Dlatego prześmiewcom mógłbym wkleić masę wcześniejszych linków do wyszydzanych wypowiedzi własnych czy np. "Obserwatora" na temat ustawianych transakcji i trzymaniu kursu w parterze. Na koniec wkleję tylko jeden. Bieżące wątpliwością brzmią: 1. Jak bardzo Newag chce być nadal firmą polską? 2. Czy i jak bardzo Rząd RP chce by Newag był spółką tworzącą rodzaj "Polskiego Klastra Kolejowego"? 3. Jak w takich "opcjach strategicznych" zostanie wyceniony Newag? 4. Jak zostaną zabezpieczone interesy akcjonariuszy mniejszościowych, których zwabiono na GPW, a akcje wyceniono zdecydowanie powyżej obecnego kursu?
Przypomnę, że sytuacja Newagu z XI roku 2017 jest zdecydowanie lepsza finansowo, prawnie, nieruchomościowo ale też pod względem portfela zamówień (w tym marży), niż w XI 2013, gdy budowano portfel i wyceniano akcje dla potrzeb oferty pierwotnej. Tymczasem wartość spółki jest niższa o ponad 30% niż w IPO. W efekcie spółkę wyprowadzono z WIG40, gdzie byłaby zupełnie inaczej porównywana niż w obecnym, mizernym WIG80.
Odpowiedzią na ostatnie pytanie zawarte w linku może być PFR. I wcale to nie jest śmieszne, jak sobie przypomnimy tryb przejęcia kluczowych pakietów akcji Bogdanki przez zależną od władzy Eneę... Być może wszystkie okoliczności wyjścia Newagu z WIG40 do WIG80 a następnie transakcje na obowiązkowo uzasadnianych obniżonych poziomach są innym rodzajem scenariusza przejmowania kluczowych pakietów akcji niż w duecie Enea - Bogdanka, ale przejmowaniem były i basta!
Coś jest na rzeczy. Pogłoski chodzą że CRRC chciał kupić Skodę ale nie dał rady wiec zainteresował się na poważnie pesą.... to pewnie uruchomiło rozmowy PFR z Newagiem.
P.S. Co do raportu za 3 q to okazał się stabilnie pozytywny. Tym razem udało mi się przewidzieć wyniki w punkt . Podtzrymuję to co pisałem we wcześniejszych watkach. Zysk za 2017 powinien być minimum 2 razy większy niż za 2016. Pozdrawiam
"... W okresie I-III kw. 2017 r. spółka miała 1,52 mln zł skonsolidowanego zysku netto przypisanego akcjonariuszom jednostki dominującej w porównaniu z 4,48 mln zł straty rok wcześniej, przy przychodach ze sprzedaży w wysokości 451,53 mln zł w porównaniu z 338,17 mln zł rok wcześniej...."
Kolego .............tylko, ze gdy spółkę newag wyprowadzono z wig40 to ten index zachowywał się dużo gorzej niż swig80 !!!!Możesz to sobie sprawdzic w 20 sekund o ile wiesz jak, bo z tego co widze to nie wiesz sugerujesz, że dokonano wyprowadzenia bo już na jesieni 2015 ktos wiedzial, że SWiG80 w DWA LATA później będzie zachowywał się "mizernie" ???????? Raz komentowałem twoje opinie i nie umiałeś inaczej odpowiedziec jak chamstwem. W ostatnich watkach widze nic się nie zmienilo a doszły tylko dodatkowe nicki. Na odpowiedz się nie wysilaj bo tu nie ma co komentowac poza tym ze mącisz i masz bujna wyobraznie
@ERv, znowu odwracasz uwagę agresywnym atakiem, wyciągając jeden wątek a pomijając całość. Do tego powielasz bzdury innych atakujących. Mój wpis na temat porównania WIG40 i WIG 80 jest w konkretnym kontekście. Otóż pewien nasz polemik wkleił WIG80 jako dowód na prawidłowość zachowania kursu NEWAG-u. Zatem przypomniałem, że NEWAG podczas IPO był w WIG40 i na tle tego wykresu jego wyniki byłyby zupełnie inaczej postrzegane i uzasadniane. No to teraz przypomnijmy sobie w jakich okolicznościach doszło do takiej obniżki wartości firmy, że wypadła z WIG40 do WIG80. To jest ważne a nie nasze przepychanki słowne. A przeniesienie (bez rzekomo bujnej fantazji) nadeszło po serii różnych idiotycznych i wcale nie moich wpisów na temat bankructwa NEWAGU, tudzież innych niedomówień zawsze interpretowanych na niekorzyść spółki i jej notowań - w efekcie wyceny spółki. Już kolega zapomniał akcję z początku września 2014? Co zgłaszała spółka LEO... Po tamtych spadkach spółka już nigdy nie wróciła do wyceny zaproponowanej przez TRIGON w dobie IPO, chociaż w firmie jest większy porządek korporacyjny, nowe inwestycje, lepsze marże, worek zamówień i rosnące wyniki.. Warto myśleć kontekstowo o rzeczach ważnych i nie odwracać kota ogonem zarzucając mi "chamstwo", bo skoro tak, ja przygotuje się lepiej do znacznie cięższego zarzutu w drugą stronę. A może naprawdę jestem w strasznym błędzie, bo sen Pana Jakubasa o wartości 24,74 ma się spełnić?
Tymczasem kubełek chłodnej wody na główki niedowiarków. Oto jak rok do roku sprawozdanie finansowe odzwierciedlają wskaźniki. Tak kochacie wskaźniki w przeciwieństwie do "ekonomicznych analfabetów" takich jak ja. No to jak owo sprawozdanie finansowe przełożone na wskaźniki r-r wyglądają? O ile set procent urosły? I jak dyskontuje to dzisiejsza wycena spółki? https://www.biznesradar.pl/notowania/NEWAG#6m_lin_lin
A może jednak zaniżenie kursu było niezbędne do tego, by ewentualne wezwanie na 100% akcji uczynić na możliwie najniższym poziomie? To jak myślisz ERv, zagrają o całość?
c.d. sam zobacz jak r-r urosły wskaźniki. A kurs, jakby na to mówił "niemożliwe"
Przychody ze sprzedaży 168 960 +41.87% r/r Zysk operacyjny (EBIT) 5 926 +630.53% r/r Zysk przed opodatkowaniem 2 390 +511.36% r/r Zysk netto 2 041 +527.88% r/r
Aktywa razem 1 017 165 +15.58% r/r
Kapitał własny 375 515 -3.72% r/r
I co, jak tam ekonomiści, to jest powód do spadków wyceny spółki?. Cena jest prawie traka sama jak rok temu... To znaczy, ze jakby w spółce nic się nie zmieniło. To jak to jest GPW wycenia przeszłość czy przyszłość. Bo jak przeszłość, to ja pytam w kontekście wskaźników powyżej, po co ekonomistom wskaźniki. Po co ich publikacja na GPW? A jak przyszłość, to w IV kwartale oddano gros produkcji wiec wynik za rok 2017 będzie zdecydowanie lepszy, być może o 100% lepszy niż w 2016. Tak szacuje i na razie nie myli sie ToMike.
Wiec o co k... chodzi jak nie o ogranie ostatnich akcjonariuszy z ulicy w imię układu największych graczy.