• O co chodzi Autor: ~piter [*]
    j.w
  • Re: O co chodzi Autor: ~polo75 [*]
    Cześć
    chodzi o zmiany nominalnej wartości akcji, przecież główni akcjonariusze się nie zmienili, a to , że zmniejszyła się ich liczba % udziałów to wynika z przeliczenia nowej wartości akcji,
    Pamiętaj, że różnica między ceną emisyjną 2 PLN a ceną nominalną 4 PLN zgodnie z KSH (art. 396 §2) należy przeznaczyć na kapitał zapasowy spółki, który pozostaje do dyspozycji spółki.
    Na kapitał własny w spółce akcyjnej składają się: kapitał zakładowy, kapitał zapasowy oraz kapitał rezerwowy.
    "§ 2. Do kapitału zapasowego należy przelewać nadwyżki, osiągnięte przy emisji akcji powyżej ich wartości nominalnej, a pozostałe - po pokryciu kosztów emisji akcji."
    Dzięki zastosowaniu wyższej ceny emisyjnej dotychczasowi akcjonariusze uniknęli znacznego rozwodnienia się kapitału, jednocześnie pozyskując do spółki zakładaną kwotę kapitału.
    Więc moim zdaniem nie ma powodu do paniki, ale uważać trzeba jak to na giełdzie- nie naganiam w żadną stronę , sam mam trochę akcji.
    Ale rozumiem, że takie spadki powodują strach akcjonariuszy.
    PZDR
  • Re: O co chodzi Autor: ~asdf [*]
    Jak to nie a leda?
    Masz racje Leda się zmniejszyła, ale przynajmniej dla mnie to nie ma większego znaczenia,
    przecież potrzebowali pieniędzy na nową emisje i trochę zarobić na starych akcjach.
    Jakby to był kompletny trup to by wyszli i zamknęli drzwi i zostawili już dawno małych akcjonariuszy.
    Szczególnie, że kurs był znacznie wyższy i więcej by zarobili niż teraz - to mi nie pasuje czemu przy ta niskim kursie ?
    Pokażą ,że spółka warta nominalnie 4 PLN jest nisko wyceniana, żeby szukać inwestorów.
    Pamiętać należy o zapisie czasowym sprzedaży akcji i +7% do nowej emisji.
    Więc teoria my mamy czas , a panika jest po waszej stronie - tak myślę.
    Transakcje pakietowe tez myślę , że dobrze przemyślane sprawa więc kolejna nagonka przed 06 listopada.
    Mogę się mylić , ale tak mi to wygląda.
    PZDR
  • Re: O co chodzi Autor: ~daro822 [*]
    Spólka awansowała na 24 miejsce z 55 w rankingu popularności Bankiera.
  • Re: O co chodzi Autor: ~asdf [127.0.0.*]
    Co ty za bajki opowiadasz. Dla mnie to ze sprzedal mialo fundamentalne znaczenie...
  • Re: O co chodzi Autor: ~polo75 [127.0.0.*]
    Zwróć uwagę , że napisałem Ci , że dla mnie.
    Ja nie neguje , że dla Ciebie to ma inny wymiar.
    Dlatego każdy niech robi swoje.
    Pzdr
  • Re: O co chodzi Autor: ~cube [*]
    Dnia 2017-10-12 o godz. 10:16 ~polo75 napisał(a):
    > Masz racje Leda się zmniejszyła, ale przynajmniej dla mnie to nie ma większego znaczenia,
    > przecież potrzebowali pieniędzy na nową emisje i trochę zarobić na starych akcjach.
    > Jakby to był kompletny trup to by wyszli i zamknęli drzwi i zostawili już dawno małych akcjonariuszy.
    > Szczególnie, że kurs był znacznie wyższy i więcej by zarobili niż teraz - to mi nie pasuje czemu przy ta niskim kursie ?
    > Pokażą ,że spółka warta nominalnie 4 PLN jest nisko wyceniana, żeby szukać inwestorów.
    > Pamiętać należy o zapisie czasowym sprzedaży akcji i +7% do nowej emisji.
    > Więc teoria my mamy czas , a panika jest po waszej stronie - tak myślę.
    > Transakcje pakietowe tez myślę , że dobrze przemyślane sprawa więc kolejna nagonka przed 06 listopada.
    > Mogę się mylić , ale tak mi to wygląda.
    > PZDR

1. dlaczego sądzisz że Leda potrzebowała pieniędzy na nową emisję? z żadnego infa nie wynika, że brali udział w nowej emisji. emisja akcji C była robiona dla zmniejszenia zobowiązań, a nic nie wiadomo, żeby cube miała długi u ledy. no i gdzie logika - sprzedają po złotówce, żeby objąć po 4...
    2. co oznacza sformułowanie" to by wyszli i zostawili małych" - jak to sobie wyobrażasz? jak po prostu wyjść- komu sprzedać miliony akcji? poza tym skąd wiesz, że właśnie tego nie robią ( info o sprzedaży - małego pakietu - dawno, z ogrooomnym opóźnieniem).
    3. "pokazać że spółka warta nominalnie 4 zł jest nisko oceniana" - ale żeście się uparli na te 4 złote. jakie ma znaczenie cena emisyjna? poza psychologia- żadnego. emisja ma warunki odkupu akcji po tej samej cenie +7%. Nie ma żadnego znaczenia czy jest po 2 , 4 czy 1000. jest opcja odkupu- skorzystają. Nie skorzystają jeśli spółka nie będzie w stanie odkupić - ale taka sytuacja oznacza, że to bankrut i nie wykupiłby również wierzytelności. a cała zabawa z nibyemisją oznaczała odzyskanie chociaż części kasy.
    I założę się, że ci obejmujący emisję będą znacznie lepiej poinformowani od reszty - i przed końcem czasu na wezwanie do okupienia będą wiedzieli, że spółka może odkupić albo już sprzedadzą na rynku. O czym poinformują - po fakcie ;)

Cześć
    nie wiem więcej niż to co nam podają i nie pisałem nic o długach w stosunku do Ledy.
    A nie zakładasz takiej sytuacji w której Leda pozbyła się akcji i pożyczyła pieniądze
    swojemu jedynemu udziałowcowi na odpowiednich warunkach z przedłużonym terminem spłaty
    właśnie po to by on objął nowa emisje ?
    A może Ci którzy obejmowali nową emisje postawili warunek, że skoro my mamy to wziąć to Szef też musi ?
    I jest to ostatni moment więc robią to szybko.
    Pakietówka sprzedana po 1PLN, ktoś chyba nie wziął tego, żeby stracić .
    Też nie wiemy kto ją ma.
    Trochę dużo znaków zapytania i nie łatwo pozbierać to w jedna logiczna całość.
    A teorii może być dużo i nie twierdzę , że mam racje.
    Tak jak już pisałem do niczego nikogo nie namawiam, każdy decyduje o swoich pieniądzach.
    Fakt mogą teraz dopiero upychać, a nie przy 5 PLN wcześniej posiadane akcje bo okazało się , że jest źle.
    Nie sądzę jednak by wcześniej nie mieli wiedzy o tym, że jest tragedia, chyba, że coś dopiero teraz nie wyszło.
    Oczywiści, że upchnąć w rynek tyle akcji nie jest prosto.
    I nie pisałem, że wyjście z akcji jest szybkie i proste, ale w dłuższym okresie możliwe.
    A po fakcie poinformować o tym mniejszych inwestorów.
    A jak były właściciel Almy wyszedł za akcji ? Niemożliwe? Możliwe.
    Mogą chcieć wyjść z jak najmniejsza stratą - tego też nie wiemy.
    A może to tylko jest potrzebna to odpowiednich zapisów księgowych - nie wiemy tego.
    Cena 4 PLN jest wartością psychologiczną i to fakt i może włąśnie o to chodzi, żeby nikt oprócz paru osób nic nie wiedział
    i tylko snuł domysły, tak jak my teraz.
    Natomiast dopiero następne informacje, które opublikują pokażą co się stało i co może się stać.
    Pzdr

• Re: O co chodzi Autor: ~asdf [*]
    Czlowieku poczytaj najpierw o kim piszesz nim takie banialuki naskrobiesz...
[x]
CUBEITG 0,33% 0,20 2019-05-06 02:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.