czy chodzi o porównanie 2015 do 2016 czy tez 2016 do 2017? bo jak ten pierwszy to mi to nie pasuje a jak do drugiego to by oznaczało że za 3 kwartał mają jakiś gigantyczny wzrost przychodów, możliwe to jest bo sam czytając ten artykuł głupieje? podaje link http://wgospodarce.pl/informacje/41461-polskie-startupy-dominuja-w-europie-srodkowej
Średni wzrost przychodów firm, które znalazły się w tegorocznym zestawieniu wyniósł 1 127 proc. (przychody 2016 versus 2013 rok). Rok wcześniej było to 1 057 proc.
ktoś zagłębił się w ten artykuł? https://www2.deloitte.com/content/dam/Deloitte/global/Documents/About-Deloitte/central-europe/technology-fast-50-central-europe-2017-report.pdf
"Kiwi.com z Czech, która rok temu debiutowała w kategorii „Wschodzące Gwiazdy”. Spółka osiągnęła wzrost przychodów na poziomie niemal 7,2 tys. proc. (przychody 2016 versus 2013 rok)."
Wydaje mi się, że chodzi o wzrost na przestrzeni tych 3 lat.
jakby fundusz wychodził to by były duże obroty a raczej nie ma to miejsca, rynek jest tragicznie słaby i niektórzy wychodzą a że płynność tutaj niska to efekty widać na załączonym obrazku
a dajty spokój. jakby spolka była powazna to by inaczej to wyglądało, a oni ostatnio mam wrazenie ze wszystko specjalnie robia jakby chcieli mieć jak najnizszy kurs akcji.
to i wziąłem ponownie odrobinkę. :) Ale tutaj tak, zasada na polskiej giełdzie mówi jedno. Jeżeli kurs spada bez powodu oznacza, emisję lub zły raport. Tutaj niestety zarząd w tym roku kompletnie jest nieudolny. I robi tak, zeby tę nieudolność jeszcze bardziej pokazać. Choćby ostatnie przejecie spolki. Nawet nie podali ceny przejecia, ale ze moze ulec zmianie. A co jak nie 2 ale będą musieli wydać 200 i zrobią emisje po 50zł? Oni wszystko mogą, bo mają pakiet taki, a nie inny. Do tego kompletnie brak profesjonalizmu przy prospekcie. No i animator, który cuduje i miesza kursem żeby zachęcić. Niech prezes się wezmie do roboty to nie bedzie takich dziwacznych jazd.
jak ktos pisze teksty to czym prędzej srzedaj bo sie nie nadajesz na polską giełde. Na upartego jeszcze trzy tygodnie i raport, który duzo wyjasni. Czy jest lepiej czy gorzej
Może racja. Na Polską giełdę trafiają raczej tylko dawcy kapitału. Pamiętam jak naganiałeś na clouda przy 100zł ,że są perespektywy a Ty dalej swoje a mamy 70zł, ciekawe jestem jak długo jeszcze będziesz podtrzymywał to ,że jest ok
Nie, teraz z kompa pisze, a wcześniej z telefonu. No trochę jestem w plecy, no nic poczekam do raportu tak jak mówisz. Zobaczymy jak sie sytuacja rozwinie.
ale błagam nie pisz, że naganiałem. Realnie przedstawiam sytuację na podstawie raportów i wskaźników. Nie wiem czemu spada, do ilu spadnie i czy się spółka rozwinie. Według mnie jest tanio, ale co z tego, jak kurs jest beznadziejny. Ale uważam, że jest tanio przez brak działań zarządu.
No dobra, może nie do końca naganiałeś, ale podniecałeś się tą spółką jaka to ona perspyktywiczna ,że tylko prospekt i kwestia czasu jak wystrzeli, a tu co ? Lipa i to taka lipa ,że nie wiadomo kiedy i czy wogóle się podniesie.
a czyja to wina? :) Gdzie jest prospekt? Dzisiaj nowy artykuł, dośc ciekawy, bo dane mobilne dostarczają do dużych firm na swiecie, zobaczymy co z tego wyjdzie. Dla mnie za dużo robią tekstów sponsorowanych w necie, a za mało kontaktu z inwestorami. Natomiast weź nie pisz, że obecnie C/Z 16 to drogo dla spółki, która się szybko rozwija. Po prostu żadne TFI nie kupuje i jest bida.
Ja dziś skusiłem się na kilkadziesiąt sztuk po 65 zł i melduję sie na pokładzie ;). Dlugo czekałem na tak atrakcyjny poziom i moim zdaniem przecena w granicach 50% to juz lekka przesada no chyba, że faktycznie jest jakis trup w szafie ale przy tym poziomie ceny akcji ryzyko do zaakceptowania.
A ja tu wietrze jakiś wałek. Firma traci 30 mln kaptializacji przy obrocie rzędu 50 000 pln?
I sama firma nie reaguje? Nie robi skupu akcji własnych? Coś tu śmierdzi. Ja trzymam, może dokupię. Tylko żebym dokupił musiałyby się pojawić jakieś sensowne ilości na sell też :/
Fundamenty mówią, że nie jest za drogo, ale jezeli to bessa to zawsze może być dużo taniej. :) Według mnie raport przed nami szykuje się dobry, no chyba ze jakieś nie wiadomo skąd koszty wytrzasną ogromne, ale z raportów by świadczyło, ze mieli pracy. Rozwijają się coraz lepiej u naszych południowych sąsiadów, podpisują umowy o współpracę ze swiatowymi firmami, ale z drugiej strony umyślnie nie składają prospektu, bo nie wierze, ze to takie trudne przygotowac tyle czasu, nie potrafią podać w umowie po ile przejmują OAN, brak kontaktu z inwestorami, również funduszami. Możliwe że to Quercus sypie. Mogą to być już jego ostatki. Ale kto wie. Czasami mam wrażenie, ze zlecenia są sztuczne zeby zrobic obrót lub wymalowac cos na wykresie, ale taki spadek nie jest normalny. Chociaż ostatnio na PSW też leciało, a wstepne szacunki wyników są rekordowe.
I to jest merytoryczna opinia, która do mnie trafia. Dziękuję.
Fakt to przejście na GPW trwa stanowczo za długo. Firma na pewno się rozwija i również spodziewam się dobrego raportu. Mają wysoką, nawet jak na tą branże marżowość. Raczej nie widzę czegoś co mogłoby zjeść zyski.
Inna sprawa, że spółka wydaję się zapomniana a arkusz zleceń po obu stronach jest niemal pusty.
przy czym ostateczna cena zakupu może zostać skorygowana i zostanie zapłacona w transzach najpóźniej do dnia 30 czerwca 2018 roku. Jak na spółkę, która ma w kasie 40 baniek, to wyjątkowo długi okres do zapłaty marnych dwoch milionów. Co według mnie sugeruje, że cena bedzie dużo wyższa. Nie wyszło mi kobinowanie z Imagine to tak kombinują.
Zwykle przy przejęciach cena ostateczna różni się +/- o kilka procent więc spokojnie. Większą różnicę musieliby zaraportować. Zresztą późniejsza płatność wydaje się korzystna - dłużej kasa jest w spółce.