Tak jak pisałem. Mają w poważaniu drobnych. Zrobili wezwanie dla siebie i funduszy. Listem sie nie da wysłać, bo za krótki termin, mozna tylko osobiście, a na to nie każdy ma czas, tym bardziej że nie od razu każdy odczyta komunikat. Jak sprzeda zarząd to będzie dla mnie oznaka że wyprowadzają kasę z firmy tylko dla siebie. Jak sprzedadzą fundusze to niech im będzie. Liczyłem, że zbiorą to z rynku, szkoda. Plus jest tylko jeden. Jak potem komuś opchną te akcje to ten ktoś będzie chciał zarobić. Ale z jakiego poziomu to trudno wskazać.
Swoją drogą majstersztyk. Ci co kupili z rynku myśląc ze sprzedadzą, bo będzie popyt teraz w popłochu wywalają, a Ci co mają mozliwości udziału odbiorą i zarobią. Wycyckali równo tych co liczyli na skup z rynku.
Chyba zaskoczyła ich reakcja i szybka kontra ze spółki. Bardzo pozytywna. Ciekawe co zrobi reszta RN i mogliby kupić skoro tak atrakcyjny kurs.
Zawiadomienie od akcjonariuszy o niekorzystaniu z zaproszenia do składania ofert sprzedaży akcji
Zarząd Cloud Technologies S.A. („Spółka”), informuje, że w dniu 20 grudnia 2017 roku, do Spółki wpłynęły oświadczenia („Oświadczenia”) o niekorzystaniu z zaproszenia do składania ofert sprzedaży akcji Spółki następujących akcjonariuszy: - Piotra Prajsnara; - Roberta Rafała; - QVP Investments Ltd; - PERPETUM 10 FIZAN.
Ja się kopyrstnke do Wawy może jeszcze prezesa odwiedzę żeby mu wytłumaczyć... A dziś spokojnie zdbluje pozycję na zaś. Ci którzy kupują akcje dziś nie mogą ich oddać w tej ofercie pożal się Boże
wygląda na to, że to było zaplanowane, bo tak szybko pewnie by wszyscy nie zareagowali.
W sumie taki sposób skupu jest ok, bo spółka zapłaci za akcje mniej niż gdyby dała konkretną cenę i kupi więcej akcji. sprzedadzą głównie grubasy. lepiej tak niż gdyby to wywalali na rynku
Gdybym wiedział, że jeszcze spadnie to bym wywalił. Ale sobie potrzymam, bo kluczowy będzie przyszły raport i dużo pokaze co się w spółce dzieje. Zawsze możesz sprzedać w wezwaniu drożej jak się uda i odkupic po tej cenie.
Teraz na spokojnie poczytałem i co można wywnioskować. Powiedzmy że altus złoży dyspozycję sprzedaży po powiedzmy 92 PLN. Jego pakiet przy tej cenie jest wart 18 mln to dostanie punktów 5 477332. Kolejny fundusz skarbiec nawet gdyby dał cenę 1 otrzyma punktów 4 748457. Czyżby cloud był w zmowie z altus?
Raczej bez sensu, bo zależy im na jak najniższej cenie. Jakby Altus dał 92 zł, to prawdopodobnie nikt mu tyle nie zapłaci chyba, że nikt inny nie byłby zainteresowany skupem w co wątpię. Fundusze raczej będą dawać cenę bliską rynkowej - pewnie z jakimś dyskontem.
Jest wzór. Altus z uwagi na ilość akcji dostanie najwięcej punktow. We wzorze mamy różnice między 120 a cena akcji oferowana przez inwestora to rzeczywiście premiuje najniższą cenę ale potem ta różnice mnożymy razy ilość akcji i to premiuje dużych. Altus ma 6 razy więcej niż skarbiec i 5 razy więcej niż Raiffeisen TFI do których przeniósł zarządzanie więc może zrobić wszystko.
Rozumiem, że gdybym chciał sprzedać swoje akcje to najpierw udaję się do swojego biura maklerskiego żeby zdobyć dokument, iż jest posiadaczem akcji Cloud, po czym następnie udać się do Oddziału IPOPEMA SECURITIES ?
Skup jakby zrobiony pod Altus. Też mam takie wrażenie. A że oni mogą mieć średnią koło 60-70 to umówioną się z resztą TFI i wszystkie mogą opchnąć. Ale to by było słabe jeżeli spółka nie kłamała i chce przejść na GPW. Bo przechodząc na duzy parkiet i nie mieć zadnego funduszu na pokładzie to lipa. Ciekawe co zrobią Norwedzy. Oni już mają wysoką średnią. Powyżej 80.
Możecie z łaski swojej wytłumaczyć troglodycie czy jeżeli np złożę ofertę sprzedaży po np 100 zł za akcję...to czy jest możliwość, że odkupią ode mnie bezwarunkowo po innej kwocie ? Rozumiem, że jak dojdą do 18 baniek (wg wzoru w konspekcie) to mogą ode mnie po prostu nie odkupić...ale czy jest możliwość, że odkupią po dużo niższej cenie (lub jakieś inne ryzyko ?)
Jeżeli wystarczy pieniędzy to kupią i Twoje. Nie drożej niż podałeś w ofercie. Taniej też nie. Składasz konkretną ofertę. Mogą natomiast zrealizować np połowę Twojego zlecenia, bo na więcej kasy nie ma. Priorytetowo będą traktowani Ci co mają duzo akcji. I tutaj kwestia jaką cenę da Altus. Bo w sumie jeżeli pójdzie na chama to może tylko on sprzedać. To jest ustawiona transakcja. I według mnie trudno będzie zwykłemu Kowalskiemu coś dobrać, ale może też być tak, że zarząd po prostu jest głupi i wcale żadne TFI nie weźmie udziału to sprzedaż wszystko.
W wezwaniu sprzeda tylko Altus i nikt wiecej bo jak dadza cene kolo 90 to beda mieli najwyzszy wspolczynnik ktorego nie przebije nikt nawet jak da cene 1 zl. A ze maja akcji 195 tys to wyczerpia cala pule 18 milionow przeznaczonych na skup. Nie bede sie nawet fatygowal po swiadectwo bo nie ma szans zeby kupili od kogokolwiek innego
Nie sadze ze odkupią za 90 zł. To byłoby absurdalne. Maja opcje odwołania skupu wiec pewnie z tego by skorzystali. Ja obstawiam ze odkupią od Altus (jesli sprzeda) po cenie niższej niż przed ogłoszeniem skupu.
Dla mnie to jest szykowane pod Altusa. Ale zobaczymy. Może być np cena 80 i wtedy sprzedadzą pozostałe TFI. Tak czy siak, bardzo dziwna oferta. Równie dobrze mogli w ramach skupu zrobić to pakietem. No i ktoś mocno wychodzi pomimo faktu ze sporo transakcji było dogadanych. Obecny rok to nieudolnośc zarządu w kazdej kwestii.
Ciekawe czy spryciarz który wymyślił tak bezczelną konstrukcję transakcji będzie też reprezentował Cloud przed wymiarem sprawiedliwości , kiedy drobni akcjonariusze przywołają chociażby art. 20 KSH.
akurat tutaj guzik ten artykuł ma znaczenie, bo wszyscy go spełniają. Kazdy moze przystąpić i sprzedać akcje. To już nie problem spółki ze nie masz czasu. Konstrukcja jest prawidłowa.
i ważna informacja o której chyba zapomnieliście. Iloczyn bierze się od od zaoferowanych akcji do sprzedaży. Nie wszystkich dostepnych. Altus moze chciec sprzedać 40K jak pozostałe i razem się dogadają. Nie muszą wszystkich.
W kazdym razie skup jest tak skonstruowany zeby dmuchnac drobnych. I nie chodzi tu nawet o czas ale o ten iloczyn z liczba akcji. Taka konstrukcja nie jest w interesie spolki, czyli wszystkich akcjonariuszy, tylko w interesie niektorych akcjonariuszy. Ciekawe czy daloby rade to zaskarzyc.
Aż tak głupi według mnie nie są. Skoro nie zrobili to pakietem od np Altusa a mogli, bo tak działa skup, natomiast zrobili taką konstrukcję to sądzę, że mają ku temu podstawę prawną i się wybronią. Tym bardziej, że to jest w interesie spółki. Nabyć akcje po najnizszym kursie, czyli nie przepłacać. To nie jest w interesie ludzi którzy kupili bo mysleli ze im zrobią pompkę na 120. Ale takie zycie.
akurat tak działa skup. Napisali jasno. Na rynku lub poza. Jaki problem skupić pakietem od TFI? A tutaj masz rację, że Altus moze zażądać ceny 120 na niepełną ilośc akcji i tyle dostanie bo inni mogą nie spełnić warunków iloczynu. Jeżeli będzie komunikat o rezygnacji to byłyby jaja gdyby to było specjalnie zagranie pod zakup tanio jak drobni wywalali dziś. Tak czy siak zawsze mozna napisać najpierw do spółki, bo z tym KNF to moze być róznie.
Tak mi się przypomniało, że niektórzy bredzą o równym traktowaniu, Braster zrobił emisję, w której pierwszeństwo udziału mieli akcjonariusze będący na walnym oraz mogli zakupić tyle akcji ile już posiadali co mogło spowodować objecie całości z pominięciem innych. I KNF klepnął taki prospekt i emisja była. I tutaj może być podobnie, w tyłku wszyscy mają drobnych. Problem jest inny. Jeżeli pozostałe TFI nie wiedziało a za plecami dogadali się wyłącznie z Altusem to może być masakra na kursie. A parodia by była gdyby Altus opchnął całość po 90 i następnie sukcesywnie kupował z rynku po 50. Mniejszą ilość, ale niezłe kółko by miał.
Ja dzisiaj chciałem wziąć udział w tej ofercie sprzedaży akcji...zwolniłem się nawet trochę wcześniej z pracy... Jestem z Legnicy i wyobraźcie sobie, że na 5 oddziałów banku w moim mieście NIE MA ANI JEDNEJ OSOBY, KTÓRA MIAŁABY KWALIFIKACJE DO WYSTAWIENIA ŚWIADECTWA DEPOZYTOWEGO...no joke ! wykonali kupę telefonów i okazało się, że nikt z nich nie ma praw do wystawienia tego dokumentu...i tak sposobem nie wziąłem udziału w tej ofercie.
ALIOR BANK BRAWO. PRZEBILIŚCIE WSZELKIE MURY AMARTOSZCZYZNY I DZIADOSTWA
Tego typu sprawę możesz załatwić tylko a domu maklerskim a nie w oddziale banku, nie ma się co dziwić, ale takie rzeczy to myślę że każdy powinien wiedzieć.