To już wiadomo, czemu spadło. Chca skupowac z rynku akcje, to przecież nie będą przepłacać. Ciekawe tylko po co, czy do umorzenia czy do sprzedania. Jeżeli uczciwie to zrobią, to będzie dobrze, stabilizacja kursu. Mniej akcji w obrocie, i lepsza wycena w przyszłości. Gorzej jak będą w ten sposób chcieli wyprowadzić kasę z firmy. Ale tak czy siak nie potrafią lub nie chcą się komunikowac z rynkiem w nalezyty sposób. W sumie wolałbym dywidendę, bo premiuje drobnych.
Jezeli chcą skupić te 920 tysięcy mając 18 baniek to kurs by musiał wynosic 20zł. :D Oby skupili mniej, ale w przedziale 60-100 i zabezpieczyli kurs przed dalszymi spadkami.
920 tys akcji wynika z faktu że nie chcą przekroczyć 20% w kapitale. Kwota 18 mln biorąc pod uwagę ich obecny poziom gotówki jest spoks. Maksymalna cena nabycia 120 PLN. Czas do 31 marca. Myślę że będą mocno pracować nad tym by kurs na koniec roku był trzycyfrowy. Raport już 13 tego w świetle komunikatów z września o podpisaniu umowy z dużym partnerem z branży reklamowej jestem dobrej myśli.
A ok, jeżeli to tylko tak podali to niech będzie. Ja już im patrze na ręce bo nie raz pokazali ze kombinują :D Skup byłby dobry. Nawet licząc po 100 to by dało 180 tysięcy akcji, zapewne będzie więcej trochę. Wystarczy do powstrzymania spadków, kwestia kto będzie sprzedawał, czy zarząd coś rzuci i przekaże pracownikom, czy od funduszy wezmą. Z rynku takich ilości nie zbiorą.
Co do podpisanej umowy. Nie spodziewaj się żadnych przychodów z tego tytułu, dopiero w III kwartale coś może być. Inną kwestią jest jeszcze jak wrzucą w koszy przejęcie OAN. Czy we wrzesniu 2mln, czy rozdzielą to na później w momencie zapłaty. Jakby od razu im urosły koszty o tyle, to wynik wcale nie musi być rewelacyjny za ten kwartał.
Moim zdaniem genialne zagranie zarządu. Coś na co czekałem. Wg mnie potwierdza to, że żadnego trupa w szafie nie ma i sami są rozczarowani wyceną. Nie sądzę, że kupią akcji za 18 mln, raczej chodzi o to żeby cena wróciła do godziwej wartości, tj. w okolice min. 100 pln. Sami zresztą pokazali, że do 120 będą kupować. Tym bardziej przekonany jestem, że wyniki będą dobre, a obecnie kilkoma transakcjami podciągną kurs, bo wiele nie trzeba...
Wyniki będą dobre. Wystarczy sięgnąć do komunikatu z 28 sierpnia o zwiększeniu ilości przetwarzanych danych na platformie onaudience. Wtedy osiągnęła poziom trzykrotnie wyższy niż przy starcie platformy. Umowa z PHD MEDIA DIRECTION też coś dorzuciła w III kwartale. Kurs USD/PLN przestaje przeszkadzać, choć trochę jeszcze bujało. Jeśli tylko nic nie poleciało w należnościach to powinna być bardzo ładna dynamika y/y
Ale Ty wiesz, że teraz idzie raport za drugi kwartał? :D Podpisanie umowy, a sprzedaż danych swoje trwa, i jak wskazujesz te działaniach ich, choćby ogromna ilośc danych z komórek przełozy sie na przychód, ale nie od razu.
Wiem, mój błąd. Teraz idzie za 3 kwartał. Ale zauważ, podpisali umowy we wrześniu, zapewne wtedy zaczęli sprzedawać im dane. Czyli to jest zaledwie pół miesiąca. Będą kokosy? :) Pełny cykl to będzie raport za IV kwartał i to on pokaże ile pieniedzy dają mobilki. Zakładam również że ta sprzedaż będzie rosła systematycznie i upraszczam, że dane z komórek jak kiedyś podali w raporcie to połowa wszystkich danych, czyli ilośc przychodu mogłaby wzrosnąc x2 w pewnym momencie. Kwestia z czego jest więcej kasy, bo mozliwe ze dane z urządzen mobilnych jest trudniej obrobić i są sprzedawane po lepszej cenie niż standardowe dane z komputerów.
Nie wiem jak zaksięgują koszty przejęcia spółki, 2 mln to też sporo i może znowu obniżyć zysk netto. Niedługo się przekonamy.
Tak komfortowa sytuacja jak ta, gdzie jest podaż na tak ekstremalnie niskim poziomie to rzeczywiście must have do wykorzystania. Cieszę się,dziś dobiłem do wartości docelowej w portfelu.
Ciekawe komu tak się spieszy żeby oddać zamiast poczekać do końca listopada. Czyżby jednak w jakimś TFI poszła kierunkowa decyzja SELL a poziom nie ma znaczenia.
Quercus według mnie. Wiesz, czasami też zapewne też jest tak, że muszą coś sprzedać, bo klienci domagają się wypłat środków. Za trzy miesiące będzie kolejne podsumowanie zmian funduszy i zobaczymy zmiany.