• Jest dobry raport Autor: ~Player [145.239.80.*]
    Jest nowe info z potencjałem link myślę, że całkiem OK
  • Re: Jest dobry raport Autor: ~djc [188.146.42.*]
    to nie jest dobry raport względem obecnej wyceny przez rynek
  • Re: Jest dobry raport Autor: ~djc [188.146.42.*]
    jutro napewno się cofniemy
  • Re: Jest dobry raport Autor: ~sz [94.254.135.*]
    Nie byłbym co do tego przekonany. Fajerwerków nie ma jest, lecz jest stabilność. Przydałby się rzut oka w backlog.
    Poza tym...trend is your friend :-)
  • Re: Jest dobry raport Autor: ~pawli [89.77.213.*]
    Słabiutki wynik. Sam szczyt magazynowej hossy, a spółka zarabia grosze. Poprzedni kwartał to samo, wynik uratowała tylko sprzedaż nieruchomości. Jak nie teraz to kiedy?
  • Re: Jest dobry raport Autor: ~Sz [46.169.197.*]
    Dobry młyn dzisiaj jak na tę spółkę :-)
    tak jak pisałem, warto by mieć wgląd w backlog.
    inwestycje w wyposażenie magazynu mają pewien poślizg wzlędem inwestycji kreacji powierzchni mag.

pozdro
  • Re: Jest dobry raport Autor: ~Az [79.186.87.*]
    Wynik kwartalny taki sobie daleko mu do dobrego, wynik netto kiepski, trzeci kwartał z rzędu spółka wyraźnie schodzi w dół, nie można zaklamywac rzeczywistości wyniki nie są dobre, pozdrawiam
  • Po III kwartale Autor: ~obserwator [89.73.142.*]
    Bardzo ciekawe wyniki. Jak już wspominałem, kluczowym dla wyceny spólki jest EBITDA (zysk operacyjny + amortyzacja). Oczywiście IV kw 2016 był wyjątkowy (warto zerknąć samemu dlaczego) i może być trudny do powtórzenia. Niemniej porównując 3 kw 2017 i 2016, to we wszystkich wskaźnikach mamy wzrost i nie taki mały. Te 3 kw 2017 są lepsze niż cały rok 2014 lub 2015. Ponizej zakumulownay roczny (ostatnie 4 kwartały) EBITDA oraz liniowy trend. Proszę pokazac mi na giełdzie porównywalną spółkę. Gdzie tu widac wyhamowywanie? To, że III jest nieco słabszy wynikowo to fakt, ale dla każdego inwestora (nie gracza) liczą się trendy w spółce i otoczeniu oraz potencjal dywidendy. Moim skromnym zdaniem 2017 będzie lepszy niż ubiegly rok (proszę uwaznie poczytac wypowiedzi ze spólki oraz pozawierane kontrakty). A poza tym gdybym był prezesem to nie gralbym na wyniki kwartalne tylko średnioroczne. I chyba tak postępuje Zarząd.

• Po III kwartale brakujący wykres Autor: ~obserwator [89.73.142.*]
  • Po III kwartale wykresy wyników do przemyślenia Autor: ~obserwator [89.73.142.*]
    Większość komentatorów zwraca uwagę na ostatni kwartał i ewentualnie reaguje gorączkowo.
    Wielokrotnie wspominałem (i nie tylko ja - np gienz), że WDX nie jest spółką do grania, ale do inwestowania. Ja sam jestem inwestorem w WDX od czasu debiutu jako WANDALEX.
    Aby trochę pomóc Inwestorom w decyzjach kilka ciekawych wykresów.

1) czy jest sens patrzeć na wyniki kwartalne dla takiej spółki o niezbyt wielkiej dywersyfikacji (jany cel i model działalności) i bardzo stabilnym akcjonariacie głównym oraz nie szalejącej z grami finansowymi (nowe emisje, obligacje, operacje finansowe itp)? Taką jaką zwolennicy Grahama i Buffeta lubią. Moim zdaniem absolutnie nie, bo wyniki kwartalne przypominają kwietniową pogodę. Dowód. proszę popatrzeć na dwa wykresy kwartalne za ostatnie 6 lat

link
    oraz EBITDA

link

wykres przypomina wląśnie kwietniową pogodę, ale !!! jasno widac trend rosnący, no i co kluczowe, dodatni. Dla wygody kwadratami zaznaczyłem wyniki III kwartału dla porównania. Ciekawostka, ale w III kw w ciągu minionych 5 lat zysk netto to ca 1,5 mln zl i to bardzo stabilnie. Czemu, to pozostawiam czytelnikom. W każdym razie ja zadnych alarmów tu nie widzę.

2) Z racji wielkich rozrzutów kwartalnych lepiej trzymac się cyklu rocznego (tak jak żyjemy podróżując wokól Słońca) analizując dane zakumulowane za ostatnie 4 kwartały. No i widac jak spólka się rozwija. Przypominam rysunek EBITDA z innego postu

link

3) Na koniec niespodzianka (sam się tym zdumiałem). Dla WDX kurs śledzi (średni trend nieomalże identyczny) zakumulowany rocznie zysk netto. Oznacza to de facto stałą wartość najstarszego wskażnika giełdowego C/Z. I to NIEZALEŻNIE od giełdy, gdzie przecież w w ciągu ostanich 5 lat średnia C/Z urosła i to znacznie. Czyli WDX sobie sterem i żeglarzem cenowo. I coraz taniej relatywnie do reszty.
    link
    Pomyślnych inwestycji długoterminowych

• Re: Po III kwartale wykresy wyników do przemyślenia Autor: ~az [79.186.86.*]
    Czy ty nie w idzisz jak w tym roku wyglada zysk netto i ebidta ?! To ci podpowiem zjazd z gory ! To jest dla inwestora istotne !
  • Re: Po III kwartale wykresy wyników do przemyślenia Autor: ~obserwator [89.73.142.*]
    1. Jeśli widzisz co chcesz widzieć w skali o której piszesz, nie patrząc na poprzednie lata (wykresy), to po prostu sprzejdaj co masz i daj sobie z WDX spokój. Mamy zupełnie inne horyzonty czasowe. Oczywiście, że III kw porównawczo wygląda gorzej, ale ja nie wykorzystuję takich fluktuacji do "gry".

2. Wspomniany spadek w ujęciu skumulowanym wygląda w realu zupelnie inaczej, jak poniżej (kropeczki dodałem by łatwiej przeczytać)

Wielkość ....................................................3 kw 16 ..................3kw 17...................zmiana  
    Przychody netto ze sprzedaży (tys. zł) .....90 135....................101 042...................12,10%
    Zysk (strata) z działal. oper. (tys. zł)...........6 130........................7 057...................15,12%
    Zysk (strata) brutto (tys. zł).........................5 948........................6 438....................8,24%
    Zysk (strata) netto (tys. zł)..........................4 761........................5 072....................6,53%
    Amortyzacja (tys. zł)....................................8 386........................8 798....................4,91%
    EBITDA (tys. zł) .........................................14 516......................15 855...................9,22%

Z pewnością najtrudniejszy będzie IV kw, bo poprzedni był rekordowy

A z racji b małej płynności wystarczy kilkutysieczna zdeterminowana podaż i kurs spadnie nawet sporo. Tyle, że jak pokazały poprzednie lata (vide wykres 6letni), po takich krótkoterminowych skoczkach (w obie strony), kurs wraca w okolice średniego C/Z ok 10. RYSUNKI nie kłamią !!!

Poza tym trzeba zwrócić uwagę jak te liczby powstają, a zwłaszcza przychody i zyski. Czas fakturowania się liczy i czas wpływu pieniędzy na konto. Także warto zwrócić uwagę który segment przynosi największy obrót i porównać cykle inwestycyjne (magazyny a obrót transportem wózkowym), które sa bardzo istotnie róźne. Ale to dla inwestora krótkoterminowego, jakim pewnie jesteś nieistotne. Natomiast jeśli jesteś w WDX na dłużej, to wręcz niegodziwością jest podważanie tego i jak firma zrobiła w ciągu ostatnich lat. A troskę po ludzku rozumiem, tyle, że póki co koniunktura idzie w inną stronę. I jeszcze jedno, WDX nie tylko sprzedaje wózki, ale i je serwisuje i będzie jeszcze wiele lat, a to coraz bardziej zaawansowany sprzęt i metodami chałupnicznymi się nie da. I to jest podstawa stabilności spólki.

Wystarczy.

Przepraszam, ale do następnych wyników już nie będe umieszczał postów, bo ich celem jest tylko podzielenie się rzetelną informacją z innymi inwestorami, a nie wpływanie na cenę w którąkolwiek stronę.
[x]
WDX 0,00% 0,00 1970-01-01 01:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.