wiadomosc neutralna, informujaca ze spolka wynegocjowala (przedluzyla) czas do konca marca na uruchomienie kredytu potrzebnego do zdjecia garbu w postaci drogich bondow, jednoczesnie zadluzajac sie (juz na duzo mniejszy %). taki kredyt dla spolki i banku to bajka, bank wiadomo, zarabia na odsetkach, spolka tez zarabia na mniejszym obciazeniu, Najwazniejsze w tym i wczesniejszym raporcie jest to czego w nich nie ma, a mianowicie, w pierwszym raporcie to gdzie sa warranty subskrypcyjne ktore to sztuczkowski dostal a ich nie ujmuje jako potencjalna mozliwosc zwiekszenia udzialu w spolce, a w ostatnim raporcie to ile kredytu spolka bedzie potrzebowala. Okolo 100 baniek spolka dostanie za realizacje warrantow subskrypcyjnych (przyjmuje oczywiscie cene mniejsza niz 2,35) + ostatnia emisja + kredyt o ktorym mowa i ewentualne pare czy parenascie baniek ktore spolka posiada w kasie, to wszystko ma NAM wlasnie pozwolic zebrac i umozyc drogie bondy
Wynika z tego, że spółka zapłaci jeszcze jeden kupon 12,5% w m-cu luty. Tak właśnie wygląda optymalizacja kosztów po porajsku. Na rachunku bankowym ponad 100 mln PLN więc jest czym płacić wysoki kupon. Gdzie te 20 mln PLN rocznych oszczędności p. Zola ? Może w 2019, może 2020 a może jeszcze później, ale kogo to interesuje grunt że Sztuczkowski dostał tanie akcje.
Faktycznie. COG wykaże z tej okazji jakieś 8 mln PLN zysku ale po tym co zrobili ze sprawozdaniem za III kw. można oczekiwać wszystkiego. Koszty zawsze się znajdą. Gorzej jest z kreowaniem zysku ale na tym Sztuczkowskiemu na razie nie zależało.
Uważam, że COG jest bardzo niedowartościowaną spółką ale tylko dlatego, że Sztuczkowskiemu na tym zależy. Co zrobi nie wiadomo. Czekałem na info o wykupie obligacji zabezpieczonych ale jak widać nie nastąpi to szybciej niż po wypłacie kupony przypadającego na luty 2018.
Poza tym, Sztuczkowski musi coś zrobić z obligacjami zamiennymi. Wg mnie też będzie chciał je wykupić. Co zrobi później ? Albo wezwanie i ściągnięcie z GPW albo podbijanie kursu pod ubieranie leszczy. Co zrobi ? Pewnie wie tylko kilka osób w Poraju a to bardzo daleko ode mnie J
jesli sztuka jest beneficjentem obligacji to pewnie wezmie te 12,5% jeszcze w lutym, jesli nie to powinno mu zalezec na jak najszybszym wykupie i umozeniu, sadze i tak zreszta pisalem w innych postach ze glownie on jest ich posiadaczem, nie wiem czy to nie jest jakas forma "podziekowania" tylko nie wiem za co niby, w kazdym razie zmiany wlascicielskie nadchodza. a tak a'propos to krzysziu zola uzywal na walnych tego slowa "kupon", takie moje dziwne skojarzenie
> Okolo 100 baniek spolka dostanie za realizacje warrantow subskrypcyjnych (przyjmuje oczywiscie cene mniejsza niz 2,35) + ostatnia emisja + kredyt o ktorym mowa i ewentualne pare czy parenascie baniek ktore spolka posiada w kasie, to wszystko ma NAM wlasnie pozwolic zebrac i umozyc drogie bondy
coś pokręciłeś, spółka ma dostać kredyt na obligacje niezamienne, a nie na warranty, warrantami mają skonwertować dług z obligacji zamiennych,
sprobuje wytlumaczyc jeszcze raz. spolka ma faktycznie dostac kredyt na wykup obligacji, nigdzie nie pisalem ze ma dostac kredyt na warranty. za to pisalem ze spolka wlasnie dostanie (ekstra) kase z warrantow ktore emitowala sztuczkowskiemu, a ktorych nie ujal w ostatnim raporcie jako instrumenty ktore pozwola mu objac w przyszlosci akcje zwiekszajac tym samym udzial, wychodzi na to ze je sprzedal, te same warranty z ktorych wykup akcji ma byc po jeszcze nie wiadomej cenie, te same ktore i ja posiadam i w zwiazku z ktorymi zgodzilem sie lub nie zgodzilem (kwestia daty na znaczku z listu) na zmiane ceny akcji. nie wiem czy warrantami beda konwertowac dlug z obligacji zamiennych jak piszesz, za to wiem (przypuszczam), ze warranty uprawniaja do objecia akcji a sztuka ich nie ma (na podstawie ostatniego raportu sztuki z 15 grudnia)
Po co spółce kredyt na warranty ? Jeżeli będzie chciała je odkupić od drobnicy to wystarczy raptem kilkadziesiąt tys. PLN. Wątpię, żeby u drobnych było więcej niż 500 warrantów czyli w cenie zakupu to 25 tys. PLN. Premia z dużą premią za zamrożenie kapitału to 50 tys. PLN. Tyle to Sztuczkowski zarabia w tydzień i to netto J
to jeszcze raz tylko jasniej, spolka nie bedzie wykupywac warrantow bo niby po co i to jeszcze z kredytu, spolka emitowala warranty w 2011 roku ktore w zdecydowanej wiekszosci dostal sztuczkowski. ten sam sztuczkowski nie ma juz tych warrantow czyli opchnal je, pytanie komu teraz jak to moze wygladaci jak to bedzie wygladalo:
kasa w kasie (zysk z dzialalnosci operacyjnej) + kasa z ostatniej emisji (emisja gotowkowa dla sztuki) + kredyt komercyjny w bankach (ten o ktorym pisza w dzisiejszym komunikacie) + kasa za akcje ktore wykupi wlasciciel warrantow subskrypcyjnych (miedzy innymi ja) = to wszystko daje sume pieniedzy za ktore spolka wykupi te cholernie drogie obligacje i umorzy je
zgodnie z moim rozumowaniem posiadacz warrantow ktore wczesniej dostal w 2011 roku sztuka a ktorych juz nie ma, stanie sie znaczacym akcjonariuszem ujawniajac sie tym samym, (warrantow sztuka mial kilkadziesiat milionow z czego tylko niewiele zamienil na akcje placac za nie 2,35)
pisze co mi sie wydaje, niestety. gdybym wiedzial co bedzie to albo bym zapakowal akcji pod przyslowiowy korek, albo nie wypowiadalbym sie na forum o CH bo nie liczylbym na nic dobrego i najzwyczajniej w swiecie szkoda byloby mi czasu na siedzenie na forum i klepanie w klawiature, mam za to warranty ktore bede chcial uruchomic kupujac akcje albo straca one waznosc w 2021 roku i bedzie mi wtedy przykro
Dnia 2017-12-28 o godz. 21:53 ~kes napisał(a): > to jeszcze raz tylko jasniej,
więcej nie wyjaśniaj bo robi się coraz ciemniej...
warranty króla stali są nadal króla stali ale są zdeponowane w CIF, są tam zabezpieczeniem obligacji zamiennych, które będą skonwertowane na akcje, czyli żadna kasa z tego geszeftu do spółki nie wpłynie, obligacje znikną a w to miejsce pojawią się akcje
przeczytaj sobie jeszcze raz twoja odpowiedz na mojego posta i powiedz mi co ci nie pasuje w moich niby sciemniajacych wyjasnieniach, piszesz: "... ktore beda skonwertowane na akcje,...obligacje znikna a w to miejsce pojawia sie akcje", a to co w srodku napisales to jest (najciemniejsze). otoz jesli spolka nie wykupi obligacji zamiennych to obligatoriusz skorzysta z zabezpieczenia w postaci warrantow, spolka nie wyda kasy na te wlasnie oz, wg mnie to jest bardzo wymierny wynik dla firmy, z drugiej strony gdy obligatoriusz nie bedzie musial skorzystac z zabezpieczenia w postaci warrantow subskrypcyjnych (wiesz z jakiego powodu) to one wroca do krola zlomu (nie stali) i jak nie on to ktos inny komu sztuka moze je pchnac juz bedzie musial wysuplac zlotowki chcac miec akcje z warrantow reasumujac dalej bede trzymal sie swojej wersji nadchodzacych zmian (wlascicielskich)
Jak można takiego gniota opublikować ? Przecież to jeden wielki kulfon!
KOMISJA NADZORU FINANSOWEGO
Raport bieżący nr49/2017
Temat
Podpisanie aneksu do umowy kredytowej
Treść raportu:
W nawizaniu do raportów biecych z dnia 29 marca 2017 r. _nr RB-06_, 24 kwietnia 2017 r. _nr RB-09_, 25 maja 2017 r. _nr RB-17_ oraz 30 czerwca 2017 r. _nr RB-21_, a take z dnia 3 padziernika 2017 r. _nr RB-33_ i 29 listopada 2017 roku _nr RB-45_ w sprawie, midzy innymi, refinansowania zaduenia grupy Cognor Holding S.A. _Emitent_ wynikajcego z wyemitowanych przez Cognor International Finance PLC, spók zalen Emitenta, zabezpieczonych obligacji uprzywilejowanych w kwocie nominalnej wynoszcej na dzie 31 grudnia 2016 r. 80.887.290 EUR, Zarzd informuje, e w dniu 28 grudnia 2017 r. podpisany zosta aneks do umowy kredytowej z dnia 30 czerwca 2017 r., na podstawie którego strony postanowiy wyduy okres udostpnienia kredytu terminowego _tj. okres, w którym kredyt terminowy moe zosta wykorzystany_ do dnia 30 marca 2018 roku.
skoro jest aneks do kredytu, to wygląda na to, że nie jest tu problemem kredyt na spłatę tych obligacji, raczej jest tu jakiś problem z obligatariuszami
Zgodnie ze słowami Zoli spółka miała możliwość przedterminowego wykupu obligacji do końca listopada 2017. Tak się ze Sztuczkowskim starali, że terminu nie dotrzymali. Teraz kiedy w spółce kasa pełna obligatariuszom nie zależy na pozbyciu się inwestycji dającej 12,5% odsetek rocznie. Stąd przesunięcie przynajmniej do lutego kiedy przypada płatność. Do tego spółka będzie musiała zapłacić większą premię i o to może w tej chwili toczyć się gra.
Wyższa premia to optymistyczne założenie. Obligatariusze mogą nie chcieć sprzedać swoich obligacji. Może zgodzą się na sprzedaż tylko części. Sztuczkowski jak zwykle kombinuje a tego finansiści nie lubią i jeżeli tylko nadarzy się okazja skutecznie wykorzystują. Dwa lata temu Sztuczkowski chciał skupować obligacje po 50% wartości. Teraz jeżeli dogada się z obligatariuszami będzie musiał płacić po 105% albo i więcej. W międzyczasie spółka musiała wypłacić kupony 10% i 12,5%.
Oczywiście Sztuczkowskiemu to zupełnie bez znaczenia bo i tak zarabia w COG więcej niż sama spółka.
Dnia 2017-12-29 o godz. 13:12 ~kes napisał(a): > milosciwie nam panujący jest największym obligatoriuszem
Gdyby tak było to by siedział cicho zamiast się wygłupiać z przedterminowymi restrukturyzacjami obligacji.
Taki posiadacz np 25% obligacji dostałby 2,5 mln euro/rok w 12% odsetkach, czyli jest to ponad 10 mln PLN/rok, czyli jest to pewnie więcej niż król złomiarzy wydoi z tej spółki, to jaki miałby w tym interes aby sobie takie źródło suszyć?