• Jest komunikat Autor: ~Informer [145.239.80.*]
    Dali nowe info link przeczytajcie i dajcie znać co myślicie.
  • Re: Jest komunikat Autor: ~panda [31.11.214.*]
    Tak jak pisałem. Mają w poważaniu drobnych. Zrobili wezwanie dla siebie i funduszy. Listem sie nie da wysłać, bo za krótki termin, mozna tylko osobiście, a na to nie każdy ma czas, tym bardziej że nie od razu każdy odczyta komunikat. Jak sprzeda zarząd to będzie dla mnie oznaka że wyprowadzają kasę z firmy tylko dla siebie. Jak sprzedadzą fundusze to niech im będzie. Liczyłem, że zbiorą to z rynku, szkoda. Plus jest tylko jeden. Jak potem komuś opchną te akcje to ten ktoś będzie chciał zarobić. Ale z jakiego poziomu to trudno wskazać.
    Dziś i jutro jeszcze będzie przyduszanie kursu aby odebrać jak najwięcej akcji i potem sprzedać z przebitką. Ciekawe co bedzie później.
  • Re: Jest komunikat Autor: ~kryza [217.153.133.*]
    O 9:00 przeczytalem komunikat i mialem pewien dylemat co z tym zrobic a decyzje trzeba bylo podjac szybko.
    Swoją drogą majstersztyk. Ci co kupili z rynku myśląc ze sprzedadzą, bo będzie popyt teraz w popłochu wywalają, a Ci co mają mozliwości udziału odbiorą i zarobią. Wycyckali równo tych co liczyli na skup z rynku.
    Chyba zaskoczyła ich reakcja i szybka kontra ze spółki. Bardzo pozytywna. Ciekawe co zrobi reszta RN i mogliby kupić skoro tak atrakcyjny kurs.

Zawiadomienie od akcjonariuszy o niekorzystaniu z zaproszenia do składania ofert sprzedaży akcji

Zarząd Cloud Technologies S.A. („Spółka”), informuje, że w dniu 20 grudnia 2017 roku, do Spółki wpłynęły oświadczenia („Oświadczenia”) o niekorzystaniu z zaproszenia do składania ofert sprzedaży akcji Spółki następujących akcjonariuszy:
    - Piotra Prajsnara;
    - Roberta Rafała;
    - QVP Investments Ltd;
    - PERPETUM 10 FIZAN.

• Re: Jest komunikat Autor: ~yodyod [37.248.162.*]
    Ja się kopyrstnke do Wawy może jeszcze prezesa odwiedzę żeby mu wytłumaczyć... A dziś spokojnie zdbluje pozycję na zaś. Ci którzy kupują akcje dziś nie mogą ich oddać w tej ofercie pożal się Boże
    dziwna oferta. Mam wrażenie ze zrobiona na siłe aby wydusić ile się da akcji od drobnych i funduszy po niskiej cenie.
  • Re: Jest komunikat Autor: ~andrzej [89.65.51.*]
    wygląda na to, że to było zaplanowane, bo tak szybko pewnie by wszyscy nie zareagowali.
    W sumie taki sposób skupu jest ok, bo spółka zapłaci za akcje mniej niż gdyby dała konkretną cenę i kupi więcej akcji.
    sprzedadzą głównie grubasy. lepiej tak niż gdyby to wywalali na rynku

• Re: Jest komunikat Autor: ~josh [95.160.159.*]
    wywalacie swoje akcje ?
    Gdybym wiedział, że jeszcze spadnie to bym wywalił. Ale sobie potrzymam, bo kluczowy będzie przyszły raport i dużo pokaze co się w spółce dzieje. Zawsze możesz sprzedać w wezwaniu drożej jak się uda i odkupic po tej cenie.
  • Re: Jest komunikat Autor: ~yodyod [95.41.28.*]
    Teraz na spokojnie poczytałem i co można wywnioskować. Powiedzmy że altus złoży dyspozycję sprzedaży po powiedzmy 92 PLN. Jego pakiet przy tej cenie jest wart 18 mln to dostanie punktów 5 477332. Kolejny fundusz skarbiec nawet gdyby dał cenę 1 otrzyma punktów 4 748457. Czyżby cloud był w zmowie z altus?
  • Re: Jest komunikat Autor: ~Deamon [89.65.51.*]
    Raczej bez sensu, bo zależy im na jak najniższej cenie. Jakby Altus dał 92 zł, to prawdopodobnie nikt mu tyle nie zapłaci chyba, że nikt inny nie byłby zainteresowany skupem w co wątpię. Fundusze raczej będą dawać cenę bliską rynkowej - pewnie z jakimś dyskontem.
    Jest wzór. Altus z uwagi na ilość akcji dostanie najwięcej punktow. We wzorze mamy różnice między 120 a cena akcji oferowana przez inwestora to rzeczywiście premiuje najniższą cenę ale potem ta różnice mnożymy razy ilość akcji i to premiuje dużych. Altus ma 6 razy więcej niż skarbiec i 5 razy więcej niż Raiffeisen TFI do których przeniósł zarządzanie więc może zrobić wszystko.
  • Re: Jest komunikat Autor: ~josh [95.160.159.*]
    Rozumiem, że gdybym chciał sprzedać swoje akcje to najpierw udaję się do swojego biura maklerskiego żeby zdobyć dokument, iż jest posiadaczem akcji Cloud, po czym następnie udać się do Oddziału IPOPEMA SECURITIES ?
  • Re: Jest komunikat Autor: ~Deamon [89.65.51.*]
    http://www.cloudtechnologies.pl/attachments/Ogloszenie_o_skupie_akcji.pdf

• Re: Jest komunikat Autor: ~andrzej [89.65.51.*]
    w Parkiecie jest jaśniej napisane niż w ogłoszeniu

http://www.parkiet.com/Technologie-i-IT/312209954-Nietypowy-skup-akcji-w-Cloud-Technologies.html
    Skup jakby zrobiony pod Altus. Też mam takie wrażenie. A że oni mogą mieć średnią koło 60-70 to umówioną się z resztą TFI i wszystkie mogą opchnąć. Ale to by było słabe jeżeli spółka nie kłamała i chce przejść na GPW. Bo przechodząc na duzy parkiet i nie mieć zadnego funduszu na pokładzie to lipa. Ciekawe co zrobią Norwedzy. Oni już mają wysoką średnią. Powyżej 80.
  • Re: Jest komunikat Autor: ~masej [95.160.159.*]
    Możecie z łaski swojej wytłumaczyć troglodycie czy jeżeli np złożę ofertę sprzedaży po np 100 zł za akcję...to czy jest możliwość, że odkupią ode mnie bezwarunkowo po innej kwocie ? Rozumiem, że jak dojdą do 18 baniek (wg wzoru w konspekcie) to mogą ode mnie po prostu nie odkupić...ale czy jest możliwość, że odkupią po dużo niższej cenie (lub jakieś inne ryzyko ?)

Dzięki serdeczne za pomoc !
  • Re: Jest komunikat Autor: ~panda [87.205.244.*]
    Jeżeli wystarczy pieniędzy to kupią i Twoje. Nie drożej niż podałeś w ofercie. Taniej też nie. Składasz konkretną ofertę. Mogą natomiast zrealizować np połowę Twojego zlecenia, bo na więcej kasy nie ma. Priorytetowo będą traktowani Ci co mają duzo akcji. I tutaj kwestia jaką cenę da Altus. Bo w sumie jeżeli pójdzie na chama to może tylko on sprzedać. To jest ustawiona transakcja. I według mnie trudno będzie zwykłemu Kowalskiemu coś dobrać, ale może też być tak, że zarząd po prostu jest głupi i wcale żadne TFI nie weźmie udziału to sprzedaż wszystko.
  • Re: Jest komunikat Autor: ~Rys [188.146.99.*]
    W wezwaniu sprzeda tylko Altus i nikt wiecej bo jak dadza cene kolo 90 to beda mieli najwyzszy wspolczynnik ktorego nie przebije nikt nawet jak da cene 1 zl. A ze maja akcji 195 tys to wyczerpia cala pule 18 milionow przeznaczonych na skup. Nie bede sie nawet fatygowal po swiadectwo bo nie ma szans zeby kupili od kogokolwiek innego
  • Re: Jest komunikat Autor: ~Deamon [37.47.32.*]
    Nie sadze ze odkupią za 90 zł. To byłoby absurdalne. Maja opcje odwołania skupu wiec pewnie z tego by skorzystali. Ja obstawiam ze odkupią od Altus (jesli sprzeda) po cenie niższej niż przed ogłoszeniem skupu.
  • Re: Jest komunikat Autor: ~panda [84.40.214.*]
    Dla mnie to jest szykowane pod Altusa. Ale zobaczymy. Może być np cena 80 i wtedy sprzedadzą pozostałe TFI. Tak czy siak, bardzo dziwna oferta. Równie dobrze mogli w ramach skupu zrobić to pakietem. No i ktoś mocno wychodzi pomimo faktu ze sporo transakcji było dogadanych. Obecny rok to nieudolnośc zarządu w kazdej kwestii.
    Najśmieszniejsze w tym wszystkim, że według wskaźnika AD to mamy mocną akumulację od roku. :D
  • Re: Jest komunikat Autor: ~yodyod [37.248.164.*]
    Przetarg jest skonstruowany wadliwie. Jestem akcjonariuszem ALI. Gdyby nie wykorzystali okazji ich właściciele mogą podać ich do sadu.
  • Re: Jest komunikat Autor: ~guzek [94.254.139.*]
    Ciekawe czy spryciarz który wymyślił tak bezczelną konstrukcję transakcji będzie też reprezentował Cloud przed wymiarem sprawiedliwości , kiedy drobni akcjonariusze przywołają chociażby art. 20 KSH.
    akurat tutaj guzik ten artykuł ma znaczenie, bo wszyscy go spełniają. Kazdy moze przystąpić i sprzedać akcje. To już nie problem spółki ze nie masz czasu. Konstrukcja jest prawidłowa.
    i ważna informacja o której chyba zapomnieliście. Iloczyn bierze się od od zaoferowanych akcji do sprzedaży. Nie wszystkich dostepnych. Altus moze chciec sprzedać 40K jak pozostałe i razem się dogadają. Nie muszą wszystkich.
  • Re: Jest komunikat Autor: ~Rys [188.146.99.*]
    W kazdym razie skup jest tak skonstruowany zeby dmuchnac drobnych. I nie chodzi tu nawet o czas ale o ten iloczyn z liczba akcji. Taka konstrukcja nie jest w interesie spolki, czyli wszystkich akcjonariuszy, tylko w interesie niektorych akcjonariuszy. Ciekawe czy daloby rade to zaskarzyc.
    Aż tak głupi według mnie nie są. Skoro nie zrobili to pakietem od np Altusa a mogli, bo tak działa skup, natomiast zrobili taką konstrukcję to sądzę, że mają ku temu podstawę prawną i się wybronią. Tym bardziej, że to jest w interesie spółki. Nabyć akcje po najnizszym kursie, czyli nie przepłacać. To nie jest w interesie ludzi którzy kupili bo mysleli ze im zrobią pompkę na 120. Ale takie zycie.
  • Re: Jest komunikat Autor: ~guzek [94.254.139.*]
    @panda

źle sądzisz

>Skoro nie zrobili to pakietem od np Altusa a mogli, bo tak działa skup

nie działa

>Nabyć akcje po najnizszym kursie, czyli nie przepłacać

skup się. czym jest ten cały 'iloczyn' jak nie furtką, właśnie żeby obejść zwykłe kryterium ceny

Chcą sobie umożliwić nabycie akcji drożej - a nie najtaniej jak się da - byle od dogadanego podmiotu . 

Spodziewam się komunikatu z KNF w tej sprwie. może jutro. 

Dali ciała na całego - zdziwi mnie jak ten potworek przejdzie .

akurat tak działa skup. Napisali jasno. Na rynku lub poza. Jaki problem skupić pakietem od TFI? A tutaj masz rację, że Altus moze zażądać ceny 120 na niepełną ilośc akcji i tyle dostanie bo inni mogą nie spełnić warunków iloczynu. Jeżeli będzie komunikat o rezygnacji to byłyby jaja gdyby to było specjalnie zagranie pod zakup tanio jak drobni wywalali dziś. Tak czy siak zawsze mozna napisać najpierw do spółki, bo z tym KNF to moze być róznie.
    Tak mi się przypomniało, że niektórzy bredzą o równym traktowaniu, Braster zrobił emisję, w której pierwszeństwo udziału mieli akcjonariusze będący na walnym oraz mogli zakupić tyle akcji ile już posiadali co mogło spowodować objecie całości z pominięciem innych. I KNF klepnął taki prospekt i emisja była. I tutaj może być podobnie, w tyłku wszyscy mają drobnych. Problem jest inny. Jeżeli pozostałe TFI nie wiedziało a za plecami dogadali się wyłącznie z Altusem to może być masakra na kursie. A parodia by była gdyby Altus opchnął całość po 90 i następnie sukcesywnie kupował z rynku po 50. Mniejszą ilość, ale niezłe kółko by miał.

• Re: Jest komunikat Autor: ~moskau [95.160.159.*]
    Ja dzisiaj chciałem wziąć udział w tej ofercie sprzedaży akcji...zwolniłem się nawet trochę wcześniej z pracy...
    Jestem z Legnicy i wyobraźcie sobie, że na 5 oddziałów banku w moim mieście NIE MA ANI JEDNEJ OSOBY, KTÓRA MIAŁABY KWALIFIKACJE DO WYSTAWIENIA ŚWIADECTWA DEPOZYTOWEGO...no joke ! wykonali kupę telefonów i okazało się, że nikt z nich nie ma praw do wystawienia tego dokumentu...i tak sposobem nie wziąłem udziału w tej ofercie.

ALIOR BANK BRAWO. PRZEBILIŚCIE WSZELKIE MURY AMARTOSZCZYZNY I DZIADOSTWA
    Podziękuj im. Zaoszczedziles 50 PLN na świadectwie
  • Re: Jest komunikat Autor: ~Mysliciel [94.254.164.*]
    Ja tak nic nie placilem. Bral ktos udzial w skupie? Jakie ceny daliscie? Ja 89.9
  • Re: Jest komunikat Autor: ~XXX [37.249.11.*]
    Tego typu sprawę możesz załatwić tylko a domu maklerskim a nie w oddziale banku, nie ma się co dziwić, ale takie rzeczy to myślę że każdy powinien wiedzieć.
  • Re: Jest komunikat Autor: ~moskau [95.160.159.*]
    To były biura z uprawnieniami do obsługi rachunków brokerskich !!!
[x]
CLOUD -1,90% 62,00 2026-05-15 14:01:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.