• Info Autor: ~Jarek [145.239.80.*]
    No i mamy nowe info link co myślicie?
  • Re: Info Autor: ~kangoorz [91.223.175.*]
    zaraz bedzie calkowity wykup
    obligacje zobowiazywaly do utrzymania spolki w obrocie publicznym
  • Re: Info Autor: ~Spekulant [87.206.51.*]
    Jeśli tak jest jak mówisz z obligacjami to rzeczywiście będzie wykup. Zastanawiałem się czemu tak długo Dżej Dablju to trzyma na giełdzie. Obligi mogą być odpowiedzią
  • Re: Info Autor: ~jack [77.254.237.*]
    przecież sprzedał za 94 000 000 to i miał za co wykupić. To nie ma najmniejszego znaczenia na kurs śmiecia. Ostatnie 2 transakcje po 18 500 szt. dały mu już ponad 90%. Tylko się spodziewać jak F.F. będzie niższy od tych 10,04 %. Pozamiatane .
  • Re: Info Autor: ~kangoorz [91.235.230.*]
    umowa zobowiązywała go do utrzymywania spółki na giełdzie i tyle
    teraz już chyba raczej pozamiatane

• Re: Info Autor: ~123 [89.64.19.*]
    @kangoorz

wycena giełdowa i rozkłady zleceń nie wskazują na to aby było tak jak piszesz. może tak być ale nie musi. pisanie że tak będzie jest de facto wprowadzaniem ludzi w błąd. może tak będzie a może nie. czas pokaże.

• Re: Info Autor: ~kangoorz [91.224.192.*]
    dobrze
    kolejny krok do ściagnięcia spółki został zrobiony
    teraz już nic nie stoi na przeszkodzie
  • niczego NIE musi ! Autor: ~jack [77.255.229.*]
    Nawet jak przekroczy 95 % to przecież nikt i nic go nie zmusi do wykupu - ma takie prawo ,nie przymus. Dla mnie niech chodzi po 10 zł. to będę bogatym facetem. Mam tego dużo i każda cena pow. 3,50 zł. nie daje mi straty. Co prawda mam 700 szt. po 71.zł. w 1 z B.M. i nigdy tego nie sprzedałem od 10-lat ,ale to już też mam wliczone. NO właśnie a gdybym miał tylko te 700 szt. to jaka dla mnie będzie cena godziwa ? po 10-latach ?????. A niestety jest sporo drobnych inwestorów co tak mają bo nie uciekli ze śmiecia. Nikt z nas nie wie co i jak ? ze zło ...... wszystko jest możliwe. Pozdrawiam Was wszystkich ,niestety NIC NIE możemy !!!! tylko spora kasa. Akcje są warte dużo więcej od obecnej ceny-przynajmniej z 8 / 9 zł. z trendem na 15 za 2 lata lub więcej. Zobaczycie jak nie zdejmie po ile będą chodzić za 2-3 lata.
  • Re: niczego NIE musi ! Autor: ~Spekulant [87.206.51.*]
    Jak tak się znasz na inwestycjach jak na prawie to powodzenia życzę
  • Re: niczego NIE musi ! Autor: ~123 [89.64.20.*]
    @spekulant

kolega @jack słusznie pisze że józek ma prawo a nie obowiązek dokonania przymusowego wykupu w przypadku przekroczenia 90%.

kolejna sprawa to po ile ten przymusowy wykup miałby się odbyć jeśli józek zdecyduję sie go przeprowadzić.

i tu też sporo zależy od tego kiedy ten przymusowy wykup miałby nastąpić i w w jaki sposób/w jakich okolicznościach józek przekraczy 90%.

jeśli józek jeszcze nie przekroczył 90% to może ogłosić wezwanie z ceną np. 4,7 zl i wtedy przymusowy wykup mógłby realizować po 4,7 zł a nie jak piszą niektórzy po 5,2 zł.

może też być tak że np. faktycznie józek przekroczył właśnie 90% jeśli był stroną transakcji tych pakiecików po 18.000 akcji i 18.500 akcji. i wtedy faktycznie chyba musiałby w przypadku przymusowego wykupu zapłacić 5,2zł.

ale może też być tak że józek przekroczył/przekroczy 90% i nie zdecyduje się na przymusowy wykup.

teoretycznie też możliwy jest scenariusz że józek nie przekracza 90%.

natomiast jeśli nie byłby realizowany scenariusz przymusowego wykupu to tu racje może mieć kolega @jack że nastąpić może wzrost kursu.

do końca nie wiemy w co gra józek.

choć faktycznie scenariusz przymusowego wykupu na tę chwile wydaje się być scenariuszem najbardziej prawdopodobnym, to chcę to podkreślić nie jedynym możliwym.

• Re: niczego NIE musi ! Autor: ~kangoorz [91.224.193.*]
    Panowie
    cena nie niższa niż zapłacił w ciągu ostatnich 12 miesięcy
    więc 5,20
    JWC w przyszłym roku pewnie odda do uzytku ze 3000 mieszkań jak nie lepiej
    a za dwa lata ze 4 tys
    na ch... mu się tym dzielić
    spółka śpi na kasie
    bank ziemi ma nie z tej ziemi
    A WY NA JEGO MIEJSCU CO BYŚCIE ZROBILI???
    ja bym chciał żeby spółka została na giełdzie
    ale dla niego korzystniej będzie uciekać
    utrzymywanie spółki na giełdzie jak sie ma tyle akcji jest nieopłacalne

• Re: niczego NIE musi ! Autor: ~123 [89.64.20.*]
    @kangoorz

ponownie de facto wprowadzasz ludzi w błąd. choć cena może być 5,2 zł to nie musi być taka.

cena nie niższa niż taka jaką zapłacił w przeciągu ostatnich 12 miesięcy dotyczy przekraczania progu 33% akcji i 66% akcji, natomiast nie dotyczy przekraczania progu 90 % akcji.

jeśli józek nie przekroczył jeszcze progu 90 % akcji równie dobrze może ogłosić więc wezwanie po cenie nie niższej niż średnia z ostatnich 6 miesięcy czyli np. po 4,7 zł.

a prawo przymusowego wykupu józek może ale nie musi realizować.

do końca nie wiemy w co gra józek.
    bardzo Cie proszę przeczytaj to:
    Art. 82. 1. Akcjonariuszowi spółki publicznej, który samodzielnie lub wspólnie z podmiotami od niego zależnymi lub wobec niego dominującymi oraz podmiotami będącymi stronami porozumienia, o którym mowa w art. 87 ust. 1 pkt 5, osiągnął lub przekroczył 90% ogólnej liczby głosów w tej spółce, przysługuje, w terminie trzech miesięcy od osiągnięcia lub przekroczenia tego progu, prawo żądania od pozostałych akcjonariuszy sprzedaży wszystkich posiadanych przez nich akcji (przymusowy wykup).
    2. Cenę przymusowego wykupu, z zastrzeżeniem ust. 2a, ustala się zgodnie z art. 79 ust. 1-3.
    2a. Jeżeli osiągnięcie lub przekroczenie progu, o których mowa w ust. 1, nastąpiło w wyniku ogłoszonego wezwania na sprzedaż lub zamianę wszystkich pozostałych akcji spółki, cena przymusowego wykupu nie może być niższa od ceny proponowanej w tym wezwaniu.
    Art. 79 Cena akcji proponowana w wezwaniach, o których mowa w art. 73 i art. 74:
    1)   w przypadku gdy którekolwiek z akcji spółki są przedmiotem obrotu na rynku regulowanym, nie może być niższa od:
    a)  średniej ceny rynkowej z okresu 6 miesięcy poprzedzających ogłoszenie wezwania, w czasie których dokonywany był obrót tymi akcjami na rynku głównym, albo
    b)  średniej ceny rynkowej z krótszego okresu - jeżeli obrót akcjami spółki był dokonywany na rynku głównym przez okres krótszy niż określony w lit. a;
    2)   w przypadku gdy nie jest możliwe ustalenie ceny zgodnie z pkt 1 albo w przypadku spółki, w stosunku do której otwarte zostało postępowanie restrukturyzacyjne lub upadłościowe - nie może być niższa od ich wartości godziwej.
    2. (63) Cena akcji proponowana w wezwaniach, o których mowa w art. 73 i art. 74, nie może być również niższa od:
    1)   najwyższej ceny, jaką za akcje będące przedmiotem wezwania podmiot obowiązany do jego ogłoszenia, podmioty od niego zależne lub wobec niego dominujące, lub podmioty będące stronami zawartego z nim porozumienia, o którym mowa w art. 87 ust. 1 pkt 5, zapłaciły w okresie 12 miesięcy przed ogłoszeniem wezwania, albo
    2)   najwyższej wartości rzeczy lub praw, które podmiot obowiązany do ogłoszenia wezwania lub podmioty, o których mowa w pkt 1, wydały w zamian za akcje będące przedmiotem wezwania, w okresie 12 miesięcy przed ogłoszeniem wezwania.
    3. Cena akcji proponowana w wezwaniu, o którym mowa w art. 74, nie może być również niższa od średniej ceny rynkowej z okresu 3 miesięcy obrotu tymi akcjami na rynku regulowanym poprzedzających ogłoszenie wezwania.
    chyba, że joosek porostu przekroczy okres 12 miesięcy od wezwania
    nie przekraczając 90%
    ale sadze, że przez różne podsawione podmioty już dawno przekroczył 90%
    wówczas przestają obowiązywać te reguły
    i zrobi nas na szaro
    ale zauwazyłem, że ostatnio prokuratury coraz częściej biorą sie za takie sprawy
    chociaz to kiepskie pocieszenie

• Re: niczego NIE musi ! Autor: ~emst [178.42.140.*]
    w przypadku wezwania idę do sądu widać tu celowe działanie i wejście na giełdę tylko po to aby za parę lat odkupić firmę za grosze
    przez tyle lat niebyła anirazu wypłacona dywidęda są tu ludzie którzy brali akcje w debiucie potracili majątki jeżeli pójdziemy do sadu razem mamy duże szanse na odzyskanie kasy zainwestowanej w debiucie
  • Re: niczego NIE musi ! Autor: ~Spekulant [87.206.51.*]
    Ale po przekroczeniu progu 90 proc. ty masz prawo do odwrotnego przymusowego wykupu. I chyba Jozeck dlatego nie chciał przekroczyć progu 90 proc.
  • Re: niczego NIE musi ! Autor: ~kangoorz [91.223.175.*]
    to druga sprawa
    zobaczymy pewnie na dniach co dalej
    ja w tym tydodniu jeszcze dokupie
  • Re: niczego NIE musi ! Autor: ~emst [37.47.47.*]
    https://prawo.money.pl/porady-prawne/porady/prawo-spolek/artykul/przymusowy-wykup-akcji-jak-moze-bronic-sie,221,0,1959901.html
    polecam ten artykół
    niestety u nas w akcjonariacie nie ma nikogo tak zdeterminowanego do walki
    i u nas obowiązuje inna ustaw i inne zasady
  • Re: niczego NIE musi ! Autor: ~emst [178.42.140.*]
    możemy walczyć musimy być na walnym i dalej sprawa wydaje się prosta
    zobacz komutronic
    jw jak przekroczy 90% to musielibyuśmy zadziałac jak na polcolorit
    a tutaj nie ma tylu drobnych
    dla mnie jest pozamiatane
  • Re: niczego NIE musi ! Autor: ~emst [79.185.55.*]
    ja na pewno nie odpuszczę i na walne pojadę zgłoszę sprzeciw
  • Re: niczego NIE musi ! Autor: ~kangoorz [91.224.192.*]
    szukaj pozostałych akcjonariuszy
    ja mam tego trochę i regularnie sobie jeszcze kupuję
    chętnie pomogę
    trzeba, żeby ktos zgłosił ten sprzeciw i zobaczymy co dalej
  • powtarzam NICZEGO NIE MUSI ROBIĆ !!!!!!!!! Autor: ~jack [77.254.233.*]
    Taki mały przykładzik Sz.Panowie -e . ŻYWIEC to spółka giełdowa z Free Float 1, 65 % od wielu lat i nikt jej nie zdejmuje z GPW bo to jest PRESTIŻ dla spółki. I taki mały kundel też może niczego nie robić -wrócić na giełdę nie jest wcale tak łatwo. A tu się chce błyszczeć w TV ,zajmować w 1 /100 miejsce na liście Forbsa itd. Tak więc nie wypisywać bzdur czy ja wiem to czy tamto i życzyć mi sukcesów w zarabiani kasy. Jestem inwestorem na GPW od 1993 roku i z tego żyję. NO ! pozdrawiam.
  • Re: powtarzam NICZEGO NIE MUSI ROBIĆ !!!!!!!!! Autor: ~kangoorz [91.224.192.*]
    oczywiscie, że nie musi - przecież nie przekroczył 90%
    jak z tego żyjesz to szacun kolego
    JEDNAK BYCIE NA GIEŁDZIE JEST DROGIE
    SĄ OBOWIĄZKI INFORMACYJNE I WIELE INNYCH NIEDOGODNOŚCI
    SKORO TO TAKI PRESTIŻ TO PO CO LEPSZE FIRMY Z GIEŁDY ŚCIĄGAJĄ
    oczywiście, że nic nie musi, może pozostać przy swoich 89% i życ jak cysarz z tego
    ale on już ma gulfstreama, dom, jacht i wszystko inne
    gdyby chciał zwiększać udziały w jwc to zrobiłby to po cichu bez wezwania przez różne spółki
    WYDAJE MI SIĘ ZE FACETOWI TA SPÓŁKA EWIDENTNIE NIE LEŻY NA GIEŁDZIE
    NO CHYBA ŻE ZACZNIE SIĘ WYSYP INFORMACJI NA WIOSNĘ I KURS PÓJDZIE NA 15-20

• Re: powtarzam NICZEGO NIE MUSI ROBIĆ !!!!!!!!! Autor: ~kangoorz [91.224.192.*]
    może rzeczywiście zostać jak jest (ja dzisiaj dokupiłem)
    oczywiście jest też inna opcja
    mija rok
    od nowa liczy średnią do wezwania
    i tutaj niestety robi się lipa
    zobaczymy
    ale jak kolego Jesteś tyle lat na bananiku to sam znacz przykłady hutmen, komputronić, roovse - niebawem rajdowiec synthos ściąga z giełdy i wiele wiele innych
    niestety to jest kapitalizm w naszym wydaniu
  • niestety nie wiemy do końca w co gra józek Autor: ~123 [89.64.20.*]
    jw

przymusowy wykup i zdjęcie jwc z gpw to choć dość prawdopodobny scenariusz to chcę kolejny raz zaznaczyć że nie jedyny możliwy. nie wiemy do końca w co gra józek. nie wiemy też po ile ten przymusowy wykup miałby być realizowany gdyż nie wiem też kiedy i w jaki sposób józek przekroczy 90% a nawet jeśli przekroczy to józek może ale nie musi przeprowadzać przymusowego wykupu jak również nie musi zdejmować jwc z gpw.

wbrew pozorom według mnie czas zaczyna działać na naszą korzyść. w styczniu zostaną ogłoszone wstępne wyniki finansowe za 4 -ty kwartał w tym co być może najistotniejsze liczba przekazanych w 4-tym kwartale do użytkowania mieszkań.

wyniki finansowe za 4-ty kwartał 2017r oraz za 1-szy kwartał 2018r powinny być więcej niż dobre. powinien być widoczny jakościowy przełom.

tak jak pisałem nie wiemy w co gra józek. teoretycznie może też być tak że odpowiadać mu będzie widoczny wzrost kursu akcji jwc. teoretycznie może też być tak że józek ma w planach kolejną emisję celem wzmocnienia spółki o czym informował przy okazji wezwania z początku roku. i tu też może być tak że to nie musi być niekorzystne dla indywidualnych akcjonariuszy bo np. emisja może być po 5,5/6 - 7 zł.

generalnie może zacząć być tak że jeśli józek nie ściągnie jwc z gpw to może mu zacząć pasować mu widoczny wzrost kursu jwc - wzrost powodowany widoczną poprawą wyników finansowych. według mnie jeśli chodzi o wyniki finansowe to już w 4-tym kwartale możemy mieć przełom.

choć trzeba zaznaczyć że na dziś to przymusowy wykup wydaje się być scenariuszem najbardziej pradopodobnym to chcę to podkreślić, że nie jedynym możliwym. nam pozostaje czekać, przy czym paradoksalnie teraz czas według mnie może już działać na naszą korzyść.
  • Re: niestety nie wiemy do końca w co gra józek Autor: ~kangoorz [91.223.175.*]
    według mnie jezeli przekroczy 90% to juz pójdzie do końca i weźmie całość
    rzeczywiscie masz rację z tym, że różnie może być, niemniej jednak patrząc na portfel zleceń za dwa lata tj. 2019 r. JWC wróci do około 4 tys., a może nawet więcej mieszakń
    już przyszły rok bedzie rewelacyjny
    jezeli przekroczy 90% to akcjonariuszom przyszługuje roszczenie o przymusowy wykup
    czas teraz naprawdę działa na korzyść akcjonariuszy i tutaj sie z toba zgadzam
    ale mam obawy co do ceny po upływie roku od ostatniego wezwania
  • Re: niestety nie wiemy do końca w co gra józek Autor: ~123 [89.64.20.*]
    cena z wezwania z początku 2017r. tak naprawde nie ma znaczenia. znaczenie w tym przypadku może mieć tylko ta cena z wezwania w wyniku którego józek przekroczy 90%. a tu cena moze być równa średniej z 6 miesięcy. może też być tak że józek przekroczy 90 % bez wezwania.

jakie 4000 mieszkań?? ?

jwc w 2018r przekaże ok. 1700 może 1800 mieszkań
  • Re: niestety nie wiemy do końca w co gra józek Autor: ~kangoorz [91.224.193.*]
    no może przesadziłem, ale dawno tego nie przeliczałem, natomiast wydaje mi się że w Katowicach bedzie ponad 400
    cena po przekroczeniu 90% - przynajmniej tak mi się wydaje - nie może być niższa, niż najwyższa cena jaką wzywający zapłacił w okresie ostanach 12 miesięcy i oprócz tego jest roszczenie o wykup
    zoabczymy
    jw ma kase na taki manewr, ale martwi mnie to, że może zaniżać kurs i na końcu wykupić po ile zechce
  • Re: niestety nie wiemy do końca w co gra józek Autor: ~123 [89.64.19.*]
    @kangoorz

już parokrotnie pisałem że to jest wprowadzanie ludzi w błąd twierdzeniem że po przekroczeniu 90 % musi zapłacic w przypadku przymusowego wykupu najwyższą cenę jaką zapłacił w okresie 12 miesięcy.

dobrze wiesz że tak nie jest, więc nie wprowadzaj ludzi celowo w błąd.

natomiast jest realne ryzyko że józek gra na zaniżenie średniego kursu z 6 miesięcy aby wezwania ogłosić wezwanie po cenie niższej niż np. 4,7zł i potem po cenie z wezwania w wyniku którego przekracza 90 % zrealizować przymusowy wykup.
  • Re: niestety nie wiemy do końca w co gra józek Autor: ~General [77.89.117.*]
    Ale piszecie bzdury. Gdyby chciał wycofać z GPW to już dawno by to zrobił. Pamiętajmy, że w deweloperce za chwilę będzie gorzej. Żebyśmy się nie zdziwili, jak za jakiś czas pojawi się nowy inwestor branżowy.
  • Re: niestety nie wiemy do końca w co gra józek Autor: ~Joszuaaaa [188.146.167.*]
    Jooseeek ciągle wchodzi w nowe.
    Kasy tez potrzebuje jak każdy.

https://gwiazdy.wp.pl/piekna-laura-poszla-w-odstawke-miliarder-pokazal-sie-z-nowa-partnerka-6197511437170305g
  • Re: niestety nie wiemy do końca w co gra józek Autor: ~kangoorz [91.224.193.*]
    ale nie ma żadnego interesu w trzymaniu badziewia na giełdzie
    jeżeli masz rację to już powinien pompować kurs
    albo po wynikach grzac ile wlezie
  • Re: niestety nie wiemy do końca w co gra józek Autor: ~General [94.254.243.*]
    Kurs sam się napompuje jak ujawni się nowy inwestor. Józek wcześniej mówił, że szuka finansowania
    gdyby tak było to kurs poleci w kosmos
  • Re: Info Autor: ~jack [213.146.59.*]
    Wątpię w taki scenariusz ,raczej nie realne. Najpierw wyniki ,dywidenda itd. trzeba jakoś zachęcić następnego łosia.
[x]
JWCONSTR 0,00% 0,00 1970-01-01 01:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.