecież to oczywiste, że nie bazuję na niczym konkretnym w historii spółki.. :D)) Zwłaszcza że nie jest to moja hipoteza - tylko dość arbitralne wnioski oparte na danych porównawczych historii powstawania HSa.. (Zaznaczyłem, że optymistyczne..)
    Natomiast sam stawiasz różne bezpodstawne tezy; np że istnieje rzekome ryzyko stworzenia przez Redów kiepskiej gry, które nie mają żadnego oparcia w obecnej praktyce i historii firmy.. :D))
    Tymczasem widoczne jest, że nawet jedna czwarta tych przychodów (HSa) ustawiłaby firmę na szczytach rentowności wśród globalnych deweloperów..

> Co do kluczowych osób, które odeszły ja miałem na myśli kilka osób o światowej renomie a nie jakichś tam specjalistow. Nie wiem czy w rzeczywistości zostali "zdublowani". Kto dołączył w międzyczasie ?
    Kilka osób o NAPRAWDĘ światowej renomie; nadal od lat pracuje w CDR i bynajmniej nie mają zamiaru się ewakuować.. Na dodatek większość - są to nasi rodacy..! Zatem zmiana personelu niosąca potencjalnie katastrofalne dla firmy skutki... To głównie - zmiana Zarządu..!! Zwłaszcza Iwiński, który skutecznie przejął po Michale Kicińskim rolę wizjonera i generatora tworzenia rzeczy wybitnych i ambitnych - wydaje się fundamentem rozwoju biznesowo-twórczego Redów... Korzystny układ personalno-kompetencyjny ambitnych managerów (i specjalistów) w zarządzie - sprawdzony przez kilkanaście lat - jest wystarczającym gwarantem kolejnych sukcesów...

> Co do USD gdyby jego kurs był wysoki i rósł to wtedy mógłbyś to wpisać w szanse. Obecnie jest to zagrożenie moim zdaniem. W przewidywalnym czasie niekorzystna relacja USD do EUR i PLN zmniejsza wpływy.
    > Dodatkowo tutaj twierdzisz, że Redzi doskonale zarządzają ryzykiem kursowym. Cóż otwieram sprawozdanie finansowe GK za 1 półrocze 2017 r. na str. 39 i czytam Notę 15. I co ? Rzeczywiście CDR próbuje zarządzać jakoś ryzykiem walutowym ale ujemne różnice kursowe przeważają zdecydowanie nad zyskami z transakcji walutowych. Otwieram SF Gk za 2016 r. i o ile można stwierdzić, że tutaj rzeczywiście można mówić o dobrym zarządzaniu ryzykiem walutowym to w 2015 już nie. Więc na dwoje babka wróżyła. Poczekamy na raport za 2017 r. i wtedy ewentualnie zwrócę CI honor.
    > Nie wiem czy większość wpływów w walutach to USD. Niestety brak odpowiedniej informacji w SF. Jednakże patrząc na strukturę należności handlowych to jednak przeważa EUR. Oczywiście nie jest to żaden argument.
    Przecież kursy walut podlegają nieustannej fluktuacji... Dlatego ambiwalentnie kurs USD; raz jest szansą - innym razem „zagrożeniem".. Ponadto nie rozumiesz, że w tej branży panuje zasada transakcji i rozliczeń w relacji do dolara amerykańskiego.. I jest bez większego znaczenia w jakiej walucie jest sprzedawany dany produkt - bo zawsze cena jednostkowa jest odnoszona do ceny w $...

> Rozumiem, że patrzysz przez pryzmat szklanki do połowy pełnej ale trzeba także spojrzeć przez pryzmat do połowy pustej.
    > Widzę, że wspomniałeś o wycenie metodą opcji realnych ? Możesz podać link do wyceny CDR wg tej metody, chętnie bym poczytał ?
    Drogi edku.. Przecież to są ogólnie dostępne zasoby netu (z czego robisz mi dziecinne zarzuty :)) i papierowej literatury w wielu językach, które wprowadzą cię w arkana tej „tajemnej metody".. 
    A wyceny musisz dokonać samodzielnie - ponieważ nikt w Polsce (nie potrafi) lub nie dostrzega potrzeby jej stosowania... Zwłaszcza, że dla typowych spółek technologicznych lub IT zastosowanie jest dosyć proste... Gorzej w spółkach medialno-rozrywkowych gdzie w grę wchodzą wskaźniki jakościowe... i wymagają wiedzy oraz umiejętności wartościowania zjawisk z dziedziny kultury i sztuki.. To jest przeszkoda nie do przebycia przez tradycyjnego analityka... :D))

> Akurat przez 5 lat miałem do czynienia z wycenami firm to wiem, że jest ich mnóstwo i rozrzut pomiędzy nimi jest bardzo duży więc też bym uważał tutaj z nadmiernym optymizmem.
    Tutaj masz jeszcze większy problem.. Ponieważ tradycyjne wskażniki giełdowe nie mają prawie ŻADNEGO zastosowania akurat w tego typu spółce.. Np C/WK jest kompletnym absurdem ponieważ tutaj - kosztochłonność materialnych środków uzyskania przychodu - jest bliska zeru.. w porównaniu z hutą, kopalnią czy fabryką... Natomiast decydująca jest jakość i potencjał twórczy zespołu, siła emocji zawartej w posiadanych brandach, markach itp... A wycena jakości, wartości artystycznych i nośności emocjonalnej - decyduje o wartości projektów i przekłada się na wycenę prognozowanych zysków.. 
    Jest jeden „drobny" problem.. To trzeba czuć, mieć wrażliwość na zjawiska artystyczne.. I potrafić wycenić - angażując również intuicję w wartościowaniu zjawisk twórczych... A jak ma to zrobić profan, który nie odróżni nawet brudnej szmaty od arcydzieła sztuki konceptualnej..? :D)))

> Wolę patrzeć sceptycznie niż być hurra optymistą.
    > A swoją drogą to się zastanawiam czemu Nagan tak się produkujesz. Sam pisałeś, że masz porządny pakiet CDR więc powinno Ci wisieć czy zarobisz dodatkowy milion ;). Ja bym wolał pożytkować czas inaczej. No chyba, że ogarnęła Cię "gorączka złota". 
    Przecież z moich wpisów nie wynika, że sprzedałem, któryś z moich pakietów..?! Albo nie marudzę smętnie (jak mój ulubiony kolega Bonek) bo wirtualnie - rzekomo „straciłem" kilkadziesiąt mln zł.. :)) 
    Faktycznie na tym etapie dochodzenia do planowanych zysków (jak to napisałeś) wisi mi to i powiewa.. :))
    Prawdopodobnie mam w sobie żyłkę dydaktyczną, która mnie motywuje do niesienia oświaty branżowej pod strzechy.. :D))

Pozdrawiam :)
  • Re: Popularna technika analityczna - SWOT - dla CD Projektu Autor: ~Ed [37.47.59.*]
    Ech optymistyczne podejście. No ale ja wolę się mile zaskoczyć.

"większość deweloperów światowych może Redom pozazdrościć dywersyfikacji przychodów i uniezależniania się od cykli liczonych premierami."
    Noooo naprawdę ? Inne studia mają pół gry w sprzedaży w odróżnieniu do CR ? Tu nieźle pojechałeś. Sprawdź co oznacza słowo dywersyfikacja.

Przecież to oczywiste, że nie bazuję na niczym konkretnym w historii spółki.. :D)) Zwłaszcza że nie jest to moja hipoteza - tylko dość arbitralne wnioski oparte na danych porównawczych historii powstawania HSa.. (Zaznaczyłem, że optymistyczne..)"

Może połowa, może 25% a może 5% takie gdybanie. Podaj źródła albo opisz skrótowo argumentację, bo tak to można pisać wszystko.

"są ogólnie dostępne zasoby netu (z czego robisz mi dziecinne zarzuty :)) i papierowej literatury w wielu językach, które wprowadzą cię w arkana tej „tajemnej metody".."

Ale ja nie proszę CIę o opisanie metody, bo sam mogę znaleźć odpowiednie strony lub literaturę. Pytam Cię o link z taką wyceną dla CDR. Problemy z czytaniem i z rozumieniem ?

"Ponieważ tradycyjne wskażniki giełdowe nie mają prawie ŻADNEGO zastosowania akurat w tego typu spółce.. Np C/WK"
    Ale ja nie piszę o tej konkretnej metodzie wyceny wskaźnikowej ale także o wielu innych. Poza tym skoro wskaźniki giełdowe mają zastosowane do innych producentów gier notowanych na giełdzie to dlaczego akurat nie do CDR ?

"A wycena jakości, wartości artystycznych i nośności emocjonalnej - decyduje o wartości projektów i przekłada się na wycenę prognozowanych zysków.. 
    Jest jeden „drobny" problem.. To trzeba czuć, mieć wrażliwość na zjawiska artystyczne.. I potrafić wycenić "

O tak tak. Możesz próbować wyceniać wartości niematerialne i prawne a w szczególności zjawiska artystyczne. :). Najlepiej po wartości godziwej :D

"mam w sobie żyłkę dydaktyczną, która mnie motywuje do niesienia oświaty branżowej pod strzechy"
    Fakty temu przeczą. Gdyby tak było to albo byś wyjaśniał dokładniej za pierwszym razem, albo wskazywał źródła.

Też pozdrawiam
    Edek bez Kredek

• Re: Popularna technika analityczna - SWOT - dla CD Projektu Autor: ~nagan [31.0.122.*]
    Dnia 2018-01-09 o godz. 21:30 ~Ed napisał(a):

Łoooboszeee..! Drogi edziu...
    > "większość deweloperów światowych może Redom pozazdrościć dywersyfikacji przychodów i uniezależniania się od cykli liczonych premierami."
    > Noooo naprawdę ? Inne studia mają pół gry w sprzedaży w odróżnieniu do CR ? Tu nieźle pojechałeś. Sprawdź co oznacza słowo dywersyfikacja.
    Naprawdę - drogie dziecię... Dywersyfikacja dotyczy nie tylko produktów o zróżnicowanych tytułach (czyli gier) ale też usług (GoG.. który wykonując usługi zewnętrzne sprzedaje obce produkcje). Dotyczy też zróżnicowania modelu biznesowego sprzedaż gier klasycznych oraz gry online (Gwint) plus wspomniany sklep internetowy.. Wreszcie uwzględnia dywersyfikację rynków zbytu - poszerzenie o rynki dalekiego i bliskiego wschodu czy kraje latynoamerykańskie.. itd...

> Przecież to oczywiste, że nie bazuję na niczym konkretnym w historii spółki.. :D)) Zwłaszcza że nie jest to moja hipoteza - tylko dość arbitralne wnioski oparte na danych porównawczych historii powstawania HSa.. (Zaznaczyłem, że optymistyczne..)"
    > Może połowa, może 25% a może 5% takie gdybanie. Podaj źródła albo opisz skrótowo argumentację, bo tak to można pisać wszystko.
    Oczywiście, że to estymacja nazywana przez ciebie - gdybaniem - tyle, że w przeciwieństwie do twoich wymysłów moje oparte są o dane historyczne HSa i odnoszą się do etapów jego powstawania.. Ponieważ są to moje prywatne obliczenia i wnioski nie będę ich ujawniał ani podawał metodyki ich powstania... Popracuj sam..

> "są ogólnie dostępne zasoby netu (z czego robisz mi dziecinne zarzuty :)) i papierowej literatury w wielu językach, które wprowadzą cię w arkana tej „tajemnej metody".."
    > Ale ja nie proszę CIę o opisanie metody, bo sam mogę znaleźć odpowiednie strony lub literaturę. Pytam Cię o link z taką wyceną dla CDR. Problemy z czytaniem i z rozumieniem ?
    Źródło mógłbym podawać w momencie - gdybyś ty zaczął to robić na zasadzie wzajemności.. Do tej pory jesteś monotematyczny i przedstawiasz tezy bez pokrycia.. W poprzednim poście wyraźnie napisałem, że nie będę prowadził na forum prywatnej analizy OR... A żadnego oficjalnego źródła wyceny metodą OR - dla tej spółki - nie ma, ponieważ krajowi analitycy nie potrafią jej stosować.! Czyżbyś miał problemy z czytaniem i rozumieniem tekstów ?

> "Ponieważ tradycyjne wskażniki giełdowe nie mają prawie ŻADNEGO zastosowania akurat w tego typu spółce.. Np C/WK"
    > Ale ja nie piszę o tej konkretnej metodzie wyceny wskaźnikowej ale także o wielu innych. Poza tym skoro wskaźniki giełdowe mają zastosowane do innych producentów gier notowanych na giełdzie to dlaczego akurat nie do CDR ?
    Nie mogą być stosowane dla CDR - ponieważ jako jedyna taka spółka - ma do zaoferowania brandy globalne z walorami artystycznymi i jakościowymi... Pozostałe spółki są fabrykami zwykłych standardowych gierek i nie są zjawiskiem medialno artystycznym (nawet w skali krajowej).. To tak jakbyś pytał czemu producent drukowanych na płótnie obrazków - jest wyceniany inaczej niż renomowany na świecie artysta malujący obrazy.. Pytanie z gatunku infantylnych..

> "A wycena jakości, wartości artystycznych i nośności emocjonalnej - decyduje o wartości projektów i przekłada się na wycenę prognozowanych zysków.. 
    > Jest jeden „drobny" problem.. To trzeba czuć, mieć wrażliwość na zjawiska artystyczne.. I potrafić wycenić "
    > O tak tak. Możesz próbować wyceniać wartości niematerialne i prawne a w szczególności zjawiska artystyczne. :). Najlepiej po wartości godziwej :D
    Drogi edziu... Ależ ja to robię zawodowo na całym świecie...! :D)) Nawet nie próbuję tego nie robić - bo fachowców jest niewielu a honoraria są (przyznaję) obrzydliwie wysokie..

> "mam w sobie żyłkę dydaktyczną, która mnie motywuje do niesienia oświaty branżowej pod strzechy"
    > Fakty temu przeczą. Gdyby tak było to albo byś wyjaśniał dokładniej za pierwszym razem, albo wskazywał źródła.
    Edziuniu... Cały czas masz problemy z podstawową logiką i argumentacją..! To że jesteś klinicznym przykładem moich niepowodzeń edukacyjnych - nie oznacza, że ja nie wyczuwam subiektywnie w sobie, tzw „żyłki dydaktycznej"... Nawet kiepski nauczyciel może odczuwać „powołanie" - nieuzasadnione efektami.. :D) Zwłaszcza, że moi studenci zazwyczaj są zadowoleni.. W twoim przypadku wiele wskazuje, że jesteś moim MissionImpossible.. Chociaż nie wykluczam, że mam dość hermetyczny sposób przedstawiania problematyki, wymagający bardziej wyrobionego odbiorcy.. :D))

Również pozdrawiam..

• Re: Popularna technika analityczna - SWOT - dla CD Projektu Autor: ~Ed [213.214.179.*]
    Niestety, ale to ty jesteś mało konkretny. Nie podałeś żadnego źródła na poparcie swych tez, ani konkretnej argumentacji popierającej Twoje tezy.

Ja natomiast w odróżnieniu od Ciebie podałem choćby bardzo dokładną informację dotyczące różnic kursowych powołując się na specyficzną notę w sprawozdaniu finansowym GK CDR. Skoro rzucasz hasłami to powinieneś móc w stanie je obronić, a nie na końcu odwracasz kota ogonem pisząc, że nie podzielisz się swoimi wyliczeniami jak w przypadku opcji realnych.

Swoim zachowaniem, argumentacją i sposobem polemiki przypominasz rosyjskich trolli internetowych.

Ed
    P.S. Współczuję studentom.
  • Re: Popularna technika analityczna - SWOT - dla CD Projektu Autor: ~MarekM [89.71.82.*]
    Czepiasz się. Przecież, to nie jest żadna analiza, tylko kolejny podobny post ubrany w taki sposób :)
  • Re: Popularna technika analityczna - SWOT - dla CD Projektu Autor: ~200 [91.240.132.*]
    jak chinczyki zaczną kupować to lecimy na 10k zeta tak jak LPP
  • Re: Popularna technika analityczna - SWOT - dla CD Projektu Autor: ~Potencjalny [178.235.42.*]
    Dnia 2018-01-08 o godz. 16:17 ~nagan napisał(a):
    > Analiza SWOT – to popularna heurystyczna technika służąca do porządkowania i analizy informacji.
    >
    > S W - mocne i słabe strony to czynniki stanu obecnego zależne od firmy
    > S (Strengths) – mocne strony: wszystko to co stanowi atut, przewagę, zaletę analizowanego obiektu,
    > silna marka studia, (wiele branżowych nagród i tytułów najlepszego studia na świecie)
    > silna marka produktów (Wither i Cyberpunk) (prawie tysiąc nagród i wyróżnień w tym 254 tytuły najlepszej gry świata W3
    > mocne zaplecze kapitałowe (ponad 600 mln wolnych środków). 
    > mocne i pozytywnie sprawdzone zaplecze managerskie i twórcze
    > premiera gry fabularnej; ThroneBreaker, która powinna wspomagać dalszą sprzedaż W3 i Gwinta
    > premiera Gwinta
    > premiera Gwinta na urządzenia mobilne..
    > własna platforma sprzedażowa (i wspomagania technicznego) GoG.com
    > przemyślana strategia krótkoterminowa i długoterminowa firmy
    > własne prace badawczo-rozwojowe również w dziedzinach związanych z branżą (stała współpraca z SONY, Microsoftem Nvidią i innymi potentatami)
    > otwarta beta Gwinta w Chinach
    > usytuowanie większości (96%) rynku zbytu poza granicami kraju
    > Premiera Cyberpunka
    > Premiera gry AAA (Wiedźmin 4 albo Cyberpunkk 2 - online)
    >
    > W (Weaknesses) – słabe strony: wszystko to co stanowi słabość, barierę, wadę analizowanego obiektu,
    > Szczerze powiedziawszy wydumane zagrożenie wewnętrzne - widzę jedynie w hipotetycznych odejściach czy niesnaskach w głównym teamie zarządzającym spółki. Ponieważ to oni decydują o losie spółki i perspektywach...  Zważywszy jednak, że w tym zestawie pracują efektywnie już kilkanaście lat, więc to zagrożenie uważam za znikome.. 
    > Masowe odejścia pracowników (średniego i niższego szczebla) jednak ze względu na dużą naturalną rotację są w większości parokrotnie zdublowane w celu utrzymania ciągłości produkcji.. Ale każdy może tu coś własnego wymyślić chociaż w rankingach - są jednym z najlepszych pracodawców w Polsce.. :)
    >
    > O T - szanse i zagrożenia, to spodziewane przyszłe zjawiska i czynniki zewnetrzne, na które firma nie ma wpływu.
    >
    > O (Opportunities) – szanse: wszystko to co stwarza dla analizowanego obiektu możliwość korzystnej zmiany,
    > podwojenie liczby konsol w 2018 r. czyli zwiększenie bazy potencjalnych klientów 
    > coraz lepsza rozpoznawalność brandu spółki na decydujących rynkach zbytu (USA, GB, Niemcy, Francja, Japonia)
    > otwarcie rynków dalekowschodnich (zwłaszcza Chiny, Korea Płd) i Latynoamerykańskich (Brazylia)
    > deklaracje wspomagania branży ze strony ARP.  
    > Wzmocnienie dolara amerykańskiego.. 
    > Sukcesy w plebiscytach i rankingach Gwinta i jego dodatków fabularnych (ThronesBreaker itd) 
    > Podobne „Oscary” dla Cyberpunka i gry AAA...
    >
    > T (Threats) – zagrożenia: czyli to co stwarza dla analizowanego obiektu niebezpieczeństwo zmiany niekorzystnej.
    > Pomijając wojny, rewolucje, meteoryt czy najazd kosmitów.. oraz zbyt mocny złoty...
    > Jedynym prawdziwym zagrożeniem, które postrzegam, jest ewentualna komplikacja sytuacji politycznej i gospodarczo-społecznej w kraju. 
    > (Jednak to zagrożenie niweluje, łatwość przeniesienia spółek technologicznych na bezpieczniejsze rynki (ze względu na stosunkowo niskie w takich firmach zaangażowanie w środki trwałe). A co najważniejsze - podstawowe rynki i mechanizmy zbytu są za granicą.
    > Niepowodzenia związane z Gwintem lub innymi grami są czysto teoretyczne.. Ponieważ jeszcze przed premierą znajdują się na listach hitów i najbardziej oczekiwanych na świecie...A Redzi są znani z upierdliwego perfekcjonizmu w dążeniu do super jakości.
    >

Buahaha ale leszcz! Jak można wymienić jako mocne strony coś czego jeszcze nie wyprodukowano? Z ciebie to geniusz inaczej. Wracaj do szkoły pajacu.
  • Re: Popularna technika analityczna - SWOT - dla CD Projektu Autor: ~nagan [31.0.45.*]
    Dnia 2018-01-10 o godz. 00:12 ~Potencjalny nabełkotał(a):
    > Buahaha ale leszcz! Jak można wymienić jako mocne strony coś czego jeszcze nie wyprodukowano? Z ciebie to geniusz inaczej. Wracaj do szkoły pajacu.

Drogi Miętkiewiczu vel hienie - impotencie...
    Trzeba było kupić na bazarku „lepszej jakości” maturę.. To może byś zrozumiał, że szanse to również te produkcje na które świat wyczekuje z zapartym oddechem.. :D
    To co u twojego CiGu jest zagrożeniem, że znowu zrobią paszteta - to u światowej gwiazdy - jest mocną stroną!

• Re: Popularna technika analityczna - SWOT - dla CD Projektu Autor: Raffmo [217.76.121.*]
    Teraz do Stron mocnych możemy dodać
    - beep
[x]
CDPROJEKT 0,66% 227,40 2026-06-02 17:01:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.