Dnia 2017-10-12 o godz. 10:16 ~polo75 napisał(a):
> Masz racje Leda się zmniejszyła, ale przynajmniej dla mnie to nie ma większego znaczenia,
> przecież potrzebowali pieniędzy na nową emisje i trochę zarobić na starych akcjach.
> Jakby to był kompletny trup to by wyszli i zamknęli drzwi i zostawili już dawno małych akcjonariuszy.
> Szczególnie, że kurs był znacznie wyższy i więcej by zarobili niż teraz - to mi nie pasuje czemu przy ta niskim kursie ?
> Pokażą ,że spółka warta nominalnie 4 PLN jest nisko wyceniana, żeby szukać inwestorów.
> Pamiętać należy o zapisie czasowym sprzedaży akcji i +7% do nowej emisji.
> Więc teoria my mamy czas , a panika jest po waszej stronie - tak myślę.
> Transakcje pakietowe tez myślę , że dobrze przemyślane sprawa więc kolejna nagonka przed 06 listopada.
> Mogę się mylić , ale tak mi to wygląda.
> PZDR
1. dlaczego sądzisz że Leda potrzebowała pieniędzy na nową emisję? z żadnego infa nie wynika, że brali udział w nowej emisji. emisja akcji C była robiona dla zmniejszenia zobowiązań, a nic nie wiadomo, żeby cube miała długi u ledy. no i gdzie logika - sprzedają po złotówce, żeby objąć po 4...
2. co oznacza sformułowanie" to by wyszli i zostawili małych" - jak to sobie wyobrażasz? jak po prostu wyjść- komu sprzedać miliony akcji? poza tym skąd wiesz, że właśnie tego nie robią ( info o sprzedaży - małego pakietu - dawno, z ogrooomnym opóźnieniem).
3. "pokazać że spółka warta nominalnie 4 zł jest nisko oceniana" - ale żeście się uparli na te 4 złote. jakie ma znaczenie cena emisyjna? poza psychologia- żadnego. emisja ma warunki odkupu akcji po tej samej cenie +7%. Nie ma żadnego znaczenia czy jest po 2 , 4 czy 1000. jest opcja odkupu- skorzystają. Nie skorzystają jeśli spółka nie będzie w stanie odkupić - ale taka sytuacja oznacza, że to bankrut i nie wykupiłby również wierzytelności. a cała zabawa z nibyemisją oznaczała odzyskanie chociaż części kasy.
I założę się, że ci obejmujący emisję będą znacznie lepiej poinformowani od reszty - i przed końcem czasu na wezwanie do okupienia będą wiedzieli, że spółka może odkupić albo już sprzedadzą na rynku. O czym poinformują - po fakcie ;)