Potwierdzam, bazinga ma rację. Spółka 'mija się z prawdą'. Stockwatch to jednak klasa. Ja sprzedawałem wczoraj i dzisiaj i już jestem bez trefnego kwita. Sprzedawaj póki możesz przyjacielu.
Panowie nie pociskajcie nam głupot. Wiemy jak trudne jest wejście na rynek USA i to nie na to liczymy kupując akcje celonki. Ewentualne wejście w przyszłości na rynek USA to byłby dodatkowy bonus na który wielu z racjonalnie myślących inwestorów dziś nie liczy...
rozumiem że to do spółki się zwracasz, żeby nie wciskała akcjonariuszom głupot? Jeżeli tak, to może i słusznie robisz. Ja tam zagłosowałem nogami - do nikogo się nie będę o nic 'zwracał'. Wycena akurat tej spółki oparta jest w POTĘŻNEJ mierze na zaufaniu. Moje właśnie stracili.
a na co przepraszam liczysz ? myślisz że pod co to urosło po debiucie, pod opowieści maćka ściemniacza o lekach sierocych? to z tym usa to już jest przegięcie, opowiada o badaniach których nie ma a może wierzysz w podpisanie umów w 2019 na leki innowacyjne, zobaczysz umowy jak świnia niebo, nawet skandynawii na czas nie ma
Przecież widać, że zabijają cenę na siłę aż w oczy szczypie. Jak się obkupią to wtedy zacznie rosnąć. Dziś ładnie zaczęło ale ustawili batony nie do przejścia i zbierają. Czyli liczą że zrobią dobry interes. No to poczekamy.
ładnie podsumowali celinę na stockwatchu dzisiaj, koleś trafił w punkt, lata mijają i ciągle te same komunikaty i za momencik sukcesik którego nie ma - niekończąca się opowieść macieja wieczorka
Jakie mają teraz jakie bedą mieli w 2018- 2019 itp.
Jak wspomniałem z samych rozliczeń dotacji powinno im do przychodów keszowych wpaść ok 200 mln w nastepnych latach , do tego może im wpaśc ladna sumka z umów dystrybucyjnych ich upfrontów, oczywiscie salmex poiwnien byc rejejstowany na kolejnych rynkach co powinno zwiększyc poziom przychpodów tez z tego tytułu.
niestety branża jest taka że proces tworzenia i badania czastek jest długi. Salmexowi zajeło to 8 lat wprowadzenie do badań klinicznych sel24 i nie wiesz czy bedziesz miał sukces. Ale jeśli jakieś sukcesy sie pojawią to kasa może być na prawde grubaśna.
Póki co spólka z 200 mln PLN , żero zadłużenia 1 lek juz gotowty do badań klinicznych( za rok juz powinnismy wiedzić czy w innych lekach są opóźnienia), mnóstwo projektów z dofinansowaniem które to wpłyną na poziom przychodów keszowych w kolejnych latach, a tych dotacji mkoże byc znacznie wiecej w przyszłości.
branza jest ryzkowana ale też potrafi dać zarobic co widzać po długoterminowych poziomach Zwrotów z zaiwestowanej kasy w Mabiona, Selvity, czy nawet CLN Pharmy który od ipo dał ladny zarobek pomimo że Swig 80 bardzo kiepsko wyglada.
przez 10 lat jedyne co zrobili to wyciągneli górę dotacji i zarabiają jak warzywniak a minęło 10 lat, grubaśne to ty masz urojenia i się podniecasz dotacjami jakby to był zysk
oczywiście selvicie zajeło 8 lat wprowadzeni czastki do badń klinicznych a nie salmexowi.
2018-2019 pokaże tak na prawdę czy założenia Prezesa i spółki sa realizowane, jak spormniałem o kasę bym sie nie martwoił Spółka ma ZERO długów finasowych maja 200 baniek na kontach , 200 baniek ma im spłynąc z rozliczeń dotacji Salkmex i inne leki przynosza już stabilne przychody i zyski także wyglada to nieźle, a najbliższe 2 lata pokaża jak jest z komercjalizacja ich leków. Jeśli bedzie cool cena akcji powinna byc sporo wyższa jesli bedzie tak sobie to raczej mega zwały ( patrząc na kapitalziacje SLV i MAB) raczej nie powinno byc tym bardziej że 93% akcji jest w rekach grubasów.
takie brednie piszesz że aż nie wiadomo czy płakać czy płakac czy sie śmiac.
udajesz medrca to powiedz ile kasy do tej pory zainkasowali z projektów które zamkneli, że takie bzdury gadasz iz utrzymują sie tylko z dotacji. Otóz 19 baniek zrealizwoali z salmexu z Panstwowej kasy , a ten salmexdaje juz w sumie kilkaset mln przychodów od momentu jego wprowadznia na rynek. NIe masz pojecia o czym piszesz.
w latach 2016-2017 rozliczyli dotacje na kwote 13 mln PLN jak to sie ma do ich przychodów w okilicy 200 mln ( 2016 i 3 qw 2017). Nie masz poijecia o czym piszesz.
Spólka od jakiegoś czasu generuje po ponad 100 mln PLN przychodu i notuje zyski. Jesli to dla ciebie nic to weź załóż, spółkę tak żeby po 10 latach przynosiła po 100 mln przychodów nie miała długów rozwijała swoja dzialnośc i przynosiła zyski. Wtedy pogadamy.
Przez ostatgnie parę lat przychody spólki wyniosły kilkaset mln PLN a ty to nazywasz NIC. NIC to ty nie kumasz. mówiac ze tylkko z dotacji zyją i nic nie osiagnęli. Nie masz pojęcia o czym piszesz.
Oczywiscie że posiadacze akcji liczą na to iż te przychody beda sie coraz mocniej rozwijały , ale w tej branzy trzeba na to czasu i dlatego istnieje też ryzyko, ale też i szanase na dynamiczne zwiekszeni skali dzialności i wyników w przyszłych latach. A wtedy kurs powinien byc w zupełnie innym mejścu jeśli założenia spólki i prezesa będą w dużym stopniu realizowane. A o tym czy tak bedzie pokaże juz 2018 rok i 2019.
fakty sa takie, że spółka prowadzi badania, osiaga regularne zyski, a jej główny udziełowiec ma strategię, która jest w wiekszosci do zrealizowania i w takim przypadku dzisiejsza cena jest niska w porównaniu z tym co powinno być
USA jest mało realne, wszyscy którzy znają temat o tym wiedzą. Jeśli wypali to będzie ekstra bonus. Pocieszające, że dalej próbują czyli muszą być blisko w pk. Liczy się Europa dla Salmexu i umowy licencyjne na nowe produkty. Co do Salmexu, powoli dostają rejestry na nowe kraje i to jest megapozytywne. Ilość dotacji, które otrzymali to ewenement na Polską skalę. Ogólnie mało jest spółek o takim potencjale rozwoju jak Celon.
co dziwne wielu nie kuma , pomimo ze podobno graja na Giełdzie, że żeby wyjąc trzeba najpierw włożyć.
W rozwój salmexa włozyli 40 mln PLN( jak wynika z kosztów projektu przedstawionych do dotacji), a wyjęli już z niego ile? 200mln -250 mln PLN przychodu kasowego? A przecież wszyscy liczymy że bedzie z kolejnymi latami jeszcze lepiej.
Ciekawe ile wyjma z tych różnych projektów z pipeline w ciagu kolejnych lat. Nawet jeśli spora część odpadną na różnych etapach to i tak mają szanse z tych nie zakonczonych rejestracja wyjac spory hajs( nie tylko dopłaty, ale i umowy licencyjne). I o to chodzi Poki co spółka miał ograniczone mozliwości rozwoju ciągle był problem kasy , teraz juz z tym jest łatwiej ( zarównmo to ile maja w kasie spólkii jak i poziomy dotacji) i tzreba trzymac kciuki iz wpłynie to jeszcze bardziej pozytywnie na dynamike rozwoju spółki równiez jesli chodzi o terminy i wprowadzanie kolejnych leków do badań klinicznych. Zobaczymy za rok czy uda im sie te 4-6 laków do badań klinicznych wprowadzić, jeśli tak to bedzie to bardzo dobry omen na przyszłość. Już pomijam nawet rejestracje na innych rynkach salmexu.
boże jaki ty jesteś niekumaty, zobacz ile oni przejarali kasy przez 10 lat swojej i nieswojej ile projektów im się udało i ile zarobili przez te 10 lat, przecież oni zarabiają jak spółka wyceniana na 200 mln a nie na 1,5 miliarda, a przewalają kasy na kilkadziesiąt milionów i nie mają żadnych sukcesów, co się stało z lekiem RNA z 2009 roku o którym piszą na stockwatchu no co się stało? gdzie jest ten lek?
Był czas że znajdowałem się pod urokiem Celonu,Wieczorka ale ten czas minął przynajmniej na jakiś czas:) sprawdzam oczywiście co nowego słychać... i jeśli to co ten Bazinga napisał jest prawdą to znaczy że prezes pieknie makaron na uszy nawija,ciekawe co tam Teresa wysmarował Niech sobie OFE skupują nawet i 100% a nie 97% i handlują miedzy sobą albo zdejmą spółkę z giełdy. chociaż raczej tego ostatniego nie ma się czego obawiać bo gdy prezesowi skończy się okres zamknięty pewno bedzie sprzedawał swoje akcje możliwe że w pewnym sensie już to zrobił bo jakos nie chce mi się wierzyć że wykupi ten potężny pakiet który zastawił Jak tak dalej bedzie to wycena 25 BOś tez okaże się wygórowana
Dokładnie, na mnie też wystąpienia wieczorka nie robią wrażenia, po roku już wiadomo o co chodzi. Baje baje baje baje. Nie spełniło się dokładnie nic z tego co mówił, a skoro nie dał rady z taką łatwizną jak rejestracja w Europie można zapomnieć o lekach innowacyjnych i USA.
no podaj ile kasy "przepalili" podczas swojej działalności BYSTRZAKU. czekam na dane jakie zapewne masz w zanadżu. Mam nadzieję LIMP ,że wiesz co oznacza termin " przepalanie" bo coś mi sie zdaje że w tym temacie też jestes małorozgarnięty i nie wiesz co znaczy "przepalanie" kasy.
No ale czekam na te twoje rewelacje ile to kasy wydali z dotacjji długu czy emisji akcji zupełnie bezproduktywnie na ich przyszłę wyniki przychody i rozwój jak to robią od lat niektóre spólki np Braster.
A poza tym LIMP sa warci 200 mln PLN? Społka mająca 200 mln PLN w keszu na kontach , po 100 baniek przychów rocznie ,generująca zyski na poziomie kilkudzisieciu mln PLN rocznie, rozwijajaca sie i inwestujaca też w pipeline, majaca dotacji refinasowanych na 200 MLN PLN Nie majaca długu jest warta 200 baniek bo tak to sobie wymysliłeś. HEHEHEH
tyle to oni samego zysku mają w ciagu kilku lat , a pzrecież mamy nadzieję że dopiero sie rozkręcaja z przychodami zyskami itp.
Niekumaty to zbyt delikatne sformuowanie co do twojej osoby.
czekaj koleś na te swoje 5 PLN. Juz wiadomo dlaczego takie BZDETY piszesz. :)
Padła odpowiedź na telekonferencji o badanie prowadzone w USA dla Salmexu! Badanie pk dla jednej z 3 dawek musi zostać powtórzone. Później nastąpi badanie farmakodynamiczne. Z tego wynika, że badanie pk jest już ukończone z wynikiem pozytywnym dla dwóch dawek. Powiem szczerze, że to już jest duży sukces i dla mnie osobiście ogromne pozytywne zaskoczenie, a temat znam od podszewki. Jeśli dla trzeciej dawki się nie uda, to z dwiema są już i tak do przodu, co dla mnie osobiści jest ogromnym zaskoczeniem. PS Z mojego doświadczenia (prowadziłem badania leków inhalacyjnych) kiedy Pk zakończone pozytywnie, to badanie farmakodynamiczne leku inhalacyjnego będzie już tylko formalnością. Chyba skuszę się na kolejne akcje Celinki :) PS2 Jak s-ketamina wypali to już będzie kolejny kosmos ;)
info jest takie, że prezio ściemniał o badaniach których tak naprawdę nie było i dzisiaj przyznał że dopiero są na etapie pk czyli badań przed właściwymi badaniami klinicznymi - jakby na stockwatchu nikt nie napisał to siesiałby cicho i udawał że wszystko jest ok salmex w usa najwczesniej w 2021 tak piszą na forum stockwatcha i ja w to wierzę a nie wierzę ściemnianiu prezia bajkopisarza
nie wierzę ściemniaczom, ani tym z nc ani temu ściemniaczowi, traktuje akcjonariuszy jak stare babcie którym na prezentacji wciska się bezwartościowe garnki, opowiada niestworzone historie, a potem okazuje się że jest odwrotnie i z opóźnieniem przyznaje no tak powtarzamy badania - nie ufam temu panu amen
Ano i o to chodzi wystarczy ze Jeden -2 Leki konkretne im wypalą i będzie juz olbrzymia różnica w potencjalnych przychodach i zyskach w przyszłości ( pomijam wpływy z umów dystrybuycjnych tych które nawet nie zakończą sie pełnym sukcesem).
nie należy zapominać ze jeśli wstrzelą sie z jakimś lekiem/ lekami o dużym potencjale sprzedażowym to patrząc na tego typu leki ich sprzedaż może trwać długie lata na dużym poziomie monetyzacyjnym.
Branza nie jest łatwa, jest ryzykowana potrzebuję duzo czasu na wprowadzanie produktów, ale jesli uda się komus juz osiagnąc rejestracje leków o duzej spzredązy rynkowej to ich kapitalziacje moga rosnąc niesamowuicie mocno.
Przykład wspominany pzreze mnie celltrion w latach pzred 2009 wartość wynioziła ok 1-2 MLD PLN po rejestracji chyba 2 (i trzeciego w drodze) biopodobnych w nastepnych latach wartosc jego sukcesywnie rosła aż do obecnych już 90 MlD PLN. Akcje kosztuja 220 K wonów versus kilka K 10 lat temu. Kapitalizacja to juz ponad 26 Mld $.
W tym samym czasie rok temu pisalem dokladnie co ty teraz po analizie prospektu emisyjnego. Zostalem oczywiscie zmieszany z blotem ale tym sie nie przejmuje. Pisalem ze Salmex w USA to bedzie ciezka przeprawa tym bardziej ze Lupin nic nie wspomina o rozwoju tek czasteczki i wkrotce minie 3 lata od podpisania kontraktu z nimi. Za kilka miesiecy okaze sie czy Sandoz dostanie zgode FDA na kopie leku GSK. Jesli bedzie zgoda to CLN bedzie mial klopot bo rynek znaczco sie skurczy. Sandoz to przeciwnik wagi ciezkiej z duza iloscia kasy na marketing.
O R&D pipline nie bede pisal bo to inna historia.
Kolego nawet bez US, salmex ma szanse znaczaco zwiększyc swoje przychody, jesli uda im sie w 2019 roku z obecnych leków wyciagac 200 mln PLN bede zadowolony , no tak na prawde ja swoje nadzije wiaze z lekami innowacyjnycmi . Oczywiscie salmexy nie mozna ignorowac ale jesli pójdzie dobrze to wpływy z salmexu beda tylko niewielką częscia skłądowych wpływów do CLN pharmy.
Jak to sie rozegra czas pokazę nastepne 2 lata beda istotne i na wiele pytań nam powinno dac początkowych odpoowiedzi, zarówno jeśli chodzi o salmex i jego rejestracje na innych rynkach i przychodach z tym zwiazanych, jak tez i jeśli chodzi o leki innowacyjne, ich postepy w rozwoju ui byc moze pierwsze umowy dystrybucyjne.
tak czy siak wspomniany np celltroroion pomimo ze ma 90 MLD pln kapitalziacja , ma równiez P/E 80. dlatego na obecnym etapie rozwoju p/e cln 40 nie wydaje sie jakies megastyczne tym bardzziej że w przeciagu kolejnych 2 lat moze sie w tej kwesti jesli chodzi o kasę zasilajaca spółke( równiez ta z dotacji) jak i tez wynikajace z tego tytułu wyniki finansowe. Mam nadzieje ze kwestia mabionu tez za te 2 lata sie wyjaśni i że pakiet jaki posiadaja pojdzie na spzredaż za całkiem fajne pieniadze które zasila dodatkowo spółkę w kase.
Tak w ogóle to jesli chodzi o salmex to w UE spzredaje sie go za ok 4 MLD PLN . Fakt w stanach spzredaje sie go za jakies 9 MLD PLN, i kolejnych 4 mld PLN z reszty swiata. No ale jesli salmex miałby naprawde potęznie zagriozic w globalnej pozycji ADVAIROWI to bysmy mówili w tym przypadku o wielu potencjale wielu miliardach wyciaganych z salmexu.
A wówczas to chyba jasne, że kapitalziacja CLN pharmy powinna by byc na starcie o bniebo wyzsza. :)
takze pzresadzasz z tymi ewentualnymi zagrozeniami bo te np 200 MLn pln z exportu jakie moaja sie pojawic w 2019 roku, to tylko niewielki ułamek spzredży advairu na świecie BA powiem że to tylko 5% spzredaży advairu w UE. Wiec moim zdaniem wielu demonizuje pewne zagrozenia , tym bardziej że wszytko wygląda na to że pzrez najbliższe lata kasy CLN nie powinno brakować pomimo dużego pipelinu w rozwoju. A za pare lat mam nadzieję że jednka ruszą z emisja akcji tylko nie na naszym bananie ale gdzieś na zachodzie , bo to co tu na naszym bananie sie odpierdziela w stosunku do innych rynków to woła o pomste do nieba.
Dlatego osobiście mam nadzieję ze po wejsciu JPM do Polski po podpisaniu ciekwych umów dystrybucyjnych cln bedzie miała mozliwośc zaineresować inwestorów z zagranicznych rynków swoim potencjałem i emisja akcji gdzies na zachodzie.
Skąd masz te 4 mld EUR Advairu w UE, bo ja mam 835 mln GBP stąd https://www.statista.com/statistics/312366/revenue-of-seretide-advair-worldwide-by-region/
źle liczysz, bo po pierwsze celon dostaje tylko royalities od dystrybutora w tym przypadku firmy Glenmark, więc dostanie około 10-20% wartości sprzedaży,
a dwa - nie zdobędzie 15 czy 20% rynku ponieważ na rynkach są i będą obecni konkurenci którzy wprowadzą lub wprowadzili swój generyk,
trzy, od tej wartości należy odjąć już to co dzisiaj jest sprzedawane w europie łącznie z polską
zresztą tego typu liczenie nigdy się nie sprawdza - dam ci przykład - celon zwiększył sprzedaż w europie do 20% ogółem a nie przełożyło się to w ogóle na wynik w tym kwartale, więc to nie jest takie proste liczenie
Odnośnie Robina, że CLN nic nie robi z rozwojem Salmexu w Stanach, to zgodnie tym co można znaleźć na forum stockwatch i innych internetach Lupin ma rozpocząć badania kliniczne w 2018 roku. Miał podobono do powtórzenia farmakokinetykę. Sandoz to może i przeciwnik wagi ciężkiej, ale wg danych Celonu w Austrii z Celonem przegrywa i to grubo.
Odnośnie tego co pisze Symbian IMHO tantiemy będą wyższe, bo -naście procent to one wynoszą dla leków w fazie badań klinicznych, a Celon podpisywał umowę z Glenmarkiem, gdy cząstka była już gotowa i sprzedawana w Polsce. Np. dla Mabionu analityk BZ WBK zakłada podział przychodów z CD20 50:50 między Mabionem a dystrybutorem. A lek Mabionu CD20 jest dopiero w końcowym etapie III fazy badań klinicznych. Udział w rynku też może spokojnie wynieść te naście+ %, bo w Austrii Celon też ma konkurencję innych generyków, w tym Wielkiego Sandoza, i mimo dorobił się dużego udziału w rynku, który to udział stale rośnie.
Jeszcze jedna uwaga - 4 mld PLN to zdaje się wartość sprzedaży samego Advairu, zaś na konferencji/w raporcie mowa o 15-20% udziału w całym rynku leku referencyjnego czyli Advair + leki generyczne. Więc tort do podziału jest jeszcze większy.
na stokwatchu to piszą że złożenie wniosku najwcześniej w 2020 roku i w 2021 na najwcześniej rejestracja i przestańcie już z tą austrią, wszystko się zwiększa a zysk gorszy niż rok wcześniej tak zdobyli rynek jak oni tak będą zdobywać rynek że zyski spadają to ja dziękuję, jak długo w te ściemy garnkowe będziecie wierzyć co??
widzieli co wygadywał w 2009 roku? gdzie jest lek na nowotwór z 2009 - wieczorek zapowiadał rewolucję, gdzie jest ten lek - przepadł, dotacje do piachu, kasa poszła do piachu, tyle zostało z tego leku, oni generyk rejestrować będą 7 lat w sumie w USA, gdzie tu mowa o lekach innowacyjnych, zresztą szkoda gadać, jak z jechowymi
jezeli patrzysz na zysk netto a nie ten na sprzedazy to szkoda dyskutowac. Pamietajcie drodzy inwestorzy. Mozecie napisac i sto zdan jaka to tragedia, ale od tego kurs nie spadnie.
przecież wystarczy obserwować zestawienia połroczne TFI na stooq. Non stop FF się zmniejsza. I z tego powodu tak bardzo tutaj niektórzy naganiają, bo wiedzą ze towaru ubywa.
każdy wie swoje. Nie od parady od dłuższego czasu pimko i melon próbują przedstawić spółkę w negatywnym świetle. Na pewno nie robią tego z myślą przestrzerzenia posiadaczy CLN.